Actualitate

Miercuri, 04 Decembrie

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban înaintea participării la Gala ”Star Construct” 2019, eveniment organizat de Federația Patronatelor Societăților din Construcții

[Check against delivery]

Ludovic Orban: În primul rând salut decizia Parlamentului României care a adoptat proiectul de lege inițiat de PNL de abrogare a recursului compensator și, de asemenea, de anulare a supraaccizei la combustibil. Cu siguranță, vom discuta cu partenerii noștri de la nivel european și vom prezenta punctul nostru de vedere.

Reporter: Îi veți cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită legea în  Parlament, pentru reexaminare?

Ludovic Orban: Nu... Nici nu mă gândesc la așa ceva. Evident că preşedintele are suficient discernământ, putere de analiză să decidă ceea ce este de făcut.

Reporter: Dvs. ştiaţi că accizele scad sub nivelul prevăzut sau sub pragul minim impus de autorităţile europene? Ar fi cu 5 bani, din câte am înţeles...

Ludovic Orban: Aş prefera să nu purtăm o discuţie acum pe tema asta. Vom avea discuţii la nivelul Comisiei Europene şi ulterior vă vom prezenta orice informaţie utilă şi relevantă. Eu mă bucur astăzi că se vede că Partidul Național Liberal este la guvernare şi le mulţumesc partenerilor care susţin Guvernul şi cu care avem înțelegeri, pentru sprijinul pe care ni l-au acordat pentru aceste proiecte de legi foarte importante. Şi mi se pare ciudat că până şi cei de la PSD şi-au schimbat părerea, după ce ne-au adus pe cap recursul compensatoriu, au ajuns şi ei să îşi dea seama că au greșit şi au votat proiectul de lege de abrogare a recursului compensatoriu.

Reporter: Domnule premier, mâine mergeți la Palatul Cotroceni cu mai mulţi miniştri. Ce veți discuta cu preşedintele?

Ludovic Orban: Analiza obișnuită a situației pe care am găsit-o, a planului pe termen lung şi stabilirea măsurilor imediate absolut necesare. Avem întâlniri cu ministrul muncii, cu ministrul mediului şi cu ministrul tineretului şi sportului.

Reporter: Încă o precizare, aveţi o întâlnire şi cu Bogdan Hossu. Vor interveni schimbări cu privire la majorarea salariului minim?

Ludovic Orban: Discuţiile referitoare la salariul minim le-am purtat în cadrul instituțional stabilit de lege, şi anume, în Consiliul Tripartit. Cu domnul Hossu avem şi alte teme de discuţie. Cu siguranţă vom aborda tema legii dialogului social, pentru că se ştie, e în dezbaterea parlamentului un proiect de modificare a legii dialogului social. De asemenea, vom aborda chestiuni legate de deficitul de pe piaţa forței de muncă şi tematicile obișnuite.

Reporter: Sindicatele sunt nemulțumite pentru că în urma discuțiilor pe care le-aţi avut nu aţi mai stat să negociați, aşa cum aţi promis, susțin ei, în cadrul discuțiilor de ieri de la Palatul Victoria. S-a anunțat astăzi şi s-a pus în transparență decizională proiectul de hotărâre de guvern cu creșterea de 7,2%, iar cei de la Blocul Naţional Sindical deja susțin că vor să dea în judecată Executivul dacă nu se ia în calcul o creştere mai mare.

Ludovic Orban: E dreptul lor. Şi-au exprimat punctul de vedere şi noi ne-am exprimat punctul de vedere. Anul acesta, pe baza studiului de impact pe care l-am realizat şi a formulei pe care am propus-o, asta este creșterea pe care o considerăm benefică pentru economia românească. Cu siguranţă, rămânem deschiși, aşa cum am şi convenit la Consiliul Tripartit, pentru discuţii în cursul anului viitor cu partenerii sociali, cu patronatele şi cu sindicatele, pentru a stabili o formulă care să fie o formulă care să devină o constantă şi în baza căreia să se aștepte toată lumea care sunt perspectivele de evoluție ale salariului minim pe economie.

Reporter: În nota de fundamentare a Ministerului Muncii la acest act normativ, deja a fost ales şi un scenariu, se indica clar scenariul doi...

Ludovic Orban: Pentru anul viitor, salariul minim brut va creste cu 7,2%, aşa cum ne-a rezultat nouă în urma studiului de impact.

Reporter: Şi de ce aţi înghețat salariul pentru studii superioare?

Ludovic Orban: Din punctul nostru de vedere, nu există, în conformitate cu prevederile constituționale, decât un singur salariu minim pe economie, nu mai mult. Sigur că acum nu umblăm nici la salariul minim din construcții, nu umblăm nici la aşa-zisul salariu minim pentru cei cu studii superioare. Din perspectiva noastră, încetul cu încetul, prin creșterea salariului minim se va ajunge la cifrele respective. Conform Constituției şi, în general, conform practicii, există un singur salariu minim brut aflat obligatoriu în plată.

Reporter: /…/ Ce se întâmplă cu salariul minim în construcții? Va fi majorat sau rămâne la nivelul actual?

Ludovic Orban: Va rămâne la nivelul actual.

Reporter: Şi prin proiectul de lege pe care vreți să vă asumați răspunderea, de modificarea Ordonanței 114, veți menționa acest lucru? Pentru că este prinsă la minim de 3 mii de lei în Ordonanța 114.

Ludovic Orban: Cu siguranţă nu vom afecta prevederile cuprinse în Ordonanța de Urgenţă 114, care vizează facilitățile pentru sectorul de construcții. Am repetat acest lucru de multe ori. Deci, nu afectăm, pentru că știm foarte bine, deşi, inițial, noi nu am susținut astfel de modalități de a stabili regimuri fiscale distincte pentru anumite categorii. În baza analizei şi a studiului pe care l-am făcut, a anula aceste facilități, care au fost introduse în Ordonanța de Urgenţă 114, înseamnă a condamna la faliment foarte multe firme de construcții, care, în urma reglementărilor adoptate prin Ordonanța 114, clar au semnat noile contracte de muncă cu angajații şi n-ar putea face faţă unei anulări a acestor facilități, pentru că n-ar mai putea să... ar intra pe pierdere şi n-ar mai avea posibilitatea să plătească salariile stabilite.

Reporter: Domnule premier, supraacciza la carburant a fost eliminată, dar bani la buget de unde veți lua? Sunt alte surse de finanţare?

Ludovic Orban: Am convingerea că odată cu eliminarea supraaccizei, va crește consumul. Odată cu creșterea consumului, în mod evident, vor crește resursele financiare colectate la buget. De asemenea, vom ataca, hotărâți, evaziunea care există în domeniul produselor petroliere, astfel încât să creștem colectarea la bugetul de stat.

Reporter: Şi TVA a fost redus pentru alimente, şi nu numai, şi nu a crescut consumul, din contră, prețurile s-au menținut în același ritm, vă spun pe cifre…

Ludovic Orban: Să nu comparăm mere cu pere.

Reporter: În ceea ce priveşte merele cu perele...

Ludovic Orban: Ceea ce voiam să vă spun este următorul lucru: spre deosebire de cei dinaintea noastră, noi am spus un lucru şi ne-am ținut de acel lucru. Noi am susținut abrogarea supraacizei, nu cum a făcut PSD, care, în campania din 2016 a promis eliminarea supraaccizei, au eliminat supraacciza, după care, în august, au reintrodus supraacciza. Din punctul nostru de vedere, acciza la combustibil are un impact foarte mare asupra modului de construcție a prețului la combustibil. Or, orice creştere prea mare a prețului la combustibil afectează negativ economia: în primul rând, crește costurile cu transportul, afectează negativ transportatorii. Sunt destui transportatori care compară prețurile la nivel european, mai ales cei care fac transport internațional, şi renunță să-şi alimenteze utilajele din producție internă, din România, preferând să găsească alte soluții. Or, eu cred că, de asemenea, o acciză prea mare care duce la un preț prea mare al combustibilului, creează şi inflație şi, până la urmă, duce şi la creșterea prețurilor pentru toate produsele care includ costuri de transport. Şi aşa inflația este foarte mare, cred că reducerea accizei...

Reporter: /.../ subvenționată tot de la bugetul de stat, domnule premier, deci...

Ludovic Orban: ...cred că reducerea accizei reprezintă un stimulent bun pentru economie şi, de asemenea, va aduce efecte inclusiv pe o reducere a inflației.

Reporter: Excludeți că veți majora acciza la carburanți, dacă autorităţile europene vă vor cere să atingeți, din nou, pragul minim?

Ludovic Orban: Așteptăm discuţiile cu cei de la Comisia Europeană şi vom vedea exact rezultatul.

Reporter: Şi două clarificări: Vorbeați ieri de o nouă lege a pensiilor? Aţi spus, o nouă lege a pensiilor care să rezolve inechitățile.

Ludovic Orban: Dar uitaţi-vă în programul de guvernare şi veți vedea că este exact ceea ce scrie...

Reporter: Păi, avem deja o lege a pensiilor, care tocmai acesta este şi fundamentul, pe bază de continuitate...

Ludovic Orban: V-am spus că anul viitor - este inclus în programul de guvernare - vom crea echipe largi de lucru, care vor include specialiști, vom include reprezentanţi din partea organizațiilor pensionarilor, evident oameni care au expertiză în domeniu, pentru a face o analiză extrem de serioasă asupra sistemului de pensii din România, pentru a sesiza disfuncționalitățile, inechitățile.

Reporter: Ce inechități aţi găsit în noua lege care nu se aplică dar a fost trecută de Parlament şi a fost promulgată de preşedinte.

Ludovic Orban: Doamnă, dacă v-am spus că anul viitor vom lucra astfel încât sa scoatem o lege mai bună a pensiilor, asta vom face.

Reporter: Domnule premier, ministrul sănătății nu a putut să ne precizeze astăzi ce se întâmplă cu acel program prin care Guvernul vrea să achiziționeze două vaccinuri anticancer din Cuba? Spuneţi-mi ce se întâmplă, pentru că banii au fost deja alocaţi, o parte din ei? Vorbim de nişte vaccinuri avizate de SUA, deci o calitate care nu poate fi contestată.

Ludovic Orban: Ministrul Sănătății, când va avea ceva de comunicat pe tema asta, vă va comunica.

Reporter: Dar dvs. ne puteți spune ce se întâmplă cu acest program?

Ludovic Orban: Vă dați seama că eu nu pot să spun decât ceea ce spun ministrul sănătății şi preşedintele Casei de Sănătate.

Reporter: Am văzut şi declarația dvs. de avere, aţi făcut-o astăzi public, în termenul prevăzut de lege. Din calculele pe care le avem, dvs. în ultimele luni aţi trăit cu 3.000 de lei pe lună?

Ludovic Orban: Da. Dar asta e problema dvs.?

Reporter: V-am întrebat.

Ludovic Orban: Deci uitaţi-vă în declarația de avere. Declarația de avere spune totul despre cariera mea în viaţa publică, despre cinstea mea, despre faptul că niciodată nu am acceptat să obțin venituri care nu mi se cuvin şi vă spun limpede că de-a lungul ultimilor 30 de ani mai mult de jumătate am deținut funcţii publice şi, credeţi-mă ce vă spun, că din indemnizațiile pe care le primești din funcțiile publice nu te poți îmbogăți, cel mult poți să ai un trai decent.

Reporter: Este normal ca oamenii să întrebe, sunteţi prim-ministru în Guvernul României.

Ludovic Orban: Vă dați seama că în cheltuielile unei familii… În primul rând sunt om foarte modest, un om care nu am, cum să spun, aplecare spre a trăi pe picior mare. Dimpotrivă. La fel este şi familia mea. Suntem nişte oameni cât se poate de modești şi nu cred că asta e problema, problema este cât este de corect un om şi, vă dați seama, dacă după o carieră de 30 de ani în viaţa publică, declarația mea de avere arată în acest fel, cred că oamenii trebuie să înțeleagă nu neapărat că sunt cel mai sărac premier, cum s-au grăbit unii să spună, ci că sunt poate cel mai cinstit şi cel mai corect premier, omul care, orice funcţie a deținut, nu a făcut altceva decât să fie în serviciul public.

Reporter: Întrebarea era referitor la...

Ludovic Orban: Vă mulţumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe