Actualitate

Miercuri, 24 Iunie

Declarații susținute de prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, după participarea la ședința de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundații și pentru stabilirea măsurilor de limitare a efectelor calamităților naturale

Galerie foto

- Check against delivery -

Ludovic Orban: Bună ziua! Sunt cu domnul ministru al mediului, Costel Alexe, și cu domnul director general al Administrației Apelor Române, domnul Ervin Molnar. Am avut o ședință de analiză la Centrul de comandă a intervenției, împreună cu colegii prezenți, cu domnul ministru de interne Marcel Vela, cu domnul secretar de stat Raed Arafat, cu domnul secretar de stat Bogdan Despescu și cu șeful IGSU, domnul general Iamandi.

Am făcut o analiză a situației privitoare la inundații, am evaluat situația pe moment. Am făcut o analiză a riscurilor care există pentru perioada imediat următoare și, evident, am stabilit toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile de apariție a unor inundații, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în țară viitura care vine dinspre Ucraina; există o mobilizare foarte mare din partea echipelor IGSU, a celorlalte forțe implicate din cadrul Ministerului de Interne, echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costești, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localități, unde s-au luat măsuri pentru a încerca să prevenim inundațiile și unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscurilor.

Până în prezent, 252 de persoane au fost evacuate sau salvate din calea viiturilor. Trebuie să spun că, exceptând riscul care există, într-adevăr, foarte mare, pe Prut, există riscuri și în alte zone, dar sunt foarte greu de anticipat locurile unde se pot produce, pentru că, din cauza unor fenomene de instabilitate meteo și a unor precipitații foarte abundente, cu o cantitate de până la 80 de litri, se poate crea local, pe anumite pârâuri, în anumite zone, astfel de inundații, care sunt în special cu caracter local.

Este important că în Moldova, în nordul Moldovei, începând de mâine, tendința va fi să se reducă instabilitatea atmosferică și riscul de precipitații cu căderi foarte abundente de apă se va reduce. Sigur, se va muta un pic spre zona nord-vest. De asemenea, va exista un risc în zona Dobrogea de precipitații foarte abundente.

Am luat măsura de constituire, la nivelul prefecturilor, a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundații. Aceste comisii vor face evaluarea într-un timp cât mai scurt, astfel încât să fim pregătiți să intervenim cu fondurile necesare pentru reparații, pentru despăgubirea proprietarilor ale căror proprietăți au fost afectate şi, evident, să fim pregătiți pentru că putem apela şi la finanțare din fonduri europene; va trebui să pregătim situația la nivel national a pagubelor, în termen de maxim 12 săptămâni din momentul producerii pagubelor, pentru a putea trimite cererea de obținere a finanțării. Domnul ministru Costel Alexe dorește să vă prezintă câteva date.

Costel Alexe: Până la acest moment, considerăm că autoritățile statului român şi-au făcut foarte bine treaba. În această perioadă monitorizată în ședința pe care tocmai am încheiat-o au fost emise către populație 55 de avertizări prin sistemul RO-ALERT. Important este să transmitem tuturor românilor că suntem pregătiți să facem față și cantităților de precipitații și, mai ales, dacă vom avea probleme cu aceste viituri, indiferent de zona de care vorbim. După cum bine știți, la finalul săptămânii şi, evident, luni, am fost în județul Botoșani, la Stânca-Costești, unde astăzi avem cel mai ridicat potențial de a avea cantități însemnate de apă provenite din Ucraina. Trebuie menționat faptul că astăzi, în baraj, în lac, avem 700 de milioane de metri cubi și suntem pregătiți să mai primim încă 500 de milioane. Indiferent cât de gravă ar fi situația în Ucraina, indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundațiilor sau nivelul precipitațiilor nu va ajunge la nivelul celor din 2010, cu atât mai puțin la nivelul celor din 2008. Astăzi avem doar două localități care ar putea să prezinte risc: Baratca și Rădăuți Prut din județul Botoșani. În ambele situații, deja atât colegii de la Apele Române, cât și cei de la ISU sunt în zonă, sunt pregătiţi și, evident, vom reuși să facem față, dacă va fi cazul. De asemenea, aș vrea să vă spun că, dacă vârful va fi vineri seara, de sâmbătă dimineață deja suntem pe scăderea nivelului apei și foarte important de menționat faptul că începând cu sâmbătă dimineață nu vom mai avea precipitații în zona de nord a Moldovei şi frontul atmosferic se va deplasa către vestul țării.

De asemenea, aș vrea să menționez că, la nivel de țară, indiferent de bazinul hidrografic de care vorbim, suntem pregătiți și cu saci, și cu panouri, astfel încât să facem faţă. Trebuie menționat și trebuie liniștită populația, chiar și în acest moment avem trei coduri roșii: Buzău, Brașov și Harghita, dar discutăm despre suprafețe mici din cadrul acestor județe și aici vorbim de afluenții unor râuri care, în urma unor precipitații atmosferice de scurtă durată pot să se reverse și, evident, să provoace inundații în anumite zone. Cert este că astăzi atât colegii din Ministerul de Interne, cei de la ISU, cei de la Apele Române din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor sunt pregătiți să intervină și evident că vom face față oricărei situații.

Reporter: Când am putea avea primele despăgubiri care ajung în teritoriu, în zonele afectate? S-au adresat cereri...?

Ludovic Orban: Imediat ce se finalizează evaluările, sigur, după ce încetează efectele inundațiilor, imediat după ce se finalizează cererile, ele vor fi transmise de Prefectură Guvernului pentru a aloca sumele necesare din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului. În ceea ce ne privește, noi vom procesa, să spun, solicitările formulate de prefecturi de la nivelul fiecărui județ cu viteză maximă posibil.

Reporter: Mai sunt bani bani de la fondul de rezervă...

Ludovic Orban: Un miliard 400 de milioane avem la dispoziţie şi v-am spus că e posibil ca o parte din banii pe care-i vom cheltui să putem să îi decontăm de la nivel european, prin mecanismul de sprijin european.

Reporter: Ce se întâmplă cu cei care nu au casele asigurate?

Ludovic Orban: Ştiţi foarte bine că întotdeauna am găsit soluții pentru a nu lăsa oamenii la necaz, ne-am mobilizat și am căutat să nu lăsăm oamenii fără acoperiș deasupra capului. Vom interveni, de exemplu, în Aiud sunt trei case avariate; cu siguranță reparațiile lor vor fi susținute. De asemenea, avem situații din fiecare zonă care a fost afectată și, pe măsură ce vom primi solicitările formulate de comisiile de evaluare de la nivelul prefecturilor, vom aloca banii necesari.

Reporter: Au fost şi astăzi peste 300 de cazuri raportate de infectări cu noul coronavirus.

Ludovic Orban: La 11.000 aproape 700 de teste.

Reporter: La ce ne putem aştepta din 1 iulie, pentru că românii aşteaptă o altă etapă de relaxare?

Ludovic Orban: Deci, etapa de relaxare vine numai în condițiile în care se înregistrează un nivel previzionat al răspândirii virusului în comunitate. Deocamdată, vedem că, deși măsurile de relaxare pe care le-am luat au fost foarte prudente, relaxarea a fost făcută pe baza evaluărilor de risc epidemiologic, a fost făcută în trepte, la intervale de 15 zile; încă avem un număr mare de infectări și ce este oarecum îngrijorător este că numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată țara, ceea ce înseamnă că virusul este prezent în comunitate, în aproape toate județele și, din cauza asta, trebuie să luăm măsuri foarte rapide legate de anchetele epidemiologice, izolarea persoanelor care au intrat în contact cu persoanele care au fost diagnosticate. De asemenea, va trebui ca toate organele de control să fie mobilizate la maxim pentru a asigura respectarea regulilor impuse pentru protejarea sănătății oamenilor.

Astăzi s-a finalizat licitaţia pentru măşti pentru persoanele vulnerabile. Ştiți că am alocat din Fondul de rezervă al Guvernului către Ministerul Sănătății suma de 230 de milioane pentru achiziționarea a câte 50 de măști pentru persoane vulnerabile, care sunt sub incidența legii privind venitul minim garantat. Vor fi 2.300.000 de beneficiari. Licitația s-a derulat în condiții bune. Practic, măștile vor fi achiziționate cu un preț foarte bun, de 0,68 și vor fi livrate în termen de 7 zile. Există două zile termen de contestație, dacă nu vor fi depuse contestații, din momentul în care se va semna contractul în termen de 7 zile, măștile vor fi distribuite către direcțiile de sănătate publică și, ulterior, către autoritățile locale, pentru ca ele să ajungă la familiile care au nevoie de ele.

Reporter: Domnule premier, asta înseamnă că de la 1 iulie aţi putea să nu mai anunţaţi noi măsuri de relaxare, dacă numărul de infectări...

Ludovic Orban: Ştiţi foarte bine că evaluarea impactului măsurilor de relaxare nu se realizează din prima săptămână, se realizează, de regulă, cam la 9-10 zile după instituirea măsurilor de relaxare și, în funcție de evoluție, vom anunța și alte relaxări, urmează sau...

Reporter: Restaurantele?

Ludovic Orban: Ştiu că asta e întrebarea care se află pe buzele tuturor, nu pot să dau un răspuns în momentul de faţă.

Reporter: Ce faceţi pentru a opri focarele din spitale şi din căminele de vârstnici?

Ludovic Orban: Exact toate procedurile care sunt stabilite. Ştiţi foarte bine că în toate centrele unde există copii, unde există persoane în vârstă, centrele de vârstnici, centre pentru persoane cu dizabilități, e un soi de carantină acolo, personalul vine câte 14 zile... Întotdeauna am urmărit cu mare rigurozitate respectarea măsurilor de protejare și, de fiecare dată, am intervenit atunci când a apărut cazuri, astfel încât să reducem nivelul de răspândire. Sigur, există câteva focare, dar gândiţi-vă că există foarte multe centre de acest gen atât pentru vârstnici, cât şi pentru copii, cât și pentru persoane cu dizabilități și numărul de centre în care au apărut focare este relativ mic.

Reporter: Curtea de Apel Bucureşti a suspendat hotărârea de desfiinţare a Direcţiei Juridice din Ministerul de Finanțe; în urmă cu puțin timp a fost comunicată această decizie. Aveți de gând să luați ceva măsuri în acest caz?

Ludovic Orban: Este vorba de o suspendare care este decisă până la judecarea pe fond. Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări. Ce treabă există în această procedură? Eu cred că managementul unui minister trebuie să își organizeze ministerul așa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii și aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenție, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare și funcționare ale ministerelor, ale autorităților administrației centrale, conducătorii acestor instituții au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcții generale, direcții, așa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administrație va fi întârziată, pentru că cine știe când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ sau a prevederilor legate de Direcția Juridică nu mi se pare corect.

Reporter: Domnule premier, în ce stadiu este acel pachet de relansare economică îl vom avea mâine în ședință sau măcar o parte din măsuri?

Ludovic Orban: El este deja dezbătut cu preşedintele României. Știți că ieri am avut o întâlnire extrem de intensă și serioasă, în care am discutat ultimele detalii și ultimele măsuri. Se află în linia dreaptă și am convingerea că în cursul săptămânii viitoare îl vom putea prezenta public. În paralel cu elaborarea programului economic, noi deja lucrăm la actele normative pentru implementarea fiecărei măsuri, de la măsura Kurzarbeit, adică muncă flexibilă și plata unei părți din salariu în cazul în care angajatorii nu pot să își permită să mențină toți angajaţii tot timpul, 20 de zile din 20, la muncă, pe sistemul de plată pentru munca flexibilă, până la toate măsurile economice care vizează schema de ajutor de stat pentru companiile mari de garantare a creditelor de investiții și pentru capitalul de lucru, schema de ajutor de stat pentru garantarea asigurării creditului comercial, schema de ajutor de stat pentru garantarea leasingului la echipamente, factoringului şi a diferitelor instrumente de plată pentru a asigura fluiditatea curgerii banilor în relațiile dintre companii, de asemenea, fondul de investiții pe care îl intenționăm, pregătim actele normative astfel încât, din momentul prezentării publice a programului până la adoptarea actelor normative, în maxim o lună de zile să avem toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din planul economic adoptat.

Reporter: V-a prezentat domnul Cîţu cel de-al doilea scenariu privind creşterea pensiilor?

Ludovic Orban: Nu am discutat. Am discutat despre programul economic.

Reporter: Preşedintele v-a cerut public la un moment dat ca la jumătatea acestui an să luaţi o decizie cu privire la majorarea pensiilor. Spuneaţi că sunt de făcut nişte analize. Când ar putea fi făcut un anunţ de Guvern?

Ludovic Orban: Cum scrie legea, Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, după şase luni. Pe primul semestru, Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte raportul privind situaţia economiei şi a bugetului, de asemenea, Comisia de Prognoză trebuie să realizeze prognoza pentru evoluţia economiei în perioada următoare, pe baza datelor economice. Evident urmărim şi toate analizele şi prognozele care sunt făcute de Comisia Europeană sau de alte instituţii specializate, gen Banca Mondială, privitoare la evoluţia economiei româneşti, a economiei europene şi, în funcţie de asta, vom lua o decizie. Când vom lua o decizie, o vom face publică.

Reporter: Este o variantă creşterea alocaţiilor cu doar 10%? Arată acel grafic la care spuneaţi că se lucrează această variantă până în acest moment?

Ludovic Orban: Există această variantă de a creşte progresiv, de a nu crește dintr-o dată, pentru că realitatea este că resursele financiare sunt limitate și aceste resurse financiare trebuie utilizate cu foarte multă atenție, pentru că obiectivul nostru fundamental este acela de a relua creșterea economică, de a susține un ritm extrem de important de investiții publice și investiții private, de a crește exporturile, astfel încât să asigurăm un suport economic suficient de solid pentru ca să putem crește în mod real veniturile populației.

Reporter: Din ce categorie de vârstă fac parte ultimii contaminaţi, din ultimele săptămâni?

Ludovic Orban: Nu am făcut o analiză pe categorii de vârstă. Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Comisia anti-COVID de la nivelul Ministerului Sănătății fac evaluări periodice privind toate aceste aspecte și vă pot furniza informații. Vă mulțumim. Vă dorim o seară frumoasă! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe