Actualitate

Vineri, 29 Nov 2013

Primul-ministru Victor Ponta a participat la evenimentul de semnare a unor contracte de finanţare prin fonduri structurale în domeniul TIC

Galerie foto

Discursurile primului-ministru Victor Ponta și ministrului pentru Societatea Informațională, Dan Nica, cu prilejul semnării unor contracte de finanţare din fonduri structurale, a unor proiecte din domeniul TIC

Dan Nica: Bună ziua! Astăzi, domnule prim-ministru, sunt prezenţi beneficiarii proiectelor de IT din România, care vor semna împreună cu mine proiecte în valoare de peste 140 de milioane de euro. Sunt prezenţi reprezentanţii instituţiilor publice centrale   beneficiare ale unor proiecte care vor aduce o schimbare a modului în care funcţionează instituţiile pe care le conduc, fie că vorbim de Ministerul de Externe, fie că vorbim de apariţia primului cloud guvernamental, fie că vorbim de eliminarea posibilităţii de a te trezi într-un conflict de interese fără ca să ştii cu ANI şi un proiect care este unic şi care cred că va avea un impact extraordinar, Registrul Agricol. 
Sunt prezenţi aici reprezentanţii celor 36 de consilii judeţene care vor beneficia, pentru prima data, de posibilitatea ca aceste instituţii împreună cu primăriile să aibă un sistem modern de evidenţă a proprietăţilor, de evidenţă a ceea ce se întâmplă în fiecare localitate din România. În total sunt peste 1.000 de localităţi care vor fi beneficiarele acestui proiect. Dle prim-ministru, vă rog, dacă vreţi să spuneţi câteva cuvinte.
Victor Ponta: Bună ziua. Vreau să vă cer iertare pentru întârziere. Eu n-am fost prins în trafic ca restul bucureştenilor, însă încă mai avem reminiscenţe din vremurile trecute apropos de ultimele semnături, de ultimele avize. Se ocupă primul-minstru, se ocupă miniştrii, ca funcţionarii să îşi facă treaba cât mai repede şi să puteam astăzi, într-adevăr, să semnăm cât mai multe din proiectele pe care dvs. le-aţi depus de foarte mult timp. 
În primul rând, vreau să felicit reprezentanţii Autorităţilor de Management, ale Organismelor Intermediare, ministerul, pentru faptul că anul trecut au moştenit 5.000 de dosare - nu? - din 2010, 5000 de dosare nedeschise, aşa, depuse, aruncate într-un colţ - apropos de cum s-a lucrat şi de ce nu am avut absorbţie a fondurilor europene. 5000 de dosare închise frumos. Faptul că printr-un efort extraordinar - mă aflu astăzi aici și pentru a-i felicita pe cei de la Autoritatea de Management POS-CC şi de la Organismul Intermediar - dar era valabil şi la celelalte Autorităţi de Management, faptul că s-a reuşit ca toate aceste 5000 de dosare să fie evaluate, faptul că o parte importantă dintre ele merge spre contractare şi că 400 de dosare le aveţi deja la rambursare - e un efort uriaş pe care, dacă am fi fost mai inteligenţi, ca ţară, n-ar fi fost nevoie să îl facem aşa, în această fugă. Puteam să facem lucrurile într-un ritm normal - trei, poatru, cinci ani - nu totul într-un an. Dar rezultatul e cu atât mai semnificativ şi vreau să mulţumesc tuturor celor care au muncit şi au făcut într-un an ceea ce trebuia făcut în cinci ani. 
Dl. ministru Teodorovici m-a anunţat astăzi că suntem la 27% grad de absorbţie. Suntem încă ultimii în Europa, deci avem foarte mult de recuperat. Vă felicit şi pe dvs, dle ministru, imediat. Voiam doar să zic că am pornit de la 7%.

Poate că 27%, pornit de la 7%, unii o să zică că nu e bine. Poate faptul că suntem ţara care în 2013 am avut cea mai mare creştere semnificativă, dublu faţă de Italia, care e pe locul 2, sau Grecia - şi aici vă felicit domnule ministru şi pe toţi cei din Autorităţile de Management - e foarte bine, însă, să nu uităm că am pornit cel mai de jos. Era normal să fim cei care trebuia să recuperăm cel mai mult. Slavă Domnului că toate instituţiile europene au aprobat regula N+3 şi în felul acesta mai avem un an în care putem recupera ceea ce am pierdut în cei cinci dinainte. 
Vroiam să fiu prezent astăzi pentru că e vorba despre instituţii publice care au foarte mare nevoie de informatizare, de acces la ceea ce înseamnă tehnologie şi la ceea ce România s-a angajat prin Agenda Digitală şi prin obligaţiile noastre, de a face ca măcar o parte din instituţii să le aducem în secolul XXI. În mod sigur mă bucur foarte tare că vor fi beneficiari consiliile judeţene pentru Registru Agricol, că pentru zona de E-guvernare avem sisteme informatice integrate la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică, Ministerul de Externe, Oficiul Român pentru Adopţii, Inspecţia Muncii. Pentru interoperabilitate - am vorbit prea mult chineză în ultimele zile şi trebuie să revin - e vorba de proiecte pentru ANI, pentru Secretariatul General al Guvernului şi pentru SRI - văd că SGG este într-o companie selectă cu ANI şi SRI, sper să fie vorba doar de interoperabilitate nu de altceva - sisteme integrate de prevenire a conflictelor de interese în achiziţiile publice şi fundamentarea politicilor publice ale guvernului. De asemenea, protecţia  infrastructurilor IT. 
Se semnează astăzi 52 de contracte în valoare de 150 de milioane de euro, însă avem şi alte contracte care acum îşi au ultimele avize şi, aşa e în România, dacă nu stăteam în birou la domnul ministru probabil că mai dura încă vreo lună până se luau toate avizele. Stau acolo astăzi să se ia toate şi să se pornească.
Vreau să spun că îmi doresc ca tot ceea ce se semnează astăzi să se implementeze cât mai repede, să reuşim să păstrăm acest ritm pentru următoarele contracte şi să luăm o decizie pe care am discutat-o în cadrul Guvernului, extrem de importantă, pentru proiectele care nu intră în finanţare 2007-2013, pentru că avem practic supracontractare, să nu le spunem oamenilor şi instituţiilor care au lucrat "asta e!, ghinion, sunt sub linie şi au muncit degeaba" şi să luăm decizia că se finanţează în continuare din 2014-2020. 
Ne-am învăţat greşelile trecutului, avem un sistem mult mai performant, capacitatea administrativa crescută şi cei care şi-au făcut proiectele bine şi totuşi sunt sub linia de finanţare să ştie că pot să intre în 2014 pe noul exerciţiu financiar şi, practic, documente, proiecte, efortul pe care l-au făcut este extrem de important. 
Astăzi sunt prezent la semnarea proiectelor cu instituţii publice. Am fost în urmă cu ceva timp prezent la semnarea proiectelor cu societăţi private. Vreau ca această, într-adevăr, oportunitate, pe care România a ratat-o în primii cinci ani de la aderarea la UE, în sfârşit, să o folosim şi să utilizăm toţi banii care ne sunt puşi la dispoziţie, pentru a ne moderniza ca ţară. 
Mulţumesc pentru răbdare şi să continuăm procedurile!

Declaraţii de presă ale premierului Victor Ponta după semnarea unor contracte de finanțare din fonduri structurale, a unor proiecte din domeniul TIC

Victor Ponta: Astăzi avem 27% grad de absorbție, însă, evident, obiectivul de 30% până la sfârșitul anului va fi atins. Important este ca acest succes, absolut extraordinar, în care foarte puțini au crezut, să-l menținem pentru anul care vine. Decizia luată de structurile europene, pentru că a fost Consiliul, Comisia Parlamentul, de a aproba pentru România și pentru Slovacia regula n+3, ne-a ajutat enorm și este un succes al României în ansamblu. Pentru această realizare, realmente toți, ceea ce se întâmplă foarte rar, toți factorii decizionali și-au dat mâna, și președintele, și guvernul, și europarlamentarii noștri, toată lumea a pus umărul și este un lucru foarte bun pentru noi, pentru că, practic, primim un an în plus ca să recuperăm cei cinci ani pierduți de la momentul integrării.
Astăzi am vrut să fiu prezent, pentru că am fost, în urmă cu ceva timp, după cum vă amintiți, la evenimentul de semnare a contractelor cu întreprinderi mici și mijlocii și cu societăți comerciale private, astăzi este vorba de instituții publice care, prin accesarea proiectelor IT, vor putea să ofere servicii administrative mult mai bune. Vorbim de Protecția copilului, de Registrul agricol, de Inspecția muncii, de protecția tuturor sistemelor informatice publice, în așa fel încât ele să funcționeze, să fie protejate de diverse situații extreme. Vorbim inclusiv de prevenirea conflictelor de interese, e mult mai bine să prevenim conflictele de interese decât să ne trezim după aceea că le facem diverșilor funcționari publici sesizări. Nu pot decât să fiu foarte bucuros că e unul din marile pariuri pe care le-am câștigat, pariul cu fondurile europene, și lucrul acesta s-a simțit pentru toată economia. E unul din motivele pentru care anul acesta am avut creștere economică, anul viitor sunt și mai mulți bani acre vin și trebuie să păstrăm acest sistem funcțional așa cum a fost anul acesta.
Reporter: Vorbeați despre posibilități pe care le aveți, anul viitor,  /../ în privința carburanților, ca să nu crească foarte mult.  La ce vă refereați? 
Victor Ponta: Am discutat cu ministrul de finanțe și o să avem discuții cu producătorii din domeniu, în așa fel încât impactul asupra populației să fie practic zero.
Reporter: Vorbeați de conflicte de interese, intenționați să-l demiteți pe șeful fiscului pentru problemele din declarația de avere semnalate de presă?
Victor Ponta: Nu cunosc nicio problemă din declarația de avere, sesizată de vreo instituție publică. Dacă aș demite pe toată lumea, după presă, n-ar mai fi nimeni în România…
Reporter: Dumnealui și-a rectificat declarația de avere…
Victor Ponta: Imediat ce am o sesizare a unei instituţii publice, o să vă răspund.
Reproter: Cum vedeți../.../ ca o acciză mai mare să nu transfere într-u n preț al carburanților…?
Victor Ponta: O să vă anunţăm exact, tot ceea ce ţine de politica fiscală legată strict de carburanţi şi de contextul internaţional, extrem de favorabil, şi anume o scădere semnificativă a preţului barilului.
Reporter: Domnule premier, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a spus astăzi că a citit contractul Elenei Băsescu şi este în spiritul şi litera legii. 
Victor Ponta: Domnia sa şi-a exprimat o părere personală, lucru pe care îl apreciez foarte tare, părerile personale sunt importante, în acelaşi timp, domnia sa a vorbit aşa, ca prieten, ca... În acelaşi timp a anunţat că BNR, conform legii, va face un control şi va anunţa rezultatele controlului.
Reporter: Dar în legătură cu comisia parlamentară, până la urmă, luni /.../?  
Victor Ponta: Eu ştiu că da, dar asta este treaba Parlamentului şi, evident, luni veţi avea, de la parlament, toate procedurile.
Reporter: /.../ se va discuta la /BP/ şi această comisie? 
Victor Ponta: Unde, la ce?
Reporter: La Birourile Permanente...
Victor Ponta: Vă rog să îi întrebaţi pe cei din Birourile Permanente, pe preşedinţii celor două Camere, eu nu particip la Birourile Permanente ale parlamentului. Da...
Reporter:  După decizia publică a liberalilor mai este nevoie de şedinţa conducerii USL pentru formalizarea...
Victor Ponta: Nu, aţi auzit, știți foarte bine, am luat şi eu cunoştinţă de decizia PNL de a susţine ideea înfiinţării unei comisii şi atunci nu mai este nevoie de altceva.
Reporter: Ați spus că veți publica memorandumul cu  Huawei, îl veţi publica? Au trecut totuşi nişte zile de la acele declaraţii...
Victor Ponta: Toate documentele oficiale care trebuie publicate în "Monitorul Oficial" se publică.
Reporter:  Și se va publica memorandumul ? 
Victor Ponta: Daţi-mi voie să nu răspund la un caz aparte pe care nu... Noi adoptăm foarte multe proiecte de legi şi hotărâri, memorandumuri, tot ceea ce trebuie publicat se publică în "Monitorul Oficial", evident.
Reporter: Aveţi de gând să solicitaţi o întrevedere cu premierul britanic în contextul declaraţiilor făcute de acesta, cum că va înăspri condiţiile pentru emigranţi din 2014, inclusiv România, Bulgaria?
Victor Ponta: Nu, vreau să vă rog să citiţi foarte atent ce a spus premierul britanic, să nu vă luaţi după traduceri făcute după ureche. Premierul britanic a afirmat, în primul rând, faptul că Marea Britanie, ca şi toate celelalte ţări europene care mai au încă restricţii pe piaţa muncii, le vor ridica de la 1 ianuarie şi ăsta este lucrul cel mai important. În al doilea rând, a anunţat un principiu cu care cred că şi noi putem fi de acord, acela că trebuie înăsprite condiţiile prin care să nu se abuzeze de sistemele de protecţie socială. Nici în România nu vreau să se abuzeze de sistemele de protecţie socială şi avem, de un an şi ceva, avem o înăsprire a acestor condiţii, a controalelor, în aşa fel încât să nu ne mai trezim cu cei care se duc să îşi ia ajutorul social cu Mercedesul şi stau în tot felul de vile. Din acest punct de vedere şi ceea ce a spus premierul britanic şi ce au spus şi alţi şefi de guvern este sprijinit şi de Guvernul României şi anume abuzarea, abuzarea sistemelor de protecţie socială trebuie combătută. Dar este foarte clar că 1 ianuarie va fi un termen respectat de toată lumea, inclusiv de Marea Britanie, şi asta a spus premierul britanic şi vă rog să citiţi declaraţia foarte clară, eu am citit-o. În al doilea rând este foarte clar că orice regulă se aplică în Marea Britanie, se aplică pentru toţi cetăţenii europeni. Nu există reguli pentru români, sau pentru bulgari sau pentru austrieci sau pentru italieni. Există reguli pentru toţi cetăţenii UE, libertatea de mişcare a persoanelor este unul din principiile fundamentale ale UE şi nu există principii pe care le respectăm şi altele nu.
Reporter: Domnule premier, Cristian Popescu Piedone spunea ieri că în, sectorul 4 al capitalei nu mai funcţionează USL şi că doreşte mediere din partea conducerii. Aţi discutat despre...
Victor Ponta: Nu, nu am apucat să discutăm, după cum ştiţi foarte bine, PSD... înțeleg că este o întrebare politică ca lider PSD...
Reporter: A spus, tot el, că doreşte mediere din partea conducerii… 
Victor Ponta: Da, da, vroiam atunci să precizez politic că noi l-am susţinut, în candidatura, sa pe domnul Cristian Popescu Piedone, îl susţinem şi azi, considerăm că este cel mai bun primar pe care sectorul 4 îl poate avea şi are sprijinul total al consilierilor PSD pentru politicile pe care le promovează în sectorul 4. Nu, din câte ştiu, nu este nicio problemă între domnul primar şi consilierii PSD.
Reporter: Domnule premier, ce rămâne după plecarea delegaţiei chineze din România concret?
Victor Ponta: Am mai... Nu aş vrea să reiau....
Reporter: Acea linie de credit de zece miliarde de dolari, de ea se știa de astă vară…...
Victor Ponta: Încă o dată, dacă vreţi eu reiau, dar s-ar putea să creez o mică mişcare de protest... Când mă văd cu dvs. personal vă răspund la toate curiozitățile și dorințele pe care le mai aveți legate de acest lucru. Cred că am vorbit suficient de mult despre vizita premierului chinez și întâlnirea de la București și n-aș vrea ca ceilalți colegi să protesteze dacă o iau de la capăt. 
Reporter: Domnule premier /…/ și doamna Udrea și-a cumpărat teren, vă gândiți și dvs. să vă cumpărați, să vă ocupați de agricultură?
Victor Ponta: Avem registrul agricol. Nu, cred, totuși, că doamna Udrea e mult mai bună la agricultură decât mine, nu aș vrea să intrăm în competiție pe acest domeniu. 
Reporter: legat de aceste programe de care vorbeați astăzi, /.../ înțelegem că sunt nerambursabili..?
Victor Ponta: Da, sunt din POS-CCE,  din Programul de creștere a Competitivității, a fost ultimul program pe care l-am deblocat, în luna octombrie. Ceea ce e foarte grav, și domnul Nica vă poate da detalii concrete, este faptul că acest program care trebuia, în mod normal, teoretic, să fie accesat încă din 2009-2010, a presupus peste 5000 de proiecte. Deci, 5000 de beneficiari care au făcut sute, mii de pagini, iar când domnul Nica a venit în mai la minister, cele 5000 de proiecte erau nedeschise, neatinse. Vă dați seama, din 2010 și până în mai 2012 nimeni nu a catadicsit măcar să șteargă praful de pe ele. Și atunci ne plângem că aveam grad de absorbție 7% în mai 2012. Normal că aveam 7% dacă nimeni…deci o iresponsabilitate greu de înțeles, valabilă și la alte autorități de management sau la alte organisme intermediare, însă m/ați întrebat de această axă. Vă repet, mai 2010 – 5000 de proiecte neatinse, nici nu se ștersese praful de pe ele și astăzi, la sfârșitul lui 2013, toate cele 5000 sunt evaluate, o parte dintre ele, sunt semnate contractele de finanțare și multe au deja cererile de rambursare aprobate. 
Reporter: Sistemele informatice din instituții publice vor fi asigurate de către firme private? Implementarea sistemelor….
Victor Ponta: Dacă ați fost atent, unul din proiectele pe care le-am semnat astăzi, pe care le-a semnat ministerul, a fost tocmai cu Serviciul Român de Informații care are..  și acest proiect privește tocmai asigurarea securității sistemelor de date ale instituțiilor publice.
Reporter:  SRI care e beneficiar, deci?
Victor Ponta: Ei accesează banii și ei construiesc sistemul de protecție, pentru că războaiele informatice, în acest moment, sunt o realitate a lumii în care trăim. Nu te mai atacă nimeni cu tancul sau cu avioane, dar, în schimb, dacă-ți blochează sistemul informatic în domeniul energiei sau în diverse alte domenii, sănătate, iese o harababură mai gravă decât orice alt atac.
Reporter: Ați fost /…/ la Codul Rutier s-a mai întâmplat ceva cu acel cont unic, care de fapt, era problema?
Victor Ponta: Da, finanțele și cu Ministerul de Interne lucrează împreună pentru a avea acel sistem, e unul din motivele pentru care am constatat că în România, în ultimii zece ani, fiecare gospodărie și-a făcut propriul sistem și când vrem să le punem laolaltă nu reușești să pui ce e la Casa de pensii cu ce e la Casa de sănătate cu ce e la Ministerul de Interne sau la finanțe. Din acest motiv, miercuri am adoptat, în sfârșit, după foarte multe discuții, cu toate instituțiile  strategia națională prin care, practic, orice proiect nou informatic trebuie avizat de Comisia națională de la Ministerul Tehnologiei Informației și trebuie să aibă, ca primă condiție, acest lucru: interoperabilitatea între bazele de date, deci să nu mai stai…exact ce-am pățit atunci când n-am fost în stare să legăm sistemul informatic de la poliție cu sistemul de la ANAF, ca să știm care nu-și plătește amenda. Și asta se întâmplă și astăzi,a cesta este unul din proiectele la care lucrăm
Reporter: Revin la întrebarea colegului meu, fiecare beneficiar al acestor programe va contacta separat firma care implementează programul?
Dan Nica: Bineînțeles. Fiecare instituție publică își scoate la licitație …
Reporter: Republica Moldova/../ ?
Victor Ponta: Sunt foarte bucuros că Republica Moldova a făcut un pas decisiv către Europa ieri. Acum noi avem obligația să-i ajutăm și să nu-i încurcăm,  adică să nu dăm apă la moară nici domnului Voronin, nici celor care vor dă țină Moldova cât mai departe de Europa, să fim inteligenți, să nu ne gândim la interese pe termen scurt, cum dă bine, să mă dați dvs. la televizor vorbind de cine știe ce lucruri. Trebuie să-i ajutăm cu asistență tehnică, cu proiecte de infrastructură, cu sprijinul politic pe care l-au avut necondiționat, dar, într-adevăr, pasul făcut de Moldova la Vilnius este un pas uriaș și trebuie să fim  foarte inteligenți și să fim foarte deștepți în a-i sprijini ca acest drum să nu cumva să se întâmple să se oprească undeva la alegerile din toamna anului viitor. Dacă mai dăm multe declarații stupide s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să câștige alegerile și s-ar strica tot ce s-a făcut bun până acum. Mă bucur foarte tare pentru Moldova, lucrăm foarte strâns cu guvernul condus de domnul Leancă pentru proiectele de infrastructură importante și inclusiv în problema vizelor am avut și vom avea o contribuție importantă, pentru că știu cât de mult a contat pentru România atunci când s-au ridicat vizele, în timpul Guvernului Adrian Năstase. Dacă Guvernul Leancă reușește să obțină această ridicare a vizelor va fi, poate, el mai important mesaj pro-Europa pe care îl vor primi cetățenii Moldovei.  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe