Actualitate

Joi, 07 Iulie

Premierul Dacian Cioloş, la lansarea Programului Fidelis, Ediția Centenar - titluri de stat pentru populație

Galerie foto

Lansarea Programului Fidelis, Ediția Centenar - titluri de stat pentru populație

 

Premierul Dacian Cioloș a participat astăzi la evenimentul de lansare a emisiunii de titluri de stat pentru populație, programul Fidelis Centenar, alături de ministrul Finanțelor Publice Anca Dragu și specialiștii din piața bancară și cea de capital.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează pe 11 iulie o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație, cu scadență în 2018, moment ce va marca aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire.

Valoarea totală a emisiunii este de 100 de milioane de lei, iar prețul unui titlu de stat, 100 de lei. Acesta poate fi achiziționat, în perioada 11 - 29 iulie 2016, la o dobânda anuală de 2,15%. Dobânda și câștigurile de capital realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor emise de statul român sunt venituri neimpozabile.

“Întâi de toate, titlurile de stat lansate astăzi reprezintă o investiție sigură, garantată de stat. Ele sunt accesibile fiecărui cetățean, student, tânăr antreprenor, salariat sau pensionar, care poate și vrea să facă o investiție și, în același timp, să economisească bani într-un mod inteligent”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

Cei interesați de titlurile de stat le pot cumpăra, fără alte costuri, de la cele patru bănci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania.

Titlurile de stat vor fi admise și, ulterior, tranzacționate pe Bursa de Valori București (BVB). Deținătorii titlurilor de stat le pot tranzacționa la prețurile cotate în mod transparent la BVB.

Un alt element de atractivitate pentru cei interesați este faptul că, la scadență, în 2018, MFP va organiza și o loterie aniversară cu 100 de premii în valoarea de câte 1.000 de lei.

Alocuţiunea premierului Dacian Cioloş, la lansarea Programului Fidelis, Ediția Centenar - titluri de stat pentru populație

[Check against delivery]

Dacian Cioloș: Bună ziua ! Bună ziua și bine ați venit la guvern. În primul rând, doresc să-i felicit pe coordonatori pentru această inițiativă. Vreau să vă spun, în primul rând, că Guvernul României dorește să organizeze mai multe evenimente care să celebreze Centenarul Marii Uniri. Probabil că ați observat că în ultima ședință de guvern am adoptat o Hotărâre prin care am creat, în cadrul Guvernului, un departament care va avea responsabilitatea să gestioneze toate acțiunile legate de Centenar, să administreze toate acțiunile legate de Centenar. În curând, în câteva săptămâni, urmează să adoptăm şi să trimitem spre parlament şi o lege a Centenarului care să cadreze atât instituții, cât şi proiecte care vor fi dedicate Centenarului, proiecte de infrastructură, proiecte legate de educație, de sănătate. Doresc să felicit Ministerul Finanțelor pentru că a venit cu această idee de a dedica titlurile de stat lansate spre vânzare în acest an tot Centenarului, pentru că ele sunt vândute în acest an şi vor avea scadență în 2018. Dar, dincolo de acest context aniversar al Centenarului căruia aceste titluri de stat sau această emisiune de titluri de stat îi este dedicată, această acțiune are şi o componentă economică foarte clară: este o investiție sigură, o investiție garantată de stat, unde dobânda şi câștigul pentru capital sunt şi venituri neimpozabile. Şi sunt, aşa cum a fost gândită această emisiune de titluri de stat, accesibile pentru orice categorie de cetățean pornind de la angajați, de la funcționari, studenți, pensionari, pot să fac o investiție şi, în același timp, să-şi economisească banii pe care îi au investind în aceste titluri care sunt, cum vă spuneam, sigure. Un titlu de stat, de data aceasta, costă 100 de lei, tocmai pentru a fi mai accesibil pentru orice categorie de persoane care dorește să investească şi să economisească folosind acest sistem, cu o scadență în 2018, cu o dobândă fixă şi sigură de 2,15%/an.

Doresc să mulţumesc celor patru bănci care s-au alăturat acestui proiect: BCR. BRD, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania şi, înțeleg că dincolo de cele patru bănci, titluri de stat se vor putea tranzacționa şi la Bursa de Valori București. Aşa cum acest spot a prezentat, dincolo de câștigul dat de dobândă, în 2018 se va organiza o loterie şi 100 de români din cei care vor investi în aceste titluri de stat vor mai putea fi şi beneficiarii unui premiu de câte 1.000 de lei.

Doresc succes şi sper şi sunt convins că anul acesta această emisiune va avea un succes şi mai mare decât anul trecut şi, aşa cum îmi spunea domnul Manea, cred că, dincolo de ceea ce lansăm astăzi, de evenimentul de astăzi, important este să menținem ritmul şi să facem din acest instrument unul care să fie din ce în ce mai familiar şi românilor, cetăţenilor de rând. Vă mulţumesc şi mult succes acțiunii! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe