Discurs susținut de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă la evenimentul ”ADERAREA LA OCDE - oportunități pentru mediul de afaceri din România”, eveniment organizat de Guvernul României în colaborare cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)
[CHECK AGAINST DELIVERY]
Dan Cărbunaru, Purtător de cuvânt al Guvernului României:
Domnule Prim-ministru al României, Nicolae Ciucă,
Domnilor miniștri,
Distinși reprezentanți ai OCDE, dar și ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti,
Distinși reprezentanți ai mediului de afaceri,
Doamnelor si domnilor,
Bine ați venit la evenimentul dedicat aderării României la OCDE și oportunităților pe care acest lucru îl aduce pentru mediul de afaceri!
În această parte a lumii e foarte important să spui și să știi de ce parte îți asumi să fii.
România este de partea lumii în care valorile democratice și ale economiei de piață sunt respectate.
Și dacă forța de atracție a UE și a NATO este mare, iată că și forța de atracție a României este mare, pentru că OCDE și-a deschis porțile pentru a valorifica potențialul nostru de dezvoltare.
Doamnelor si domnilor,
Pentru a atinge aceste obiective naţionale importante, precum aderarea la NATO, la UE, la OCDE, este nevoie de lideri care să știe calea.
Și în astfel de vremuri complicate, busola devine esențială pentru orientare.
În aplauzele dumneavoastră, îl invit pe scenă pe cel care știe să utilizeze această busolă, vrea și poate să o folosească, pentru a consolida legăturile noastre cu valorile și beneficiile lumii democratice. Doamnelor și domnilor, premierul României, Nicolae Ciucă.
Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al României:
Domnule ministru,
Distinși reprezentanți ai Comisiei Europene,
Distinși reprezentanți, Excelențele Voastre ai Corpului Diplomatic acreditat la București,
Distinși reprezentanți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică,
Doamnelor și domnilor, membri ai Corpului de afaceri ai mediului de business din România,
Vă mulțumesc pentru că ați dat curs invitației noastre la acest eveniment, pe care îl considerăm deosebit de important, la aproximativ un an de la vizita Secretarului General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în România, atunci când, practic, s-a inițiat procesul de aderare a României la această organizație.
Evenimentul este organizat de către Guvernul României și vreau să salut, încă o dată, prezența în sală a unui distins și specializat auditoriu. Salut, de asemenea, prezența la acest eveniment a înalților funcționari din Secretariatul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și doresc să îi mulțumesc în special Secretarului general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, ce va intra cu noi prin mijloacele tehnice pentru a ne transmite un mesaj, neputând să participe la această activitate.
Aș dori să menționez, în debutul intervenției mele, faptul că actualul context internațional este unul extrem de complex, dacă ne gândim la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, la crizele generate de aceasta în plan economic, energetic și alimentar și, de ce nu, la efectele care încă se resimt ale pandemiei de COVID-19. Anul 2022 a fost un an al provocărilor, fiind testate din plin capacitățile noastre de reacție și reziliență. Am continuat să consolidăm, prin eforturile noastre, profilul european și internațional al României. Ancorată profund în valorile democratice, România este determinată să continue procesul de modernizare.
Vin în fața dumneavoastră astăzi pentru a vă asigura că avem înaintea noastră un an cu planuri ambițioase și acțiuni consistente în termeni de politică internă și externă.
După cum cunoașteți, după o așteptare care a durat 18 ani, anul trecut România a fost invitată să înceapă procesul de aderare la OCDE. Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital.
Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, iar deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare. Totodată, reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care trebuie să îl valorificăm.
Prin demararea discuțiilor de aderare, anul 2022 a reprezentat încununarea unui efort comun al diplomației române și al întregului spectru instituțional național. În luna decembrie a anului trecut am reușit să finalizăm prima etapă a procesului de aderare, cea a redactării Memorandumului Inițial, pe care l-am prezentat personal la Paris.
Și, așa cum am discutat și în cadrul comitetului interministerial, am subliniat pentru toți factorii de răspundere din Guvernul României că este cea mai ușoară etapă pe care am avut-o pe masa guvernului pentru a fi îndeplinită. Abia de acum încolo începe partea cea mai complexă, parte în care procesul tehnic trebuie clarificat și va trebui să răspundem la chestionarele pentru informații suplimentare și, desigur, vizitele de evaluare. Acestea sunt etapele importante care, în final, vor genera decizia de aderare la această organizație.
De asemenea, în nenumărate rânduri, în discuțiile pe care le-am avut atât cu responsabilii guvernamentali, cât și cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, am subliniat că OCDE nu înseamnă negocierea unor standarde, ci aderarea la OCDE înseamnă îndeplinirea standardelor, asumarea lor așa cum sunt stabilite la nivelul organizației. Și aici vorbim de un întreg ansamblu de instrumente juridice ale OCDE, despre 26 de domenii și peste 230 de instrumente juridice. Apreciez că, în acest fel, procesul implică un efort intens și susținut pe care guvernul și autoritățile publice îl vor putea realiza doar cu sprijinul întregii societăți.
În multe domenii importante va fi foarte necesară și foarte benefică participarea dumneavoastră, contribuția constructivă a dumneavoastră, a mediului de afaceri.
Drumul către obiectivul nostru comun - aderarea la organizație - va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea semnificativă a administrației, a instituțiilor și a societății în ansamblul său. Fiecare transformare din acest parcurs va aduce beneficii reale mediului de afaceri, companiilor și antreprenorilor, fie aceștia români sau străini, și, în final, va aduce beneficii cetățenilor români, va aduce beneficii României în ansamblul său.
Reiterez încă un aspect foarte important în acest proces, și anume asumarea și îndeplinirea standardelor OCDE se aliniază foarte bine cu reformele pe care le-am asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Nu este vorba despre altceva, decât despre complementaritatea celor două linii de efort, astfel încât aș putea spune că procesul de aderarea la OCE este oarecum facilitat de obiectivele pe care noi le avem asumate în PNRR, cel puțin în segmentul de reforme.
Mediul de afaceri reprezintă un vector important în modernizarea României, iar pentru aceasta ne dorim un parteneriat onest, solid și deschis cu dumneavoastră, cum de altfel am făcut încă de la preluarea guvernării.
Statutul de membru OCDE reprezintă intrarea într-un club, cu reguli și norme bine definite, așa cum am subliniat anterior, care asigură un grad înalt de transparență și predictibilitate, elemente indispensabile unui mediu de afaceri dinamic și prosper.
La nivelul OCDE, mediul de afaceri joacă un rol esențial, având o contribuție directă în analizarea și revizuirea standardelor, oferind perspective convergente ale diferitelor industrii asupra problemelor globale cu impact în economie și societate.
OCDE este liderul standardelor înalte la nivel mondial, iar acest lucru este datorat, în bună parte, colaborării cu Comitetul Consultativ de Afaceri şi Industrii al OCDE (BIAC). Acest model de bună practică este de interes și pentru România, cu atât mai mult cu cât, deja, vocea mediului de afaceri românesc este auzită în interiorul acestei structuri.
Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali, un catalizator care antrenează stimularea investițiilor directe, și consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică a țării noastre. Ca stat-membru, România va folosi accesul la know-how și schimbul de bune practici cu alte state OCDE, care ne vor ajuta să formulăm politici publice favorabile mediului de afaceri.
În ceea ce privește situația economică actuală din România, în anul 2022, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%, reprezentând o creștere semnificativă, echivalentă cu întreg PIB-ul țării noastre de acum 20 de ani. Dorim să continuăm în mod susținut această dinamică, la care dumneavoastră ați contribuit din plin, iar statutul de membru OCDE va avea un aport semnificativ în acest sens. Vreau să vă asigur de întreaga noastră determinare în a avea un parcurs solid și consistent pentru atingerea acestui obiectiv.
Revenind la beneficiile aderării la OCDE pentru companiile din România, acestea se vor traduce inclusiv prin acces la expertiza specialiștilor OCDE în domenii precum noile tehnologii digitale, tranziția verde sau promovarea comportamentului responsabil în afaceri. În ceea ce privește transformarea digitală, mizăm pe sprijinul OCDE atât în cadrul procesului de aderare, cât și ulterior, din postura de membru cu drepturi depline. Aceste eforturi vor veni să completeze măsurile pe care Guvernul le ia deja în acest domeniu, un exemplu în acest sens fiind programul de digitalizare a IMM-urilor.
Suntem conștienți de faptul că, pentru a asigura în viitor dezvoltarea durabilă a României, avem nevoie de o economie solidă, bazată pe cunoaștere și inovare.
Modelul actual economic, care a ajutat țara noastră să-și îndeplinească obiectivele de dezvoltare până în prezent, va fi transformat într-unul nou, axat pe activități cu valoare adăugată mare, prin adoptarea de tehnologii și procese de producție inovative.
Aici doresc să fac o paranteză și să subliniez faptul că, de fiecare dată atunci când ne-am întâlnit cu mediul de afaceri din România și din străinătate, am pus accent pe a identifica potențialul economic al țării noastre și pe a face în așa fel încât să dezvoltăm procesarea în România. România nu trebuie să fie doar un furnizor de materie primă. România trebuie să aibă capacități de procesare proprii. România trebuie să-și crească acele companii care pot să iasă în economia internațională, să stea la masa celor care cu adevărat contează, cu un capital consolidat și susținut; și vă rog foarte mult să vedeți potențialul pe care țara noastră îl are. Avem resurse, avem forță de muncă foarte bine pregătită şi avem oameni care deja pe anumite domenii performează la nivel mondial. Aș dori să subliniez doar două - trei domenii: domeniul energetic. România are un potențial energetic deosebit și putem, într-adevăr, să devenim garanți de securitate energetică și furnizori de energie. România are o capacitate de producție agricolă care în acest moment nu lucrează la cel mai înalt nivel de eficiență - poate ne va lua ceva timp să ajungem acolo -, dar ne propunem să creștem permanent eficiența producției agricole, astfel încât să putem să determinăm investitorii nu doar să importe materie primă din producția noastră agricolă, ci să vină să o proceseze. Valoarea adăugată este cea care ne va ajuta să echilibrăm balanța de deficit comercial. Este greu de acceptat ca țara noastră să aibă deficit de balanță comercială pe produse alimentare, de exemplu.
Iar cel de-al treilea domeniu la care vreau să mă refer - sunt convins că dumneavoastră îl cunoașteți foarte bine - este domeniul IT&C. Avem deja companii care sunt recunoscute la nivel european, la nivel mondial. Avem o parte de creativitate specifică în acest domeniu, iată, un potențial care, în actuala etapă de dezvoltare pe acest domeniu și, desigur, implicațiile lui pe orizontală ne oferă posibilitatea, cel puțin pe aceste trei domenii să ne propunem să performăm. După ce am reușit să le facem să funcționeze și să aibă tracțiune de la sine, sunt convins că după aceea putem să ne gândim și la celelalte domenii.
În încheiere, doresc să îmi exprim speranța că, în cadrul discuțiilor, dezbaterilor de astăzi, și am făcut în așa fel încât să pot să particip la toate lucrările evenimentului de astăzi, veți avea un schimb de idei, un schimb de mesaje care să aibă o contribuție la tot ceea ce înseamnă consolidarea și coerența procesului de aderare a țării noastre la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică. Vă mulțumesc și vă doresc succes!
Dan Cărbunaru: Vă mulțumesc, domnule prim-ministru Nicolae Ciucă! Dată fiind importanța evenimentului, dar și imposibilitatea domnului secretar general Mathias Cormann de a fi astăzi alături de noi, domnia sa a avut amabilitatea de a transmite totuși mesajul domniei sale în cadrul acestui eveniment, care, vă reamintesc că este destinat așezării laolaltă a proiecției OCDE în context românesc, având alături Guvernul României, dar și mediul de afaceri. O să îi rog pe colegii din regie să difuzeze mesajul pe care secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, îl transmite dumneavoastră, acum.
***
Mesajul Secretarului general al OCDE, Mathias Cormann, la evenimentul ”ADERAREA LA OCDE - oportunități pentru mediul de afaceri din România”, eveniment organizat de Guvernul României în colaborare cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)
Domnule prim- ministru Nicolae Ciucă,
Dragi invitați,
Vă mulțumesc pentru ocazia de a mă alătura dvs astăzi pentru a vorbi despre drumul României către aderarea la OCDE. Acest proces se va baza pe performanța economică impresionantă a României din ultimii 20 de ani: reducerea la jumătate a decalajului dintre PIB-ul pe cap de locuitor al României și media OCDE, de la aproximativ 70% la aproximativ 35%. Investițiile străine semnificative, progresele importante în reformele sistemului judiciar și politica monetară prudentă au contribuit la acest succes până în prezent. Într-adevăr, s-au realizat deja multe lucruri, dar se poate face și mai mult și suntem încrezători că se vor face mai multe pentru ca România să își atingă întregul potențial, creând și mai multe oportunități pentru români și pentru mediul de afaceri din România.
Studiul economic pentru România al OCDE, lansat în 2022, constata că reformele suplimentare pot impulsiona creșterea economică și pot crea premizele necesare ca mediul de afaceri și cetățenii să participe pe deplin și să beneficieze de pe urma creșterii economice și a dezvoltării.
Avem convingerea că drumul României către aderarea la OCDE, va contribui la impulsionarea unora dintre aceste reforme care consolidează creșterea economică. În timpul vizitei premierului Ciucă la OCDE, în decembrie anul trecut, România a depus Memorandumul inițial, finalul primei etape a procesului de aderare şi începând din acest moment urmează partea prin care va confirma tehnic. Acest proces va implica 26 de comitete OCDE sectoriale, formate din experți din fiecare dintre cele 38 de țări membre OCDE și Uniunea Europeană, care vor efectua evaluări tehnice aprofundate.
Într-adevăr, aceste comitete vor întreprinde fiecare o evaluare aprofundată, evaluarea 360° a legislației, politicilor și practicilor existente în România, în raport cu instrumentele juridice și cele mai bune politici și practici ale OCDE. Standardele și instrumentele OCDE acoperă aproape toate domeniile politicilor guvernamentale, de la politica agricolă la educație și formare profesională, la guvernanță, inovare și fiscalitate, și am menționat acum doar câteva dintre ele.
Pentru comunitatea de afaceri reunită astăzi aici, acest proces va avea beneficii directe și concrete, venind în sprijinul agendei de reforme a României și încurajând funcționarea unei piețe echitabile, eficiente, deschise și competitive. Procesul de aderare va contribui la asigurarea unui climat investițional deschis și atractiv în România pentru susținerea în continuare a creșterii economice, la realizarea de progrese suplimentare în lupta împotriva corupției și la îmbunătățirea eficienței și integrității companiilor deținute de stat. De asemenea, va promova concurența și neutralitatea concurențială prin încurajarea eliminării reglementărilor care împiedică activitatea companiilor inovatoare și prin contribuția la asigurarea unei concurențe echitabile. Va asigura promovarea de politici adecvate pentru încurajarea practicilor de afaceri sustenabile și reziliente, inclusiv în ceea ce privește lanțurile globale de aprovizionare din care România devine o parte din ce în ce mai importantă. De asemenea, acest proces va ajuta guvernul să intensifice investițiile legate de infrastructura durabilă, punând bazele creșterii viitoare. Beneficiile nu sunt unilaterale. Membrii OCDE și Organizația în ansamblu au multe de câștigat dintr-o cooperare mai strânsă în materie de politici și ca urmare a unei mai mari contribuții din partea României.
Decizia Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind lansarea negocierilor de aderare cu România și alte cinci state: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru, a reprezentat un pas istoric pentru Organizație. În contextul actual, marcat de provocări economice și geopolitice, cooperarea strânsă între state cu vederi similare este esențială. Una dintre principalele modalități de sprijinire a unei strânse cooperări este alinierea la standardele și bunele practici ale Organizației. Este exact ceea ce procesul de aderare urmărește să realizeze pentru și împreună cu România. Drumul României către aderarea la OCDE va fi benefic și pentru Organizație, în sens mai larg, prin perspectiva unică și expertiza pe care le aduce acest proces în activitatea noastră și și așteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple. În încheiere, doresc să afirm că suntem la începutul unui proces ambițios care va oferi beneficii concrete pentru mediul de afaceri și pentru toți cetățenii români. Este un proces care angajează întreaga societate și, prin urmare, va beneficia foarte mult de implicarea directă și sprijinul dvs.
Business at OECD (BIAC) este un canal important de transmitere a feedback-ul dumneavoastră, dl. secretarul general adjunct al OCDE va aborda acest subiect în timpul discuției. Vă mulțumim pentru interesul acordat Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și, de asemenea, pentru disponibilitatea de a vă implica alături de noi, pe acest drum pozitiv, aducător de schimbare. Aștept cu nerăbdare oportunitatea de a vă întâlni la București sau în altă parte, în România, în lunile și anii următori. Vă mulțumesc.
***
Intervenție finală a prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la Forumul OCDE
Nicolae-Ionel Ciucă: Să transmit concluziile, cred că e prea mult. Nu cred că suntem în măsură, după două ceasuri și jumătate, să putem să avem deja concluzii. Chiar mă bucuram și îmi notasem aici să subliniez cât de agreabil a fost acest cadru în care au existat expuneri, opinii, mesaje.
Vreau să-i mulțumesc Secretarului general Corman pentru că a trimis mesajul, chiar și virtual, de asemeni Secretarului general adjunct, reprezentanților tehnici ai staff-ului OECD, tuturor paneliștilor care și-au răpit timp ca să vină astăzi în fața noastră și apreciam cadrul acesta, în care se puneau întrebări, se formulau răspunsuri, și mă gândeam ce bine ar fi dacă ar putea să existe acest cadru și după ce încheiem activitatea, pentru că am certitudinea că nu s-au epuizat întrebările, nu s-a răspuns și nu s-a încercat să se formuleze soluțiile tocmai acum, tocmai aici, pentru că, dacă ar fi atât de simplu, lucrurile s-ar rezolva foarte repede.
Îmi place să cred că, după această activitate, cu sprijin guvernamental sau nu neapărat sub umbrela guvernului, veți continua să aveți astfel de discuții, veți continua să adresați întrebări între dumneavoastră și să găsiți răspunsuri, pe care apoi, la nivelul guvernului, să facem astfel încât aceste răspunsuri, aceste soluții, să le instrumentalizăm și să le punem în practică. Asta este, după părerea mea, cel mai important. Și subliniez încă o dată, și o fac ori de câte ori am prilejul, discutăm bine, destul de voluminos; după aceea, când vine vorba de transpus în practică, vedem că se diluează tot acest entuziasm și din păcate nu regăsim acea cale scurtă de la vorbe la fapte. Poate ne-o da Dumnezeu înțelepciunea necesară astfel încât să ajungem să vedem cum punem în practică toate soluțiile pe acre le discută, le dezbatem și cu care ne mândrim, ori la nivel individual, ori la nivel instituțional.
Sigur, am avut ocazia să învățăm din experiența Israelului, a țărilor baltice, a tuturor economiilor mari și vom avea în continuare, este important să învățăm de la cei care deja au performat în acest parcurs. Cred că este important să învățăm să fim noi înșine și acest angajament propriu, de la nivel instituțional până la nivel de cetățean, pentru a putea să parcurgem cât mai repede și cât mai bine, acest traseu de aderare la OCDE, să producă acele efecte, acele consecințe pe care le așteptăm cu toții: reformele și modernizarea statului român care, practic, se vor regăsi în creșterea capitalului românesc și în bunăstarea și prosperitatea cetățenilor României. Despre asta cred că este vorba în tot ce înseamnă parcursul către OCDE și destinația finală, apartenența la OCDE.
Cred că este foarte important să finalizăm acest deziderat al guvernanței corporative. Cu toții trebuie să fim conștienți că o guvernanță corporativă fără un management performant, fără profesioniști, fără oameni care să fi activat în business și să fi făcut performanță în business, nu este suficient doar să mutăm dintr-un anume birou în alt birou aceiași oameni- nu poți câștiga un joc dacă nu ai schimbat ceva în abordarea acestuia.
Referitor la educație și inovare- aici am să răspund și întrebării legată de forța de muncă- există preocupare la nivelul guvernului și la nivelul ministerului Educației și există o foarte mare preocupare la nivelul autorităților locale pentru dezvoltarea centrelor de educare profesională duală, nu numai în învățământul preuniversitar ci și în învățământul universitar.
Am intâlnit toate aceste aspecte atunci când, în țară, am gasit o relație foarte bună la nivelul formării forței de muncă pentru anumite profesii și specialități, dar la fel de bine am gasit și relația dintre universități și companiile mari care au nevoie de ingineri, de oameni foarte bine pregătiți pe ceea ce înseamnă implementarea tehnologiilor noi, unde se cere înaltă calificare, unde se cere un al nivel de educare. Toate aceste chestiuni sunt pe lista de priorități a autorităților locale, a Ministerului Educației, a Guvernului și în mod deosebit pe lista de procupări a mediului de afaceri.
De unde vine cererea pentru toate acestea? De la dumneavoastră, oamenii de afaceri.
Ce mult mi-ar plăcea să fie mai ușor să listăm companiile românești la bursă. Cred că, pe aceasta temă, va trebui să discutăm mai mult, să găsim soluții, să vedem cum îi determinăm pe antreprenorii români să înțeleagă nevoia de creștere a capitalului, nevoia de creștere a volumului de activitate economică, care să facă atractivă listarea la bursă și atenția investitorilor pentru astfel de companii. Pentru companiile mici și mijlocii pentru IMM-uri, există o serie de ajutoare și elemente de sprijin prevăzute prin PNRR, în schimb există o preocupare la nivelul guvernului de a asigura condiții similare investitorilor români cu cele pe care le oferim investitorilor străini. Este o chestiune pe care sunt convins că și investitorii străini o apreciază, ținând cont de faptul că discutăm de tratamente similare atât pentru unii cât și pentru alții. Sunt aici și domnul ministru Câciu și domnul ministru Spătaru cu care am discutat cum sa facem mai bine astfel încât să putem să stimulăm dezvoltarea mediului de afceri din România și să ajutăm companiile românești. Mulțumindu-vă încă o dată pentru participare și răbdarea de a zăbovi aici trei ore, îmi exprim speranța că vom continua să dialogăm împreună, să avem acea cale deschisă permanent pentru a gasi soluții împreună. Cred că, la nivelul OCDE, vom avea ușa deschisă pentru consultări, pentru a putea să beneficiem de asistență, de experiență, iar acolo unde mai greșim sunt convins că sfaturile dumneavoastră ne vor fi de mare ajutor. Le mulțumesc în mod deosebit tuturor celor care au facut parte din demersul etaplor care au fost parcurse până acum. Sunt doi oameni aici, în sală, cărora vreau să le mulțumesc personal: este vorba despre domnul ambasador Luca Niculescu, direct implicat în acest proces, care este coordonator național, și de domnul profesor Adrian Ciocănea, din Cancelaria premierului, pentru colaborarea pe care au au împreună în activitatea de coordonare a tot ceea ce însemană activitatea la nivel instituțional.
Vă mulțumesc și vă doresc o zi foarte bună!
***
Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la finalul evenimentului ”ADERAREA LA OCDE - oportunități pentru mediul de afaceri din România”
[CHECK AGAINST DELIVERY]
Nicolae-Ionel Ciucă: Am încheiat o activitate foarte importantă organizată la nivelul guvernului, și anume am marcat un an de când România a inițiat parcursul pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Am avut participarea, online, a secretarului general și a secretarului general adjunct. Am avut două paneluri organizate în care oficiali din staff-ul tehnic al OCDE, precum și reprezentanți din țările care au deja experiență în acest parcurs au putut să împărtășească din experiența dumnealor, iar la nivelul nostru am prezentat angajamentul ferm atât al guvernului, cât și al societății civile pentru a face ceea ce este necesar astfel încât țara noastră să continue parcursul de reforme asumat prin PNRR, precum și cele necesare, astfel încât să îndeplinim standardele OCDE și să menținem în continuare această platformă de dialog și colaborare între societatea civilă, mediul de afaceri și instituțiile guvernamentale, pe de-o parte, și cu toții cu instituțiile și staff-ul tehnic al OCDE. Apreciez că a fost o activitate foarte bună, care poate să ofere în continuare perspectivele pentru a accelera și a implementa cât se poate mai bine toate aceste programe de reforme.
Reporter: În ceea ce privește acuzațiile de plagiat la adresa domnului ministru de interne, președintele României a avut astăzi o declarație: "Este adevărat că acolo sunt probleme. Mă aștept ca cel târziu până la rotația guvernamentală să se ia o decizie clară" - spune președintele României în urmă cu aproximativ o oră. Ce veți face în acest sens?
Nicolae-Ionel Ciucă: Este o afirmație corectă și firească, în deplină concordanță cu ceea ce am spus și atunci când am mai avut declarații, și nu cu mult timp în urmă, pe acest subiect. La nivelul partidului urmează să avem o clarificare și, în funcție de aceasta, să putem să luăm decizii până la rocadă.
Reporter: E acesta un mesaj suficient de puternic, cel din partea președintelui Klaus Iohannis, că Lucian Bode nu mai are ce să caute în guvern?
Nicolae-Ionel Ciucă: Este un mesaj pe care domnul președinte l-a mai dat. În momentul acesta, așa cum a spus și dumnealui, analizăm astfel încât până la rocadă să putem să luăm decizia.
Reporter: Așadar, am putea vedea remanieri până la rocadă?
Nicolae-Ionel Ciucă: Am declarat și declar în continuare: remanierile se fac, nu se anteanunță.
Reporter: Domnule premier, legat de OMV Petrom, până acum vedem că totuși nu s-a rezolvat această problemă. PSD aruncă vina pe ministrul energiei, Virgil Popescu, în timp ce PNL aruncă vina pe ministrul de finanțe, al PSD. Până la urmă, cine e de vină și cine a greșit cu această directivă?
Nicolae-Ionel Ciucă: În tot acest context, eu cred că dezbaterea și poziționarea politică de-o parte sau de alta nu este tocmai cel mai potrivit lucru. Ceea ce este important și vă rog să aveți încredere că am avut și vom continua să avem aceeași abordare, indiferent de cine este vorba - şi aici nu m-aș referi la o companie anume, pentru că discutăm de implementarea unei directive europene pe care, așa cum a fost prezentat în răspunsul pe care l-am primit de la Comisie, România a implementat-o cât se poate de corect această directivă. Ceea ce urmează să se întâmple până la jumătatea anului cu companiile care îndeplinesc prevederile din această directivă, practic transpuse într-o ordonanță de urgență, avem instituții ale statului care trebuie să se ocupe și trebuie să meargă și să identifice tot ceea ce trebuie să fie identificat tehnic, astfel încât să vedem dacă se încadrează sau nu la plata taxelor conform prevederilor din ordonanță.
Reporter: În ceea ce priveşte rotativa, președintele Klaus Iohannis a spus că va lua o decizie la momentul respectiv, cea mai bună decizie pentru România. Credeți că dumneavoastră ați putea fi acea decizie, să rămâneți în continuare în funcția de premier?
Nicolae-Ionel Ciucă: Avem un protocol agreat la nivelul coaliției. În ceea ce am întreprins până acum, cred că s-a observat cât se poate de firesc că ne-am păstrat angajamentele. Am avut o abordare cât se poate de corectă și echilibrată, pentru că atât pentru mine personal, cât și pentru PNL și în mod special pentru români, cel mai important în această perioadă - și s-a văzut și astăzi din discuțiile pe care le-am avut la acest nivel - a fost importantă stabilitatea politică, stabilitate care ne-a asigurat un mediu economic predictibil. Am putut să câștigăm încrederea investitorilor, să vină în țară, să investească, să avem bani. Banii pe care i-am avut la buget ne-au permis să luăm măsuri atât pentru protejarea persoanelor vulnerabile, pentru compensarea creșterii prețurilor și, nu în ultimul rând, pentru creșterea pensiilor, a salariilor. Ăsta este adevărul și nu trebuie să umblăm cu alte mesaje, care, din punctul meu de vedere, acum efectiv nu își au rostul. Ca atare, vă rog să nu mă întrebați, să speculez pe o anume declarație, că nu o voi face. Vă mulțumesc, vă doresc o zi foarte bună!
![]() |
Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile... |
Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria
Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.
Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.
Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.
Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.
Copyright © Guvernul României 2023
RSS