Actualitate

Joi, 14 Martie 2019

Participarea premierului Viorica Dăncilă la ceremonia prilejuită de introducerea în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon

Galerie foto

 

***

Discursul premierului Viorica Dăncilă la ceremonia prilejuită de introducerea în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon

- Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea -

 

Domnule ministru,

Domnule șef al Statului Major al Forțelor Aeriene,

Stimați militari,

Doamnelor și domnilor,

 

Sunt onorată să particip alături de dumneavoastră la acest moment important pentru Forțele Aeriene Române – introducerea în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor multirol F-16 din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare.

Este o zi importantă pentru Forţele Aeriene Române care pot opera, de astăzi, pentru apărarea spațiului aerian național, cele mai performante aeronave de luptă din dotare, dar și pentru România, care a reușit să întărească în mod semnificativ capabilitățile noastre de apărare.

Modernizarea Forțelor Aeriene a cunoscut rezultate importante în ultimii ani. Dotarea cu avioane avansate din punct de vedere tehnologic, care şi-au  demonstrat eficienţa în cadrul NATO și care permit abordarea unui spectru larg de misiuni contribuie la descurajarea oricăror intenții ostile ce pot proveni din această zonă geografică.

Guvernul României va acorda tot sprijinul necesar pentru continuarea acestui proces de modernizare, esențial pentru consolidarea posturii de apărare a țării noastre și pentru creșterea profilului României ca furnizor de securitate.

Doamnelor și domnilor,

Celebrăm 15 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică, iar România dovedește încă o dată că își asumă cu responsabilitate poziția de partener serios și responsabil, un adevărat pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre.

După cum știți, în luna ianuarie am avut, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Contribuția țării noastre la întărirea securităţii comune, la consolidarea NATO ca alianță puternică și sigură, este recunoscută și extrem de apreciată. Profesionalismul și dedicarea militarilor noștri fac cinste României și onorează drapelul sub care își desfășoară misiunile.

Ca stat care deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar și ca membru activ al comunității europene și Alianței Nord-Atlantice, România acordă o atenție deosebită Parteneriatului NATO-UE. În ceea ce privește dimensiunea de securitate, acțiunile comunității europene trebuie să fie complementare celor ale Alianței, mai ales în contextul provocărilor comune.

Atât la Bruxelles, cât și aici, în fața dumneavoastră, aș dori să subliniez că România va continua să rămână un partener de încredere, ferm angajat în consolidarea alianței transatlantice. Ne-am îndeplinit și vom continua să ne îndeplinim toate responsabilitățile ce ne revin ca partener NATO.

Participăm activ la misiunile comune în teatrele de operații. Suntem deja în al treilea an de alocare a două procente din PIB pentru apărare, nivel pe care îl vom menține. Vom crește de la an la an alocările pentru apărarea națională, iar în centrul acestui angajament se află programele strategice de înzestrare, așa cum am prevăzut în Programul de Guvernare.

Viziunea Guvernului României în acest domeniu este aceea ca o mare parte a investițiilor în tehnologia de apărare să se întoarcă în economia națională.

România are o oportunitate majoră ca, prin aceste investiții în domeniul tehnologiei înalte, să-și asigure un rol de hub regional în industria de apărare europeană. Guvernul susține prin toate pârghiile legale realizarea acestor investiții, care, pe lângă beneficiile economice și de securitate, vor pune în valoare expertiza pe care țara noastră o are în acest domeniu.

Stimați militari,

Profesionalismul de care dați dovadă în îndeplinirea misiunilor contribuie substanțial la credibilitatea României în fața partenerilor strategici și, totodată, face ca armata să rămână una dintre instituțiile în care românii au cea mai mare încredere.

Vă felicit pentru dedicarea și curajul de care dați dovadă, vă doresc, dumneavoastră și tuturor celor care activează în Aviația Militară a României, „cer senin” și misiuni de succes! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe