Actualitate

Luni, 17 August

Declaraţii de presă susținute de premierul Ludovic Orban

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Am evaluat stadiul depunerii candidaturilor la alegerile locale. De asemenea, am analizat, în special, proiectele de dezvoltare a judeţelor pe care le prezintă candidaţii noştri la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi candidaţii la primăriile municipiu reşedinţă de judeţ. Am făcut evaluarea înţelegerilor sau alianţelor pe care le-am făcut în diferite circumscripţii electorale şi am stabilit modul de coordonare. De asemenea, am discutat încă o dată, şi insist extrem de mult, chiar până la apariţia normelor de protejare a sănătăţii publice, care vor fi emise de Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Interne, ca toţi candidaţii Partidului Naţional Liberal şi susţinătorii lor să respecte aceste norme. Noi, de altfel, am adoptat prin decizia Biroului Politic Naţional aceste reguli de protejare a sănătăţii publice a cetăţenilor pe perioada campaniei şi în ziua votului.

Reporter: PSD a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere pe numele mai multor lideri liberali, pentru că au fost racolaţi primari care aparţineau formaţiunii politice PSD şi s-ar fi făcut anumite presiuni asupra lor pentru a trece în tabăra liberală.

Ludovic Orban: Bazaconii. Nu ne e teamă, aşteptăm DNA-ul să se pronunţe pe orice temă. Deși cred că DNA-ul ar trebui să fie foarte ocupat cu multiplele furăciuni care au fost făcute de PSD şi care sunt făcute în continuare de PSD, de modul în care duc campania. Şi chiar mi se pare jenant din partea PSD să vorbească de acest subiect, în condiţiile în care, vă dau numai un exemplu, la Buzău, fieful preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, din 89 de primari, peste 80 de primari în funcţie sunt candidaţi din partea PSD. La Olt, mâna dreaptă a domnului Ciolacu, unde este domnul Stănescu, din 114 primari, peste 100 de primari în funcţie, vorbesc de primari în funcţie, sunt candidaţi din partea PSD. Mai degrabă în judeţele conduse de PSD miroase a presiune pusă asupra primarilor pentru a candida din partea PSD.

Reporter: Dar cum au ajuns primarii social-democraţi să candideze pe listele liberalilor?

Ludovic Orban: Cunoaşteţi punctul meu de vedere, dacă sunt preşedinţi de organizaţii. Au mai fost şi comasări prin absorbţie cu reprezentanţii ALDE, care au fost făcute în urma... şi o serie de primari au venit. Cunoaşteţi punctul meu de vedere, nu încurajez acest lucru şi de-a lungul timpului nu am apreciat acest fenomen.

Reporter: Aveţi un număr cu privire la numărul de primari...?

Reporter: Domnule premier, social-democraţii au anunţat că vor depune astăzi moţiunea de cenzură, calculele lor, parlamentarii PSD, plus cei ALDE, plus PRO România, arată că guvernul nu ar avea şanse să reziste acestei moţiuni de cenzură. Ce veţi face în situaţia în care aceasta va trece?

Ludovic Orban: Socoteala de acasă știți că nu se potrivește întotdeauna cu socoteala din teren. După părerea mea, această moțiune de cenzură reprezintă încă un act iresponsabil din partea PSD. Să depui moțiune de cenzură, să încerci să dai jos un guvern care și-a făcut datoria față de țară, care gestionează cu corectitudine, profesionalism și eficiență problemele grave care au apărut din cauza epidemiei, din cauza crizei economice, din cauza secetei, din cauza inundațiilor, un guvern care e confruntat cu dificultăți care nu au mai existat în istoria României de foarte multă vreme, să dai jos guvernul mi se pare un gest iresponsabil și complet lipsit de logică și este un gest împotriva interesului României. Gândiți-vă că guvernul pe care îl conduc trebuie să implementeze toate măsurile din programul de relansare economică și investiții. Guvernul pe care îl conduc pregătește toate documentele pentru absorbția celor 80 de miliarde de euro care vor fi alocați României începând cu 1 ianuarie 2021. Și aici este vorba de documente extrem de importante, cum este Planul de reziliență și recuperare, care trebuie adoptat până la începutul lui octombrie și trebuie transmis către Comisia Europeană, este vorba de programul în baza căruia se va semna Acordul de parteneriat între România și Comisia Europeană pentru alocarea fondurilor din cadrul bugetului multianual al UE 2021-2027. Acest guvern pregătește cu minuțiozitate începerea școlii. Acest guvern se luptă cu toate armele împotriva răspândirii virusului și se vede că de când guvernul are din nou la dispoziție instrumentele legale pe care le au toate celelalte țări europene, există o tendință de oprire a numărului de infectări, chiar există un ușor trend descendent în ultimele patru zile. România are nevoie de guvern. Să depui acum o moțiune de cenzură, cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, când românii vor fi cei care decid cine să conducă România în perioada următoare, repet, este un act iresponsabil și este împotriva interesului României.

Reporter: Veți negocia astfel încât această moțiune de cenzură să nu treacă? Și v-aș întreba dacă veți discuta cu domnul Victor Ponta, pentru că numărul parlamentarilor PRO România este decisiv cu privire la soarta acestei moțiuni.

Ludovic Orban: Eu sunt un om deschis dialogului, care de-a lungul timpului am dialogat cu orice om care vrea să dialogheze cu mine. În ceea ce privește persoana al cărui nume l-ați pronunțat, nu am ce să vă spun. În schimb, vom discuta cu toți parlamentarii care au o urmă de responsabilitate și care mulți dintre ei nu înțeleg nici ei sensul acestui demers politicianist care riscă să arunce România într-o zonă de lipsă de competență și de atribuții ale guvernului. Vom discuta cu toții. Sunt încrezător. Îmi îngădui această încredere, așa cum mi-am îngăduit-o și când am depus moțiunea cenzură împotriva guvernului Dăncilă și am reușit, și când a fost învestit cabinetul pe care îl conduc. Repet, situația din România este o o situație extrem de complicată. Inclusiv pentru partenerii externi, acest guven asigură credibilitate. Faptul că la negocierile de la nivel european am reușit să obținem creșterea cu peste două miliarde a alocărilor pentru România, faptul că România nu a fost degradată de agențiile de rating, faptul că mediul de afaceri de la nivel internațional privește cu încredere România se datorează acestui guvern și evident președintelui României care se bucură de credibilitate la nivel internațional și evident cea mai mare credibilitate pe plan intern. Este o aventură politicianistă care nu are în spate niciun fel de obiectiv pentru România și care riscă să arunce în aer România într-un moment extrem de dificil în care este absolut necesar un guvern cu depline puteri.

Reporter: Și care este scopul acestei aventuri?

Ludovic Orban: Să pună mâna pe putere, să pună mâna pe putere ca să organizeze ei alegerile locale și parlamentare. Asta este în capul lor, să fure la vot și să folosească toate instituțiile statului pentru a-și maximiza scorul electoral, asta este în capul PSD-ului. Ceea ce nu înțeleg ei este că până la urmă românii sunt cei care hotărăsc, românii vor hotărî cine conduce administrația locală în fiecare localitate și, de asemenea, românii sunt cei care vor hotărî cine va conduce România în următorii patru ani de zile. Nu mai hotărăsc parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea și cu alți parlamentari care au aruncat România în haos, care au făcut praf imaginea României, care au distrus economia, au distrus toate echilibrele economice și care și-au bătut joc de români.

Reporter: Dacă această moțiune de cenzură este depusă astăzi, PNL va  avea în Parlament o solicitare ca moțiunea să fie dezbătută începând cu sesiunea parlamentară din...

Ludovic Orban: Și momentul depunerii moțiunii mi se pare absurd. Nicio moțiune în ultimii 30 de ani nu a fost depusă în vacanța parlamentară. Și aici mi se pare că și-au pierdut complet busola, nu mai sunt în stare să citească Constituția. Nu se poate depune! Din punctul meu de vedere, nu poți să depui o moțiunea de cenzură în vacanța parlamentară.

Reporter: Veți sesiza Curtea Constituțională...

Ludovic Orban: Facem o analiză în această privință, dar încă o dată vă spun, este de gâgă faptul că moțiunile de cenzură se depun în sesiune parlamentară, nu în vacanță parlamentară. Până şi aici, probabil au vrut să depună înainte de Congres moțiunea, nu pot să înțeleg care este motivul. Oricum toate procedurile legate de moțiune trebuie să se deruleze, că anunță ei moțiunea e treaba lor, dar procedurile parlamentare de derulare a moțiunii, dacă ținem cont de Constituție, de reglementările legale, trebuie să se desfășoare în sesiunea parlamentară care începe în septembrie.

Reporter: Legat de revenirea elevilor la școală, vă gândiți la niște măsuri speciale, acolo unde sunt familii vulnerabile, cu persoane bolnave, cu bătrâni, astfel încât acei...?

Ludovic Orban: Am avut, în primă lectură, mai multe acte normative legate de începutul școlii, dintre care un act normativ este Ordonanța de Urgență prin care alocăm 175 de milioane de euro către autoritățile locale și către unitățile de învățământ pentru a achiziționa tablete, pentru a achiziționa măști, dezinfectanți, toate materialele, echipamentele necesare pentru a proteja sanitar copiii. De asemenea, pregătim o altă ordonanță de urgență, ca acolo unde se suspendă orele o perioadă de timp, pe perioada în care sunt suspendate orele să continuăm măsura pe care am avut-o în perioada stării de urgență, și anume, să plătim 75% din salariu pentru un părinte pentru ca să poată să stea acasă cu copilul, dar, repet, această măsură va fi folosită numai acolo unde se vor lua deciziile în comitetele pentru situații de urgență când se vor suspenda școlile. De asemenea, pregătim resurse suplimentare pentru alte tipuri de îmbunătățiri, de pregătire a școlii în vederea începerea anului școlar.

Reporterul: Ordonanța de urgență pentru...

Ludovic Orban: De asemenea am pregătit un proiect de lege, nu putem să emitem ordonanțe de urgență pentru modificarea Legii 55, dar am pregătit un proiect de lege pentru a putea angaja cadre didactice, personal nedidactic, medici școlari, asistenți medicali școlari, acolo unde este nevoie, în unitățile de învățământ, pentru că la ora actuală Legea 55 a interzis practic ocuparea oricărei funcții prin concurs în sistemul public și, dacă avem nevoie de cadre didactice, de cadre nedidactice, de personal medical la nivel școlar, noi în momentul de față nu putem angaja și aici chiar o să solicităm Parlamentului dezbaterea cu celeritate a acestui proiect de lege.

Reporter: În legătură cu numărul de tablete, câte dintre ele vor fi sigur pe băncile copiilor, în 14 septembrie, când începe școala?

Ludovic Orban: Avem în derulare, pe finalizare, o procedură de achiziție, care sperăm să o încheiem săptămâna asta, pentru 250.000 de tablete. Am suplimentat, tocmai de-aia am mobilizat 175 de milioane de euro suplimentar, pentru a permite și autorităților locale, care au un număr mai mic de tablete, și pot să facă achiziții mai ușor față de achiziția noastră, la nivel național, pentru tablete şi vom deconta tabletele care sunt achiziţionate de autorităţile locale. Vom deconta până în 500.000 de tablete, suplimentar faţă de cele 250.000 care fac obiectul licitaţiei. De asemenea, mai avem printr-un program de la Banca Mondială, avem în procedură de achiziţie 74.000 de laptopuri, sigur, ele vor fi mai degrabă pentru cadrele didactice. De asemenea, table interactive, de asemenea, camere web, vom lansa manuale 3D, care vor susţine forma de învăţământ online, acolo unde va fi necesar învăţământul online, deci avem o serie de măsuri pentru începerea anului şcolar.

Reporter: Ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetară avea toate avizele necesare? Vă întreb mai exact de avizul de la CES, pentru că până în acest moment, cel puţin din ce ştim, nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ludovic Orban: Privitor la avizul de la Consiliul Economic şi Social, noi am sesizat CES, aveau posibilitatea să se pronunţe, avizul este cu caracter consultativ, noi ne-am îndeplinit obligaţia procedurală de a sesiza CES. De asemenea, în privinţa Consiliului Legislativ, am sesizat Consiliul Legislativ. Practic, suntem în regulă, ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară, nu numai că a îndeplinit toate condiţiile legale, dar este o ordonanţă vitală, pentru că prin această ordonanţă de urgenţă noi putem să facem faţă tuturor cheltuielilor care sunt obligatorii datorită epidemiei de coronavirus, datorită crizei economice care a fost provocată de coronavirus, datorită secetei. Vă reamintesc că am prevăzut banii pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă. Am prevăzut banii pentru toate măsurile active pe care le-am introdus, plata a 41,5% din salariul brut pentru fiecare angajat revenit în muncă din şomaj tehnic, măsura de 50% plata din salariul brut pentru NEET`s, pentru persoanele aflate aproape de pensie şi pentru românii care s-au întors din diaspora, şi-au pierdut locul de muncă şi sunt în căutarea locului de muncă. De asemenea, am adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind programul flexibil de muncă, pentru care avem nevoie de resurse financiare. Pentru sănătate am alocat 3,1 miliarde suplimentar pentru a face faţă la toate cheltuielile necesare pentru a lupta în mod eficient contra COVID. La Ministerul Economiei a trebuit să alocăm sume pentru a putea susţine programele de granturi pentru IMM-uri, asigurând cofinanţarea pentru programele de granturi pentru IMM-uri. Până și pentru autoritățile locale am suplimentat alocările către bugetele locale pentru plata indemnizației pentru persoanele cu dizabilități și a salariului pentru asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități. Am alocat peste 600 de milioane suplimentar pentru ca autoritățile locale să poată să plătească aceste indemnizații și salarii. De asemenea, am prevăzut în fondul de rezervă o sumă de 7-800 de milioane pentru a echilibra bugetele locale ca urmare a scăderii încasărilor datorate crizei economice provocate de epidemia de COVID. De asemenea, am prevăzut toate sumele necesare pentru a putea pregăti proiectele. Gândiți-vă că cei mai grei ani vor fi 2021, 2022, 2023. În acești trei ani trebuia finalizat Exercițiul Financiar 2014-2020. Toate proiectele mari care sunt începute și care se finalizează în regula N+3 trebuie finalizate în acești trei ani. În acești trei ani trebuie să începem toate proiectele care sunt finanțate din bugetul UE pe 2021-2027, să nu facem ca PSD-ul, să trebuiască să vină PNL la guvernare ca să înceapă proiecte finanțate din fonduri europene care nu au fost începute în șase ani de zile de guvernul PSD. De asemenea, va trebui să depunem toate cererile de finanțare pentru proiectele care vor fi finanțate din programul de reziliență și recuperare care este finanțat de la nivelul UE, în valoare de aproape 34 de miliarde de euro. În perioada care urmează se așează bazele pentru capacitatea statului român și a societății și a economiei în ansamblu, bazele absorbției acestor fonduri europene, care sunt vitale pentru dezvoltarea României. Noi suntem concentrați pe aceste direcții, pentru că vrem să nu pierdem niciun euro care este la dispoziția României pentru a asigura dezvoltarea economică a României, creșterea nivelului de viață, creșterea calității serviciilor publice prin acești bani europeni, care sunt fundamentali pentru evoluția economiei și societății românești.

Reporter: Social-democraţii spuneau că proiectul privind rectificarea bugetară ar putea fi modificat "drastic" în parlament, cum vedeți acest lucru?

Ludovic Orban: PSD trăiește încă în anul 2016. Opiniile populației s-au schimbat radical. Lumea nu mai suportă toată gargara populistă a PSD-ului. Lucrurile sunt foarte simple. Atunci când iei decizii trebuie să ai în spate analize economice, prognoze, evaluări, studii de impact, trebuie să fundamentezi orice cheltuială publică în funcție de obiectivele pe care le urmărești. Ultimele cinci luni de zile, majoritatea PSD din parlament a scos pe bandă rulantă acte normative care au redus venituri sau au provocat costuri pentru care nu există bani efectiv. Tot ceea ce facem noi facem întemeiat pe analize serioase, astfel încât să nu generăm cheltuieli nesustenabile și să putem aloca resursele către acele domenii vitale care într-adevăr stau la baza relansării economice ulterioare a României. Orice venit poate să crească atunci când există creștere economică, când crește competitivitatea economiei Românești și a companiilor românești, atunci când se fac investiții, atunci când într-adevăr există toate motoarele dezvoltării şi sunt puse în funcțiune. De aceea, orice venit poate să crească doar în condițiile în care există o reală dezvoltare economică, care să se bazeze pe investiții, să se bazeze pe inovare, pe dezvoltare, pe utilizarea resurselor europene care sunt puse la dispoziția României și pe programe care să stea în picioare.

Reporter: PSD a anunţat că va abroga cel mai probabil articolul referitor la majorarea punctului de pensie cu 14%. În această situație ce strategie va avea Guvernul? Luați în calcul să atacați la Curte?

Ludovic Orban: Cu siguranță. Aş vrea să mai spun încă o dată, am luat o decizie grea. Creșterea punctului de pensie cu 14% și creșterea cu un procent similar a pensiilor sociale, cum sunt cunoscute, şi aici este vorba de un milion de pensii sociale, de la 704 la 800, a fost o decizie extrem de grea, a trebuit să calculăm, să analizăm, să facem evaluări, este maximum posibil. Orice creștere mai mare nu va putea fi susținută. Se va întoarce împotriva României. Până la urmă se va întoarce împotriva fiecărui pensionar. Dacă mărești mai mult pensiile decât îți permite efectiv bugetul, iar bugetul se bazează pe capacitatea economiei efective de a produce veniturile, dacă mărești mai mult bugetul se întâmplă două lucruri: ori nu mai poţi să plăteşti pensiile şi, din păcate, dacă ei insistă pe această absurditate, vă spun de acum, agențiile de rating ne vor retrograda, toate finanțările se vor scumpi și nu se vor scumpi finanțările numai pentru stat, se vor scumpi toate finanțările pentru mediul privat, toate companiile vor fi afectate negativ de o retrogradare a ratingului României, care e clar că se va produce dacă nu rămâne măsura pe care am stabilit-o noi, iar acest lucru va declanșa, ținând cont de perioada următoare, în care, gândiți-vă, noi trebuie să creştem bugetul de cofinanțări pentru a absorbi aceste fonduri europene, trebuie să creștem bugetul de cofinanțări de șase sau de șapte ori în 2021, 2022, 2023, nu se poate susține o astfel de creștere. Sunt un om care /îmi/ iubesc părinții, mi-am iubit bunicii, am fost tot timpul apropiat de cei care au muncit o viață și acum merită o pensie decentă și o viață lipsită de griji la bătrânețe. Pe de altă parte, am făcut maximum posibil, astea sunt resursele de care dispunem. Totuși am făcut o majorare mare, dacă stăm și ne uităm la istoria majorării punctului de pensie, în sumă absolută, ca și creștere a punctului de pensie, cred că e cea mai mare creștere a punctului de pensie care există de când e acest mecanism de indexare a punctului de pensie. Asta în condițiile în care cât de cât am reușit să ținem inflația în frâu, să reducem inflația în raport cu inflația din perioada guvernării, adică să nu erodăm creșterea de venituri prin creșterea prețurilor. Sunt convins că orice om care are cât de cât o percepție asupra realității înțelege că această majorare de pensie este majorarea maximă pe care am putut să o facem, care este sustenabilă, care va funcționa mai degrabă ca un stimulent pentru economie și nicidecum ca o povară pentru toate cheltuielile. Pentru că aici se știe clar, din momentul în care stabilești nivelul punctului de pensie nu mai poți să îl reduci. În urma deciziei Curții Constituționale, pensia nu poate fi tăiată. Dacă crești punctul de pensie mai mult decât îți permite efectiv economia să plătești pensiile care sunt aflate în plată, nu mai poți să scazi pensiile respective. Din cauza asta, orice decizie pe care o iei în materie de pensie trebuie să fie o decizie bine fundamentată, care ține cont de perspectivele de evoluție ale economiei românești și de sustenabilitatea cheltuielilor pentru majorarea pensiilor.

Reporter: Legat de spitalele din București, se pare că locurile sunt limitate pentru pacienții bolnavi de COVID, sunt trimiși chiar în alte județe, ce veți face în acest sens?

Ludovic Orban: De la începutul epidemiei am căutat, sistematic, să creștem capacitatea de tratare a românilor în spitale. La București, știți foarte bine că ne-am mobilizat. Mulțumesc încă o dată Asociației "Dăruiește viață" pentru investiția făcută la Elias, ne-am mobilizat și am reușit să operaționalizăm paturile de la Terapie Intensivă de la Elias. De asemenea, vom crește numărul de paturi la "Matei Balș", în acest sens am avut o discuție și cu directorul Spitalului Universitar, domnul doctor Cîrstoiu, ca să pună la dispoziție specialiști ATI, medici anesteziști, asistente medicale, pentru a putea pune în funcțiune paturile care există, sunt dotate cu tot ce trebuie, e nevoie doar de specialiști. De asemenea, știți foarte bine că am luat decizia ca Spitalul Witting să devină spital COVID. În Spitalul Witting există în curs de amenajare 12 locuri la terapie intensivă și aici vom crește numărul de locuri de terapie intensivă. Problema esenţială pe care o avem este să nu rămână niciun pacient care are nevoie să fie tratat la terapie intensivă fără posibilitatea tratării la terapie intensivă. Pentru a realiza acest lucru, pe lângă creşterea capacităţii nu numai în Bucureşti - aici v-am explicat de creşterea capacităţii în Bucureşti -, la Braşov, de exemplu, s-a făcut un spital modular similar proiectului de la Elias, lângă Spitalul Judeţean, care urmează să fie pus în funcţiune săptămâna asta sau săptămâna viitoare, care, de asemenea, va asigura un număr de cel puţin 14 locuri suplimentare de terapie intensivă. La Cluj, s-a crescut capacitatea de tratare, la Iaşi, suntem pregătiţi cu creşterea capacităţii de tratare în terapie intensivă. Gândiţi-vă că, numărul de locuri în terapie intensivă existent astăzi este în jur de o mie de locuri, va creşte în continuare acest număr de locuri din terapie intensivă, însă nu a fost niciodată atinsă capacitatea. Şi astăzi avem mai puțin de 500, 490 și ceva de persoane, de români care sunt tratați în secțiile de terapie intensivă, ceea ce înseamnă uitlizarea la jumătate a capacității. În cazul în care într-un anumit județ sau în municipiul București, unde sunt mai multe cazuri, se ajunge în situația să nu existe locuri disponibile, avem plan de deplasare a pacienților, fie prin salvări, fie prin elicopter, dacă sunt cazuri mai grave, astfel încât niciun român să nu ajungă în situația de a nu putea beneficia de serviciile medicale în Terapie Intensivă.

Reporter: Dar se pare că în momentul de față nu sunt locuri, nu vorbim neapărat de Terapie Intensivă, vorbim despre asimptomatici, despre cei internați.

Ludovic Orban: Nu le mai ziceți asimptomatici, ești bolnav sau sănătos. Dacă ai virusul ești bolnav, indiferent că ești asimptomatic, presimptomatic, simptomatic sau în Terapie Intensivă. În această privință, și aici știți foarte bine că ne-am mișcat în direcția asta, Primăria Capitalei, prin "Victor Babeș", a amenajat un spațiu în Pipera, care am înțeles din declarațiile făcute că urmează să fie pus în funcțiune. De asemenea, cu contribuția unui grup de firme, Auchan, Leroy Merlin, a fost amenajat spațiul de pe Chitila pentru a suplimenta posibilitatea de a trata, cu caracter de secție externă a spitalelor. De asemenea, am solicitat creșterea numărului de paturi pentru tratare. Aici știți foarte bine că am criticat la vremea respectivă faptul că Spitalul Colentina nu a fost păstrat în integralitate spital COVID. Sperăm ca aceste măsuri să ne permită capcitatea de a-i evalua medical în perioada de 48 de ore, în cadrul spitalelor, pe pacienții care sunt diagnosticați pozitiv. Îmi cer scuze, fug, că am o întâlnire la Guvern. Sănătate! Numai bine!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe