Actualitate

Miercuri, 08 Ianuarie

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după a doua zi a vizitei la Bruxelles

[Check against delivery]

 

Reporter: Ce ne puteți spune despre întâlnirile pe care le-ați avut astăzi? Ne interesează în special întâlnirea pe care ați avut-o - o iau în sens invers - cu eurodeputații români? Am văzut că au fost prezenți aproape toți eurodeputații.

Ludovic Orban: Am luat decizia de a invita la această întâlnire pe toți europarlamentarii români, atât pe europarlamentarii români care sunt în grupul PPE, cât şi cei care sunt în grupul Renew și în grupul socialist. M-am bucurat că au răspuns invitației foarte mulți europarlamentari. Am vrut să avem această discuție, pentru că eu cred că la nivelul Parlamentului European trebuie să avem un dialog foarte strâns, să ne coordonăm pozițiile, să susținem interesele României, pentru că la urma urmei, fiecare dintre europarlamentari sunt europarlamentari care reprezintă România și atunci când se poate ajunge la o înțelegere în care se constată că avem niște interese foarte clare să existe o coordonare a poziției și o cooperare între europarlamentari pentru susținerea intereselor României. A fost o discuție interesantă, în care s-au exprimat puncte de vedere pe foarte multe teme și în care sunt convins că se va repeta și este extrem de important ca acest lucru să se întâmple, pentru că, sigur, în țară suntem în competiție. De multe ori, ducem competiția asta dincolo de niște limite, dar în ceea ce privește acțiunea politică la nivelul Uniunii Europene, trebuie să cooperăm și să ne unim eforturile, să încercăm să folosim influența pe care o are fiecare partid politic la nivelul grupului politic și la nivelul altor oficiali ai instituției europene, astfel încât să putem să influențăm deciziile care se iau la nivel european, pentru ca aceste decizii să genereze avantaje pentru români.

Reporter: Una dintre întâlnirile de astăzi a fost şi cea cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Ce ne puteţi spune despre partea de buget - tot insist cu bugetul - în condițiile în care știm declarațiile care au fost făcute de autoritățile române pe parte de depășire a țintei de deficit?

Ludovic Orban: Am prezentat situația în mod realist, am prezentat care sunt cauzele care au determinat acest deficit, care este un deficit provocat în mod clar nu de guvernarea noastră, ci este un deficit provocat de politica bugetară care a fost practicată de vechile guvernări. Ce a fost important este că am prezentat care sunt măsurile pe care vrem să le luăm pentru a corecta deficitul bugetar, de asemenea, pentru a încerca să asigurăm echilibrele macroeconomice, să corectăm dezechilibrele majore care au fost lăsate de vechea guvernare. A fost o discuție extrem de sinceră și sunt convins că vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a înțeles foarte bine și știe că guvernul nostru este dedicat, practic, refacerii acestor echilibre, în special a echilibrului bugetar.

Reporter: În privinţa aceasta ați vorbit la începutul guvernării de o reducere a cheltuielilor, inclusiv la nivel de ministere. Încă nu avem acele hotărâri de guvern de reorganizare a ministerelor și nu prea am văzut tăieri de reduceri de cheltuieli și reduceri de posturi în ministere în proiectele de hotărâre.

Ludovic Orban: Cum nu aţi văzut? Am încetat detașările din mediul privat, asta înseamnă că sunt zeci de mii de oameni care pleacă din sistemul public şi care nu mai primesc salariu în sectorul public. Încă nu am reușit impunerea că a fost contestată la Curtea Constituțională de a nu mai permite cumularea salariului în sectorul public cu pensia. De asemenea, am redus cheltuielile cu demnitarii prin înghețarea cheltuielilor cu demnitarii. Veți vedea în organigrame că vor exista reducerile atât la nivelul funcțiilor de demnitate, cât și la nivelul funcțiilor de conducere, cât și la nivelul personalului de execuție.

Reporter: Doamna vicepremier spunea că 20% din personalul de execuție s-ar reduce, cel puțin în unele dintre ministere. Se va întâmpla şi asta?

Ludovic Orban: Situaţia ministerelor este diferită. Sunt ministerele care au fost comasate, în schimb sunt ministere care își păstrează activitatea, unde e foarte greu să reduci. De exemplu, la Ministerul Tineretului și Sportului, care are 96 de angajaţi în aparatul central, e greu să mai reduci ceva.

Reporter: Ministrul muncii spunea în jur de 150.000 de persoane, mai mult sau mai puțin, dar cam asta ar fi cifra, de posturi, de fapt.

Ludovic Orban: Nimeni nu poate spune astăzi, decât după finalizarea procesului de restructurare, care nu înseamnă numai noile hotărâri de guvern de organizare ale ministerelor, ci şi restructurarea celorlalte structuri ale administrației centrale de tip agenție, autoritate, oficii, birou sau cum s-or numi ele.

Reporter: Deci, practic, veţi trece și la eșalonul doi de agenții și autorități după ce veți organiza.

Ludovic Orban: Cu siguranţă.

Reporter: Rămâne 15 ianuarie termenul pentru acele hotărâri de reorganizare?

Ludovic Orban: E termenul de prezentare a proiectelor de hotărâre.

Reporter: În şedinţa de guvern.

Ludovic Orban: Evident că ele urmează să mai fie analizate, pentru că, v-am zis, în primul rând trebuie să primească acordul meu; să fiu eu convins că a fost eficientizată suficient de bine activitatea fiecărui minister.

Reporter: Domnule premier, în proiectul de buget pe care v-aţi asumat răspunderea a fost introdusă o prevedere privind modificarea regulilor de finanțare a partidelor, despre care partidele din România spun că de fapt încurajează migrația parlamentarilor. În urmă cu doi ani, propuneați un proiect de lege pentru sancționarea traseismului politic. Ce v-a motivat să introduceți această prevedere şi de ce nu a fost în dezbatere publică?

Ludovic Orban: Nu, nu, am vrut să iniţiem un proiect de lege pentru interzicerea migraţiei politice. Aşa cum am introdus proiectul de lege privind statutul aleşilor locali prin care am interzis migraţia la nivelul autorităților locale, am vrut să inițiem și la nivelul Parlamentului României. E un amendament care a fost aprobat la Legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut finanțarea de exemplu pentru PSD.

Reporter: Dar a crescut finanțarea pentru Pro România. Avantajează Pro România și alte partide mai mici care nu au câștigat prin alegeri.

Ludovic Orban: Nu ştiu, n-am făcut astfel de calcule, lucrul cel mai important este că am redus per total cu 30% finanţarea pentru partidele politice, apropo de reducerea cheltuielilor. Nu ştiu către cine se duc banii.

Reporter: Şi dacă tot vorbim de cheltuieli, un subiect important astăzi a fost în opinia publică din România cel referitor la creșterea vârstei de pensionare după declarațiile care au fost făcute de vicepremierul Raluca Turcan. Mă refer la faptul că ar urma să fie introdusă preliminar o posibilitate de a opta pentru asemenea creștere a vârstei de pensionare pentru anumite categorii.

Ludovic Orban: Citiți declaraţia doamnei Turcan şi depăşiţi toate manipulările din titlu care au fost făcute pe tema asta.

Reporter: Am citit declaraţia, voiam şi punctul dvs...

Ludovic Orban: Sigur că e o temă în care se discută posibilitatea ca după vârsta de pensionare, în anumite domenii de activitate, oamenii care își doresc să lucreze în continuare. să poate să lucreze în continuare - fără să le mai fie condiționată posibilitatea de a lucra - de niște decizii administrative care sunt luate fie de un director de școală sau de un conducător de instituție publică. Adică pur și simplu să poată să lucreze mai mult decât vârsta de pensionare. Deocamdată e o discuţie, încă nu e o decizie. V-am spus că în privința sistemului de pensionare, aici trebuie făcute niște analize foarte serioase, trebuie făcute studii de impact, trebuie făcute prognoze pe termen mediu și lung, trebuie analizate în substanță toate reglementările care vizează pensiile în toate domeniile de activitate. De asemenea, trebuie făcut un studiu comparativ cu sisteme de pensii funcționale din alte țări, după care să ne putem inspira și abia după aia o să facem o modificare mai amplă, care să vină, să dea niște soluții și care să permită sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii publice din România.

Reporter: Dacă tot vorbim de pensii, astăzi, guvernatorul BNR a atras din nou atenția că pensiile trebuie să crească, problema e procentul cu care cresc; într-o economie care crește cu 4%, nu poate să crească ceva cu 40% - a spus-o răspicat astăzi. Au mai fost semnale dinspre BNR că e o problemă cu această creştere.

Ludovic Orban: E o constatare de bun simţ.

Reporter: Bun, dar noi continuăm să mergem pe această creștere care va dezechilibra serios bugetul.

Ludovic Orban: Deci noi am făcut bugetul, în conformitate cu prevederile legale atât în ceea ce privește salarizarea în sectorul public, şi aici vreau să mai clarific încă o dată, deci, au crescut salariile pentru cadrele didactice. Fake news-urile abundă în continuare și sunt provenite în special din zona PSD sau din zona unor site-uri de știri care dezinformează sistematic populația. Deci sunt prevăzuți banii pentru creșterea salariilor cadrelor didactice în proiectul de buget. La fel, noi am făcut, am prevăzut banii pentru creșterea pensiilor, pentru că posibilitatea de a modifica Legea pensiilor cu actualul parlament nu este foarte mare.

Reporter: Am înţeles; în același timp...

Ludovic Orban: Noi am susținut formula de creștere anuală, care era de bun simț și anume, pensia să crească pentru a compensa pierderea puterii de cumpărare prin inflație, adică compensarea 100% a inflației plus includerea a 50% din creșterea salariului brut, pentru a crește puterea de cumpărare a pensiei în funcție de creșterea economică. În mod normal, orice creștere de venit trebuie să aibă la bază niște realități economice. V-am prezentat creșterea salariului minim brut pe economie, în care am pus la baza creșterii salariului minim brut pe economie o formulă, de asemenea, care ține cont de inflație și de creșterea indicelui de productivitate la nivelul economiei.

Reporter: O singură întrebare, tot legat de buget: din cauză că sunt foarte mari cheltuielile cu pensiile şi salariile, rămân puțin bani pentru investiții și vorbeau specialiștii în transporturi că anul acesta sunt foarte mici finanțările pentru proiecte majore, că sunt subfinanțate niște proiecte cum ar fi drumul expres Craiova-Pitești, cum ar fi Sebeș-Turda...

Ludovic Orban: Drumul expres Craiova-Pitești beneficiază de finanţare europeană.

Reporter: Da, dar trebuie să cofinanţeze...

Ludovic Orban: Sebeș-Turda beneficiază de finanțare europeană. Cine face astfel de afirmații habar nu are de mecanismele de finanțare a unora dintre proiectele de infrastructură. Îmi pare rău că trebuie să dau dezmințire pe așa ceva, în condițiile în care lucrurile sunt... ar trebui să fie cunoscute.

Reporter: Şi încă o singură clarificare în ceea ce privește declarația făcută de ministrul finanțelor publice aseară, citez, referitoare la contribuția la Pilonul II, o creștere de la 5, chiar 6 la sută, astfel încât să nu ajungă în colaps sistemul național de pensii.

Ludovic Orban: După cum bine știți, reforma sistemului de pensii a fost făcută de guvernul PNL - guvernarea 2005 - 2008 - și dezvoltarea Pilonului II și a Pilonului III opțional a fost gândită pentru a dezvolta o sursă de venit suplimentar pentru persoanele active ca atunci când ajung la pensie să aibă un venit suplimentar pensiei care este acordată de sistemul public. În ceea ce privește procentul care trebuia să stea la baza contribuției pentru Pilonul II de pensii, în reforma pensiilor, noi am gândit că trebuie să ajungă la 6%, acesta era procentul la care trebuia să se ajungă, iar într-o perspectivă ulterioară, chiar putând să ajungă până la 8%. Declarația ministrului finanțelor e corectă, pentru că așa a fost gândirea referitoare la Pilonul II de pensii. Sigur, acum noi suntem într-o conjunctură diferite de conjunctura care a stat la baza, să spun, legii și a strategiei de dezvoltare a Pilonului II și Pilonului III opțional de pensii, avem ca obiectiv să creștem această contribuție, dar, evident, trebuie să o facem într-un moment în care să nu afectăm plata pensiilor din sistemul public, din Pilonul I public.

Reporter: Spunea, 2021, 5%, deci, practic, confirmați această intenție pentru 2021.

Ludovic Orban: Nu am... Fiți atentă la răspunsul pe care vi-l dau.

Reporter: Vă rog.

Ludovic Orban: Păi vi l-am dat. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe