Actualitate

Marți, 30 Nov 2021

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă după vizita pe șantierul drumului care face legătura cu Podul Prieteniei, în zona Giurgiu

[Check against delivery]


Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Am venit, împreună cu dl ministru al transporturilor, cu dl ministru al afacerilor interne, să vedem stadiul în care se găsesc lucrările la această porțiune de drum care leagă Vama Giurgiu și practic ocolește municipiul Giurgiu pentru a putea să se elibereze traficul din municipiul Giurgiu. Am putut să avem o discuție tehnică la sediul punctului de lucru al companiei care a contractat acest proiect. Am înțeles că au lucrat foarte bine până în acest moment și există posibilitatea ca până la sfârșitul anului să dea în folosință acest tronson de drum și cred că este important de menționat că în plan era planificat ca finalizarea să fie în luna a patra, în aprilie anul viitor. Ca atare, am vrut să vedem cu ochii noștri, să vedem că se întâmplă, că este adevărat. Am primit garanții că va fi deschis traficul pe această porțiune de drum pe patru benzi, ceea ce este foarte bine pentru intrarea în România pe la acest punct de trecere de frontieră, care de fiecare dată, ne aducem cu toții aminte că a constituit o problemă și au fost momente în care s-a așteptat mai mult, fie că s-a trecut în partea cealaltă a Dunării, fie când a fost vorba de intrarea în țară.
Reporter: Mai avem astăzi o inaugurare, la Sebeș-Turda, iată, așadar, şi acolo a fost o întârziere foarte mare, de cinci ani. Vreau să vă întreb dacă sunteți mulțumit de modul în care se desfășoară proiectele, marile lucrări de infrastructură la ora actuală.
Nicolae-Ionel Ciucă: Suntem aici, astăzi, pentru că acesta este unul dintre motivele pentru care vrem să vedem și să ne convingem că aceste proiecte de infrastructură mare au ritm și pot să se deruleze și să se încadreze în plan, așa cum au fost asumate la semnarea contractelor. Ca atare, nu putem să spunem că suntem mulțumiți, în schimb, putem să spunem că suntem deciși ca prin măsurile pe care le vom lua odată ce reușim să analizăm și să vedem stadiul în care s-a ajuns la nivelul fiecărui proiect în parte, să luăm deciziile care se impun, astfel încât ele să se deruleze în conformitate cu angajamentele asumate. Pentru că eu consider că este normal ca odată ce asigurăm toate cele necesare - și mă refer la resursa financiară - și constructorul să își respecte angajamentele asumate. Este o decizie pe care - și practic, nu este vorba de o decizie, ci este o asumare pe care noi vrem să o punem în practică fără a mai accepta toate aceste întârzieri care ne-au adus în stadiul în care nu putem să asigurăm infrastructura atât de necesară atât economiei cât și oamenilor.
Reporter: Aş vrea să vă mai întreb, dacă îmi permiteți. A fost o ședință la CNSU referitor la situația românilor care au rămas blocați în Maroc. Înțeleg că s-a luat o decizie pentru a interveni statul pentru repatrierea acestora. Dacă puteți să ne spuneți, în momentul de față, câți au solicitat ajutorul, câți vor fi preluați, ce s-a decis, practic, la această ședință și în al doilea rând, dacă va exista, nu știu, un grup de urgență, să spunem așa, în cazul în care vor lua și alte state, așa, dintr-o pocnire de deget, să ia decizia de închidere a granițelor, mai ales că e perioada de călătorii acum, vin sărbătorile de iarnă, iar mulți români s-ar putea să își fi făcut deja planuri de vacanță.
Nicolae-Ionel Ciucă: Am înțeles. Am să încep cu partea finală a celei de-a doua întrebări. Fiecare stat ia decizii în funcție de evoluția situației pandemice. Ca atare, eu consider că împreună cu ceilalți colegi ai mei din cadrul Guvernului, suntem în măsură și avem activate toate mecanismele pentru a menține sub atenție tot ceea ce se întâmplă. De aceea am și avut această ședință a CNSU în regim de urgență. Încă de azi-dimineață, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, am aflat de situația închiderii spațiului aerian al Marocului și în momentul acela am discutat cu Raed Arafat, cu toţi cei care sunt responsabili, cu ministrul de interne, cu domnul ministru Grindeanu, să vedem care ne sunt posibilitățile să putem să intervenim. A fost o situaţie pe care am rezolvat-o foarte repede, pentru că deja aveam experiența de data trecută pe situația din Africa de Sud și în felul acesta am decis, astăzi, ca cei 72 de cetățeni românii, aceasta este cifra pe care o avem de la Ministerul Afacerilor Externe, să poată să se pregătească și să fie repatriați cu o aeronavă a companiei TAROM. Am decis ca să lăsăm astăzi după-amiază și mâine să poate să se îndeplinească toate formalitățile și să vedem dacă mai sunt și alți români în zonă și poimâine dimineață, aeronava să plece în Maroc și să aducem cetățenii români acasă, punând, de asemenea, la dispoziție, prin mecanismul de urgențe al Uniunii Europene, disponibilitatea de a aduce și alți cetățeni europeni la București și de acolo să fie transportați în țările de origine.
Reporter: Zborul e programat pentru 2 decembrie în principiu.
Nicolae-Ionel Ciucă: Da.
Reporter: În cazul românilor de la Cape Town, cei șapte români aveți alte informații?
Nicolae-Ionel Ciucă: Am discutat și acest subiect cu domnul ministrul Aurescu. Din păcate, nu au putut să ajungă până la momentul la care aeronava a decolat. Sunt preluați și sunt în legătură cu consulatul și cu ambasada din Africa de Sud, din Johannesburg și se caută soluții pentru ca, folosind alte aeronave, să beneficiem și noi de ajutorul altor țări care au ajuns acolo, şi dacă nu găsim, reanalizăm situația și vedem ce putem face.
Reporter: Sunt în acest moment discuţii, nu ştiu, despre închiderea granițelor terestre şi aeriene din cauza acestei noi tulpini?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu, nu, nu.
Reporter: Aş vrea să ne vorbiți şi despre când veți aloca fondurile către administrațiile locale pentru subvenționarea căldurii.
Nicolae-Ionel Ciucă: Pentru?
Reporter: Pentru subvenția la căldură.
Nicolae-Ionel Ciucă: Va urma să avem o analiză pe sumele din fondul de rezervă a bugetului și, în funcție de nevoile fiecărei localități în parte, vom repartiza sumele care se cuvin într-un timp foarte scurt.
Reporter: Ne așteptăm la o şedinţă de guvern până la finalul anului pentru redistribuirea de sume către primării?
Nicolae-Ionel Ciucă: Vom avea o ședință de guvern, prin care să decidem modul în care se vor repartizarea banii din fondul de rezervă al bugetului.
Reporter: Aş vrea să vă întreb dacă vor fi permise sărbătorile, petrecerile de Crăciun și până la ce oră? Putem să ne vizităm rudele, familiile, veți impune restricții în perioada următoare?
Nicolae-Ionel Ciucă: Deciziile vor depinde de modul în care evoluează situația pandemică.
Reporter: Când vom putea avea certificatul verde la locul de muncă, când va fi impus?
Nicolae-Ionel Ciucă: Este un subiect pe care l-am discutat cu domnul ministru Rafila, sâmbătă, şi am convenit să găsim acele soluții prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament, și în momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaților să meargă la promulgare și să poată să fie aplicat.
Reporter: Deci anul viitor, cel mai probabil, ca procedură parlamentară.
Nicolae-Ionel Ciucă: Dați-mi voie să nu estimez un timp acum.
Reporter: Şi luați în calcul ca și persoanele care au anticorpi și pot dovedi acest lucru, dar nu au fost înregistrate, nu au fost luate în evidență de către DSP să poată să elibereze certificatul verde?
Nicolae-Ionel Ciucă: Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru, de certificatul verde vor beneficia și persoanele care au trecut prin boală.
Reporter: O întrebare, dacă îmi permiteți, apropo de certificat, pentru că s-au pus mai multe, era o propunere a domnului Rafila ca certificatul COVID să fie eliberat şi la zece zile după prima doză, spunea domnia sa, dacă se ia în calcul această modificare legislativă de către guvern în momentul de faţă? A fost o declarație pe care a făcut-o imediat în preajma audierilor din parlament.
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu am discutat acest detaliu cu dumnealui sâmbătă, urmând ca dumnealui împreună cu ceilalți specialiști să poate să vină cu o propunere concretă în cuprinsul proiectului de lege care va fi supus dezbaterii Camerei Deputaților şi atunci vom vedea despre ce soluţii concrete este vorba.
Reporter: Mulțumim frumos!
Reporter: Domnule ministru, dacă ne puteţi da mai multe detalii despre aeronava TAROM care ar urma să plece, dacă este stabilită o oră sau nu pentru ea, pentru Maroc?
Sorin Grindeanu: În primul rând, cred că trebuie să spunem că va sosi în după-amiaza aceasta, undeva după ora 16:00, aeronava care a plecat din Johannesburg, cu escală în Mombasa pentru realimentare. Domnul prim-ministru v-a informat că poimâine avem...
Reporter: Mă gândeam că poate avem o oră stabilită.
Sorin Grindeanu: Asta este în funcţie şi de cum cei de la Ministerul Afacerilor Externe ne vor comunica care este data sau ora cea mai potrivită pentru a putea să nu mai avem cazuri cum am avut la Johannesburg, când nu au putut să vină toți. Aici este și mai simplu. Este o distanță mai apropiată și atunci lucrurile vor sta mai bine, cred, de această dată. Oricum, lucrurile au fost foarte bine puse la punct şi cred că merită felicitaţi toți cei care s-au ocupat de organizare.
Reporter: Şi dacă îmi permiteţi, discuţia cu constructorul pe acest proiect de infrastructură, ce mai rămâne de făcut pentru a avea, totuşi, o inaugurare în acest an și dacă ați discutat și o dată pentru darea în trafic?
Sorin Grindeanu: În primul rând, dați-mi voie să îmi cer scuze pentru întârziere, știu că sunteți de mai multe ore aici. Răspunzând direct la întrebarea dumneavoastră, în primul rând vreau să îi felicit sau să îi felicităm, dacă în 20 decembrie vor putea da în trafic, așa cum ne-au spus. La cum s-au mobilizat, eu cred şi suntem optimiști că vor putea în 20 decembrie să dea în trafic. Repet, merită felicitați pentru modul în care s-au mobilizat, cum, la fel, aș felicita și pe cei care în ultimele zile au făcut ultimele reparații pe tronsonul 2, lotul 2, de la Sebeș la Turda. Cred că în câteva momente, din ce m-au informat colegii mei, se va da drumul la trafic și acolo. Această investiție să știți că este extrem de importantă, pentru că ce a fost până acum era o rușine. Ştim cu toții cum se trecea și cum se revenea în țară și odată cu această finalizare, cred că imaginea și confortul cetățenilor sunt cu totul altele, că până la urmă, acestea sunt cele mai importante lucruri.
Reporter: Rămân parcările de făcut, nu? Aici am văzut că sunt într-un stadiu incipient.
Sorin Grindeanu: Da, dar lucrurile acestea vor putea fi făcute chiar dacă este dată în trafic, pentru că, până la urmă, asta ne interesează.
Reporter: La Sebeş-Turda, dacă îmi permiteţi, şi-a asumat constructorul şi un termen până la care o să ridice, practic, restricțiile?
Sorin Grindeanu: În primăvară. Ştiți, experiențele cu acel lot - și domnul ministru Bode știe foarte bine - nu sunt cele mai plăcute, dar undeva în primăvară, având în vedere acele alunecări, luna este aprilie. Sper ca vremea să permită, să se țină și aş spera și la o mobilizare, la fel cum au făcut cei de aici.
Reporter: Şi gardurile de protecţie se termină de instalat?
Sorin Grindeanu: Da, dacă se dă drumul la acest tronson, se va da cu toate elementele de siguranță.
Reporter: Şi cu câţi kilometri noi de autostradă vom termina anul 2021, dle ministru?
Sorin Grindeanu: Din câte am văzut şi din câte mi-au spus colegii mei, aceștia sunt singurii kilometri dați în folosință anul acesta. Vor mai urma aproape cinci km în zilele următoare -Târgu Mureș - Ungheni, dar prea puțini, așa că la anul sper să stăm mult mai bine.
Reporter: Domnule prim-ministru, pentru că mâine este Ziua Națională aş dori să vă întreb cum comentaţi dumneavoastră această situaţie, după atâţia şi atâţia ani, România nu are încă autostrăzi care să lege provinciile istorice.
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu cred că putem să comentăm acest fapt, această realitate. În schimb, așa cum ne-am asumat în programul de guvernare unul dintre obiectivele noastre principale, prioritare, este acela să legăm provinciile istorice prin infrastructură rutieră și feroviară. Suntem cât se poate de focalizați pe acest obiectiv și nu cred că este momentul să ne luăm angajamente în acest moment, cred că ar fi bine să lăsăm faptele să vorbească. Dar pentru că ați amintit de Ziua Națională, azi este Sfântul Andrei și cred că se cuvine să le urăm "La mulți ani" tuturor celor care poartă numele Andrei, Andreea și pentru mâine să le urăm tuturor românilor un sincer "La mulți ani" și "Trăiască România".
Lucian Bode: Vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru şi domnului ministru Grindeanu pentru faptul că m-au invitat la această vizită, pe obiectivul de infrastructură de aici. Am profitat de vizita domniilor lor și am făcut o vizită aici, în punctul de trecere a frontierei, fără să anunțăm. Am venit să vedem care sunt valorile de trafic aici, care sunt problemele cu care se confruntă Poliția de Frontieră. Așa cum știți, în această perioadă indicatorii de trafic sunt crescuți, vorbim de această minivacanță în care foarte mulți români au ales să își petreacă această minivacanță în afara țării. În ultimele 24 de ore am avut peste 96.000 de persoane care au trecut frontiera, cu aproximativ 33.000 de autovehicule.
Reporter: Doar aici?
Lucian Bode: Nu, vorbesc la nivel național, în cele 88 de puncte de trecere a frontierei care sunt funcționale în România. Aici timpii de așteptare sunt în parametri normali. După cum puteți observa, nici la marfă și nici la persoane nu sunt timpi de așteptare. Din păcate avem situații în care timpii de așteptare sunt foarte mari. La Calafat, spre exemplu, la marfă avem media de peste 150 de minute, iar pe frontiera de vest la Nădlac, la Nădlac 2 în special, dar și la Petea și la celelalte puncte de trecere a frontierei timpii de așteptare sunt de peste 200 de minute. Aici discutăm cu autoritățile din Ungaria, pentru că este nevoie de suplimentarea numărului de efective de către partea maghiară, pentru ca aceşti timpi de așteptare să scadă. Precizez faptul că, în acest moment, noi acţionăm zilnic cu aproximativ 4.500 - 4.600 de efective ale Poliției de Frontieră. Am văzut și condițiile în care îşi desfăşoară activitatea colegii noştri. Aici pe tură sunt 25 - 27 de colegi din cei 180 care își desfășoară activitatea la acest punct de trecere a frontierei. Sigur, deficitul de personal este şi aici cea mai importantă problemă cu care se confruntă. Lipsesc în jur de 40 de posturi. Clădirea, de asemenea, pentru că este o clădire în care ei funcționează ca și chiriaşi, clădirea aparține primăriei. Sunt multe lucruri care trebuie corectate, dar ce este foarte important, noi am vrut să vedem cum arată cartea de vizită a României în momentul în care un cetățean intră în România prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse și din punct de vedere al infrastructurii lucrurile arată bine. Din punct de vedere al condițiilor pe care le oferim sunt multe lucruri de făcut. Acesta este motivul pentru care astăzi am venit să vedem efectiv la fața locului cum se desfășoară traficul într-o zi în care, așa cum spuneam la nivel național, traficul la frontieră este crescut.
Reporter: Pentru perioada sărbătorilor veţi lua măsuri speciale în punctele de frontieră tocmai pentru a reduce timpii, pentru a nu se crea blocaje?
Lucian Bode: Sigur că pe ce înseamnă transportul de marfă, aici lucrurile depind de mai multe instituții, nu doar de Ministerul Afacerilor Interne. Noi am suplimentat numărul de efective. Ştiţi foarte bine că acţionăm cu peste 26.000 de efective zilnic ale Ministerului Afacerilor Interne, din care aproape 5.000 polițiști de frontieră. Dar, aici lucrăm cu Ministerul Transporturilor pentru că avem acele puncte de măsurare a greutății. Unele, cum sunt cele de la Calafat, nu funcționează toate și atunci avem timpii foarte, foarte crescuți din acest punct de vedere, dar împreună cu Ministerul Transporturilor, împreună cu partenerii bulgari, împreună cu partenerii maghiari, lucrăm pentru a reduce la minim timpii de așteptare. Ce facem noi? Suplimentăm numărul de efective și creștem numărul de mașini și dispozitive pe care le avem nu doar în punctele de trecere a frontierei, ci și pe frontieră. Să nu uităm că în această perioadă, vedem ce se întâmplă în toată Europa în legătură cu fenomenul migrației.
Reporter: Aţi mai vorbit dumneavoastră de un deficit de cadre aici, la Poliţia de Frontieră. Ce să înţelegem? Se vor face angajări în perioada următoare sau anul viitor pregătiţi ceva anume, o suplimentare a personalului?
Lucian Bode: Da, la nivelul MAI, așa cum știți, deficitul este undeva la 20%, noi avem un deficit de aproximativ 30.000 de posturi din cele 160.000 câte ar trebui să avem ocupate. În acest an am făcut pași importanți, cred eu, în reducerea acestui deficit, am avut, aproximativ în 11 luni, 7.500 de colegi care s-au pensionat și pe lângă cei peste 1.000 care au fost încadrați din școală, am decis să organizăm acele concursuri din sursă externă. Peste 5.000 de posturi au fost scoase la concurs, recrutare din sursă externă, tocmai pentru a reduce deficitul, deficit care, spre exemplu, în 2016, dacă nu greșesc, a fost unul uriaș, s-au pensionat 12.000 de colegi și au intrat în sistem undeva la 5-6.000. Anul trecut, de asemenea, a fost un deficit de peste 5.000. În aceste condiții, scoțând la concurs din sursă externă 5.000 de locuri, anul acesta, propunându-ne să facem același lucru și anul viitor, cel puțin 5.000 de posturi din sursă externă, pe lângă școlile postliceale, pe lângă Academie, eu cred că acest deficit va fi redus. Este, într-adevăr, cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul de ordine publică din România, deficitul de resurse umane, având în vedere numărul mare de colegi care s-au pensionat în ultimii ani. Vă mulţumim!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe