Actualitate

Joi, 09 Martie 2017

Declaraţii de presă susținute de premierul Sorin Grindeanu la Bruxelles

 

[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Bună ziua. Așa cum știți, am participat pentru prima data în calitate de prim-ministru la întâlnirea șefilor de stat şi de guvern, membri ai Partidului Socialiştilor Europeni. Sigur că am folosit acest prilej pentru a avea contacte, întâlniri directe cu dânşii. Am discutat atât agendele bilaterale, cât şi agenda comună europeană. Am reafirmat în aceste întâlniri ceea ce a spus şi domnul preşedinte dimineaţă, am spus şi eu zilele trecute, şi anume dorinţa ţării noastre de a merge şi de a întări proiectul comun european, cu toate cele 27 de ţări membre, în aceeaşi direcţie, pentru că istoria ne arată că împreună suntem mai puternici. Dezbaterile, pe care dumneavoastră le ştiţi şi care de abia se află la început, vor continua în perioada următoare. Fiecare dintre noi ne-am exprimat punctele de vedre, al nostru e cel pe care vi-l spuneam şi pe care îl susţinem, indiferent că vorbim de Administraţia Prezidenţială, de Guvern sau de Parlament. E un punct de vedere comun al României.

Reporter: Cum a fost privită, domnule premier, această discuţie din ultimele zile Europa cu mai multe viteze, cu două sau mai multe viteze, de socialiştii europeni? Care au fost discuţiile legate de acest subiect?

Sorin Grindeanu: Aşa cum vă spuneam, dezbaterile sunt la început şi vor continua. Nu pot să spun că există un punct de vedere comun al socialiştilor europeni. Ceea ce e important e că va avea loc această dezbatere, că fiecare ţară are argumente, pe fiecare dintre scenarii, dar nu există în acest moment un punct de vedere comun, aşa cum vă spuneam, dezbaterile sunt la început şi vor continua. Vă rog!

Reporter: Domnule prim-ministru, noi, românii suntem împotriva ideii de Europă cu mai multe viteze, însă avem şi un plan concret pe care să-l supunem atenţiei partenerilor europeni, ca alternativă la această Europă cu mai multe viteze?

Sorin Grindeanu: Nu doar noi - şi nu cred că în modul ăsta trebuie pusă problema sau discutat sau dezbătut, că noi, românii, suntem împotriva a ceva. Noi susţinem întărirea proiectului european în această formă. Pe noi ne interesează, ca şi ţară - şi nu doar pe noi - ne interesează ca fondurile de coeziune să rămână o parte importantă a politicii europene, la fel ca şi politica comună agricolă - sunt lucruri extrem de importante; şi, repet, nu este vorba doar de România. Aceasta este direcţia pe care credem că trebuie să o continuăm, să o dezvoltăm, să o întărim. Şi, aşa cum vă spuneam, istoria a arătat, că, împreună, de fiecare dată, am fost mai puternici. Asta este direcţia, pe care nu doar noi o propunem, dar, subliniez, dezbaterile sunt la început şi fiecare vom avea argumente.

Reporter: Cum asigurăm, ca acele mici cluburi, cum sunt în prezent, clubul Schengen, Clubul Euro, vor rămâne deschise pentru ţări ca România, care, în viitor, vor dori să acceadă la aceste cluburi?

Sorin Grindeanu: Eu cred că lucrurile nu se schimbă foarte mult, dacă înţeleg foarte bine ceea ce mă înrebaţi, dar nu cred că putem să discutăm de viitor spunând că în viitor lucrurile vor merge în viteze diferite. Ceea ce ne dorim cu toţii şi ceea ce a spus toată lumea este ca toate cele 27 de state să ajungă să meargă în aceeaşi direcţie şi cu aceeaşi viteză - ca să citez. Fiecare dintre noi ne dorim să ne dezvoltăm, să întărim cât mai mult, să facem parte din tot ceea ce înseamnă politici comune europene.

Reporter: Vicepreşedintele Comisiei Europene, Timmermans, a declarat acum câteva minute, că este normal ca în statele cu probleme de stat de drept să fie, la un moment dat, oprite fonduri europene. Aţi discutat această temă cu dânsul?

Sorin Grindeanu: N-a fost o discuţie. Am avut discuţie şi cu prim-vicepreşedintele Timmermans, o discuţie extrem de constructivă, cum a fost şi cea din urmă cu două săptămâni, ceea ne-am angajat noi în urmă cu două săptămâni, şi anume, să trimitem către Comisia Europeană, cererea noastră de finanţare pe fonduri europene pentru renovare şi pentru ceea ce înseamnă partea de penitenciare - am făcut-o; de asemenea, există şi au început discuţiile pe acel grup de lucru privind clarificările pe recomandările de la MCV şi acele lucruri, iarăşi, au început.

Discuţia cu prim-vicepreşedintele Timmermans a fost în parametri cât se poate de corecţi şi în urmă cu două săptămâni, apreciind şi noi, şi dânsul, modul în care colaborăm, Guvernul României cu dânsul şi cu Comisia Europeană, în general.

Reporter: Domnule prim-ministru, aţi avut mai multe întâlniri bilaterale acum, la PES. Despre care aţi putea să ne vorbiţi, care e cea mai...? Hai să spunem Moscovici... economie.

Sorin Grindeanu: Nu, au fost discuţii şi e normal să fie discuţii şi cu preşedintele Hollande, şi cu premierul Italiei, şi cu premierul Cehiei, şi cu ministrul de externe al Luxemburgului, şi cu premierul Suediei. V-am spus la început, au fost discuţii privind agenda bilaterală dintre ţările noastre, cu cancelarul Austriei, precum şi ceea ce susţinem, fiecare dintre noi, legat de politica comună a Comisiei Europene. În perioada imediat următoare, cu fiecare dintre dânşii, cu Austria, cu fiecare din aceste ţări, cu Italia, cu Suedia, cu toate celelalte, vom avea întâlniri bilaterale.

Reporter: Ne puteţi spune ce aţi discutat cu preşedintele Franţei, François Hollande, în acea mică întâlnire?

Sorin Grindeanu: Sunt lucruri care ţin de discuţii care poate, de multe ori, sunt mai mult informale, dar pot să vă spun că a fost o discuţie legată şi de situaţia la zi a ceea ce este în România. Am prezentat, aşa cum am făcut de fiecare dată, situaţia noastră. Am apreciat sprijinul pe care Franţa ni-l acordă şi ni l-a acordat în toţi aceşti ani şi bineînţeles că ne dorim întărirea parteneriatului pe care îl avem, l-am avut şi îl avem cu Franţa.

Reporter: Încă o întrebare. Aţi avut o întrevedere astăzi şi cu cancelarul Austriei. Ne puteţi spune dacă, pe parcursul acestei întâlniri, cancelarul austriac a ridicat o întrebare cu privire la activitatea Companiei Holzindustrie Schweighofer din România, având în vedere că Ministerul Apelor şi Pădurilor a anunţat că va supraveghea foarte atent activitatea acestui grup? După cum ştiţi, are probleme, la nivel internaţional şi dacă acest lucru a constituit unul dintre puncte?

Sorin Grindeanu: Nu, am discutat în mare. Austria este un partener economic important al ţării noastre şi aşa cum ştiţi, are o pondere, sau investitorii austrieci au o pondere importantă în economia română. Important e altceva: că am stabilit împreună cu cancelarul austriac ca, în peioada imediat următoare, să avem o întâlnire, fie la Viena, fie la București; urmează ca diplomațiile noastre să stabilească agenda și sigur că atunci vor fi discutate și punctele concrete legate de eventuale situații pe care dumneavoastră le amintiți.

Reporter: Și vorbeați de o poziție comună, Guvern, Președinție și Parlament. Când ați consultat, domnule premier, oficial, și Parlamentul, în ceea ce privește această poziție?

Sorin Grindeanu: Am văzut declarații. Îmi cer scuze! Poate am spus prea mult, dar am văzut declarații ale conducerii Camerei Deputaților, în același sens ca și ale președintelui și ca și ale mele sau ale Guvernului.

Reporter: Dar veți iniția, ca și Guvern, alături de Președinție, o consultare națională pe o poziție? Adică, poate vreți să știți și părerea tuturor partidelor parlamentare pe acest subiect.

Sorin Grindeanu: Putem fi parte. Nu cred că e rolul Guvernului, dar putem fi parte. Noi am avut o întâlnire, așa cum știți, cu domnul președinte, ieri, pentru a avea o poziție comună; și acest dialog a fost și este binevenit, și avem o poziție comună. Sigur, dacă dezbaterea aceasta este mai lară, e mai bine. Guvernul poate face parte din această dezbatere.

Reporter: După aceste întâlniri pe care le-ați avut, contacte bilaterale, îl veți suna pe domnul președinte, având în vedere că în marja Consiliului este important să știe ceea ce ați discutat.

Sorin Grindeanu: Sunt sigur că vom avea discuții și în zilele următoare, ca și concluzii pe care le putem trage în urma acestor întâlniri și, mai ales, ca și strategie pe care trebuie să o urmăm noi, ca și țară, în spiritul a ceea ce vă spuneam mai devreme. Mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe