Actualitate

Luni, 29 Ianuarie 2018

Discursul susținut de premierul Viorica Dăncilă la învestirea Guvernului în Parlament

Galerie foto

 

Viorica Dăncilă: Domnule preşedinte al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, Prea Fericirea Voastră, ÎPS Voastră, stimaţi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, domnule preşedinte al Curţii de Conturi, doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, doamnelor şi domnilor candidaţi pentru funcţia de ministru, domnule prim-viceguvernator al BNR, doamnă primar general, stimaţi invitaţi,
Mă aflu astăzi aici pentru a obţine de la dvs. votul de învestitură. Reprezint, alături de colegii mei propuşi pentru viitorul Guvern, voinţa politică a coaliţiei majoritare din Parlament. Această propunere de Guvern aduce în faţa dvs. rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Astăzi, veţi vota nu persoane, ci dorinţa cetăţenilor României exprimată prin democraţie. Dacă vom obţine acest vot, vom guverna cu mândrie şi respect pentru români, având permanent în faţă programul de guvernare.
Faţă de premierii care m-au precedat, eu am un avantaj: este pentru prima oară când programul de guvernare al unei majorităţi politice se bucură de un grad de cunoaştere atât de ridicat, atât în mediul politic, dar şi în presă, cât şi la nivelul populaţiei. În 2016, a fost pentru prima oară când o majoritate parlamentară a fost votată pentru programul de guvernare prezentat în alegeri. La fel, este pentru prima dată când majoritatea parlamentară guvernează pe baza programului votat de cetăţeni şi urmăreşte punct cu punct realizarea lui. În plus, e pentru prima oară când opoziţia urmăreşte la virgulă tot ce stă scris în acest program şi sancţionează chiar şi cea mai mică abatere. Aşadar, există o foarte bună cunoaştere a programului depus în Parlament şi de către cei de la putere, dar şi de către cei din opoziţie, iar asta îmi permite să nu intru în foarte multe detalii tehnice. Mă voi rezuma, deci, la elementele principale pe care le am în vedere.
Obiectivul mandatului meu este ca în 2020 România să fie în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din UE, astfel încât tinerii să nu mai plece din România, iar cei care deja au plecat să îşi dorească să se reîntoarcă acasă. Pentru a realiza acest obiectiv, am în vedere trei direcţii principale: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei. În privinţa investiţiilor, am marele avantaj de a nu pleca de la zero, cum s-a plecat la începutul guvernării PSD-ALDE după guvernarea tehnocrată. De aceea, le mulţumesc guvernelor din 2017, care au lucrat la elaborarea proiectelor de investiţii şi la deblocarea fondurilor europene. Există deja pe lista de priorităţi mai multe proiecte de investiţii pregătite pentru a fi lansate şi îmi voi începe mandatul de la o absorbţie a fondurilor europene de aproape 11% şi cu toate autorităţile de management acreditate. Asta ne va permite să ajungem la 30 de miliarde de euro fonduri europene absorbite până în anul 2020, adică o rată de absorbţie de 72,5%. De asemenea, legile de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi a Băncii de Dezvoltare a României sunt deja în dezbatere parlamentară, iar după adoptarea lor mizez pe atragerea sumelor necesare pentru a susţine programul de investiţii ambiţios pe care îl avem.
Există trei domenii majore în care intenţionăm să facem investiţii în următorii trei ani: infrastructură rutieră şi feroviară, unde vom finaliza, în următorii ani, 350 de kilometri de autostradă şi 250 de kilometri de cale ferată. De asemenea, vom creşte cu peste 50% numărul de drumuri modernizate şi cu peste 33% numărul populaţiei racordate la reţeaua de apă.
Educaţia - unde avem asigurată, prin PNDL 2, finanţarea pentru cele 2.500 de noi grădiniţe şi creşe, modernizarea a 2000 de şcoli, precum şi construcţia a 30 de  cămine studenţeşti.
Sănătatea - unde avem proiectul celor opt spitale regionale şi a spitalului republican, care vor deveni cele mai importante centre de excelenţă medicale din ţară, dar şi din această regiune a Europei. Totodată, vom continua dotarea tuturor spitalelor cu aparatură medicală de ultimă generaţie, începută încă de anul trecut, prin dotarea tuturor spitalelor judeţene cu un computer tomograf şi un aparat de rezonanţă magnetică.
A doua mare direcţie: continuarea creşterii veniturilor populaţiei. Vreau ca românii să aibă salarii cât mai apropiate de nivelul salariilor din Europa. Aceasta este singura cale care poate împiedica plecarea tinerilor din ţară. Am văzut că majorările salariale din sănătate, de anul trecut, au redus cu 70% numărul medicilor care îşi depun dosarele pentru a pleca din ţară. Aceasta este calea pe care trebuie să mergem! Să continuăm creşterea salariilor, aşa cum am prevăzut în Legea salarizării unitare din sistemul bugetar. Totodată, vom respecta calendarul din program privind creşterea salariului minim pe economie în fiecare an, astfel încât în 2020 salariul minim pe economie să depăşească 300 de euro. În acelaşi timp însă, trebuie să continuăm majorarea punctului de pensie până la 1.775 de lei în anul 2020 şi să eliminăm inechităţile din sistemul de pensii printr-o nouă lege a pensiilor, care să permită, totodată, românilor aflaţi în afara ţării să-şi poată plăti electronic de acolo de unde sunt contribuţiile la sistemul de pensii românesc, bineînţeles, dacă doresc acest lucru! Cei care au muncit cinstit o viaţă întreagă merită să aibă un trai decent la pensie.
O pensie corectă pentru pensionarii de azi, reprezintă o garanţie pentru cei care sunt în câmpul muncii că vor avea o viaţă decentă atunci când vor ieşi din activitate.
A treia mare direcţie pe care o am în vedere pentru următorii trei ani de guvernare este reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei. Suntem o ţară cu una dintre cele mai bune infrastructuri de IT din lume. Vreau, aşadar, ca cele mai multe tranzacţii şi depuneri de documente, atât între cetăţeni şi administraţie, dar şi între instituţii şi în interiorul instituţiilor, să se facă prin mijloace on-line. În Parlamentul European, aproape toate documentele sunt elaborate şi circulă în spaţiul virtual pe baza semnăturii electronice. Vreau să aplicăm cât mai repede acest model şi în ţara noastră. Pe lângă informatizare, am în vedere reducerea birocraţiei prin simplificarea sistemului fiscal, mai precis prin reducerea sau comasarea numărului de taxe plătite de firme şi cetăţeni. Am în vedere maxim 50 de taxe cu aplicare generală şi asta cât mai curând posibil. O spun foarte clar, ca să nu fie loc de nici o interpretare: cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nici o taxă nouă în România. Scopul meu este acela de a uşura şi de a simplifica viaţa economică, nu de a o complica. Chiar de săptămâna aceasta vom renunţa la Formularul 600 şi, ulterior, la aproape toate celelalte. Un singur formular pentru cei cu activităţi indepedente pe an este propunerea noastră începând cu anul 2019.
Stimate doamne şi domni parlamentari, în ceea ce priveşte politica externă a României, vreau să subliniez că, în baza experienţei mele de europarlamentar, înţeleg foarte bine cât de importantă este cooperarea cu instituţiile europene, iar intenţia mea este de a extinde dimensiunea europeană în ceea ce priveşte actul de guvernare. Voi acorda o atenţie deosebită parteneriatelor strategice ale României şi, în mod special, parteneriatului pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii. Îmi doresc ca România să fie o ţară care să manifeste o deschidere totală în cooperarea internaţională şi în relaţiile diplomatice cu alte state. Îmi propun ca România să susţină cu demnitate interesele naţionale pe plan extern şi să fim parteneri de încredere în relaţiile politice şi economice pe care le avem cu celelalte state.
Stimaţi parlamentari, vreau să mai fac doar câteva considerente de ordin politic. În primul rând, vreau să subliniez clar că voi conduce un guvern politic, un guvern care este propus şi susţinut de majoritatea parlamentară. Această ţară trebuie condusă de către cei aleşi, nu de către cei numiţi! Prin urmare, guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în faţa celor aleşi, adică exclusiv în faţa coaliţiei majoritare. Cât timp voi fi prim-ministru, nicio altă instituţie, niciun alt centru de putere nu va mai putea spune guvernului ce are de făcut. În al doilea rând, vă reamintesc că suntem în Anul Centenar al Marii Uniri. De asemenea, anul viitor România va prelua Preşedinţia Consiliului UE. Sunt două momente majore pentru România şi fac apel la întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate.
Sunt total deschisă la dialog cu toate forţele politice, cu preşedintele României, pentru a genera consens pe temele majore ale ţării care ţin de interesul naţional.
Vă propun acest dialog, cu o singură condiţie: să fie un dialog civilizat. În Parlamentul European am învăţat că vocea raţiunii se aude mai tare decât tonul ridicat.
Vă invit, deci, ca începând cu aceste două momente foarte importante pentru România, anul Centenar şi Preşedinţia UE, să facem un efort şi să lăsăm deoparte agresivitatea, injuriile, ţipetele, jignirile sau gesturile de spectacol ieftin şi să încercăm să cultivăm un dialog civilizat între noi. Am văzut în Parlamentul European că puterea şi opoziţia pot avea un dialog constructiv şi civilizat. Vă invit, colegi din opoziţie, la un astfel de dialog şi vă invit pe toţi să încercăm să construim consensul în ceea ce priveşte susţinerea şi prezentarea României pe plan extern. 2018 să rămână în memorie ca anul în care am demarat construcţia unor proiecte socio-culturale importante, precum Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Artă sau cele trei opere din Cluj, Iaşi şi Craiova.
În încheiere, aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care mi-au transmis mesaje de felicitare şi de susţinere în ultimele zile, indiferent că este vorba de prieteni, colegi, oficiali români şi străini sau simpli cetăţeni. Toţi mi-aţi transmis că vedeţi nominalizarea mea pentru funcţia de prim-ministru un semn al încrederii şi al speranţei în ceea ce priveşte viitorul României. Înţeleg foarte bine că această speranţă şi aşteptările mari pe care le are populaţia faţă de acest guvern mă responsabilizează în mod deosebit. Vă spun, aşadar, că voi ţine cont de susţinerea ce mi-a fost acordată şi că voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a convinge românii că nu au greşit atunci când au îndrăznit să creadă în România.
La finalul intervenţiei mele vreau să dau citire listei de propuneri pentru membrii guvernului:

 • viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Paul Stănescu;
 • viceprim-ministru, ministrul mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu;
 • viceprim-ministru, Viorel Ştefan;
 • viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall;
 • ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan;
 • ministrul afacerilor externe, Teodor-Viorel Meleşcanu;
 • ministrul apărării naţionale, Mihai-Viorel Fifor;
 • ministrul finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici;
 • ministrul justiţiei, Tudorel Toader;
 • ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea;
 • ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa;
 • ministrul muncii şi justiţiei sociale, Lia-Olguţa Vasilescu;
 • ministrul economiei, Dănuţ Andruşcă;
 • ministrul energiei, Anton Anton;
 • ministrul transporturilor, Lucian Şova;
 • ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb;
 • ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea;
 • ministrul sănătăţii, Sorina Pintea;
 • ministrul culturii şi identităţii naţionale, George Vladimir Ivaşcu;
 • ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş;
 • ministrul cercetării şi invoării, Nicolae Burnete;
 • ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru;
 • ministrul tineretului şi sportului, Ioana Bran;
 • ministrul turismului, Bogdan Gheorghe Trif;
 • ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero;
 • ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Viorel Ilie;
 • ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.

Vă mulţumesc!

 

Intervenția susținută de premierul Viorica Dăncilă în Parlament

Viorica Dăncilă: Mulțumesc, am ascultat cu foarte multă atenție tot ce ați spus fiecare dintre dumneavoastră. În timp ce vă ascultam, mă gândeam la ceea ce am spus în discursul meu, la cooperare, la unitate, la ceea ce putem realiza împreună pe proiecte comune. Am crezut că măcar o parte din ceea ce am spus va vibra în sufletul dumneavoastră și că voi avea o șansă pentru a colabora, așa cum am colaborat cu colegii mei din PNL din Parlamentul European, colegii de la PMP din Parlamentul European, colegii de la UDMR din Parlamentul European, o colaborare bazată pe interesele României. Încă mai sper că putem face acest lucru.

Da, doamna Turcan, sunt o femeie demnă. Și pentru că sunt demnă, nu o să renunț la a fi prim-ministru al României, nu o să renunț la a apăra interesele României și programul de guvernare. Demnitate, pentru mine, nu înseamnă să-i jignesc pe ceilalți, înseamnă să-i respect pe ceilalți. Demnitate, pentru mine, înseamnă responsabilitate.

Vă mulțumesc mult și încă sper în colaborarea cu dumneavoastră!

 

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă, după învestirea Guvernului în Parlament

 

Viorica Dăncilă: După cum ați putut observa, a trecut învestitura guvernului cu o majoritate largă, ceea ce pentru mine este un prilej de bucurie, dar și o responsabilitate pentru toți cei care au arătat că au încredere în acest guvern și au încredere într-un premier femeie.

Reporter: O să mergeți în seara aceasta la Guvern? O să aveți o primă întâlnire cu miniștrii?

Viorica Dăncilă: În seara asta, așa cum este normal, ne vom duce la depunerea jurământului, după care voi merge la guvern și voi avea o primă întâlnire cu miniștrii, urmând ca miercuri să avem prima ședință de guvern.

Reporter: În câte luni vă va înlocui domnul Dragnea?

Viorica Dăncilă: Eu mi-am propus să duc acest mandat trei ani de zile, împreună cu miniștrii. Deci, nu pot să vorbesc despre o înlocuire. Vreau să plec cu încredere și cu încrederea pe care mi-au arătat-o toți cei care și-au pus speranțele în acest guvern și mai ales în programul de guvernare.

Reporter: Declarația 600 ? Veți avea p ordinea de zi și ceva despre Casa Regală?

Viorica Dăncilă:  Lăsați-mă să depun jurământul și o să vă spun.

Reporter: Ce aveți în plus față de ceilalți doi premieri?

Viorica Dăncilă: Nu aș vrea să mă raportez la ceilalți doi premieri, vreau să mă raportez la mine și anume faptul că o să dau dovadă de foarte mult echilibru, că voi urmări cu strictețe fiecare punct al programului de guvernare și că voi încerca să am o bună colaborare cu toți miniștrii; fiecare ministru în parte va trebui să ducă la bun sfârșit ceea ce avem în programul de guvernare.

Reporter: Ați vorbit cu fostul premier Mihai Tudose ca să-i cereți sfatul în legătură cu /…/

Viorica Dăncilă: Voi colabora cu fostul premier Mihai Tudose. Eu sunt pe principiul - un principiu european, de altfel - că trebuie să continuăm tot ceea ce este bun. Nu voi întrerupe un lucru bun numai pentru că a fost altcineva înainte. Consider că trebuie să continuăm tot ceea ce este bun, tot ceea ce aduce plus valoare.

Reporter: Garantați că nu veți da o ordonanță de urgență în domeniul justiției?

Viorica Dăncilă: Haideți ca în aceste detalii să întrăm după depunerea jurământului.  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe