Actualitate

Miercuri, 22 Ianuarie

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după întâlnirea cu reprezentanții mediului de afaceri și ai structurilor asociative

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Fac doar o scurtă prezentare, în debut. Am avut astăzi o consultare a mediului de afaceri cu privire la repartizarea fondurilor europene la care are dreptul România în perioada 2021-2027. După cum bine ştiţi, noi am pregătit un proiect de absorbţie a fondurilor europene care vor fi alocate României în viitoarea perioadă de programare a bugetului Uniunii Europene și am demarat un proces de consultare publică privind arhitectura instituțională și structura programelor și măsurilor din cadrul absorbției fondurilor europene pe exercițiul financiar multianual 2021-2027. Pot să vă dau o singură cifră. Sigur, deocamdată nu este bugetul Uniunii Europene aprobat. Operăm pe propunerea care a fost formulată de Comisie, care sigur că va suferi unele modificări. Știți că la ora actuală este în curs de negociere bugetul. Președintele Consiliului European este mandatat să poarte discuții cu fiecare țară în parte pentru a defini punctul de întâlnire privitor la bugetul Uniunii Europene pe 2021-2027, dar evident că noi trebuie să fim cu un pas înainte și, deja știind structura fondurilor europene, să putem să pregătim foarte bine baza negocierilor pe care le vom purta pentru acordul de parteneriat pe care îl vom semna cu Comisia Europeană. Deci facem o consultare publică. Am început cu experții partidelor politice parlamentare. Astăzi am avut consultarea cu mediul de afaceri. Sigur, consultările vor continua cu reprezentanți ai asociațiilor profesionale, ai sindicatelor și altor actori sociali relevanți, astfel încât să includem toate propunerile și observațiile partenerilor sociali, cu obiectivul foarte clar de a utiliza cât mai eficient resursele financiare pe care le va avea la dispoziție România în perioada 2021-2027. Vă stau la dispoziție cu răspunsuri la întrebări.

Reporter: CCR a decis că numirea lui Teodor Meleşcanu este ilegală. În acest context, care este varianta pe care o veţi propune la şefia Senatului? Alina Gorghiu este o variantă?

Ludovic Orban: Cu siguranţă, candidatul Partidului Național Liberal pentru președinția Senatului, care a fost şi votat în Biroul Politic Național, este Alina Gorghiu.

Reporter: Ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, spunea astăzi că sunt bani alocați pentru majorările de pensii prevăzute de legislație. Dumneavoastră spuneaţi că pensiile vor fi majorate în funcție de sumele disponibile la buget. Care este poziția guvernului, până la urmă? Cu cât se majorează pensiile?

Ludovic Orban: Poziţia guvernului este exprimată de ministrul finanţelor şi de mine. Noi am prevăzut în legea bugetului de stat și în legea bugetului asigurărilor sociale de stat suma necesară pentru aplicarea legii pensiilor și, ca atare, vom creşte pensiile.

Reporter: /.../

Ludovic Orban: Aş vrea să fac un scurt comentariu. Disperat că a pierdut puterea, după ce şi-a bătut joc trei ani de ţară, PSD lansează în fiecare zi minciuni, noi și noi minciuni. Ultima minciună este o campanie mizerabilă în care populația României este dezinformată, în mod vădit, privitor la "Prima Casă", prin care PSD aruncă pe piață minciuna gogonată că Partidul Național Liberal și guvernul PNL nu mai finanțează "Prima Casă". Guvernul a avut prevăzută suma - este, cred, un plafon de două miliarde. Urmează să emitem hotărârea de guvern cu stabilirea condițiilor pe anul în curs, și ca atare dezmint categoric această minciună gogonată, această nouă minciună gogonată, care arată cât de nerușinați și de lipsiți de respect față de cetățenii României sunt cei de la PSD, care continuă, zi de zi, să lanseze noi dezinformări, noi minciuni pe piață, care sunt demontate prin deciziile și acțiunea guvernului de zi cu zi.

Reporter: Sindicatele din industria apărării cereau să aibă o discuție cu dumneavoastră.

Ludovic Orban: Vor avea.

Reporter: Care va fi poziția guvernului?

Ludovic Orban: Ştiţi că astăzi am prevăzut în program o întâlnire la Ministerul Apărării, cu ministrul apărării, cu echipa de la Ministerul Apărării şi cu echipa de la Ministerul Economiei. Evident, căutăm să găsim cele mai bune soluţii, astfel încât programul de înzestrare a Armatei să se reflecte favorabil și pentru industria de apărare românească și să identificăm posibile comenzi pe care le poate face armata către fabricile din cadrul industriei de apărare din România, astfel încât să susțină activitatea acestor companii.

Reporter: Cum veți modifica legea offset? Este un proiect...

Ludovic Orban: Păi aş vrea să nu mai primim mazăre sau alte forme de offset... Deci noi am vrea ca pe fiecare contract de înzestrare să existe un program de offset - un program de offset, de exemplu, cum e programul privitor la corvete, care presupune în schimb, practic, modernizarea fregatelor. Noi am vrea să existe la fiecare contract un program - de exemplu, cazul contractului cu Iveco pentru camioane: o parte din procesul de producere a camioanelor să fie realizat în România, să integrăm în producția internă, cu agenți economici din România, o parte din produsele, subansamblele componente, piesele componente pentru realizarea acestor utilaje sau achiziții. Este clar că offsetul este un instrument pe care îl vom folosi pentru transfer de tehnologie și pentru a putea susține dezvoltarea industriei de apărare din România sau a altor companii care pot să producă componente, subansamble, repere pentru produsele care sunt achiziţionate de Armată.

Reporter: Bună ziua! Spuneţi-mi, aţi afirmat mai devreme că fondurile europene pentru construcţia de autostrăzi, pentru infrastructura de transport, în general, vor scădea în următorul exerciţiu financiar şi că, în plus, o parte din bani vor merge către proiecte care sunt întârziate, proiecte actuale. Câţi bani mai rămân şi pentru ce fel de proiecte?

Ludovic Orban: Am spus că nu vor depăşi, după cum arată proiectul de buget, suma de 4,5 miliarde, la prima alocare a fondurilor. Exact din acest motiv, unul dintre obiectivele pe care le avem este să creştem flexibilitatea între fonduri. La ora actuală, flexibilitatea este limitată la 5% din valoarea fondurilor, și solicitarea noastră este de a crește procentul de flexibilitate de la 5% la 15%, astfel încât să putem să alocăm către prioritățile noastre fonduri de la alte programe. Ăsta este, practic, unul dintre punctele pe care ne concentrăm pentru a putea să asigurăm resurse suplimentare. De ce am spus că este o alocare, din punctul nostru de vedere, insuficientă? Pentru că România are în continuare, ca prioritate, modernizarea infrastructurii de transport, fie că este rutieră, feroviară... De asemenea, va trebui să asigurăm condițiile de navigabilitate a Dunării, pentru că avem acest mare avantaj să avem Dunărea ca axă de transport fluvial. De asemenea, să investim în infrastructura aeroportuară. În acest sens, știți foarte bine că a trebuit să revenim noi la putere ca să punem în practică Master Planul de Dezvoltare a Aeroportului Otopeni, pentru că din 2008 până în 2019 nu s-a făcut nimic, deși Master Planul de Dezvoltare a fost aprobat în 2008, vă readuc aminte, când, întâmplător, eram şi eu pe acolo, pe la Ministerul Transporturilor.

Deci, avem nevoie de investiții extrem de mari și pentru noi infrastructura de transport reprezintă o prioritate. Or, în acest sens, noi vom căuta să obținem cât mai multe resurse. De ce? Pentru că o parte din resurse vor trebui folosite. Din cauza prostului management realizat de guvernările PSD al marilor proiecte de infrastructură în exercițiul 2014-2020, o mare parte din aceste proiecte de infrastructură vor necesita finanțare în exercițiul financiar următor - adică fazarea, aşa se numește - și, ca atare, o sumă de bani din aceşti estimaţi 4,6 miliarde de euro se vor duce pentru finanțarea proiectelor care încep în acest exercițiu financiar, și asta reduce suma pentru proiecte noi care va fi alocată. Vom încerca să creștem această sumă.

Reporter: Aţi identificat aceste proiecte noi care ar putea fi finanțate în următorul exerciţiu?

Ludovic Orban: Păi ştiţi foarte bine care sunt proiectele pe care...

Reporter: Da, dar bănuiesc că, suma fiind mai mică, trebuie să alegeţi din ele.

Ludovic Orban: Deci aici vreau să spun un lucru foarte limpede: Comisia Europeană ne-a condiționat alocarea fondurilor europene pentru infrastructura de transport de adoptarea Master Planului. La ora actuală există un Master Plan care este agreat la nivelul Comisiei Europene şi, practic, noi trebuie să focusăm resursele financiare pentru prioritățile care sunt stabilite în acest Master Plan. Or, aici este clar: închiderea Coridorului 4 paneuropean este prioritară, prin autostrada de centură a Bucureștiului, prin realizarea lucrărilor la tronsonul Sibiu - Pitești, cu cele cinci tronsoane pe care se face licitația. De asemenea, mai avem tronsonul de pe Lugoj - Deva, unde de asemenea trebuie finalizat. Lucrările astea sunt prioritare pentru a închide Coridorul 4 rutier, Coridorul 4 paneuropean, pentru a asigura accesul Portului Constanța la infrastructura europeană care intră la granița de vest. Sigur că avem tot ca prioritate - și este inclus în Master Plan - realizarea Autostrăzii Unirii, cum am botezat-o noi, pentru care există și o lege adoptată, respectiv autostrada Târgu Mureș - Iași - Ungheni. De asemenea, trebuie finalizată legătura între Târgu Mureș și Borș, pe tronsonul din autostrada Transilvania care este prevăzut să asigure conectarea. Pentru că altfel degeaba faci conectarea Moldovei până la Târgu Mureș dacă nu finalizezi legătura pe autostradă de la Târgu Mureș până la Borș. Şi aici avem tronsoane în lucru. De asemenea, tot ca prioritate avem finalizarea lucrărilor pe tronsoanele 1 și 2 de pe autostrada Sebeș - Turda, care face legătura practic între cele două axe Est-Vest - cea de pe Coridorul 4 și cea care face legătura între Iași, Ungheni și Borș.

Sigur că mai avem și alte obiective care sunt incluse în Master Plan și care urmează a fi finanțate. De asemenea, pentru noi este foarte importantă - aici trebuie să vedem dacă avem posibilitatea să finanțăm cu fonduri europene - realizarea tronsonului de autostradă Comarnic - Brașov și ulterior legarea Brașovului de Coridorul 4 printr-un drum expres Brașov - Sibiu.

Reporter: În legătură cu Aeroportul Otopeni: vor începe anul acesta lucrările pentru extinderea...?

Ludovic Orban: Există o decizie să fie pus în practică Master Planul. Master Planul prevede construcţia unei aerogări noi. Aici trebuie să identificăm resursele financiare, pentru că nu ne sunt suficiente resursele financiare asigurate pe fonduri europene. Aici pot să vă spun că am și discutat deja cu finanțatori instituționali - de exemplu, cu BERD - pentru a se implica în susținerea acestui proiect de importanță majoră pentru România. Gândiţi-vă că CNAB - Compania Națională Aeroporturi București - este o poartă de intrare în țară şi chiar avem nevoie, a crescut traficul mult peste așteptările celor care au condus destinele Ministerului Transporturilor în ultimii 11 ani de zile și este vitală punerea în practică cât mai rapid a acestui proiect.

Reporter: Deci suntem în etapa în care căutăm cofinanțare.

Ludovic Orban: Evident. Trebuie asigurate toate resursele financiare și bineînțeles pregătit din toate punctele de vedere, adică toate etapele pregătitoare: documentație tehnico-economică aprobată, proiect, realizarea exproprierilor, realizarea infrastructurii conexe, inclusiv a legăturilor cu Bucureștiul - pentru că degeaba faci un aeroport dacă tu nu îi asiguri... Sigur că locația în care este prevăzută e mai aproape de A 3, de București - Ploiești, și permite un acces mai ușor la un tronson de autostradă.

Reporter: Mulţumesc!

Reporter: Rămânem tot în zona de infrastructură. Presupun că sunteți la curent cu declarațiile ministrului transporturilor; se gândea cu o alternativă ar fi acel drum paralel cu DN prin Azuga. Şi voiam să vă întreb care este poziția dumneavoastră vizavi de această situaţie.

Ludovic Orban: Deci pe Comarnic - Brașov avem următoarele etape de parcurs, în ceea ce privește realizarea autostrăzii: prima etapă este adoptarea... - n-avem timp să adoptăm o lege, cel mai probabil vom adopta o ordonanță de urgență să mutăm de la Comisia de Strategie și Prognoză cele 22 de proiecte, între care și Comarnic - Brașov; a doua etapă este luarea unei decizii legate de procedura anterioară, pe care deja guvernul anterior, prin declarațiile doamnei Dăncilă, dacă vă aduceți aminte, atunci când a zis că va cere CSAT-ului să introducă tronsonul ca importanță națională, de fapt a pus punct colaborării cu consorțiul cu care se făcuse un simulacru de procedură, după care, în mod evident, pe baza unei analize rapide, care nu va dura mai mult de două săptămâni, să decidem ce facem, cum o finanțăm - o facem pe PPP sau o facem pe buget. După ce se ia decizia asta, în viteză maximă trebuie revizuit studiul de fezabilitate, pentru că...

Reporter: Care cât credeţi că va dura?

Ludovic Orban: Aici nu cred că e nevoie de schimbarea soluției tehnice. Dacă se merge pe soluția tehnică actuală, o revizuire de studiu de fezabilitate durează maxim șase luni.

Reporter: Prevedeți o modernizare a acelui drum?

După revizuirea studiului de fezabilitate, în funcție de soluția care e aleasă - sigur, în paralel pregătim documentația de licitații și trebuie scos la licitație. Faci licitație, sau procedură competitivă, fie că faci parteneriat public-privat, fie că o finanțezi de la buget. În ceea ce mă privește pe mine, i-am exprimat, deja, domnului ministru Bode punctul meu de vedere. Acolo au fost două tentative de parteneriat public privat care s-au soldat cu eșec. În ambele cazuri a fost selectat același consorțiu câștigător.

Reporter: Aşadar, într-un orizont....

Ludovic Orban: Cred că este mai fezabilă finanţarea de la buget, dar sigur că aici trebuie făcută o planificare bugetară pe o perioadă de 5 ani de zile, cam cât estimăm, patru-cinci ani de zile, că va fi necesară finanțarea acestei lucrări. În condițiile în care putem asigura resursele financiare, putem s-o finanțăm de la buget.

Reporter: Aşadar, într-un orizont de timp se deschide circulaţia pe acest drum, da?

Ludovic Orban: În timpul acesta încercăm să găsim soluții de a mai decongestiona traficul. Aceste soluții includ mai multe variante. De exemplu, sunt proiecte de centură pentru Comarnic, este un proiect de centură pentru Bușteni. Cred că aici discutăm cu domnul ministru Boloş să vedem dacă avem resurse financiare din fonduri europene pentru a putea asigura finanţarea din fonduri europene pentru realizarea acestor centuri. De asemenea, v-a prezentat domnul ministru al transporturilor că există, practic, o cale, o parte drum forestier, o parte /.../, care ar putea fi preluată la Companie și ar putea fi realizată într-un timp mai scurt decât timpul de finalizare a autostrăzii, o posibilă rută de ocolire.

Reporter: Da, dar ştiţi că, potrivit Codului Silvic, este interzisă circulaţia pe drumurile forestiere.

Ludovic Orban: Da, dar poate fi preluată de la Romsilva....

Reporter: Este din... Ocolul silvic, este în articolul 12.

Ludovic Orban: Poate fi preluată în administrarea Companiei de Autostrăzi, dacă noi ne hotărâm că vrem să facem un drum acolo. Sigur că trebuie văzut şi impactul asupra mediului şi cam cât ar dura procedurile pentru obţinerea acordului de mediu.

Reporter: Şi când estimaţi că vom putea merge pe acest drum?

Ludovic Orban: Pe drumul acesta?

Reporter: Da.

Ludovic Orban: Acum nu pot să vă fac o estimare. Este o gândire. A fost identificată această soluţie alternativă care a intrat într-un studiu.

Reporter: Domnule premier, UDMR spunea că va depune în Parlament un proiect pentru a majora mandatul primarilor - să fie de cinci ani, nu de patru. Cum priviţi acest demers? Îl veți susține? Vă doriți ca aleșii locali să aibă un mandat de cinci ani, nu de patru?

Ludovic Orban: Cred că un manager, un administrator, un primar bun poate să arate în patru ani de zile că are capacitatea să pună în practică un program de dezvoltare a comunității locale.

Reporter: Două clarificări, domnule premier. În ceea ce privește proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, se prevede în acest proiect și eliminarea unor pensii de serviciu. Vedem, deja, mai multe anunțuri venite din partea unor organizații ale celor care sunt în zona magistraturii. Luați în calcul - vă întreb aici în calitate de președinte de partid - PNL o să depună un amendament la acel proiect, astfel încât magistrații să fie exceptați?

Ludovic Orban: Nu pot fi depuse în plenul Camerei Deputaților decât amendamente care au fost depuse la dezbaterea în Comisia de raport. Atâta timp cât n-au fost amendamente depuse în Comisia de raport, o eventuală modificare a raportului ar presupune o retrimitere din plenul Camerei Deputaţilor către Comisia de muncă. Noi nu suntem de acord cu amendamentele lui Solomon, care a propus - şi, din păcate, s-au adoptat amendamentele - eliminarea pensiilor viagere pentru sportivi, a propus eliminarea indemnizațiilor de merit pentru artiști, pentru oamenii de știință. Sunt niște excese pe care noi nu putem să le susținem, dar sigur că odată ce s-a adoptat raportul, nu avem nicio garanție că nu se răzgândește PSD, inventatorul pensiilor speciale. Vreau să repet această afirmație, să știe toţi românii: pensiile speciale au fost inventate și puse în practică de majoritățile PSD, cu diferiți parteneri pe care i-au avut de-a lungul timpului.

În ceea ce ne priveşte pe noi, am spus din capul locului - de altfel, noi avem și o decizie politică -, noi susținem ca principalul mod de calcul al pensiilor să se bazeze pe principiul contributivității, care este singurul principiu drept, corect, în care omul primește în funcție de cât a contribuit în perioada în care a fost activ, cu excepția pensiilor de serviciu, care se acordă cadrelor militare.

Reporter: Deci în privința magistraților nu veți face niciun demers.

Ludovic Orban: Asta este poziţia politică adoptată în Biroul Politic al PNL. De altfel, proiectul de lege a şi exprimat această poziție.

Reporter: Şi o clarificare în ceea ce privește "Prima Casă". Dumneavoastră spuneați că este o invenție PSD; eu mă uit la două declarații diferite pe care le-a făcut ministrul finanțelor publice în decurs de două zile. Ieri spunea ministrul finanțelor că "este un program care se pare că și-a atins ţinta; nu este singurul care mai susține piața imobiliară. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând", astăzi spune că este un program funcțional și că va fi menținut. Ce să mai credem? Domnul Cîţu vorbește în numele PSD sau...?

Ludovic Orban: Nu știu de prima declarație pe care...

Reporter: Este declaraţia pe care a făcut-o ieri la Parlament.

Ludovic Orban: Oricum, nu e o declarație angajantă. Aici noi vorbim de certitudini, și nu de opinii și păreri. Sigur că programul "Prima Casă" a fost lansat în perioadă de criză, în care fusese prăbușită piața imobiliară și în care a fost folosit acest instrument de susținere a celor care vor să-și construiască case sau să achiziționeze case, care a urmărit să ofere o soluție la criza de pe piața imobiliară din anii 2009, 2010, 2011. La ora actuală, PNL, guvernul PNL derulează în continuare programul "Prima Casă", ceea ce înseamnă că PSD a mințit din nou. Ăsta este singurul element important pe care trebuie să-l știe românii. Şi în mod evident vom adopta hotărârea de guvern pentru a stabili detaliile privitoare la continuarea programului "Prima Casă".

Reporter: Şi încă o clarificare: dacă spuneți că declarația pe care a făcut o ministrul finanțelor nu este una cu caracter angajant, de ce vorbește sau readuce în discuție fără să fie întrebat clar acest lucru termenul "recesiune" şi acest scenariu?

Ludovic Orban: Sigur că nimeni nu poate împiedica un om, indiferent dacă este sau nu este ministru sau dacă este sau nu este parlamentar, să-și exprime puncte de vedere.

Reporter: Corect, dar dă un semnal pentru pieţe, în condițiile în care deja guvernul se împrumută, vedem în fiecare zi, şi...

Ludovic Orban: Când vom lua o decizie legată de "Prima Casă", o vom face publică. Deocamdată, decizia pe care am luat-o, în cadrul bugetului pe anul acesta, e de a continua "Prima Casă".

Reporter: Şi profit de faptul că ați fost în această dimineață la Ministerul Educației, ați avut o serie de discuții, bănuiesc, și cu ministrul educației, Monica Anisie. Spuneați relativ recent că urmează să discutați, având în vedere ieșirile publice pe care le-a avut în ultima perioadă. Concret, ce ați discutat cu doamna Anisie și dacă guvernul pregătește un pachet mai mare de măsuri, având în vedere cazurile tot mai dese care au afectat copiii. Am văzut și exemplul recent de la Școala 133 din București, am văzut o serie de reacții la...

Ludovic Orban: Deja s-a reacționat, și știți foarte bine că ministrul sănătății a modificat ordinul care făcea referire la folosirea substanțelor, fiind necesar, prin modificarea ordinului, un aviz privitor la substanțele care sunt folosite în dezinsecție sau în alte intervenții de acest gen, astfel încât să nu fie nocive pentru sănătatea umană. Deja s-a luat această măsură. În rest, vă dați seama că nu pot ministrul educației și Ministerul Educației să controleze toate contractele care sunt realizate la nivelul școlilor, care sunt la nivel local, privitor la aceste substanțe. Singurul lucru pe care am putut să-l facem este să ne asigurăm ca aceste substanțe, care sunt folosite, nu sunt dăunătoare sănătății.

Reporter: Pe parte de lege şi de contravenţii; mă gândesc că se poate umbla şi la legislaţia pe această zonă, tocmai pentru a fi stimulat...

Ludovic Orban: Cu siguranță că analizăm acest lucru și vom lua decizii în consecință. Deocamdată am făcut ceea ce era absolut necesar, și anume să obligăm toate firmele care au contracte să permită Sănătății, Direcțiilor de Sănătate Publică, să verifice aceste substanțe.

Reporter: Domnule premier, USR spunea că nu este de acord cu prevederile introduse privind restricționarea dreptului de vot pentru cetățenii care primesc viza de flotant cu 90 de zile înainte de data alegerilor. Spuneau că vor depune un amendament în acest sens. Aţi mai discutat cu cei de la USR?

Ludovic Orban: Cu siguranţă că am discutat.

Reporter: Şi la ce concluzie ați ajuns?

Ludovic Orban: Am ajuns la concluzia că propunerea noastră este foarte corectă. Nu poţi să permiţi migrația votanților în funcție de interesele unor primari în funcție, care vin și-şi aduc votanți pentru o zi, care n-au nicio legătură cu localitatea respectivă. Am să vă dau pe cifre: am făcut o analiză pe 200 de localități unde a fost, cum să spun, o migrație suspectă în alegerile din 2016. Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016 - evident, aproape toate luate în preajma alegerilor -, în timp ce în anii normal numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localități pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puțin. Dacă cineva îmi spune mie că în 2016 cei 20.000 de oameni s-au hotărât să-și facă viză de flotant pentru că s-au mutat, n-o să-l cred. Este evident că a fost o mișcare anormală, prin care au căpătat drept de vot, în anumite localități, cetățeni care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă, care nu locuiesc în localitatea respectivă, care n-au loc de muncă în localitatea respectivă, ci le-a fost obținută viza de flotant numai pentru a-l vota pe primar.

Reporter: Prin urmare, nu veți accepta acest amendament pe care îl va depune USR.

Ludovic Orban: Sigur, putem discuta asupra perioadei - că nu sunt 90 de zile, așa cum am prevăzut noi, că sunt 60 de zile sau sunt 45 de zile... Putem discuta asupra perioadei, dar ceea ce își doresc colegii noștri afectează procesul electoral, pentru că, repet, permite exercitarea dreptului de vot într-o localitate a unor oameni care nu au legătură și care determină alegerea unui primar fără să le pese de cine aleg primar, ci pur și simplu numai pentru a-i face un serviciu acelui primar.

Reporter: Mulţumesc!

Ludovic Orban: Cu mare plăcere! Vă doresc o zi frumoasă! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe