Actualitate

Joi, 09 Ianuarie

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban la sediul Reprezentanței Permanente a României la UE

Galerie foto

[Check against delivery]

Reporter: Povestiți-ne puțin despre întrevederea pe care ați avut-o cu președintele Comisiei Europene. Erau câteva teme pe care le-a enumerat chiar doamna Von der Leyen la început, fie că vorbim de partea economică, fie că vorbim de justiție, dar și despre alte teme care ar urma să fie discutate pentru partea bilaterală și economică.
Ludovic Orban: Am abordat mai multe subiecte. În primul rând, subiectul bugetului Uniunii Europene pe exercițiul financiar multianual 2021-2027, în care am reiterat punctele noastre de vedere referitoare la buget, și anume menținerea unei alocări extreme de serioase pentru politica de coeziune, menținerea unei finanțări extrem de serioase pentru politica agricolă comună. De asemenea, câteva puncte de vedere, să spun, cu caracter tehnic, creșterea flexibilității între fonduri de la 5 la 15%, fazarea proiectelor care nu sunt terminate în exercițiul financiar multianual de pe un exercițiu pe altul, în special a proiectelor mari de infrastructură; o chestiune legată de scăderea de la 35% la 25% a concentrării pe obiectivul prioritar. Sigur, toate aceste puncte de vedere le-am exprimat în aproape toate întâlnirile pe care le-am avut. Pentru noi este extrem de important ca România să beneficieze de o alocare bugetară, care, evident, să țină cont de realitățile existente în România. 
Am abordat și problema Pactului Verde (Green Deal), mai ales din perspectiva costurilor care vor apărea pentru atingerea obiectivelor care sunt stabilite la nivel european. Am menționat faptul că există în fiecare țară o situație specifică. De asemenea, fiecare țară are o capacitate diferită de a putea face față investițiilor care sunt necesare și susținerii programelor necesare pentru a atinge obiectivele și, mai ales, pentru a combate eventualele efecte negative care pot apărea din punerea în practică a obiectivelor stabilite în Pactul Verde,. Din acest motiv am exprimat punctele noastre de vedere privitoare la Fondul de Tranziție Justă, care trebuie să fie un real suport pentru statele membre, pentru atingerea obiectivelor care vor fi stabilite în Green Deal. Se știe foarte bine că, de asemenea, am exprimat punctul nostru de vedere referitor la reglementările ulterioare Pachetului Verde. Este vorba de aproape 40 de reglementări care vor intra în dezbaterea instituțiilor europene și asupra cărora am formulat deja câteva puncte de vedere. De exemplu, susținerea companiilor care au nevoie de investiții în retehnologizare; introducerea și a altor regiuni, de exemplu, cum e cazul României, a regiunii Valea Jiului, care va fi afectată de măsurile și de obiectivele care trebuie atinse ca urmare a Pactului Verde.
Totodată, am abordat problema Schengen, după cum am și declarat, reiterând faptul că, din punctul nostru de vedere, România respectă toate condițiile pentru aderarea la Schengen. 
În privința Mecanismului de Cooperare și Verificare, am exprimat determinarea noastră de a transpune recomandările cuprinse în cadrul raportului anual și convingerea noastră că România va respecta toate standardele și bunele practici de la nivelul european în domeniul justiției.
Reporter: Despre Secția Specială ați discutat?
Ludovic Orban: Nu, nu am intrat în astfel de detalii. Știți poziția guvernului. Am adoptat un memorandum în care poziția noastră este stabilită în favoarea desființării Secției Speciale.
Reporter: Care a fost mesajul pe care vi l-a transmis Ursula von der Leyen în raport cu aderarea României la Schengen, dar şi cu ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare? Dacă primim recomandările până la finalul anului, este posibil ca următorul raport MCV să fie ultimul și România să scape de acest mecanism?
Ludovic Orban: V-o spun din capul locului că asta depinde de noi. Comisia Europeană, în mod evident, are o altă atitudine față de oficialitățile de la București, față de guvernul nostru și față de președintele României, înțelege foarte clar că a avut loc o schimbare benefică la București, dar, până la urmă, închiderea Mecanismul de Cooperare și Verificare va depinde de ceea ce facem noi în România.
Reporter: Și legat de Schengen?
Ludovic Orban: Cu siguranță știți că, și la nivelul Comisiei Europene, și la nivelul Parlamentului European, există o susținere pentru România, pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Trebuie să mai întreprindem demersuri, până la urmă, pentru a obține un consens la nivelul Consiliului European, existând încă, nu opoziții fățișe, dar încă atitudini de nesusținere totală a acestui obiectiv, care, sunt convins,  se vor modifica în favoarea României într-un orizont de timp rezonabil.
Reporter: Adică luați în calcul, să spunem, un program în perioada următoare, astfel încât să convingeți și alte state europene, cele mai reticente pe care le știm deja?
Ludovic Orban: Vom face pași hotărâți în această direcție. Vă mulțumesc!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe