Actualitate

Sâmbătă, 11 Ianuarie

Declarații de presă susținute astăzi de premierul Ludovic Orban

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Am ținut să fiu prezent la această slujbă care marchează, practic, cedarea arhidiecezei către un nou păstor, după o activitate de 36 de ani a preasfinției sale domnul Robu. E un moment important în viața arhidiecezei și am ținut să fiu prezent pentru a marca respectul meu față de toți credincioșii și toți preoții romano-catolici.
Reporter: V-ați aflat la această liturghie alături de dl. Ciolacu. Ați purtat și un dialog înainte de slujbă?
Ludovic Orban: În biserică, lucrurile politice nu au loc. Am participat ca un semn de respect, v-am spus, și probabil și dl. Ciolacu a considerat potrivit să participe. N-am discutat politică.
Reporter: L-ați convins să susțină ideea alegerilor anticipate?
Ludovic Orban: Dacă v-am spus că n-am discutat politică...
Reporter: Vreau să vă întreb altceva: este adevărat că, ieri, Klaus Iohannis v-a solicitat să candidați la Primăria Capitalei?
Ludovic Orban: A mai apărut această minciună, e o minciună gogonată, n-are nicio legătură cu discuția dintre noi. Eu am prezentat public discuțiile dintre noi. Și chiar mă deranjează, vă spun sincer, că două site-uri de știri - deși toată lumea mă cunoaște că sunt un om deschis, care răspunde la telefon, care pune la dispoziția mass-media și a publicului informații - au născocit o asemenea minciună, o asemenea invenție, fără măcar să-mi ceară punctul de vedere, să mă-ntrebe dacă-i adevărat. Nu s-a discutat acest subiect.
Reporter: Se poate vorbi de o dezinformare...
Ludovic Orban: N-aș vrea să mai comentez.
Reporter:  ... din rândul liberalilor? 
Ludovic Orban: Nu, sub nicio formă. Pur și simplu e-o scorneală, au vrut să-și crească traficul cu fake news.
Reporter: Aș vrea să vă întreb ceva legat de tichetele de vacanță. Guvernul pe care îl conduceți a transmis deja că nu umblă la aceste tichete. Dar când vă gândiți la diferențierea lor, să nu mai fie doar în extrasezon, ci să poată fi folosite și în sezon?
Ludovic Orban: Deocamdată, e o reglementare legală în baza căreia se acordă aceste vouchere. Nu am avut intenția să umblăm și am arătat că toate minciunile adversarilor noștri politici - că nu mai dăm vouchere de vacanță - au fost niște minciuni gogonate. Se acordă, în baza legislației existente în acest moment.
Reporter: Vă temeți că președintele Klaus Iohannis nu v-ar propune pe dvs., în continuare, ca soluție de prim-ministru, în cazul unor alegeri anticipate? Pentru că dumnealui a ezitat să spună că dumneavoastră veți fi cu siguranță, sută la sută...
Ludovic Orban: Cum să mă tem? Între președintele României și mine este o relație extrem de veche, un parteneriat solid, bazat pe servirea comună a binelui public şi a intereselor României. Nu am nici cea mai mică emoţie în privinţa aceasta. Și aici sunt tot speculaţii care, probabil, se fac, fără niciun fel de fundament.
Reporter: Credeți că Rareș Bogdan ar putea face față postului de prim-ministru?
Ludovic Orban: Candidatul Partidului Național Liberal la funcția de prim-ministru este desemnat de Consiliul Național, care m-a desemnat pe mine ca și candidat. Eu sunt prim-ministru şi candidat de prim-ministru. Și ajunge în funcția de prim-ministru președintele partidului care câștigă alegerile. Obiectivul nostru este ca PNL să câștige alegerile locale și parlamentare și să formeze guvernul pe patru ani de zile cu o majoritate parlamentară solidă.
Reporter: Dar credeți că Rareș Bogdan ar putea să o învingă pe Gabriela Firea în alegerile locale de la vară?
Ludovic Orban: Desemnarea candidatului la Primăria Capitalei se va face în baza unei cercetări sociologice ample pe care o vom face în București, prin testarea potenţialilor candidaţi ai PNL, și va fi desemnat  candidat la Primăria Capitalei acel candidat care are cele mai mari șanse să câștige alegerile.
Reporter: Dar va fi din interiorul partidului, adică excludeți varianta să-l susțineți pe Nicușor Dan, ca independent?
Ludovic Orban: Din partea Partidului Național Liberal nu poate candida decât un membru al PNL.
Reporter: Printr-o OUG ar putea fi modificată legislația pentru alegeri? 
Ludovic Orban: Vom lua o decizie privitoare la acest subiect. Șiți foarte bine că PNL susține alegerea democratică a primarilor, cu cincizeci la sută plus unu - în două tururi, cum este denumită. Avem un proiect de lege la parlament, pe care sperăm să îl scoatem din Comisia de cod electoral. De asemenea, mai avem ca variantă angajarea răspunderii sau ordonanță de urgență. Vom lua o decizie în funcție de cum vor evolua discuțiile legate de posibilitatea de a adopta legea pe calea dezbaterii parlamentare în Camera Deputaților.
Reporter: Ați făcut o estimare a majorității în parlament?
Ludovic Orban: La Camera Deputaților, dacă toți partenerii care au participat la discuțiile pe care le-am avut se țin de cuvânt și-și mobilizează deputații, avem șanse foarte mari să adoptăm alegerea primarilor în două tururi.
Reporter: Fără UDMR?
Ludovic Orban: fără UDMR.
Reporter: Vă mulțumim frumos!
Ludovic Orban: Cu mare plăcere!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe