Actualitate

Miercuri, 15 Ianuarie

Declarațiile premierului Ludovic Orban după participarea la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale la Ateneul Român

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Astăzi este Ziua Culturii Române şi sunt foarte fericit să particip la acest eveniment organizat de Ministerul Culturii, în cinstea culturii româneşti. Ce vom face mâine, vă vom spune mâine.

Reporter: Domnule premier, Daniel Fenechiu spunea că veţi da o ordonanţă de urgenţă pentru alegeri în două tururi - o declaraţie făcută cu câteva minute în urmă.

Ludovic Orban: Când vom lua o decizie o vom face publică. Cu siguranţă, Partidul Național Liberal are ca obiectiv alegerea democratică a primarilor cu 50% plus 1 dintre cetăţenii care se prezintă la vot, o alegere care îţi conferă legitimitate şi şansa comunităţii locale de a alege o persoană care, într-adevăr, să se bucure de încrederea unei majorităţi clare a comunităţii locale. V-am spus că suntem în curs de analiză şi vom finaliza această analiză cât de curând privitor la cele trei posibile variante: dezbaterea parlamentară, angajarea răspunderii sau ordonanţă de urgenţă. Când vom lua o decizie o vom prezenta.

Reporter: Când veți da ordonanţă de urgenţă pentru a proroga dublarea alocaţiilor copiilor.

Ludovic Orban: Mâine! Ştiţi foarte bine că săptămâna trecută, după analiza pe care am făcut-o cu președintele României asupra acestui subiect am anunțat lucrul ăsta că președintele va promulga și că noi, deşi dorim creșterea alocației, şi de altfel alocația a și crescut anul acesta, ca urmare a legii inițiate de colegul nostru Sighiartău, indexată cu rata inflației. Deci, noi ne dorim creșterea alocațiilor, numai că intrarea în vigoare a legii este ulterioară Legii bugetului de stat. În legea bugetului de stat nu am cuprins sumele necesare care sunt destul de mari, sunt peste 6 miliarde de lei, pentru a putea susține această măsură și, de altfel, nici nu avem voie, constituțional și legal, să generăm cheltuieli fără să existe sursă în Legea bugetului de stat.

Ca atare, vom proroga termenul de intrare în vigoare, până la primul moment în care putem face rectificarea bugetară și anume, după data de 1 iulie.

Reporter: Dacă vor fi eliminate pensiile speciale...

Reporter: /.../ alegerea primarilor în două tururi, că o ordonanţă de urgenţă ar fi mai uşor de contestat şi angajarea răspunderii e o variantă...

Ludovic Orban: Tocmai din acest motiv, suntem într-o analiză foarte serioasă, de altfel știţi foarte bine că eu, de-a lungul timpului, am luat poziție contra unor ordonanțe de urgență. Şi folosirea ordonanței de urgență vrem să o facem în situații în care într-adevăr există un temei extrem de solid și există și o bază constituțională. Dar evident și ordonanța este în analiză. Când vom lua o decizie o vom anunţa! Nu peste mult timp!

Reporter: /.../ Dacă alegerile anticipate, înainte de expirarea termenului de prorogare, adică înainte de 1 iulie, aţi fost acuzat că din acest motiv prorogaţi, astfel încât dacă alegerile anticipate ar avea loc înainte de 1 iulie, dumneavoastră după aceea să nu mai fiţi nevoit să nu mai fiţi motivat să...?

Ludovic Orban: Cu siguranţă, după primele şase luni ale anului, vom vedea cum evoluează economia românească. Cu siguranță vom crește alocațiile, dar vom crește alocațiile cu atât cu cât ne permit resursele bugetare pentru că, să ne aducem aminte că există o Lege a pensiilor, există o Lege a salarizării care trebuie puse în practică și noi sunt niște oameni responsabili care nu ne permitem să angajăm cheltuieli decât în măsura în care există resursele financiare. Sigur vom crește alocațiile. Cum vom crește alocațiile, vom decide pe măsură ce vom vedea evoluția economiei românești, ca urmare a politicilor economice promovate de Partidul Național Liberal, care încurajează investițiile, care încurajează companiile, care vrea să refacă încrederea în România a mediului de business și a investitorilor, atât români, cât și investitorilor străini, și care vor să genereze politicile economice ale guvernului liberal, un climat favorabil investițiilor, astfel încât să putem să asigurăm o dezvoltare economică bazată pe piloni solizi.

Reporter: Vom avea o decizie legată de alegerea primarilor în două tururi? S-ar putea tranșa mâine?

Ludovic Orban: Este posibil.

Reporter: În cazul în care va fi o angajare a răspunderii, vorbim de o angajare pe un pachet, toate cele trei?

Ludovic Orban: Cu siguranţă avem în analiză mai multe reglementări legale. Analizăm care este cea mai bună modalitate de a fi aprobate. Aceste reglementări vizează mai multe domenii de activitate. Cu siguranță vom decide cea mai bună soluție pentru adoptarea lor.

Reporter: Dacă vor fi eliminate pensiile speciale atunci ar fi bani pentru alocație? A anunțat PSD sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ludovic Orban: Inventatorii pensiilor speciale sunt acești demagogi pesediști, care probabil s-au uitat în sondaje și au văzut că aproape 90% din populația României este împotriva pensiei speciale și, după ce ei au fost inventatorii și promotorii pensiilor speciale, acum îi mint iară pe români că vor să taie pensiile speciale. Readuc aminte că proiectul de lege aflat în dezbaterea Parlamentului e proiectul de lege inițiat de Partidul Național Liberal, care, în mod consecvent, nu a susținut pensiile speciale decât, evident, pensiile speciale pentru cadrele militare, pensii de serviciu, care sunt acordate în toate țările NATO. Ca atare nu mă interesează demagogia lor. În ce ne privește pe noi, cu siguranță dacă va exista sesiune parlamentară extraordinară, vom cere introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului de lege inițiat de Partidul Național Liberal referitor la desființarea mai multor categorii de pensii speciale şi vom vedea atunci ce face PSD. În ceea ce ce privește problema banilor, încă o dată v-am spus, rectificările bugetare nu pot fi făcute când i se năzare cuiva. Rectificările bugetare sunt făcute într-un anumit cadru constituțional, legal, care este legat și de aderarea noastră la Pactul de stabilitate și creștere, ca atare noi trebuie să respectăm niște reguli în ceea ce privește rectificarea bugetară și v-o spun limpede că vom fi extrem de prudenţi și de responsabili în privința angajării oricărei cheltuieli, pentru că obiectivul nostru fundamental este să refacem toate echilibrele economice, să asigurăm o dezvoltare economică nu prin creșterea veniturilor pe hârtie, ci prin creșterea veniturilor care să ducă la creșterea puterii de cumpărare și care să se bazeze cu adevărat pe ceea ce se bazează în orice țară civilizată creșterea economică: pe investiții, pe competitivitate, pe creșterea productivității, pe inovare, cercetare, pe aducerea în aplicare a tuturor rezultatelor inovării și cercetării, adică baza oricărei dinamici economice favorabile. Restul este foarte multă demagogie în România. Toată lumea dă, dar nimeni nu înțelege că, pentru a putea da, trebuie să ai de unde să dai, iar creșterea resurselor bugetare nu se poate face decât pe baza unei creșteri economice solide.

Reporter: Mulţumim!

Ludovic Orban: Cu mare plăcere.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe