Actualitate

Marți, 17 Decembrie

Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban după întrevederea cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române

Galerie foto

[Check against delivery]

Reporter:  Care au fost temele de discuție, despre ce a fost vorba?

Ludovic Orban: Evident, o relație cât mai bună între Casa Regală, Majestatea Sa, Custodele Coroanei, și Guvernul României. De asemenea, le-am  mulțumit pentru acțiunea constantă, pe plan internațional, de îmbunătățire a imaginii României, pentru toate activitățile pe care le desfășoară și am stabilit să existe o coordonare în aceste acțiuni, ca ele să aibă urmări benefice, care să fie concretizate pentru România.

Reporter: Adică veți lucra împreună?

Ludovic Orban: Ne vom coordona, adică să existe o informare privitor la calendarul de deplasări internaționale și vizitele pe care le întreprind și să știm, cu ocazia discuțiilor pe care le au, problematica abordată; şi orice fel de proiect care se naște de acolo să poată să fie preluat și implementat - evident, proiecte benefice pentru România.

Reporter: Domnule premier, referitor la buget, știm că la Ministerul Dezvoltării s-a tăiat o sumă importantă - 5 miliarde, de la 9 miliarde. De ce această tăiere, dacă ne puteți explica puțin?

Ludovic Orban: Nu s-a tăiat nimic.

Reporter: Faţă de anul acesta.

Ludovic Orban: Ei, nu-i aşa! Nu s-a tăiat nimic. Este o alocare, vedem exact cum evoluează lucrările, care este ritmul în care se vor desfășura lucrările, şi, în măsura în care vor exista necesități suplimentare, vom avea posibilitatea să suplimentăm bugetul cu ocazia rectificării bugetare.

Reporter: Diferenţa aceasta este de PNDL, legată de PNDL?

Ludovic Orban: Nu, nu, dar bugetul per ansamblu e mai mare, nu e strict bugetul pe PNDL, pentru că acolo există bugetul Companiei Naționale de Investiții, care cuprinde lucrări mari, cum sunt stadioanele pentru Campionatul European, unde ne-am asigurat că există alocarea financiară suficientă astfel încât să putem termina aceste stadioane și alte proiecte de investiții.

Reporter: Mai există interes din partea guvernului pentru Peleş? Ştiţi că au fost nişte discuţii anul acesta, se vorbea despre o ofertă pe care a făcut-o guvernul pentru castel.

Ludovic Orban: N-am abordat acest subiect. Sigur că, dacă va exista interes să abordăm acest subiect, oricând suntem deschiși să discutăm cu reprezentanții Casei Regale. Peleşul e o bijuterie atât arhitectonică, cât și o valoare inestimabilă din punct de vedere istoric, și este normal ca să fim extrem de deschiși la orice fel de discuții legate de Castelul Peleș.

Reporter: Domnul premier, dar, concret, ce ați discutat? S-a luat vreo decizie?

Ludovic Orban: Decizie legată de ce?

Reporter: Vreau să vă întreb...

Ludovic Orban: V-am spus că principalul subiect al discuției a fost de fructificare în interesul României a relațiilor foarte bune pe care le are familia regală la nivel internațional, de contact permanent, de dialog și, mai ales, de informare reciprocă, pentru ca noi, de la nivelul Executivului, să putem să cunoaștem toate punțile deschise, toate posibilele proiecte care sunt discutate în întrevederile pe care le au.

Reporter: Vreau să vă mai întreb: există un proiect de lege inițiat de un senator PNL, Iulia Scântei, legat de înființarea Institutului pentru memoria Regelui Mihai. Îl susțineți? El e undeva...

Ludovic Orban: Cu siguranță! PNL a dat încă de la început declarație de susținere pentru acest proiect. Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, a fost votat de Senat, dar, pentru a nu exista vreun temei de neconstituționalitate datorită formelor diferite adoptate în Senat și Camera Deputaților, se găsește la ora actuală în Camera Deputaților şi, din câte știu eu, este sesizată Comisia juridică.

Reporter: Aş insista puțin pe buget, domnule premier. Dacă se poate, să ne explicați un pic la sănătate; știm că este o sumă mai mică alocată pentru anul viitor față de anul acesta. Este un minister de unde se pot tăia bani, unde se poate aloca o sumă mai mică?

Ludovic Orban: Fiți convinşi că suma alocată este o sumă care satisface necesitățile domeniului, în condițiile, evident, ale resurselor bugetare de care dispunem.

Reporter: Cum vor vota mâine liberalii în Camera Deputaților propriul proiect privind reducerea TVA?

Ludovic Orban: Nu-i un proiect al Partidului Național Liberal, este un proiect iniţiat de un parlamentar. E o mare diferență între proiectele inițiate de parlamentari individuali și proiectele PNL. Pentru ca un proiect să fie susținut de Partidul Național Liberal, procedura statutară pe care o avem este ca proiectul să fie analizat, avizat de comisiile de specialitate ale partidului şi să obțină aprobarea Biroului Executiv al partidului.

Reporter: Deci credeţi că vor fi abţineri sau...?

Ludovic Orban: Vor fi abţineri. Nu susținem proiecte... Partidul Național Liberal nu susţine decât acele proiecte care au respectat procedura de susținere și au fost votate în Biroul Executiv. Ca atare, nu vom vota un proiect, chiar dacă aparține unui coleg de-al nostru, care a inițiat un proiect de lege ca parlamentar individual, și nicidecum din partea PNL.

Reporter: Şi aţi decis să aprobați bugetul prin asumarea răspunderii în parlament?

Ludovic Orban: Când vom lua decizia - probabil în cursul acestei zile - vom anunţa.

Reporter: Ştiţi că s-a votat la Comisia juridică - guvernul nu va mai avea abilitatea de a da ordonanțe de urgență pe vacanța parlamentară. Cum vi se pare acest lucru?

Ludovic Orban: Cred că există un singur precedent. Ne adaptăm; dacă va fi necesar să adoptăm un act normativ, o să-i chemăm din vacanța parlamentară, nu e niciun fel de problemă. Emitem ordonanțe de urgență, iar odată cu emiterea ordonanței de urgență, vor trebui să vină din vacanță. /.../ Dacă nu vor să aibă vacanță, putem face ședință de guvern în fiecare zi din luna ianuarie și putem, în fiecare zi din luna ianuarie, să convocăm parlamentul în sesiune extraordinară prin adoptarea de ordonanțe de urgență, dacă dânşii consideră că trebuie să abroge legea. În fiecare an, pe perioada vacanței parlamentare, se adoptă o astfel de lege, pentru că sunt domenii în care este necesară reglementarea - de exemplu, transpuneri de directive; de exemplu, aprobare de actele normative cu valoare de lege atunci când există situații de infringement. Nu cred că își vor dori ei să nu se dea reglementări cu caracter de lege în domenii în care, ulterior, statul român ar trebui să plătească despăgubiri, că s-ar putea să ne supărăm şi să îndreptăm aceste despăgubiri împotriva parlamentarilor care nu ne-au dat dreptul de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

Reporter: Pentru asumarea răspunderii aveți sprijinul USR și UDMR?

Ludovic Orban: Am purtat discuții cu toții partenerii noștri, după cum bine știți - cu USR, cu UDMR, cu PMP, cu ALDE, de asemenea am discutat cu liderul grupului minorităţilor pentru a obține un acord pe proiectul de buget. Evident, am discutat și de eventualitatea de angajare a răspunderii. Am încredere că, în cazul în care vom lua această decizie, vor înțelege raţiunea deciziei noastre. Pentru că obiectivul nostru fundamental este ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget, pentru ca toți românii să știe ce venituri vor avea în anul care vine, care va fi regimul fiscal, toate autoritățile locale trebuie să-și poată adopta cât mai repede bugetele locale, cu atât mai mult cu cât avem alegeri în 4 iunie şi sunt convins că sunt grăbiţi să deschidă obiective de investiții. Se știe că până la adoptarea bugetului nu poţi să începi niciun obiectiv nou de investiții, nu poţi decât să continui obiectivele de investiții care au fost demarate în anul sau în anii anteriori.

De asemenea, evident, trebuie să știe fiecare locuitor al fiecărei comunități locale care sunt resursele bugetului local și la ce să se aștepte din partea bugetului local. Nu în ultimul rând, pensionarii trebuie să știe perspectiva de venit, angajații din sectorul public trebuie să știe perspectivele de venit, salariații din mediul privat, de asemenea, trebuie să aibă aceste informații și fiecare firmă să poată să-şi facă un plan de afaceri pe anul care vine. Așa este firesc, normal, legal și constituțional. Anormalitatea a fost creată de cei de la PSD, care au adoptat bugetul de stat - de exemplu, anul trecut - în luna martie.

Reporter: Dacă parlamentarii, partidele din parlament, vor depune amendamente referitoare la buget, le veţi lua în considerare?

Ludovic Orban: Cu siguranţă. Orice fel de amendament care este bine fundamentat, care poate să genereze efecte benefice, normal că suntem interesați să-l preluăm şi să-l introducem în legea bugetului de stat și în legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Reporter: Chiar dacă vin, de exemplu, de la PSD?

Ludovic Orban: Nu contează de unde vine un amendament. Sigur, probabil din partea grupului PSD nu vor veni prea multe amendamente, dar individual e posibil să existe parlamentari care au idei foarte bune și care pot fi introduse în legea bugetului de stat.

Reporter: De ce buget mai mic la educație? Am văzut că nu sunt prinse nici creșterile salariale pentru profesori din septembrie.

Ludovic Orban: N-aş califica buget mai mic la educație. Bugetul la educație trebuie privit per ansamblu, nu numai prin alocarea care există către ordonatorul principal de credit numit Ministerul Educației. Există și alte alocări care vizează educația, alocările către autoritățile locale. O parte dintre aceste cheltuieli se duc către școli, către sistemul de educație. De asemenea, fondurile europene pe care putem să le absorbim și care sunt absorbite în cadrul Programului Operațional Regional, nu de Ministerul Educației, ci de autorități locale, județene, de asemenea, sunt resurse care finanțează sistemul de educație. Am cuprins banii... Şi așa - acum, vă spun sincer, sistemul ăsta de a crește salariile un sfert, un sfert, un sfert, pe patru ani de zile... Mă mir că PSD nu a prevăzut o creștere a salariilor pe 100  de ani, ca să mai ciupească niște voturi! Nu mi se are normal. Deja salariile în sectorul public sunt mai mari decât salariile în sectorul privat și cred că toți angajații din sectorul public înțeleg că, totuși, există o limită a bunului simț și că cererile revendicative nu pot să depășească această limită a bunului simț, cu atât mai mult cu cât, pe lângă salariile brute, există o mulțime de alte sporuri, sisteme de... Se adaugă indemnizație de hrană, se adaugă voucherele de vacanță, care, de asemenea, sunt sume care se duc în veniturile angajaților din sectorul public, venituri pe care angajații din sectorul privat nu le au.

Reporter: O să insist puţin cu institutul pentru memoria Regelui Mihai. Credeți că sunt șanse ca la anul să se aprobe?

Ludovic Orban: În ceea ce privește, PNL susține acest proiect de lege. A trecut de Senat, ceea ce mie îmi arată că există sprijin politic și din partea autorilor formațiuni politice. Sper ca acest sprijin politic să se mențină și la votul final, practic, din Camera Deputaților. Vă mulțumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe