Actualitate

Vineri, 24 Ianuarie

Declaraţii de presă susţinute de premierul Ludovic Orban la Iaşi

Galerie foto

Reporter: Ce ne puteţi spune despre autostrada din Moldova? Sunt unii care spun ca a fost scoasa de la finantarea UE, altii ca nu este aşa? Care este adevărul?
Ludovic Orban: Asta este o minciună gogonată. E o minciună gogonată. Deci, ca să intre pe finanţare, trebuie să se întâmple mai multe lucruri. Primul lucru este să se adopte bugetul Uniunii Europene, să se semneze acordul de parteneriat între România și Comisia Europeană privind împărțirea banilor din bugetul Uniunii Europene pe axe, măsuri și abia după aceea se poate ști dacă este sau nu finanțabil. Din punctul nostru de vedere, noi vom negocia, reprezintă clar una dintre priorități. Dacă vă aduceţi aminte, în perioada în care Corina Crețu era comisar european pe dezvoltare regională se ruga de Guvernul României ca să facă cerere de finanțare pentru finanțarea studiului de fezabilitate. Situaţia este asta, noi am moștenit acest proiect de autostradă, era introdus alături de alte 22 de proiecte, să fie realizat de aşa-zisa Comisie de strategie și prognoză, care nu are nicio competență și nicio calitate; am elaborat un proiect de ordonanță, pentru că sunt proceduri lansate și toate aceste chestiuni trebuie foarte bine pregătite din punct de vedere juridic, astfel încât să nu avem litigii ulterioare. Marţi este prevăzut să adoptăm ordonanța de urgență care va readuce în competența ministerelor de linie toate proiectele care erau la Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
În ceea ce privește Autostrada Unirea, proiectului va reveni în competența Ministerului Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Evident, prin ordonanța de urgență vom încheia science fictionul cu parteneriatul public-privat, pe care l-au lansat pe piață vechile guvernări şi vom lua o decizie rapidă privitoare la finanțare.
Reporter: De când vom vedea primul metru de autostradă în Moldova, în afară de cel făcut în semn de protest...
Ludovic Orban: Vă spun în ce fază sunt. Deci, pe Târgu Mureş-Ditrau există contract pentru realizarea studiului de fezabilitate, ne-am propus ca până la sfârșitul anului să finalizăm studiul de fezabilitate și să facem toate demersurile pentru a putea obține acordul de mediu, astfel încât să pregătim licitația pentru proiectare și execuție. De asemenea, imediat ce va fi preluat de Ministerul Transporturilor, Ministerul Transporturilor va pregătit documentațiile de licitație pentru a lansa licitația pentru selectarea firmei care să realizeze studiul de fezabilitate terestru tronsonului până la Ungheni. Probabil și aici o să dăm un termen mai scurt decât termenele care se dau de obicei pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Probabil, să spun, ordinul de execuție prin care să înceapă construcția efectivă a autostrăzii, termenul realist pe care pot să vi-l dau este de aproximativ doi ani de zile, pentru că, repet, trebuie terminat studiul de fezabilitate, obținut acordul de mediu, adoptată documentația tehnico-economică de către guvern, realizată licitația pentru proiectare și execuție - de regulă proiectarea, în funcție de complexitatea tronsonului, durează cam un an, un an și jumătate și abia după aceea se poate da ordinul pentru începerea execuției efective.
Reporter: Ce puteţi să ne spuneţi...
Ludovic Orban: Şi repet, încă o dată, noi negociem ca să fie finanțat din fonduri europene, așa cum este finanțat din fonduri europene și tronsonul Sibiu-Pitești, pe care îl  considerăm prioritate zero și unde este finanțată și autostrada de centura a Bucureștiului.
Reporter: Şi tronsonul Neamţ-Târgu Mureș?
Ludovic Orban: Târgu Mureș-Iaşi-Ungheni, v-am spus, toate tronsoanele.
Reporter: Cum comentaţi atmosfera de azi din piaţa Unirii şi huiduielile care s-au auzit la un moment dat?
Ludovic Orban: Să știți că ne aşteptam, au fost două grupuri acolo, unii dintre ei cu agitatori, inculsiv din galerii de fotbal, asta e. E o atmosferă mai colorată.
Reporter: Vă temeţi de o moţiune de cenzură în parlament?
Ludovic Orban: Suntem aici, in spatiul sfant, ... mă tem de Dumnezeu.
Reporter: /.../ discrepanţele dintre Moldova şi vechea regiune Ţara Românească sunt foarte mari, inclusiv la investiții, și mai ales şi la...
Ludovic Orban: N-am apucat să spun/ mai multe lucrurile. Era acolo un slogan că centralismul a sărăcit Moldova și că a ţinut banii la București. Noi am luat decizia ca toţi banii europeni, care vin pe programele de dezvoltare regională, să nu mai treacă pe la București și am luat decizia ca fiecare regiune, în cazul Moldovei, Regiunea Moldova, vor trece direct prin Agenția de Dezvoltare Regională, care va avea autoritate de management, iar alocările de bani se vor da în funcție de nevoile care există. Or, știm că principiul coeziunii, care funcționează la nivelul european, duce banii către zonele care au cea mai mare nevoie de dezvoltare, deci Regiunea Nord-Est și județele moldovene din Regiunea Sud-Est vor beneficia de finanțări foarte importante, mai importante decât celelalte regiuni, astfel încât să putem să finanțăm proiecte care să ducă la dezvoltarea Moldovei.
Reporter: Când credeţi că va fi depusă moțiunea de cenzură și când vor fi organizate...
Ludovic Orban: În ceea ce priveşte, vă repet, fondurile europene, pe exerciţiul 2021-2027, la ora actuală, președintele Consiliului European a fost mandatat să negocieze bilateral cu fiecare țară, pentru a defini o formulă care să fie acceptabilă, pentru că bugetul Uniunii Europene nu se poate adopta decât prin consens în Consiliul European, în care sunt reprezentate toate țările Uniunii Europene, la nivel de șef de stat sau de guvern. După adoptarea bugetului, în mod clar se semnează acordul de parteneriat și abia după aceea încep să deruleze fondurile europene, deci, intrarea fondurilor europene pe exercițiu 2021-2027 probabil o să înceapă în 2022.
Reporter: Consideraţi faptul că guvernul şi conducerea nu au nicio vină, faptul că Moldova a rămas în urmă?
Ludovic Orban: Pentru ce?
Reporter: Pentru ca a fost lasat/.../
Ludovic Orban: Vă readuc aminte că Autostrada Târgu Mureş-Iaşi a apărut pentru prima oară între proiectele unui ministru al transporturilor în perioada în care eram eu ministrul transporturilor. Vă readuc aminte că încă din mandatul meu am alocat finanţări foarte importante pentru Aeroportul Iaşi şi, până la urmă, modernizarea Aeroportului Iaşi s-a făcut sub un preşedinte de Consiliu Judeţean aparţinând Partidului Naţional Liberal. Vă readuc aminte că începerea proiectului şi cea mai mare parte a proiectului Centurii Iaşiului a fost realizată în mandatul meu, chiar dacă nu am apucat eu să tai panglica; dar important este că până la urmă s-a făcut ceva şi o serie de alte proiecte importante s-au realizat atunci, foarte puţine, este adevărat, pentru că din păcate mult timp românii din Moldova au preferat partidul de stânga, care a promis marea cu sarea şi care a livrat praful de pe tobă pentru moldoveni. În ceea ce ne priveşte pe noi, clar suntem angajaţi profund în susţinerea tuturor proiectelor de investiţii, indiferent că sunt investiţii publice, finanţate de la buget, din fonduri europene, sau din alte surse, sau investiţii private, care vor ajuta la dezvoltarea Moldovei.
Reporter: Când credeţi că vor fi organizate alegerile anticipate?
Ludovic Orban: Când va fi posibil.
Reporter: Aveţi un program, un plan, cum vă veţi descurca...
Ludovic Orban: Avem un plan cu ce trebuie să facem ca guvern. Probabil, la un moment dat, majoritatea PSD din Parlament nu o să mai rabde şi o să îi determinăm să coalizeze. La ora actuală, obiectivul nostru fundamental este să realizăm lucrurile pe care le-am trecut în programul de guvernare când am cerut votul parlamentului pentru învestirea guvernului şi, evident, dacă vom ajunge la situaţia anticipatelor, noi vom face tot ce depinde de noi ca să ajungem la această situaţie.
Reporter: Ar avantaja anticipatele PNL-ul?
Ludovic Orban: Aici nu e vorba de avantaje pentru PNL. PNL va câştiga alegerile parlamentare, indiferent când vor avea loc. Problema este că parlamentul actual nu mai are nicio legătură cu opţiunile politice ale românilor de astăzi. El este rezultatul unor alegeri din decembrie 2016, care a dat o componenţă, care este în totală contradicţie cu ceea ce vor românii astăzi. Se poate spune că acest parlament ţine prizonieră întreaga societate românească şi el nu poate fi suportul unui program de guvernare care să ducă la dezvoltarea României. De-aia ne dorim alegeri anticipate, pentru a avea cu adevărat un guvern care să aibă un sprijin solid, omogen şi puternic în parlament, pentru realizarea reformelor de care are nevoie România.
Reporter: Când decideţi candidatul la Primăria Bucureştiului?
Ludovic Orban: Când vom finaliza sondajul, când vom şti cu precizie cum se vor organiza alegerile, pentru că noi de-aia ne-am angajat răspunderea în faţa parlamentului, punând pe masă mandatul guvernului pentru alegeri în două tururi pentru primari, pentru că asta ne dorim şi sunt convins că asta îşi doreşte majoritatea covârşitoare a românilor, să aibă alegeri pentru primari în două tururi. În funcţie de aceste două elemente, vom stabili strategia pentru locale.
Reporter: Şi situaţia de la Iaşi în ceea ce priveşte candidatul la primărie?
Ludovic Orban: Şi aici vom da drumul la un sondaj de opinie, un sondaj foarte serios, făcut cu o firmă profesionistă, pentru a identifica foarte clar care sunt opţiunile, preferinţele ieşenilor.
Reporter: Există vreo şansă ca Mihai Chirica să candideze din partea PNL Iaşi?
Ludovic Orban: Vom vorbi după realizarea sondajului de opinie.
Reporter: Dar luaţi în calcul să-l cooptaţi în echipă?
Ludovic Orban: Vom vorbi după realizarea sondajului de opinie.
Reporter: Deci, nu negaţi?
Ludovic Orban: Sărut-mâna! Bună ziua! La revedere!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe