Actualitate

Miercuri, 07 Septembrie 2022

HOTĂRÂRE de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă în vederea suportării costurilor pentru repatrierea unor cetățeni români și pentru acordarea unui ajutor financiar de urgență

Fișiere atașate

HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022,  pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în vederea suportării costurilor pentru repatrierea unor cetățeni români, precum și pentru acordarea unui ajutor financiar de urgență


             
Având în vedere Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 39/2022 pentru aprobarea demarării procedurilor necesare repatrierii cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor operatorului de transport aerian BlueAir,
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, și al art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta  hotărâre.

Art. 1. - (1) Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe anul 2022 cu suma de 5.000 mii lei, credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, la capitolul 68.01 „Asigurări și asistență socială”, titlul 57 „Asistență socială”.
(2) Se acordă un ajutor financiar de urgență reprezentând suma prevăzută la alin. (1) alocată pentru rambursarea contravalorii serviciilor de transport aerian furnizate de Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – Tarom S.A., în calitate de operator de transport aerian abilitat prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 39/2022 pentru aprobarea demarării procedurilor necesare repatrierii cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor operatorului de transport aerian BlueAir, pentru repatrierea cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor operate de Compania BlueAir Aviation S.A.
Art. 2. - (1) Serviciile de transport aerian prevăzute la art.1 alin. (2) se organizează de către Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – Tarom S.A., în baza rerutării pasagerilor cetățeni români de către Compania BlueAir Aviation S.A. pe cursele Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române – Tarom S.A. sau a partenerilor acesteia.
(2) Ministerul Afacerilor Externe întreprinde demersurile necesare în vederea informării cetățenilor români aflați în străinătate și care solicită asistență consulară, cu privire la măsurile adoptate pentru facilitarea repatrierii acestora.
      Art. 3. – (1) Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române - Tarom S.A. răspund de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a ajutorului financiar de urgență alocat potrivit prevederilor prezentei hotărâri.  
(2) Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la sfârşitul anului 2022.  
Art. 4. - Se autorizează Ministerul Finanţelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe anul 2022.

Art. 5. - Metodologia privind rambursarea contravalorii serviciilor de transport aerian prestate de Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române - Tarom S.A. pentru repatrierea cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor operatorului de transport aerian BlueAir, se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și

infrastructurii.

 

PRIM–MINISTRU
NICOLAE-IONEL CIUCĂ Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe