Actualitate

Miercuri, 08 Iulie

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Dragi români, am simţit că este obligaţia mea să fac astăzi această declaraţie. Astăzi am înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu COVID-19, 555 de cetăţeni români care, în urma diagnosticării, au fost declaraţi pozitivi. În ultimele 4 săptămâni am înregistrat o creştere a numărului de cazuri de la săptămână la săptămână.

Deşi, spre deosebire de alte ţări, în România guvernul pe care-l conduc a avut o abordare a măsurilor de relaxare graduală, cu etape de ridicare a restricţiilor, cu etape de introducere a măsurilor de relaxare, odată cu deschiderea activităţilor care au fost sub restricţie în diferitele etape pe care le-am derulat, ca urmare a creşterii interacţiunii între oameni, am asistat la o creştere a numărului de cazuri de la săptămână la săptămână. Cauza principală a creșterii numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecţie sanitară – portul măştii, păstrarea distanţei fizice de protecţie sanitară, evitarea contactului apropiat, nerespectarea regulilor de igienă, cum ar fi spălatul mâinilor, evitarea atingerii feţei cu mâinile şi toate celelalte reguli care au fost instituite.

Suntem într-un moment de cumpănă. Există riscul unei creşteri în continuare a numărului de cazuri. Guvernul este la datorie, alături de toate celelalte autorităţi care sunt implicate în lupta anti-COVID. De fiecare dată când a fost necesar am luat toate măsurile pentru a apăra sănătatea şi viaţa românilor. În toate situaţiile create ca urmare a unor decizii care au fost luate de alte instituţii decât de instituţiile guvernamentale, am pus pe masă soluţii şi am cerut adoptarea acestor soluţii şi am asigurat implementarea acestor soluţii.

Şi astăzi transmit un mesaj de încredere că Parlamentul va înţelege situaţia în care ne găsim şi va adopta legea care să ne permită să dispunem în continuare de toate instrumentele de care beneficiază toate guvernele ţărilor civilizate, ale ţărilor din Uniunea Europeană, respectiv posibilitatea de instituire a carantinei, a izolării la domiciliu, de posibilitatea tratării persoanelor infectate într-un mediu aflat sub controlul medicilor şi personalului medical. Sunt lucruri fundamentale de care avem nevoie pentru a rămâne eficienţi în lupta împotriva pandemiei.

Vreau, în schimb, să transmit un mesaj: doar guvernul, doar autorităţile singure nu pot să asigure stăvilirea epidemiei şi revenirea la normalitate. Avem nevoie de implicarea tuturor celorlalte instituţii, avem nevoie de un comportament responsabil din partea tuturor liderilor politici, tuturor reprezentanţilor acestora în instituţii publice, în autorităţi ale administraţiei locale. Avem nevoie de o implicare serioasă şi responsabilă a tuturor companiilor, pentru că aceste companii sunt responsabile de respectarea regulilor de protecţie sanitară care au fost instituite de guvern şi de autorităţile competente. Avem nevoie de fiecare cetăţean român, să fie alături de noi în această bătălie contra unei epidemii fără precedent, care pune în pericol societatea românească şi îl poate pune în pericol pe oricare dintre cetăţenii români.

De la începutul epidemiei, împreună, cetăţenii români, autorităţile au făcut eforturi fără precedent, au suportat privaţiuni şi s-au implicat responsabil în asigurarea stăvilirii epidemiei. Ar fi păcat de tot efortul nostru dacă acum, când suntem din nou în pericol, solidaritatea, respectul faţă de semeni, responsabilitatea faţă de societate şi faţă de fiecare dintre cetăţenii români nu revin în comportamentul comun.

Din păcate, ne-am confruntat în ultimele luni cu campanii organizate care au avut ca scop să determine românii să nu creadă în virus, să nu respecte regulile pe care le-am stabilit, să ignore pericolul. Şi vedem că, din păcate, aceste campanii au dus la consecinţe. Numărul celor care nu respectă regulile a crescut. Ar fi păcat ca atunci când o majoritate a societăţii respectă regulile, se protejează, să nu acţionăm pentru ca aceia care au căzut în capcana propagandei că nu există coronavirus, că trebuie ignorat acest pericol, că nu trebuie respectată nicio regulă publică, să pună în pericol întreaga societate şi, de ce nu, dezvoltarea economică, locurile de muncă ale fiecăruia dintre români.

Vreau să spun din capul locului că guvernul nu doreşte să reinstituie nicio restricţie, că guvernul nu doreşte să ia nicio măsură care să afecteze negativ economia, pentru că şi aşa economia românească, şi nu numai economia românească, ci economia ţărilor europene şi a foarte multor ţări partenere ale României, a fost afectată grav de această epidemie. Dimpotrivă, am pus la punct un plan economic care are ca scop, bazându-se pe investiţii, bazându-se pe susţinerea companiilor şi a angajaţilor, să asigure o revenire cât mai rapidă a economiei la normalitate, iar obiectivul nostru este să apărăm şi să susţinem companiile, să apărăm locurile de muncă ale românilor, să apărăm nivelul de viaţă al românilor, să luptăm împotriva sărăciei, şomajului şi a altor fenomene care pot afecta negativ viaţa românilor. Nu ne dorim să luăm nicio măsură care să afecteze negativ viaţa românilor.

Pe de altă parte, vreau să spun clar că, dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură se va impune, pentru că punem pe primul plan sănătatea şi viaţa românilor. Închei prin a transmite un mesaj către fiecare român: Virusul nu iartă pe nimeni! Nu iartă nici pe aceia care nu cred în existenţa virusului. Dacă cineva ignoră regulile, neglijează şi se expune îmbolnăvirii, atunci când se îmbolnăveşte nu se pune în pericol numai pe el, îi pune în pericol şi pe cei dragi, membrii familiei, rudele, colegii, prietenii. Pentru că atunci când te îmbolnăveşti, de fapt rişti să îi pui în pericol şi pe cei apropiaţi ţie, pentru că virusul îl transmiţi în primul rând către oamenii cu care intri cel mai des în contact. Dacă nu vă pasă de sănătatea voastră şi nu credeţi în acest virus sau credeţi că acest virus nu e periculos, vă rog să vă pese de fratele dumneavoastră, de mama dumneavoastră, de tatăl dumneavoastră, de copilul dumneavoastră, de prietenii dumneavoastră, de colegii dumneavoastră. Doar împreună, solidari şi respectând reguli simple, care sunt stabilite de specialişti, de cei care ştiu foarte bine cum se poate lupta împotriva acestui virus, doar împreună putem să readucem lucrurile la normal şi putem să luptăm eficient cu epidemia. Am încredere că fiecare român va înţelege acest moment de cumpănă şi va înţelege că de comportamentul său responsabil şi corect faţă de semenii săi va depinde succesul nostru în lupta contra epidemiei. Vă mulţumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe