Actualitate

Marți, 07 Ianuarie 2020

Declaraţii susţinute de premierul Ludovic Orban după prima zi a vizitei de lucru la Bruxelles

[Check against delivery]

 

Reporter:Spuneți-ne care au fost temele de discuție ale întâlnirilor de astăzi. Ce concluzie avem?

Ludovic Orban: Efectuez prima vizita oficială în calitate de prim-ministru la Bruxelles. Avem trei zile de întâlniri cu oficialii europeni. În cursul zilei de astăzi am avut întâlniri oficiale cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care în actuala Comisie coordonează comisarii care sunt implicați în elaborarea și punerea în practică a ceea ce se numește "Green Deal", adică Pactul Verde. De asemenea, am avut întâlniri cu comisarul pentru extindere și bună vecinătate, cu comisarul Hahn, comisarul responsabil cu bugetul, și, de asemenea, am avut o întâlnire cu Michel Barnier, cel care este negociatorul șef din partea Uniunii Europene cu privire la Brexit. Vă răspund la întrebări în funcție de ceea ce vă interesează efectiv. Am abordat o tematică diferită în funcție de oficialul european cu care am avut întâlnirea oficială. Cu președintele Consiliului European principalul subiect a fost cel legat de bugetul Uniunii Europene pe perioada 2021-2027. Se știe foarte clar că, la ora actuală, Consiliul European l-a mandatat pe președintele Consiliului European să poarte negocierile privitoare la exercițiul financiar multianual 2021-2027 și am prezentat punctele noastre de vedere privitoare la acest buget. De asemenea, ne-am informat privitor la evoluția discuțiilor legate de buget.
Reporter: Ce anume îşi doreşte România în următorul exercițiu financiar?
Ludovic Orban: Am precizat punctele noastre de vedere în menținerea unei finanțări solide pentru coeziune, care să permită României utilizarea acestor fonduri pentru a dezvolta, asigura o dezvoltare economică și o apropiere de nivelul mediu de venit pentru cetățenii români. De asemenea, interesul nostru major pentru menținerea unei finanțări consistente pentru agricultură, atât pe Pilonul I, cât şi pe Pilonul II. De asemenea, asigurarea convergenței în ceea ce privește plățile directe la hectar, aducerea subvenției la hectar, cum e cunoscută de fermierii români, la un nivel cât mai apropiat de nivelul mediu european. De asemenea, suntem foarte interesați de modul în care se constituie și va fi utilizat ceea ce se numește Just Transition Fund, adică fondul pentru o tranziție dreaptă. Se știe că Pactul Verde - Green Deal - conține obiective foarte ambițioase în ceea ce privește mediul, dar nu numai mediul, și mai ales pentru țările care nu sunt la nivelul de dezvoltare la care sunt cele mai dezvoltate țări europene presupune niște costuri pentru noi și solicităm să existe o finanțare pentru România şi pentru alte țări în situație similară, care să permită susținerea unor investiții care să ajute România să atingă obiectivele care sunt formulate în Green Deal.
Reporter: În ceea ce privește Brexitul, este una dintre temele care interesează și România, în mod special prin intermediul muncitorilor și celor care studiază în Marea Britanie, concret care sunt semnalele date de oficialii europeni pe această temă pentru românii care se află în Marea Britanie?
Ludovic Orban: Pentru românii care sunt astăzi, practic drepturile lor sunt garantate, drepturile lor sunt cuprinse în acordul care le garantează drepturile. Pentru cetăţenii europeni care urmează să se ducă în Marea Britanie după realizarea Brexitului încă nu există o reglementare. Ea va face obiectul discuţiilor ulterioare părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie. Deocamdată, suntem în faza în care acordul este supus dezbaterii și aprobării Parlamentului European, Parlamentului britanic, iar după ratificarea acestui acord vor demara, de fapt au și început discuțiile. Michel Barnier este implicat direct în începerea acestor discuții privitor la acordul ulterior sau acordurile ulterioare privitoare la relația dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Aceste acorduri vor cuprinde și eventuale prevederi legate de cetățenii europeni, nu numai cetățenii români, care ar urma să se ducă în Marea Britanie.
Reporter: V-aţi întâlnit atât cu comisarul actual pentru extindere, cât şi cu fostul comisar pentru extindere, actualul comisar pentru buget. Aţi discutat situaţia din Republica Moldova? Ce mesaje aţi primit din partea oficialilor europeni?
Ludovic Orban: Am transmis un mesaj care e foarte bine cunoscut după moțiunea de cenzură depusă de PSRM, partidul lui Dodon, care a dus la căderea guvernului Maia Sandu, iar ulterior la formarea unui guvern PSRM, fără singura forță politică clar pro-europeană și care avea girul nostru, şi numai al nostru, și ne conferea garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova. Deci tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul guvern. Iar în ceea ce privește poziția pe care am exprimat-o atât comisarului pentru extindere, cât şi altor oficiali europeni, a fost aceea de a privi cu maximă circumspecție și cu maximă exigență tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și, practic, dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce privește parcursul european, Uniunea Europeană, Comisia Europeană să reacționeze în consecință.
Reporter: Aş vrea să vă întreb dacă despre Schengen aţi vorbit cu oficialii europeni.
Ludovic Orban: Da.
Reporter: Şi? Care sunt semnalele?
Ludovic Orban: Nu îmi place să vorbesc foarte mult pe tema asta. Când vom ajunge la un rezultat vom prezenta public acest rezultat.
Reporter: Una dintre întrevederi a fost şi cu comisarul pentru buget. România a depăşit anul trecut ţinta de deficit şi îşi propune, chiar prin proiecţia bugetară, să depăşească şi pentru anul acesta ţinta de 3% din Produsul Intern Brut. Mai mult, ministrul finanţelor publice spunea, citez, că au existat două bugete paralele, iar oficialii europeni ar fi primit informaţii şi cifre false de la vechiul buget.
Ludovic Orban: Nu recitaţi aceleaşi lucruri pe care le recitaţi în fiecare zi acasă. Nu, cu comisarul de buget am vorbit despre bugetul Uniunii Europene şi modul în care se derulează absorbţia fondurilor europene...
Reporter: Dar au fost întrebări...
Ludovic Orban: Nu, nu. În întâlnirile pe care le-am avut în cursul zilei de astăzi nu a existat această temă în discuţie. Practic, am discutat despre execuția bugetară, despre viitorul buget, pentru că comisarul Hahn practic este comisar responsabil cu bugetul și pe exercițiul financiar multianual 2021-2027. Am discutat de pașii pe care i-am făcut în accelerarea absorbției europene, şi aici readuc aminte că am evitat un risc de comitere, un risc de pierdere a aproape 600 de milioane de euro, și că România nu a pierdut niciun euro. Iar creșterea vitezei de absorbție reprezintă un obiectiv pentru care ne mișcăm extrem de energic, astfel încât să asigurăm o absorbție cât mai mare a fondurilor europene puse la dispoziția României pe exercițiul 2014-2020.
Reporter: Mulţumim frumos!
Ludovic Orban: Cu plăcere!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe