Actualitate

Marți, 11 Februarie

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban

 

Reporter: Cum au mers discuțiile cu liderul UDMR Kelemen Hunor?
Ludovic Orban: Am purtat discuții. Aşteptăm o decizie.
Reporter: Veţi purta discuţii şi cu domnul Barna?
Ludovic Orban: V-am spus că vom discuta cu toţi liderii.
Reporter: Dar care a fost direcţia în privinţa domnului Hunor, ce a lăsat să se înţeleagă?
Ludovic Orban: Deci, noi i-am prezentat argumentele în favoarea anticipatelor.
Reporter: Şi a zis că ar fi de acord cu varianta anticipatelor?
Ludovic Orban: Nu ştiu, urmează să ia o decizie legată de poziţionarea privitor la procedura de anticipate.
Reporter: Domnul Kelemen Hunor a cerut proiect de lege în Parlament, nu ordonanţă şi spunea că va cere Avocatului Poporului...
Ludovic Orban: Există posibilitatea ca ordonanţa să fie dezbătută şi dacă există o majoritate parlamentară care vrea să modifice reglementarea privitoare la organizarea alegerilor anticipate, se poate face lucrul ăsta rapid în Parlament.
Reporter: V-a spus că intenţionează să-i ceară Avocatului Poporului să atace ordonanţa la Curtea Constituţională?
Ludovic Orban: Dacă are această intenţie, eu nu pot să-l opresc.
Reporter: Cu ce alţi lideri politici vă mai întâlniţi?
Ludovic Orban: V-am zis că voi purta discuţii cu toţi liderii politici ca să le prezentăm planul nostru pentru anticipate.
Reporter: Aţi încercat să luaţi legătura şi cu social-democraţii, cu Marcel Ciolacu, cu Victor Ponta eventual?
Ludovic Orban: Nu, deocamdată nu.
Reporter: Domnule premier, Consiliul Legislativ a emis 21 de avize negative pentru cele 25 de ordonanţe.
Ludovic Orban: A emis avize.
Reporter: Dar nu consideraţi că aveţi şi obligaţia să /.../
Ludovic Orban: Le-am solicitat. Consiliul Legislativ dă observaţii privitoare la tehnica legislativă, avizul nu este un aviz conform, este un aviz consultativ. Consiliul Legislativ, chiar dacă a emis aviz negativ, a emis aviz.
Reporter: Dar ei au spus că au ajuns ordonanţele pe 5 februarie, nu pe 4, deci la o zi după ce au fost adoptate.
Ludovic Orban: Hai să nu ne jucăm acum în chichiţe procedurale. Deci, ordonanţele au fost adoptate de un guvern în deplină capacitate de exerciţiu. Am solicitat avizul Consiliului Legislativ, s-a dat avizul Consiliului Legislativ. Am îndeplinit procedura constituţională. Şi dacă există vreo solicitare de verificare a constituţionalităţii, ea se poate face prin intermediul Avocatului Poporului.
Reporter: Aţi înaintat, în interviul pe care l-aţi avut mai devreme, nişte termene pentru alegerile anticipate, unele nu ştiam de ele. Le puteţi spune din nou, vă rugăm?
Ludovic Orban: La ce vă referiţi?
Reporter: La nişte date...
Ludovic Orban: În primul rând, procedura, conform Constituţiei, durează 60 de zile din momentul în care eu am depus lista membrilor cabinetului şi programul de guvernare, adică începând cu ziua de ieri, cu data de 10 februarie, 60 de zile pe termenul constituţional, termen în care trebuie să îndeplinească condiţiile constituţionale care să permită preşedintelui României dizolvarea Parlamentului, respectiv respingerea a două propuneri de guvern, după care tot în Constituţie este reglementat termenul maxim în care trebuie organizate alegerile parlamentare anticipate, care este de 90 de zile. Ăsta este motivul principal pentru care noi am emis ordonanţa de urgenţă prin care am modificat legea alegerilor parlamentare, tocmai pentru a stabili toate termenele procedurale, astfel încât să ne putem încadra în acest termen care este reglementat de Constituţuie.
Evident, am mai introdus şi dublarea numărului de parlamentari pe diaspora, pentru că în momentul în care îți votează un milion de oameni și tu ai peste 800.000 de cetățeni români cu domiciliul în străinătate, care sunt înregistrați, nu poţi să nu asiguri reprezentarea lor în Parlament, în conformitate cu norma de reprezentare care e stabilită de lege. De asemenea, am mai introdus două prevederi: o prevedere care este legată de exercitarea dreptului de vot în condițiile votului de la prezidențiale, care a permis fiecărui cetățean român care trăiește în diaspora să poată să voteze fără să stea la coadă, fără să fie umilit, fără să îi fie împiedicat exercițiul dreptului de vot și, de asemenea, să permitem cetățenilor din România să poată să voteze și în alt județ decât în județul în care au domiciliul stabil. Este o situație care există și pe care toată lumea o cunoaște și pe care nimeni nu a avut curajul până acum să o reglementeze, pentru a permite exercitarea dreptului de vot și de către acești cetățeni; e situația studenților, de exemplu, care pot să fie studenți la o facultate care e în altă circumscripție electorală decât județul în care au domiciliu și dacă sunt prinși în sesiune, e normal să le permiți să își exercită dreptul de vot. De asemenea, sunt cei care au domiciliul stabil într-un județ, în Vaslui de exemplu, dar lucrează în Iași. S-ar putea ca în ziua respectivă, în care să exercite dreptul de vot, să trebuiască să fie la lucru şi să poată... ca să li se permită dreptul de vot, le-am permis să voteze, pentru că nu viciem reprezentativitatea Parlamentului. Parlamentul trebuie să fie oglinda fidelă a opțiunilor politice ale cetățenilor la nivel național. Nu este viciată în niciun fel această reprezentare corectă a opțiunilor politice. Sigur, ăsta este punctul nostru de vedere. În cazul în care există o majoritate parlamentară, care vrea să modifice această ordonanță, poate să o facă în Parlament. Au arătat... Uitați-vă ce se întâmplă în Parlament. Ieri ne-au respins Ordonanța de Urgență nr.1. Este o rușine ce face PSD-ul, o bătaie de joc. Ordonanța de Urgență nr.1, care corectează gravele perturbări provocate în economie de Ordonanță de Urgență 114. Ei, practic, vor să reintroducă taxa pe fiecare companie energetică, ei vor să naționalizeze Pilonul II de pensii prin reglementările pe care respingând ordonanța, rămân în vigoare reglementările din Ordonanța 114, ca să nu zic vor să distrugă efectiv construcția bugetară
Reporter: Mai aveţi vreo soluţie cu privire..
Ludovic Orban: În construcția bugetară noi am adoptat o serie de măsuri cum este: interzicerea detașării din privat în sistemul public, care a scos din sistemul public foarte multe mii de angajați, care în momentul de față reduc cheltuielile bugetare, plus că instituie un sistem foarte serios: nimeni nu intră în sectorul public decât prin concurs, organizat în condițiile legii, cu o competență dovedită, cu posibilitatea de a exista o competiție pentru ocuparea funcțiilor publice. De asemenea, am înghețat indemnizațiile demnitarilor. Ei, respingând Ordonanța de Urgență 1, de fapt, îşi cresc lefurile lor. Asta au făcut pesediștii: și-au crescut lefurile.
Reporter: Ce posibilități mai aveți dacă aceste ordonanțe ...
Ludovic Orban: Atac la Curtea Constituțională... Sigur, ăsta a fost votul în Senat, la Cameră ne vom bate. Facem un apel la raționalitate. Deci, efectiv, aruncă ţara în aer. Eu, atâta lipsă de responsabilitate nu am văzut. Acum au băgat accelerat foarte multe proiecte de lege, care sunt în dezbaterea Parlamentului, care generează noi și noi cheltuieli, care reduc diferite categorii de venituri ale bugetului de stat. Păi Comisia Europeană declanșează procedura de deficit excesiv din cauza găurilor bugetare pe care ni le-au lăsat ei, datorită dezmățului care s-a făcut pe banii publici și ei vin și generează noi și noi cheltuieli pentru buget. Cum să revenim cu deficitul, ținta de deficit care e stabilită prin Tratatul de la nivelul Uniunii Europene, adică de 3%, dacă ei permanent adoptă noii legi care generează noi cheltuieli și adoptă legi care reduc și mai mult veniturile? Este o iresponsabilitate crasă, e o disperare şi sunt convins că oamenii înțeleg lucrurile astea și nu se lasă păcăliți din nou de toate minciuna şi toată demagogia celor de la PSD. Cu alocațiile de copii, am spus limpede, nu se poate legal. Am prorogat termenul de intrare în vigoare a legii de creștere a alocațiilor copiilor, noi oricum am crescut alocațiile de copii, pentru că tot noi am fost cei care am inițiat proiectul de lege prin care se asigură o creștere anuală a alocației de copii care să recupereze pierderea puterii de cumpărare datorată inflației, noi am majorat alocațiile de copii, dar nu avem bază legală, pentru că Legea bugetului de stat a intrat în vigoare anterior și nu are sumele prevăzute. Conform legii, nu poţi să cheltuiești bani care nu sunt prevăzuți în buget. Şi ei acuma vor să respingă ordonanța de prorogare a termenului de intrare în vigoare a creșterii alocațiilor de copii pe care am făcut-o cu bun simț, după rectificarea bugetară. Ca să nu mai spun că nu poți totuși să îți bați joc la nesfârșit de țara asta și să nu ții cont de niște realități economice, de niște obligații pe care le ai tu, ca țară europeană, și numai ca țară europeană, obligație pe care o ai anume aceea de a nu genera cheltuieli fără să existe venituri, numai dintr-o demagogie electoralistă şi dintr-o bătaie de joc față de cetățean.
Reporter: Soluţia ar fi contestarea la Curtea Constituţională?
Ludovic Orba: Soluţia este alegeri anticipate. Orice zi în care acest Parlament rămâne în funcțiune reprezintă un pericol pentru România. Avem o majoritate parlamentară conjuncturală, construită de PSD, care păstrează peste 40% din Parlament și care adună pe tot felul de inițiative populiste tot felul de aliați și care aruncă în aer efectiv economia și bugetul țării.
Reporter: Domnule premier, chiar dacă se organizează alegeri anticipate, aceste măsuri intră în vigoare, dacă ordonanţele au fost practic.
Ludovic Orban: Nu or să intre toate. La ce vă referiţi?
Reporter: Păi creşterea indemnizaţiilor pentru aleşi /.../..
Ludovic Orban: Mai e mult până la intrarea în vigoare. Mai e mult, mai e mult până la intrarea în vigoare.
Reporter: /../ cameră decizională /.../
Ludovic Orban: Ordonanţa 1 nu se votează în camera decizională. Ordonanţa 1 abia a fost votată ieri în Senat. Urmează să fie repartizată de Birou Permanent al Camerei la comisii, să se facă raport şi abia după aia intră în plenul Camerei.
Reporter: Până atunci reveniţi la Guvern şi rezolvaţi situaţia?
Ludovic Orban: Păi, nu. Deci, există şi alte soluţii, putem ataca la Curtea Constituţională, poate să fie retrimis proiectul de lege, oricum nu are bază în Constituţie şi în fundamentarea bugetului de stat, adică te faci că nu vezi că este o lege a bugetului de stat şi o lege a bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare şi tu să tot pompezi, să tot inventezi noi cheltuieli care nu pot fi onorate.
Reporter: Sunteţi deschis la o discuţie referitoare la posibilitatea cooptării USR la guvernare? Veţi discuta asta şi cu Dan Barna?
Ludovic Orban: Asta, după alegeri.
Reporter: Până atunci excludeţi /.../?
Ludovic Orban: Păi, dar ce facem? Noi propunem nişte guverne pe care vrem să le demitem, pentru că nu se pot organiza alegeri... Mi se pare asta chiar o glumă, să încerci să întri într-un guvern care ştii că oricum o să fie demis.
Reporter: Şi după aceia /.../?
Ludovic Orban: Oricum rămâne la putere prin procedura asta, rămâne la putere guvernul pe care-l conduc eu, în funcţie. Iar guvernul pe care-l conduc se ocupă de rezolvarea problemelor curente ale României, de soluţii, de răspunsuri, de administrarea curentă, de rezolvarea problemelor oamenilor. Deci, oricum, România este pe mâine în momentul de faţă.
Reporter: Domnule premier, dar dacă aceste alocaţii pot fi, totuşi, dublate prin decizia parlamentarilor, de a respinge ordonanţa, de unde veţi lua fondurile necesare, cum veţi aplica legea?
Ludovic Orban: V-am spus că mai este cale lungă până să intre în vigoare o lege de respingere a ordonanţei.
Reporter: Aţi avut dimineaţă o vizită din partea ministrului sănătăţii /.../?
Ludovic Orban: Adică ei profită... Am discutat de variantele...
Reporter: Ați discutat despre varianta de a se retrage din noul  Guvern Orban 2 ?
Ludovic Orban: Nu. Îmi puneţi o întrebare... Bazată pe ce îmi puneţi întrebarea asta? Am discutat despre variantele referitoare la reducerea taxei de clawback. Mi-a prezentat trei soluţii posibile privitoare la reducerea taxei clawback, asta a fost tema discuţiei.
Reporter: În zilele următoare veţi mai putea negocia cu liderii politic pentru anticipate, pentru /.../?
Ludovic Orban: Cu siguranţă. Cu siguranţă, iar noi ne ducem pe o procedură şi facem toate demersurile pentru a da înapoi puterea poporului român şi a-i da dreptul poporului român să decidă soarta acestei ţări şi de a nu mai permite unei majorităţi parlamentare ostile României să-şi bată joc de ţara asta.
Reporter: Credeţi că veţi reuşi să strângeţi un număr suficient de parlamentari pentru votul de învestitură astfel încât să fie cvorum?
Ludovic Orban: Noi încercăm să convingem cât mai mulți parlamentari, cât mai multe formațiuni politice, cât mai multe grupuri parlamentare să susțină varianta anticipatelor. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe