Actualitate

Joi, 06 Iunie 2019

Memorandumul de înțelegere între România și Israel în domeniul securității cibernetice

Galerie foto

Discursul prim-ministrului Viorica Dăncilă la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între România și Israel în domeniul securității cibernetice

[Check against delivery]

Doamnelor și domnilor,

Securitatea cibernetică este o prioritate pentru buna funcționare a oricărui sistem guvernamental și nu numai. Într-o lume tehnologizată, în care atacurile cibernetice sunt într-o continuă schimbare și evoluție, avem nevoie de o protecție sporită a datelor.

În acest sens, consider că acum este un moment oportun să valorificăm deschiderea celor două țări, România și Israel, către cooperare în cercetare, tehnologie și dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică, pentru a oferi protecție organizațiilor, instituțiilor, dar și cetățenilor noștri.

România a adoptat cu succes parte din practicile Statului Israel în materie de securitate cibernetică, cel mai recent exemplu fiind lansarea numărului unic 1911 de raportare a incidentelor cibernetice.

Îmi exprim bucuria că am reușit să intensificăm în ultima perioadă cooperarea în domenii tehnologice de vârf, cum este cel al securității cibernetice. Este important că cele două state împărtășesc o viziune comună în privința oportunităților și beneficiilor bunei cooperări în acest domeniu atât de complex cum este cel al securității cibernetice.

Evenimentul de astăzi se înscrie într-un istoric productiv al colaborării dintre România și Israel în materie digitală.

Forumul “Romania – Israel Cyber Security”, cu ocazia căruia s-a semnat astăzi memorandumul de înțelegere în domeniul securitatii cibernetice, constituie un nou moment cu semnificație în dezvoltarea cooperării în sectorul digital dintre cele două state.

Salut prezența experților din ambele țări, a echipelor care contribuie la dezvoltarea proiectelor comune, precum și implicarea ambasadorului David Saranga, un prieten al țării noastre.

Stimați invitați,

România are o agendă ambițioasă în ceea ce privește consolidarea acestui domeniu, care include atât proiecte de cercetare și inovare pe plan național, cât și schimburi de experiență cu autorități ale unor state cu practici și strategii avansate în acest sector.

Succesul în domeniul digital al Președinției române la Consiliul Uniunii Europene întărește convingerea că doar printr-o cooperare susținută vom evita riscurile generate de evoluția rapidă a tehnologiei și, mai important, în acest fel putem proteja economiile nationale, instituțiile și cetățenii de eventuale prejudicii derivate din generalizarea mediului digital.

Suntem consțienți de necesitatea educării și formării superioare în cadrul instituțiilor și companiilor, dar și a informării cetățenilor cu privire la atacurile cibernetice și la consecințele acestora. În acest sens, încurajăm dezvoltarea unei culturi a normelor și a reglementărilor în materie de securitate cibernetică, în paralel cu diversificarea analizelor de risc și creșterea expertizei în domeniu, cooperarea cu Statul Israel fiind foarte importantă în îndeplinirea acestui obiectiv național.

Felicitări! Vă mulțumesc!

Galerie foto

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu Yigal Unna, director general, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică al Statului Israel, și cu ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe