Actualitate

Joi, 24 Februarie 2022

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la finalul Comitetului interministerial pentru energie

Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Nicolae-Ionel Ciucă: Am participat, astăzi, la ședința CSAT convocată de președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca urmare a agresiunii militare ilegale ruse și a violenței armate masive împotriva Ucrainei.
Avem de-a face cu o agresiune neprovocată, împotriva unui stat suveran și independent, membru al ONU. Federația Rusă a ales forța armată pentru a atinge obiective politice revizioniste.
România condamnă cu fermitate atacul armatei ruse, care a făcut deja nenumărate victime și pune în pericol siguranța și viața oamenilor nevinovați.
Suntem în permanent dialog cu aliații noștri din NATO și partenerii europeni. Susținem oprirea imediată a agresiunii militare, care să dea șansa reluării eforturilor diplomatice.
Am convocat, astăzi, la Guvern, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Principalele responsabilități ale task-force-ului sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice.
Structurile guvernamentale responsabile sunt pregătite, totodată, să asigure măsurile necesare pentru preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiați. Suntem solidari cu poporul ucrainean și suntem gata să acordăm ajutor umanitar celor aflați la nevoie.
Monitorizăm situația cetățenilor români din Ucraina, cărora suntem pregătiți să le oferim asistență consulară și sprijin prin celula de criză inter-instituțională din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Îi asigur pe cetățenii români că beneficiem de cele mai puternice garanții de securitate din istoria noastră. În aceste momente dificile, alături de aliații noștri din NATO, mai ales prin prisma Parteneriatului Strategic cu SUA, precum și împreună cu partenerii noștri din UE, facem parte din cea mai solidă umbrelă de protecție generată de democrațiile lumii. Securitatea și siguranța cetățenilor români nu sunt afectate sub nicio formă.
Totodată, pentru ca încă avem de gestionat măsurile pentru sezonul rece, ne-am asigurat că România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece. Monitorizăm și evaluăm permanent intrările și ieșirile de gaze naturale pe toate rutele din țară, pentru a putea lua, în funcție de evoluția situației, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.
Nu cu mult timp in urmă, am încheiat reuniunea Comitetului interministerial pentru energie. Am decis noile măsuri de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. Aceste măsuri, care vor fi aplicate timp de un an de zile, vor garanta predictibilitatea și stabilitatea de care cetățenii și mediul de afaceri au atâta nevoie.
Astfel, la electricitate, pentru clienții casnici, am stabilit următoarele: introducerea unui
tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus, pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 kw. Sunt 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodării, care au un consum lunar de energie electrică între 100 – 300 kw vor beneficia de tariful de 0,8/kw lei cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde lei.
Pentru clienții non casnici (IMM-uri – micro, mici și mijlocii, instituții publice,  spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri etc, precum și alte instituții, va fi un tarif unic de 1 leu/kw, cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde lei.
Pentru marii consumatori de energie, se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%. În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este pentru electricitate în valoare de 9,16 miliarde lei, până la sfârșitul acestui an.
La gaze naturale, clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc, vor beneficia de un tarif de 0,31 lei /kw. Impact estimat: 2,8 miliarde lei.
Pentru consumatorii non casnici , costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw și aici ne referim la IMM-uri – micro, mici și mijlocii, instituții publice,  spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri și, de asemenea, instituții similare, excluzând marii consumatori, care vor beneficia de scheme separate. Impact estimat: 2,5 miliarde lei, până la sfârșitul anului. Total impact estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde lei.
Împreună, aplicarea măsurilor pentru energie electrică, dar și pentru gazele naturale vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei, până la finalul anului 2022.
În plus, am decis o serie de măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor, fără a încălca regulile europene, care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie.
1. Introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România, pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.
2. Suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului, care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei.
3. Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.
Implementarea acestor măsuri, după 1 aprilie, va permite continuarea sustenabilă a eforturilor statului român de a oferi protecție populației și mediului de afaceri, care, timp de un an, vor avea o stabilitate a prețurilor, cu respectarea pieței libere.
În acest fel, vom fi pregătiți, când situația va reveni la normal, cu o piață funcțională și, extrem de important, investiții semnificative în capacitatea noastră de a crește producția energetică.
Am început, deja, planul integrat de investiții, din fonduri europene și naționale, programe care țin de producția de energie și gaze naturale, transport și depozitare, diversificarea resurselor, tranziția spre energia verde și eficiență energetică.
Lansăm, în cursul lunii martie, apel de proiecte în valoare de 460 de milioane de euro, pentru o capacitate instalată de 950 MW, din finanțările PNRR destinate consumatorilor industriali energointensivi, IMM-urilor și operatorilor economici din sectorul agricol.
De asemenea, avem la dispoziție fondul de modernizare în valoare totală de 16 miliarde de euro din care am lansat deja, la începutul acestui an, proiecte în valoare de peste 2 miliarde de euro. Vom continua, în toamna acestui an, cu alte proiecte în valoare totală de 2,8 miliarde euro care vor merge către producătorii de energie, consumatorii industriali, agricultură, HORECA, prosumatori, autorități publice și persoane fizice.
Vom ști astfel să ne folosim resursele naturale și noile tehnologii pentru ca cetățenii și economia să traverseze cu bine această perioadă dificilă. Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe