Actualitate

Luni, 06 Iulie

Participarea premierului Ludovic Orban la ședința de plen a Camerei Deputaților, la dezbaterea "Ora prim-ministrului"

Galerie foto

Discursul premierului Ludovic Orban susținut în cadrul ședinței de plen a Camerei Deputaților, la dezbaterea "Ora prim-ministrului"

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor deputaţi, sincer, sunt uimit de subiectul care este pus în dezbatere, pentru care este utilizată procedura de chemare a premierului în faţa Camerei Deputaţilor, pentru că acest subiect mi se pare că nu are legătură directă cu activitatea mea de premier şi în care se încearcă crearea unei legături inexistente între mine şi Guvernul pe care îl conduc, cu o cercetare a unei instituții a statului. Îmi pare că în loc să ne concentrăm pe adevăratele priorități, PSD caută să arunce în spatele meu, într-un mod insidios, să facă legături fără niciun fel de fundament între mine, ca premier, și activitatea unei societăți a statului, despre care este adevărat că există o anchetă în curs și mă bucur că există o anchetă în curs și asta e cea mai bună dovadă a faptului că instituțiile din domeniul justiției își fac datoria și că este bine ca orice suspiciune de corupție să fie cercetată, să fie studiată și justiția să pedepsească pe oricine a săvârșit infracțiuni de corupție. Repet: subiectul nu are legătură cu activitatea mea de prim-ministru.

M-aş fi așteptat să discutăm despre subiecte mult mai importante, despre faptul că Guvernul pe care îl conduc a alocat resurse, cum niciodată nu au fost alocate, pentru susținerea sectorului de sănătate, pentru susținerea cheltuielilor de protejare a sănătății oamenilor, pentru susținerea cheltuielilor făcute de autoritățile locale pentru carantinarea persoanelor, pentru ajutorarea persoanelor cu venituri mici aflate în izolare la domiciliu.

De asemenea, m-aș fi așteptat să discutăm lucruri care, într-adevăr, sunt importante, cum este situația care s-a creat, prin care, în urma unei decizii a Curții Constituționale, Guvernul este lipsit de instrumentele necesare pentru a putea apăra sănătatea și viața cetățenilor, ca urmare a unor decizii care, pur și simplu, zădărnicesc lupta pe care o duce Guvernul și autoritățile statului contra COVID.

Recunosc că nu mă aşteptam din partea PSD să deschidă un astfel de subiect. Din ianuarie 2017, PSD a declanşat o adevărată luptă contra instituţiilor din domeniul justiţiei, împotriva DNA, împotriva tuturor instituţiilor care erau implicate în sancţionarea faptelor de corupţie. Măcelărirea legislaţiei în domeniul justiţiei, măcelărirea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, atacarea la Curtea Constituţională şi invocarea de conflicte juridice de natură constituţională care au dus la decizii ale CCR care au scăpat din puşcărie oameni cu hotărâri judecătoreşti definitive, despre care s-a dovedit că au săvârşit fapte de corupţie.

Timp de 3 ani de zile, PNL şi eu, în calitate de preşedinte al PNL, am luptat pentru apărarea dreptului instituţiilor justiţiei de a putea ancheta faptele de corupţie, am apărat cetăţeanul român de agresiunea permanentă pe care a dus-o majoritatea PSD împotriva instituţiilor justiţiei, împotriva independenţei justiţiei, împotriva dreptului cetăţenilor români la justiţie. Faptul că astăzi avem instituţii funcţionale, faptul că astăzi DNA anchetează cazuri de corupţie este cea mai bună dovadă că PNL susţine statul de drept, susţine faptul că nimeni nu este mai presus de lege şi că asigură funcţionarea normală a instituţiilor justiţiei, indiferent despre cine este vorba.

Vă referiți la schimbări de manageri de spitale județene. Păi vă dau câteva exemple de manageri de spitale județene pe care i-am schimbat: managerul de la Focșani, care a fugit de la locul de muncă și care a trebuit înlocuit cu un manager care să conducă un spital aflat în derivă, în incapacitate de a trata pacienții; am înlocuit managerul de la Spitalul Județean Deva, aflat în subordinea Consiliului Județean, după pierderea completă a controlului asupra funcționării spitalului, și am adus manager militar, medic militar; spitalul de la Suceava, unde, de asemenea, am schimbat managerul aflat în funcție, cu medic militar adus de la Brașov.

Am schimbat din funcţie manageri şi i-am înlocuit acolo unde managerii au demonstrat o crasă incapacitate managerială şi iresponsabilitate în conducerea spitalelor pe care le-au condus. Nimeni nu a impus niciunui manager de spital să facă nicio achiziție, decât conform procedurilor legale. Nu puteți arăta existența vreunui manager care să spună că a fost obligat să deruleze vreo achiziţie publică altfel decât în conformitate cu prevederile legale.

În ceea ce privește achizițiile, vă rog să vă uitați la achizițiile din zona guvernamentală, chiar ultimele achiziții din zona guvernamentală. Cu cât s-au achiziționat echipamente și materiale în cadrul procedurilor derulate de ministere. Am să vă dau numai două exemple: licitația de măști, pentru a putea asigura măști pentru elevi, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, care s-a făcut cu 1,42 de lei, ultima achiziție făcută de Ministerul Sănătății care, din păcate, este contestată de o firmă care este abonată la contracte la spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei și din cauza asta 2.300.000 de români nu pot să beneficieze de măștile pentru care Guvernul a alocat banii; achiziția s-a finalizat cu adjudecarea la un preț unitar fără TVA de 0,68 de lei pe mască. Nu aș vrea să vă dau lunga listă a achizițiilor care au fost derulate de consilii județene conduse de PSD, sau de manageri de spital sau de alte instituții publice aflate în subordinea PSD-ului, dar vă dau așa, câteva: Poliția Locală Sector 1 - 5,12 de lei per mască chirurgicală, ca să nu vorbesc de alte achiziții; Primăria Sectorului 5, l-am schimbat noi pe primarul sectorului 5? l-am obligat noi să achiziționeze cu 5,12 lei preț unitar per mască chirurgicală? Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, neschimbat, managerul este în funcție - 4,68 de lei. Nu aș vrea să mai continui lista achizițiilor făcute de entitățile aflate în coordonarea unor președinți de consilii Județene aparținând PSD sau unor primari PSD.

Îmi pare mie aşa, că ne aflăm într-o situaţie în care hoţul, adică PSD, strigă "Hoţii!". Despre nişte oameni care sunt deasupra oricărei bănuieli şi pentru care integritatea, corectitudinea, cinstea, reprezintă reguli de exercitare a mandatului.

Închei prin a vă spune că aveţi posibilitatea, aţi iniţiat procedura pentru constituirea unei comisii de anchetă a Parlamentului privind achiziţiile derulate în perioada pandemiei. Nu ştiu de ce n-aţi dus la capăt acest demers. Dar eu vă sfătuiesc să-l duceţi la capăt, acest demers. Dar, ce vă rog? Vă rog să includeţi în obiectul de activitate al acestei comisii achziţiile derulate de toate entităţile, de ministere, evident, dar şi de consiliile judeţene, de preşedinţii consiliilor judeţene, de primari, de directorii de spitale, care n-au fost schimbaţi din funcţie, şi de directorii de spitale pe care i-aţi numit dumneavoastră, şi faceţi o anchetă serioasă parlamentară, ca într-adevăr să se afle cu adevărat adevărul şi, în urma acestei anchete parlamentare, să puteţi să furnizaţi organelor de anchetă penală, instituţiilor statului care se ocupă cu respectarea legii şi cu lupta anticorupţie, informaţii care să-i ajute în activitate pe care o derulează!

Închei prin a vă spune că activitatea mea de 30 de ani este o activitate în lumină publică şi este o activitate în care n-am luat niciodată niciun capăt de aţă care nu mi s-a cuvenit în funcţiile publice pe care le-am deţinut, o activitate în care corectitudinea, cinstea şi dedicarea pentru servirea interesului public au fost lege şi că orice încercare de a arunca cu noroi în direcţia mea, prin ventilator, este sortită eşecului, pentru că stă drept dovadă toată activitatea mea pe care am derulat-o în ultimii 30 de ani. Mulţumesc!

 

***

Intervenția premierului Ludovic Orban la ședința de plen a Camerei Deputaților, la dezbaterea "Ora prim-ministrului"

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Domnule preşedinte, doamnelor și domnilor deputați, permiteți-mi să fac câteva scurte răspunsuri. Sigur, sunt convins că activitatea Curții de Conturi se va îmbunătăți radical, după ce ați hotărât să-l promovați pe domnul Bădălău și, evident, să își continue activitatea tata socru, în continuare, în funcțiile de vicepreședinți la nivelul Curții de Conturi. Tot despre Curtea de Conturi, vă readuc aminte că ați votat o modificare a legii de organizare și modificare a Curții de Conturi, în urma căreia am primit scrisoare de la Comisia Europeană că riscăm suspendarea plăţii pe toate fondurile europene, din cauza încălcării autonomiei Autorității de Audit și am atacat la Curtea Constituțională legea care a fost adoptată de Parlament. Apropo de Curtea de Conturi, repet, cu Bădălău și cu tata socru, lucrurile ... Eu nu am nimic contra instituțiilor publice, doamnelor și domnilor deputați, eu am împotriva unor oameni care fac de râs instituțiile respective și care se comportă împotriva Constituției sau împotriva atribuțiilor legale ale instituțiilor și că se comportă ca niște membri care răspund în continuare la comenzile politice, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, când Curtea Constituțională a forțat demiterea doamnei Codruța Kövesi din funcția de procuror-şef al DNA, așa cum s-a întâmplat în conflictele juridice de natură constituțională, în urma cărora, vă repet, au rămas articole din Codul Penal și din  Codul de Procedură Penală au fost declarate neconstituționale sau proceduri derulate de procurori au fost anulate, permițând eliberarea unor oameni care fuseseră condamnați prin hotărâri judecătorești definitive.

În ceea ce privește alocarea banilor, domnilor de la PSD, în această perioadă am alocat bani acolo unde era nevoie de bani, am suplimentat bugetul pentru plata șomajului tehnic, pentru plata indemnizației de sprijin pentru profesioniști, în sensul Codului Civil, pentru plata părinților care au avut grijă de copii în perioada suspendării, pentru plata cheltuielilor sociale făcute de administrațiile locale pentru persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu, pentru achiziționarea de tablete școlare pentru a permite accesul la internet și la educație pentru elevii defavorizați care nu au tablete școlare și nu au posibilitatea să aibă acces la orele organizate online - pentru astfel de lucruri am alocat bani, stimați colegi.

În ceea ce privește inițiativa 'Fără penali', domnule președinte, sunt semnatar al acestei inițiative și, mai mult decât atât, în proiectul de revizuire a Constituției, în urma referendumului declanșat de președintele Iohannis în data de 26 mai 2019, prin care românii au hotărât clar ceea ce vor, și anume oprirea agresiunii împotriva Justiției, am inclus în proiectul de revizuire pe care l-am inițiat, inițiativa 'Fără penali'. Mai mult decât atât, am anunțat că sprijinim orice proiect care să includă în Constituția României integritatea în exercitarea funcției publice.

În ceea ce privește numele pe care le-au enumerat niște reprezentanți ai PSD, nici unul nu mai este membru PNL. Spre deosebire de dumneavoastră, care în 90% din cazurile în care DNA a solicitat începerea urmăririi penale, în 90% ați făcut zid în jurul colegilor voştri, ca să nu se deruleze anchetele penale, PNL, din 2014, a votat sistematic la vedere în favoarea solicitărilor formulate de Justiție pentru a nu crea un zid în jurul celor corupţi şi pentru a lăsa justiția să-și deruleze procedurile firești de anchetare pe principiul că nimeni nu este mai presus de lege. Şi am făcut lucrul acesta în cazurile unor colegi de-ai noştri pentru care a continuat urmărirea penală, în timp ce există aici, în sală, sau există încă în Parlamentul României colegi de-ai dumneavoastră pentru care nu s-a putut finaliza cercetarea penală, pentru că majoritatea condusă de PSD a refuzat să își dea acordul pentru urmărirea penală. Despre asta e vorba în acțiunea publică, în conduita și în toate lucrurile care s-au întâmplat: să îți întemeiezi o acuzație pe o prezumție scoasă din ziar, care nu are niciun fel de legătură cu realitatea, mi se pare jenant pentru niște lideri politici care vor să dobândească încrederea cetățenilor.

Închei prin a vă spune că nu am avut altă preocupare, în toată activitatea pe care am derulat-o, decât servirea interesului public, apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor.

Și ajung şi la situaţia economică, domnule președinte, dându-vă numai, așa, o dată: la 1 iunie 2020, numărul angajaților cu contracte de muncă era doar cu 14.000 mai mic decât numărul angajaților cu contracte de muncă în 2019, ca să nu mai vorbesc de toate eforturile pe care le-am făcut pentru a sprijini companiile în toată această perioadă, lucruri pe care niciodată nu le-a făcut nimeni: rambursarea TVA-ului, plata concediilor medicale, oprirea popririlor și executărilor, amânarea termenilor de plată a impozitelor şi taxelor cu bonificaţii, amânarea ratelor, la care vă refereați. România este țara care a adoptat cea mai generoasă măsură de amânare a plății ratelor, cu cea mai largă adresabilitate către persoane fizice și persoane juridice - peste 300.000 de români au beneficiat de această prevedere legală.

Închei prin a vă spune că sunt deschis oricând, la orice invitație din partea Parlamentului pentru a discuta probleme substanțiale pentru dezvoltarea economică a României și închei prin a-i da un răspuns domnului Vexler: nu am fost la curent cu schimbul de replici și nu cunosc ce a spus președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, chiar nu sunt la curent cu aceste afirmații. Voi studia acele afirmații și, în funcție de ele, voi lua o decizie legată de președintele ANRP. Ştiți foarte bine că de fiecare dată când a trebuit, noi am colaborat pentru obiective, de exemplu proiectul de lege privind Muzeul Holocaustului și multe alte inițiative legislative care au fost importante. În ceea ce privește acel act normativ despre care bănuiesc că de acolo a plecat: noi am emis o ordonanță de urgență pentru a proroga termenul de intrare în vigoare a unei legi pentru că exista riscul, din evaluările pe care le-am făcut, să crească foarte mult valorile privind despăgubirile acordate pentru proprietăți pentru care s-a reconstitui dreptul de proprietate ca urmare a aplicării unei grile. Din cauza asta am prorogat termenul de intrare în vigoare pentru a face o analiză foarte temeinică, astfel încât să nu ajungem în situația încât să trebuiască să acordăm niște despăgubiri care ieri erau de 10 milioane și mâine pot să ajungă la 100 de milioane. Adică, sunt lucruri normale, firești. Nici nu am știut cine este inițiatorul acestei legi și, încă o dată vă spun, voi analiza toate intervențiile și vă spun că, cel puțin din cine mi-ați prezentat dumneavoastră, personal nu pot să fiu de acord cu o astfel de abordare și de atitudine față de un parlamentar. Vă mulțumesc!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe