Actualitate

Marți, 03 Decembrie

Declaraţiile premierului Ludovic Orban după prezentarea proiectului ”Ability HUB” și întâlnirea de lucru cu reprezentanții Consiliului Național al Dizabilității din România

Galerie foto

***

 

 

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Evident, am discutat mai multe probleme. În primul rând, despre adapatarea învăţământului la nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi integrarea unui număr cât mai mare dintre copiii care au dizabilităţi în forme de învăţământ normal, despre numărul foarte redus de profesori care asistă, care au o specializare aparte - am înţeles că sunt 1385 doar, la nivel naţional - şi care nu permit accesul în număr mai mare al copiilor cu dizabilităţi în clasele normale. Sigur există şi o rezistenţă, asta e o mentalitate care trebuie schimbată. Copiii care nu din vina lor au o dizabilitate sunt copii normali, sunt copii care trebuie să fie trataţi ca nişte copii, cu probleme specifice, cu nevoi speciale, dar ei trebuie trataţi normal şi trebuie primiţi în clase şi în societate. Lucrul ăsta e valabil pentru toţi. De asemenea, Ordonanţa 60 - care a distrus unităţile protejate, pentru că a eliminat stimulentele fiscale acordate companiilor pentru contracte făcute între companii şi unităţile protejate, adică entităţile care lucrau cu persoanele cu dizabilităţi - aici ştiți foarte bine poziția noastră, de anulare a acestei ordonanțe și de revenire la vechiul sistem de stimulare a încadrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Aici am văzut o organizație care face un lucru foarte frumos. Gândiţi-vă că 300 de persoane cu dizabilități au trecut prin asistența, consilierea acordată de această organizație neguvernamentală, care este finanțată doar din resurse private, și 300 de persoane și-au găsit un loc de muncă; 200 îşi păstrează locul de muncă, de doi ani, s-au adaptat, se simt utili, au intrat într-o viață cât mai aproape de viața normală.

Reporter:  /.../ o problemă privind înghețarea pensiilor la persoanele cu dizabilităţi.

Ludovic Orban: Legea pensiilor, da. Aici, noi am ţinut legătura cu doamna Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității și am și atacat la Curtea Constituțională, evident, la nivelul Ministerului Muncii. Doamna ministru construiește o echipă care să evalueze toate lucrurile injuste, anormale care există în legislația în domeniul pensiilor și care sunt foarte multe. Vrem să pregătim în mod serios și în baza unei analize pe termen mediu și lung a sustenabilității sistemului de pensii, a tuturor formelor de /.../. Vrem să pregătim un proiect de lege serios, care să repare toate aceste inechități.

Reporter: V-au semnalat că au nevoie de anumite materiale persoanele cu dizabilități. Se poate face ceva în acest sens?

Ludovic Orban: Da. Ne spuneau că din, să spun, programele lor sociale de cadouri de Crăciun au fost foarte apreciate materialele de igienă personală, materialele sanitare. Evident, noi încercăm să schimbăm în bine atitudinea statului, a autorităților locale și a oamenilor față de persoanele cu dizabilități, să realizăm cu adevărat programe utile, programe care de fapt să îi ajute pe semenii noștri să ducă o viață cât mai aproape de normalitate, să trăiască în societate, să aibă un loc de muncă în care se poate să poată să îşi folosească abilitățile, să își dezvolte abilitățile necesare și adaptate la ceea ce pot să facă cu adevărat, astfel încât să trăiască o viaţă normală.

Reporter: Ce soluţii întrevedeţi pe termen scurt?

Ludovic Orban: În mod evident, când vom pregăti o schimbare semnificativa, o vom anunţa public. Doamna ministru este aici, cu mine, la Autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilități şi pentru protecţia drepturilor copilului am numit-o pe doamna Maria Mădălina Turza, care este aici, în echipă cu noi. Sigur, trebuie adoptată hotărârea de guvern de organizare, că suntem în paşii de aşezare a actualei guvernări, dar cât de curând vom veni cu lucruri bune. Vă mulţumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe