Actualitate

Luni, 26 Octombrie 2020

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban

Ludovic Orban: Astăzi voi pleca în vizită oficială în Franța. Principalul obiectiv al vizitei este adoptarea Foii de parcurs privind Parteneriatul Strategic între România și Franța. Din 2009, între Franța și România există un Parteneriat Strategic care a fost reînnoit prin declarația președinților României și Franței în 2018. Scopul principal al vizitei oficiale este semnarea Foii de parcurs pe următorii patru ani, care prevede coordonatele principale ale colaborării dintre Franța și România. Acest document, ca și alte documente, vor fi semnate de premierul Franței, domnul Castex, și de subsemnatul, ca prim-ministru al României. Sigur că voi mai avea și alte întâlniri în cursul vizitei, dar principalul punct al vizitei oficiale pe care o efectuez în Franța este întâlnirea oficială cu premierul Franței, la care vom semna Foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic pe următorii patru ani.
Reporter: Înțelegem că s-a desfășurat și o ședință a CNSU online. Ce prevede această nouă hotărâre?
Ludovic Orban: Actualizarea situației cu țările care au depășit indicele de răspândire a virusului, al României. De asemenea, sunt câteva excepții de la obligația portului măștii, care sunt punctuale pentru cei care practică sport, jogging, de exemplu, în aer liber, că le e greu să poarte mască, dar trebuie să o facă în locuri în care să nu aibă interacțiune cu alții.
Reporter: Vă gândiți cumva să interziceți și activitatea în sălile de sport? Apropos de cei care fac sport și ar trebui totuși să poate mască.
Ludovic Orban: Am dat răspunsul la această întrebare privitoare la eventuale alte restricții. Deocamdată, vrem să vedem efectul măsurile care au fost dispuse odată cu depășirea pragurilor stabilite. În funcție de analiza rezultatelor, vom decide dacă este sau nu necesar să mai adoptăm alte măsuri.
Reporter: Ce se întâmplă cu paturile la ATI, pentru că sunt medici care calculează că într-o săptămână o să ajungem la 1.000. Ne luăm după ce vedem raportat pe hârtie sau realitatea este alta? Ştiu că aveţi şi un raport de la domnul Săndesc.
Ludovic Orban: Cu siguranţă că am un raport. Este un raport care arată pe de o parte creşterea capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă, care a fost realizată de autorităţi şi, de asemenea, câteva elemente de creştere a capacităţii. În continuare obiectivul nostru este să creştem constant capacitatea de tratare a pacienţilor, atât în secţiile de terapie intensivă, cât şi în secţiile normale. De altfel, în Bucureşti s-a dispus... am avut probleme în Bucureşti, e adevărat, dar deja s-au luat decizii. Spitalul Colentina redevine spital COVID, unde sunt câteva sute de paturi şi 30 de paturi la secţia de terapie intensivă; de asemenea, s-a pus în funcţiune tirul la Spitalul Nasta; Spitalul Malaxa va intra în cursul acestei săptămâni în dispozitivul de spitale în care se tratează pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. De asemenea, avem ca obiectiv creşterea capacităţii şi în spitalele care au fost până în prezent, la "Matei Balş", la "Babeş", la "Witting", la Spitalul Judeţean Ilfov. De asemenea, s-a făcut o analiză pe fiecare regiune şi sunt identificate soluţii de creştere a capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă.
Reporter: Revenind la Hotărârea CNSU, care sunt locurile în care masca poate fi dată jos? Înţelegem, pentru consum alimente şi fumat în afara teraselor.
Ludovic Orban: Solicitaţi detalii de la domnul ministru Tătaru sau de la domnul secretar de stat Arafat.
Reporter: Când spuneţi problemele Bucureştiului vă referiţi la probleme privind incapacitatea de tratare sau... ?
Ludovic Orban: Da, a trebuit să trimitem pacienţi în alte spitale pentru că nu am mai avut locuri la secţiile terapie intensivă, dar şi aici am prevăzut măsuri, am dispus împreună cu domnul secretar de stat Arafat şi cu domnul ministru Tătaru creşterea capacităţii şi în unităţile de primiri urgenţe, de oxigenare pentru cazurile care au nevoie de oxigenare, până la identificarea unei soluţii de internare într-o secţie de terapie intensivă, dar ideea de bază este creşterea capacităţii de terapie intensivă.
Stiţi că am discutat în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a suplimenta efectivele implicate prin angajarea imediată a tuturor absolvenților care au luat examenul la finalul Rezidențiatului în disciplinele, specializările legate de COVID, și anume, urgentiști, anesteziști pentru terapie intensivă, infecționiști epidemiologi, și în continuare căutăm să suplimentăm resursa umană. Salut deciziile universităților de medicină care au încurajat studenții să își facă practica în sistem de voluntariat pentru a susține activitatea Direcțiilor de Sănătate Publică. Constant ne gândim la noi și noi soluții pentru a crește, practic, capacitatea de tratare. Ştiți că am adoptat ordonanța de urgență în care am implicat medicii de familie în urmărirea în evoluția bolii în cazul pacienților asimptomatici sau cu simptomele ușoare. Încercăm să ne adaptăm la orice situație care apare.
Reporter: Şi la Bucureşti aţi crescut capacitatea la Terapie Intensivă?
Ludovic Orban: Vreţi să vă dau acum detalii, cifre, dar a fost crescută capacitatea la Terapie Intensivă și va crește în continuare.
Reporter: Discuţia despre restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte în ce stadiu este?
Ludovic Orban: V-am spus, când vom avea ceva de anunțat pe tema asta vă vom anunţa. Deocamdată, pe de o parte, vrem să vedem efectele în alte țări, că măsura se aplică în alte țări. Vrem să vedem dacă există efecte în alte țări. Ştim că această restricționare afectează mai puțin populația matură, în special adolescenții sunt cei care, să spun, sunt activi după ora 23:00. Dar să vedem efectele în alte țări, pe de o parte. Pe de altă parte, analizăm efectele măsurilor pe care deja le-am luat, care sunt măsuri destul de importante, trecerea învățământului în sistem online, portul obligatoriu al măștii, închiderea teatrelor, instituțiilor de spectacol, cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor - sunt măsuri care reduc interacțiunea socială și despre care noi considerăm că vor genera efecte. De altfel, se vede la București că, deocamdată, suntem pe un platou, nu a mai crescut numărul de cazuri.
Reporter: Deci, motivul pentru care vă gândiți la această măsură sunt petrecerile din timpul nopții?
Ludovic Orban: Da. Știți că am luat decizia de a nu mai permite organizarea de evenimente private: nunți, botezuri, mese festive, sărbătoriri în spații de evenimente sau în restaurante, pentru că pe primul loc ca și cauză a infectării erau aceste evenimente în anchetele epidemiologice. Sigur că se mai pot organiza, dar numai în spații private, astfel de petreceri. Sfatul nostru este să se abțină inclusiv tinerii, adolescenții de la a participa la astfel de petreceri private. Îmi cer scuze, trebuie să fug la avion.
Reporter: Mai am o întrebare, vă rog: ați aprobat într-o ședință de guvern, joi mai exact, executările silite pentru restanțele fiscale ca acestea să fie amânate până pe data de 25 decembrie, însă băncile nu le-au pus încă în aplicare, pentru că documentul nu a fost publicat în Monitorul Oficial, din câte înțeleg.
Ludovic Orban: Va fi publicat în Monitorul Oficial. Noi am adoptat măsura de după 25 octombrie.
Reporter: Exact.
Ludovic Orban: Se pot face cererile de reeșalonare, în termenul care a fost stabilit prin ordonanța de urgență; va fi publicată astăzi sau mâine ordonanța. La revedere! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe