Actualitate

Miercuri, 20 Nov 2013

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru Proiectul de lege privind descentralizarea administraţiei publice

Galerie foto

Discursul premierului Victor Ponta la şedinţa Plenului reunit al Parlamentului, în cadrul căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Proiectul de lege privind descentralizarea administraţiei publice

 

Victor Ponta: Vă mulţumesc, domnule preşedinte, domnule vicepreşedinte, doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi. O să încerc, foarte pe scurt, să prezint principalele idei ale proiectului de lege care a fost deja transmis către cele două Camere. Este vorba despre descentralizarea administrativă şi financiară, un pas, într-adevăr, extrem de important, în sfârşit concret şi în sfârşit pragmatic, de modernizare a statului român, un pas care vine în continuarea unei alte iniţiative, Legea 195/2006, adoptată atunci, de către guvernul din care, sigur, făcea parte şi Partidul Democrat şi o lege bună, altfel, Legea cadru a descentralizării. Din păcate, au trecut şapte ani de atunci şi nu s-a mers mai departe, spre o reformă reală a statului român.

Despre reforma statului român s-a discutat foarte mult, s-a făcut foarte puţin. Prin acest proiect de lege, pe care îl supun atenţiei dumneavoastră, reuşim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mult mai apropiat de cetăţean, un serviciu public care poate fi cenzurat de către cetăţeni şi care se află în coordonarea directă a aleşilor locali, a celor votaţi de către cetăţenii României, /cu ceea ce înseamnă/ economisirea unor resurse financiare şi o activitate cu mai puţină birocraţie şi mai puţină corupţie. Aş vrea să spun că această temă este o temă care a fost susţinută de toate partidele româneşti şi de toate partidele din România de după 1989. Toată lumea s-a declarat, în principiu, în favoarea descentralizării. Acum, când reuşim, în sfârşit, să o facem, apreciez foarte mult faptul că, doar cu o excepţie, de altfel de înţeles - Partidul Democrat Liberal, un partid care în urmă c ceva timp se numea "Partidul primarilor", dar acum, care a devenit "Partidul anti-primarilor" - sunteţi toţi prezenţi şi s-au făcut amendamente, s-au făcut observaţii, multe dintre ele însuşite astăzi de către guvern, în ideea de a avea un proiect de lege cât mai bun. Scopul real este aducerea deciziei privind activitatea multor instituţii publice cât mai aproape de cetăţean. Statul român rămâne, evident, un stat naţional, unitar, însă cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern şi un stat care aplică regulile descentralizării aplicabile în toate ţările europene.

Aş vrea să fac câteva precizări. Cred şi susţin cu tărie că aceasta este soluţia pe care şi actualul guvern, şi viitoarele guverne trebuie să meargă, spre a da cât mai multe atribuţii aleşilor locali, autorităţilor locale, în acest fel, rupându-ne definitiv de trecutul centralist al statului comunist de dinainte de 1989. Cred că să ai mai multe atribuţii la nivel local înseamnă în mod clar modernizarea României şi nu reuşesc să înţeleg opoziţia, chiar şi politicianistă, de principiu, la această idee. Vreau să precizez că întotdeauna a existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare, de a da puteri de la guvernul central către autorităţile locale, o reticenţă apărută din aparatul birocratic din ministere. Şi domnul viceprim-ministru Dragnea şi ceilalţi miniştri au dus bătălii importante în aceste zile cu armatele de funcţionari din ministere care, evident, nu vor să dea nimic din puterile pe care le au.

Au fost şi probleme politice - şi sunt un prim-ministru care crede că guvernul central are în continuare prea multe atribuţii, are în continuare prea multe puteri şi că o împărţire modernă a acestor puteri cu autorităţile locale este soluţia corectă. În rest, vreau să mă adresez încă de la început uneia din problemele ridicate în mod demagogic şi mincinos de către o propagandă - eu o numesc, fără nici un fel de dorinţă de a jigni pe cineva, „propaganda băsistă” - împotriva aleşilor locali. 'Nu trebuie să dăm la aleşii locali'. Sunt aleşii locali, în această propagandă, sunt răi, nu trebuie să primească nici un fel de atribuţie. Şi întrebările mele sunt următoarele: atunci, care e soluţia? Luăm înapoi şi străzile din fiecare oraş sau fiecare localitate? Luăm înapoi şi întreţinerea deşeurilor? Luăm înapoi şi autorizaţiile? Luăm înapoi tot ce s-a dat în aceşti 24 de ani de democraţie? Cred că ar fi o soluţie total greşită să ţinem totul la ministerele din Bucureşti. Cred că este o gândire comunistă şi nu întâmplător, această propagandă îmbracă aceleaşi forme. Mai am o întrebare, în mod sigur: sunt răi preşedinţii de consilii judeţene din Alba şi Arad, ai PDL, sau primarul de Cluj sau primarul de Alba sau primarul de Braşov? Sigur, ca persoane, eu cred că nu sunt buni, dar ideea este că nu poţi să gândeşti întotdeauna "Aleşii mei locali sunt buni, aleşii locali ai celorlalţi sunt răi". Eu cred că aleşii locali sunt cei care obţin voturile cetăţenilor, sunt cei care se întâlnesc cu cetăţenii mult mai des decât o facem miniştrii, reprezentanţii administraţiei publice centrale. Cred că aleşii locali sunt cei care, sau cu care fiecare dintre dumneavoastră, senatori sau deputaţi, lucrează nu doar în campania electorală. Şi m-aş întreba câţi dintre parlamentarii prezenţi astăzi aici şi câţi din cei absenţi nu au fost în campania electorală să vorbească de autorităţi locale, de ceea ce trebuie să facă ei, parlamentari, alături de primari, de consiliile judeţene. Cred că este o soluţie corectă şi cred că această demagogie propagată în ultimele zile, "trebuie să fim împotriva aleşilor locali", este o demagogie împotriva reformării statului român, este o demagogie împotriva realităţilor şi este o gândire extrem de mioapă. Eu cred că această descentralizare, pe care o vom continua, pentru că au fost motive obiective şi subiective pentru care anumite structuri nu au fost descentralizate - deci trebuie continuată - va beneficia tuturor cetăţenilor României, tuturor aleşilor locali, aparţinând tuturor partidelor politice, şi cred că aceasta este soluţia corectă. Vreau să întărim administraţiile locale, cele la care întotdeauna cetăţeanul apelează în primul moment. Asta înseamnă mai multe atribuţii, înseamnă mai multe resurse financiare şi înseamnă, în acelaşi timp, mai multă responsabilitate. Vreau să văd cât mai rar primari sau preşedinţi de consilii judeţene care vor arunca vina spre Bucureşti atunci când cetăţenii lor au o solicitare şi au o necesitate.

Ce aduce proiectul de lege? Reguli mai clare, care sunt atribuţiile la nivel central, care sunt atribuţiile la nivel local. Sursele de finanţare - pentru că, îmi aduc aminte, guvernul 2009-2012, cu PDL, UDMR, a pornit pe calea descentralizării; atunci era bună descentralizarea şi apreciez consecvenţa celor de la UDMR, cu atât mai mult, în antiteză cu demagogia PDL-ului - însă atunci s-a mers, la un moment dat, pe ideea de a descentraliza instituţii, dar nu descentraliza resurse financiare, ceea ce era, practic, o moarte pe termen lung a acestor instituţii. Cred că astăzi descentralizăm şi instituţii, şi resurse financiare şi, în acest fel, putem să facem aceste instituţii funcţionale şi aleşii locali responsabili. Mai ne dorim - şi asta se va realiza - scurtarea lanţului decizional, deoarece capacitatea de reacţie, de decizie şi de intervenţie la nivel local este întotdeauna, este întotdeauna mai rapidă şi mai eficientă decât urmarea căilor birocratice între local, central, diverse alte instituţii. Ne propunem - şi se va realiza în mod concret - reducerea distanţelor administrative. În acest fel, cetăţeanul nu mai trebuie să ajungă inevitabil la Bucureşti pentru toate problemele care ţin de viaţa de zi cu zi, ci trebuie să meargă la autoritatea locală spre care descentralizăm. Simplificăm şi reducem sistemul administrativ. E un lucru extrem de important, pentru că în baza acestei legi, în 2014, toate autorităţile locale vor elabora norme de personal şi vor veni, în mod sigur - şi asta este o obligaţie pe care o consider necesară, de a veni cu optimizarea schemei de personal, o optimizare pe care la nivel central foarte greu am reuşit, şi guvernul actual şi guvernele trecute, să o punem în practică, responsabilizarea în cheltuirea banului public, prin alocarea fondurilor publice de către aleşii locali, Consiliul local, Consiliul judeţean, cei care sunt de fiecare dată mult mai direct în contact cu cetăţeanul, cu presa locală. Ideea că cineva la Bucureşti decide întotdeauna pentru tot ce se întâmplă în fiecare oraş şi comună din această ţară era o fugă de răspundere şi era o lipsă de transparenţă care a afectat şi afectează zi de zi activitatea instituţiilor publice.

Tot prin această lege, mergem mai departe pentru realizarea obiectivelor pe care România şi le-a asumat prin ratificarea Cartei Europene a Autonomiei Locale, o cartă pe care am asumat-o, cred eu, cu bună credinţă şi pe care astăzi putem să o punem în aplicare fără a spune cât de rău este să dăm autorităţilor locale anumite atribuţii şi cât de bine este să le ţinem la guvernul central. Vom folosi această descentralizare şi pentru ca noua programare europeană, perioada 2014-2020, să ia în calcul autorităţile locale, având dreptul de proprietate asupra imobilelor pe care le trecem prin legea actuală şi având astfel posibilitatea de a accesa programe europene pentru foarte multe clădiri, terenuri şi proiecte care de ani de zile, de 20 de ani, fiind în administrarea cuiva de la centru, au rămas în părăsire şi sunt total lipsite de perspective de dezvoltare.

Domeniile care se descentralizează ca şi competenţe, atribuţii şi resurse financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul şi sport, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, tabere şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul. Impactul bugetar va fi pentru 2014 un impact neutru deoarece aceste instituţii trec cu tot cu buget... Este prevăzut în anexă la legea bugetului pe care dvs. o veţi dezbate în perioada următoare.

Vreau să afirm că acesta nu este finalul descentralizării, ci este mai degrabă cel mai important pas pe care îl facem acum, după legea-cadru adoptată în 2006. Repet, există decizii pe acre va trebui să le luăm în continuare, există instituţii care încă rămân la nivel central pe o perioadă, sper, scurtă de timp, iar pe termen lung tot ceea ce poate fi mai bine administrat de către aleşii locali trebuie să treacă în sarcina acestora. Este un angajament pe care nu doar USL şi l-a asumat în campania electorală, din câte ştiu şi UDMR, şi chiar şi PDL şi-a asumat în campania electorală din 2012 ideea de a susţine o mai mare descentralizare. Cred că, nu ştiu, poate şi PPDD, chiar dacă are mai puţini aleşi locali - nu cred că, acolo unde a avut candidaţi în alegerile locale, a vorbit despre faptul că primarii şi consilierii sunt răi şi nu trebuie să primească atribuţii. Cred că toţi am spus acest lucru în campania electorală şi este un moment în care putem să ne ţinem de cuvânt.

Aş vrea să mă refer, în final, şi la procedura pe care am ales-o. Este în primul rând vorba despre o asumare colectivă, aşa cum a fost şi în cazul imobilelor retrocedate, pentru că nu este doar o decizie a unui guvern, inevitabil temporar, sau a unei majorităţi existente în acest moment, este un act pe care îl adoptăm pentru anii care urmează. Eu nu văd nici o posibilitate pentru un viitor guvern de a da înapoi de la această direcţie, a descentralizării. Dimpotrivă, şi guvernele următoare trebuie să meargă în acest sens. Vreau să precizez că mi-aş fi dorit ca, aşa cum de altfel s-a întâmplat în foarte multe cazuri, acest proiect să poată fi adoptat în procedura obişnuită, a celor două camere. Din păcate, avem mult prea multe proiecte importante şi poate cel mai important este legea referendumului, adoptată de către dvs., parlamentarii României, de două ori chiar, nu o singură dată; în luna mai, a mai fost încă o dată adoptat, cred că septembrie sau octombrie. De fiecare dată, sabotajul preşedintelui României, cel care contestă la Curte (n. red. Curtea Constituţională). Evident, Curtea nu-i dă dreptate, dar nici astăzi nu avem această lege. Acest sabotaj, pe care nu-l înţeleg şi care probabil va continua anul viitor, va impune ca guvernul pe care dvs. l-aţi învestit şi pe care-l sprijiniţi să vină în faţa dvs. cu aceste proiecte, să le adoptăm, să le punem în practică şi împreună să realizăm ceea ce doar s-a promis în ultimii nouă ani şi din păcate nu s-a făcut, o modernizare a statului român. Pentru aceste motive, vreau să mulţumesc tuturor, în primul rând vicepremierului Dragnea, miniştrilor, parlamentarilor care în aceste zile au muncit pentru a depune amendamente. Vreau să vă mulţumesc dvs. pentru încredere şi pentru sprijin şi vreau să vă spun că sunt convins că mergem în direcţia bună, a reformării statului român.

Vă mulţumesc!

***

Declaraţii de presă ale premierului Victor Ponta după asumarea răspunderii guvernului în Parlament pentru proiectul de lege privind descentralizarea

 

Reporter: /.../ în primul rând, amendamentele - câte sunt şi ce.../…/?

Victor Ponta: Sunt mai multe amendamente pe care unii dintre deputaţi le-au depus în discuţiile cu miniştrii, pentru că în special e vorba despre amendamente la anexe. Cu această ocazie, am reuşit să facem un pic curăţenie într-o nebunie, pentru că toate acele bunuri, terenuri, clădiri aveau coduri de carte funciară greşite, nu le aveau deloc, unele erau în alt judeţ. La 24 de ani după revoluţie, încă nu reuşeam să facem ordine în bunurile statului, aşa încât cele mai multe dintre amendamente sunt legate de anexă, adică de scrierea corectă a suprafeţelor şi a clădirilor. În rest, sunt câteva doar de tehnică legislativă, pe fond nu s-a schimbat nimic. Instituţiile care trec sunt cele pe care le-am precizat încă de la şedinţa de guvern de săptămâna trecută şi le-am şi reanunţat aici.

Reporter: Dar 508 amendamente nu sunt cam multe? Adică au fost probleme?

Victor Ponta: Ba da, au fost foarte multe probleme tehnice. A mai fost ceva: există o uriaşă rezistenţă în aparatul tehnic al ministerelor, funcţionarii aceia din ministere nu vor să decentralizăm, că, vă daţi seama, îşi pierd ei pâinea. S-au făcut o mulţime de greşeli aparent neintenţionate. Oricum, o să le cer tuturor miniştrilor să facem o analiză şi să vedem cine a greşit şi cine de fapt nu a vrut să ne ajute la identificarea imobilelor.

Reporter: În urma analizei veţi lua măsuri?

Victor Ponta: Sigur că da. E vorba de funcţionarea ministerelor şi a autorităţilor centrale ca să vedeţi cum se plânge propaganda că de ce dăm la local, că aşa de bine e la centru. Unde e aşa de bine la centru? Sunt o mulţime de lucruri pe care  de 29 de ani nu reuşeam să le rezolvăm, noroc cu legea asta, că ne-am dat seama unde suntem cu adevărat pe partea strict birocratică, pe partea de înregistrare a tuturor imobilelor.

Reporter: Domnule premier, Crin Antonescu spunea aseară cum că anumite servicii v-ar forţa să candidaţi pentru anul viitor la prezidenţiale. Există servicii care vă presează să faceţi acest lucru?

Victor Ponta: Cred că era de la domnul Roşca Stănescu povestea asta. Sper că domnul Crin Antonescu nu mai crede în poveştile domnului Roşca Stănescu, că l-a dat afară acum.

Reporter: Mai funcţionează USL? Pentru că am văzut că ACD nu prea...

Victor Ponta: Cum să nu? Funcţionează foarte bine, dovadă că, iată, nu o lege ca oricare alta, ci o lege extraordinar de importantă, pe care n-a adoptat-o nimeni în 20 şi ceva de ani este adoptată de către USL, de către guvernul USL, cu sprijinul total al USL şi cu sprijinul celorlalte partide. Sincer să fiu, am apreciat şi stratagema celor de la PDL, nu ştiu dacă aş fi făcut la fel în locul lor. Evident că ştiu că e un lucru bun şi atunci au ales să nu depună nici un amendament şi să nu fie prezenţi în sală, dacă îi întreabă domnul Băsescu, "Ce aţi făcut?", zic că cică au făcut opoziţie, dar de fapt nu ne-au împiedicat şi le mulţumesc pentru asta.

Reporter: Cum vedeţi această relaţie, domnule prim-ministru, între PC şi PNL? Spunea domnul Crin Antonescu despre domnul Daniel Constantin că se comportă ca subordonatul dvs.

Victor Ponta: O exprimare total nefericită şi incorectă la adresa lui Daniel Constantin, dar s-au împăcat. Eu n-am subordonaţi, nici măcar în PSD nu am subordonaţi. După cum ştiţi foarte bine şi cei din PSD îmi sunt colegi, cu atât mai mult în Guvern, cu atât mai mult în USL. Unul din secretele USL a fost tocmai faptul că ne-am comportat întotdeauna ca o echipă şi e important spiritul acesta.

Reporter: Ce înseamnă ACD + PSD /…/?

Victor Ponta: Plus ACS, Alianţa de Centru - Stânga, PSD - UNPR, care vedeţi că funcţionează foarte bine şi, de altfel, PSD are relaţii foarte bune şi cu PC şi cu PNL şi cu grupul minorităţilor  şi cu UDMR  şi cu PDL chiar.

Reporter: Dar cearta dintre PNL şi PC poate afecta USL în acest moment?

Victor Ponta: Nu, mă bucur că nu s-a mers mai departe.

Reporter: Acuzaţiile pe care Dan Voiculescu le-a făcut la adresa liderului PNL vi se par corecte?

Victor Ponta: N-au fost nişte acuzaţii, până la urmă s-a ridicat o problemă esenţială vizavi de USL, dacă domnul Antonescu şi-a schimbat poziţia faţă de Traian Băsescu şi a devenit mai apropiat sau îşi doreşte susţinerea sa. Din punctul meu de vedere cred că domnul Antonescu a răspuns foarte clar că nici vorbă de aşa ceva şi lucrurile astea s-au închis, dar erau necesare pentru că ultimele gesturi puteau crea confuzie şi nu avem nevoie de confuzie. Eu zic că toate lucrurile s-au lămurit foarte bine.

Reporter: Aţi mai vorbit cu Crin Antonescu zilele acestea?

Victor Ponta: Sigur, şi ieri am vorbit cu domnul Antonescu. Sigur că da.

Reporter: Care sunt termenii?

Victor Ponta: La ce vă referiţi?

Reporter: La discuţii.

Victor Ponta: Suntem colegi. Suntem colegi şi parteneri.

Reporter: /.../

Victor Ponta: Nu, nu ştiu.

Reporter: /.../ să vorbiţi astăzi în Parlament, pentru că domnia sa /.../

Victor Ponta: Nu ştiu, nu am apucat să vorbesc.

Reporter: Dar Crin Antonescu, în calitate de preşedinte al Senatului, trebuia să fie, totuşi, la această şedinţă.

Victor Ponta: Conform regulamentului, poate fi unul din vicepreşedinţi. Dar Guvernul este al USL. Miniştrii PNL au fost aici, parlamentarii PNL susţin proiectul de lege şi acesta e lucrul important.

Reporter: Avea dreptate dl Voiculescu când spunea că PNL a avut atitudini imorale faţă de PSD şi jignitoare? Aşa a spus /.../

Victor Ponta: Nu vreau să mai deschid acest subiect.

Reporter: /.../ în faţa Parlamentului.

Victor Ponta: În viitor.

Reporter: Ce părere aveţi despre această comisie, comisia de anchetă /.../

Victor Ponta: Staţi, dacă mai vreţi să mă întrebaţi, ziceţi, nu mă lăsaţi să plec.

Reporter: Comisia de anchetă...

Victor Ponta: Staţi, să vină şi B1 lângă mine, mai aproape. Te rog. Nu, eu am grijă de voi, că aţi văzut, dl Antonescu vine la voi, eu am grijă de voi.

Reporter: /.../ a primului ministru al Chinei? Se vor semna ceva proiecte?

Reporter: O clipă, că ne interesa şi pe noi comisia...

Victor Ponta: Staţi un pic, că vă răspund la toate.

Reporter: Spuneţi-ne mai întâi de subcomisia care.../…/

Victor Ponta: Nu, întâi vă zic de vizita premierului. Este un eveniment extrem de important, care va începe luni. Vizita premierului Chinei, alături de foarte mulţi alţi prim miniştri din Europa Centrală şi de Est. Am vrut să trecem de descentralizare, ca de mâine, în şedinţa de guvern, să adoptăm şi toate documentele pe care le semnăm cu primul ministru al Chinei şi să pregătim, ca şi comunicare, acest eveniment  foarte  important.

Reporter: La ce proiecte vă referiţi? Investiţii concrete, Tarniţa, proiectul /.../?

Victor Ponta: Sunt proiecte şi economice, şi proiecte de colaborare în toate domeniile. Repet, mâine le avem în şedinţa de guvern şi nu vreau să încurcăm subiectele, că după aia, dacă sunt prea multe, nu reuşim să le acoperim cum trebuie.

Reporter: Vor putea senatorii să facă lumină în acest caz, cel de la CEC?

Victor Ponta: Vă referiţi la subcomisia /…/?

Reporter: Subcomisia de anchetă.

Victor Ponta: Nu ştiu. Asta o să vă spună dânşii. Ceea ce cred, că întreaga afacere Călăraşi, în care preşedintele ţării nu ştiu dacă a încălcat vreo lege - e posibil - dar în mod sigur, şi-a folosit funcţia pentru interese personale. Am întrebat încă o dată acum liderii parlamentari şi de la PSD şi de la PNL şi PC - va face obiectul unei comisii comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, o comisie de anchetă care să reliefeze toate datele şi să le prezinte Parlamentului şi eventual, instituţiilor statului.

Reporter: Aţi luat în calcul /.../?

Victor Ponta: Bineînţeles. Aceea se ocupă doar de o chestie micuţă, apropo de modul în care o bancă de stat acordă sau a respectat sau nu respectă regulamentele bancare. Pentru că, ştiţi bine, peste 700.000 de euro nu se pot acorda la persoane fizice decât în condiţii cu totul şi cu totul speciale, iar asta e treaba subcomisiei la buget-finanţe. Eu vorbesc de întreaga afacere, în care sunt băgate persoane publice, în care este vorba despre bani de la o bancă publică, în care este vorba despre telefoane date. Uitaţi, prefectul de Galaţi a fost arestat pentru că a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie. Preşedintele ţării a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie şi nu păţeşte nimic. Justiţia trebuie să fie egală pentru toţi,”nu pentru unii mumă şi pentru alţii, ciumă”.

Reporter: Păi, şi la nivelul acesta mare, ce se poate face?

Reporter: Şi atunci, domnule prim-ministru, comisia despre care vorbiţi dumneavoastră, comună, a Camerei Deputaţilor şi Senatului, ce trebuie să...

Victor Ponta: Nu vorbesc eu, au propus-o liderii de grup.

Reporter: Ce au propus? Ce ar trebui să ancheteze în plus sau diferit ?

Victor Ponta: Încă o dată, eu, data trecută, săptămâna trecută, v-am răspuns ceva legat de ce au propus colegii mei şi dumneavoastră, din dorinţa de a fi mai succinţi în exprimare, aţi înţeles că am propus eu. Eu am răspuns pentru că m-aţi întrebat ceva şi v-am confirmat că mi-au spus liderii de grup de la PSD, de la  PNL şi de la PC, că lucrează la formarea unei comisii comune. Restul, ce va face comisia, cine e în ea, o să vă spună liderii de grup, că nu o face guvernul şi nu o fac eu.

Reporter: Ar trebui să fie /.../?

Victor Ponta: Nu mă întrebaţi pe mine ce ar trebui să facă comisia.

Reporter: Am înţeles bine, vorbim de o altă comisie faţă de această subcomisie de la Senat?

Victor Ponta: Nu, vorbim de o comisie. Deocamdată nu există niciuna.

Reporter: Deci o comisie care să ancheteze la nivel/…/?

Victor Ponta: E altă prevedere regulamentară, este doar la Senat, este doar la Comisia de buget-finanţe şi că are ca obiect o singură problemă: modul în care CEC-ul, bancă de stat, integral de stat, a respectat legile. Ceea ce m-aţi întrebat dumneavoastră şi v-am spus şi tot încerc să explic  este faptul că liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legate de afacerea de la Călăraşi.

Reporter: /.../

Victor Ponta: Nu, o să prezinte liderii de grup aceste lucruri.

Reporter: Aţi luat în calcul ce înseamnă la nivelul disponibilizărilor această descentralizare? Câţi oameni vor fi daţi afară?

Victor Ponta: Acum nici unul. Am văzut şi povestea asta şi mă bucur că m-aţi întrebat. Se transferă la autorităţile locale cu oameni, cu buget şi cu imobile. Însă, anul viitor, pentru că e în programul nostru de guvernare, toate autorităţile publice locale trebuie să-şi facă nişte norme, nişte norme cu standard european, câte persoane, ce buget au nevoie şi atunci, în mod sigur, administraţia locală va face şi reduceri. Dar nu acum, ci probabil pentru bugetul din 2015.

Reporter: Unii au înţeles din declaraţia dumneavoastră  că v-aţi antepronunţat în cazul domnului Gheţea, că va fi schimbat indiferent de ce va spune ancheta respectivă.

Victor Ponta: Fiecare înţelege ce vrea.

Reporter: Poate să lămuriţi dumneavoastră ce aţi vrut să spuneţi.

Victor Ponta: Nu, trebuie să vă lămuriţi dumneavoastră să nu m-ai citiţi titlurile, în special de la Mediafax, sau Gândul, nu mai ştiu cine a dat titlul, că eu am zis să-l schimbe. După care, ştirea era foarte clară, că am spus că nu este în competenţa mea, este treaba ministrului de finanţe şi că îl susţin pe ministrul de finanţe să-şi exercite această atribuţie. Am mai văzut o minciună spusă tot de la un consilier prezidenţial, că în Comitetul Director sunt numiţi de către  Guvern. Nu sunt numiţi de către Guvern, sunt numiţi în 2011 de către domnul Ialomiţianu toţi membrii Comitetului Director, cei care au dat aprobarea creditului. O mai spun încă o dată şi, repet, disociaţi titlul, care aparţine unui ziar, de citatul din mine. Citatul este foarte clar: e treaba Ministerului de Finanţe, îl susţin pe domnul Chiţoiu pentru a face analiză şi a lua măsurile care se impun. Exact aşa am spus şi exact aşa mulţumesc că am fost citat, titlul sigur, era din burtă.

Reporter: Domnule prim-ministru, raportul Comisiei Roşia Montană a ajuns la Parchet. Credeţi că şi rezultatul acestei comisii în legătură cu cazul Călăraşi ar trebui să meargă către Parchet?

Victor Ponta: Încă n-a început comisia.

Reporter: Dumneavoastră aţi spus că ar putea fi şi lucruri ilegale acolo. De ce nu vine o sesizare şi e nevoie de o comisie?

Victor Ponta: Păi, ca atunci când sesizezi să ai nişte elemente pe baza cărora sesizezi. Aşa cred că e normal.

Reporter: Ordonanţa 98 trece Vila Dante din proprietatea publică a statului în cea privată a statului. Cine o închiriază?

Victor Ponta: RAPPS unei ambasade extrem de importante, cu care semnăm contractul, cred, mâine sau poimâine.

Reporter: E vorba de Ambasada SUA?

Victor Ponta: Nu vă pot confirma până nu semnăm contractul. Pot să vă confirm faptul că e vorba despre o Ambasadă a unei ţări foarte prietene României şi care îşi şi permite să plătească o sumă importantă.

Reporter: Suma a rămas de 20.000 de dolari?

Reporter: Va fi sediu al ambasadei sau va fi reşedinţa ambasadorului sau nu ştiu, /.../?

Victor Ponta: Când semnăm contractul vă dăm toate detaliile şi le dă ţara respectivă, că n-aş vrea să vorbesc eu în numele.

Reporter: Infirmaţi că e vorba de SUA?

Victor Ponta: Nici nu infirm, nici nu confirm. Bine. Vă mulţumesc.

Reporter: Se califică România?

Victor Ponta: Aş vrea eu.

 



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe