Actualitate

Miercuri, 28 Septembrie 2016

Întâlnirea premierului Cioloș și a ministrului Muncii cu partenerii sociali reuniți în CNT

Guvernul și reprezentanții confedrațiilor patronale și sindicale reunite în Consiliul Național Tripartit au convenit să continue să lucreze la un nou proiect al Legii salarizării unitare și pentru stabilirea salariului minim pe economie pentru anul 2017.

În ceea ce privește proiectul noii Legi a salarizării unitare, Executivul și partenerii sociali vor colabora în scopul stabilirii principiilor, clarificării definițiilor și elaborării proiectului de lege, părțile implicate asumând faptul că acest proiect nu va fi adoptat în timpul mandatului acestui Guvern.

"Înțeleg că există o majoritate largă a partenerilor sociali care este de acord să lucreze pe acest proiect, dar, pe de altă parte, pornim la această activitate conștienți că obiectivul nu este de a-l adopta în acest mandat și că viitorul Guvern și Parlament își vor pune amprenta asupra acestui document", a afirmat premierul Dacian Cioloș.

Ministrul Muncii a amintit faptul că a propus șapte principii pe baza cărora să fie elaborat proiectul legii salarizării unitare, însă există flexibilitate și pentru acceptarea altor propuneri din partea partenerilor sociali. În același timp, el a mai subliniat că intervențiile punctuale de corecție legislativă, prin Ordonanțe de Urgență, nu sunt o soluție.

"Prin ordonanțe de urgență nu vom putea rezolva echitatea per ansamblu a sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice", a explicat ministrul Dragoș Pîslaru.

Premierul a transmis că Executivul nu intenționează să promoveze alte ordonanțe de urgență pentru noi corecții în sistemul de salarizare, întrucât acestea ar afecta fondurile care ar putea fi alocate finanțării noii Legi a salarizării unitare.

“Dacă cineva se așteaptă să venim cu noi ordonanțe, nu cred că e bine. Nici nu e momentul și nici nu cred că astfel de intervenții legislative ar rezolva anumite lucruri. Cred că ar fi bine să avem o abordare onestă și să evităm sa potențăm mișcări care nu sunt constructive și nu duc la progres. Înțeleg nemulțumirile, consistența lor, dar este onest să vă spunem ceea ce putem face și ceea ce nu putem face. Nu este o soluție să blocăm țara în campanie electorală, pentru că nu cred că va avea cineva de câștigat și o abordare de acest fel nu va ajuta la un progres în perioada următoare”, a transmis premierul Dacian Cioloș.

Consultările pentru elaborarea noului proiect de lege vor fi continuate la nivelul ministerelor de linie, nu doar de Ministerul Muncii.

În ceea ce privește stabilirea salariului minim pentru 2017, premierul Dacian Cioloș a apreciat că primele rezultate ale grupului de lucru constituit la Ministerul Muncii poate fi un punct de plecare.

"Stabilirea pentru anul viitor a salariului minim pe economie trebuie să fie rezultatul unei mobilizări din partea sindicatelor și a patronatelor, pentru a putea avea discuții consistente, mediate în mod activ de Guvern", a precizat șeful Executivului.

Ministrul Muncii a spus că până la sfârșitul lunii octombrie va avea date parțiale din studiul de impact aflat în lucru și că va exista o nouă întâlnire pentru a evalua progresele făcute pentru a putea fundamenta și proiecta un mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat în plată, care să țină cont și de impactul socio-economic al acestuia. Dragoș Pîslaru a mai precizat că rezultatele acestui studiu vor permite grupului de lucru să ia decizii fundamentate și să faciliteze dialogul dintre Guvern și partenerii sociali în ceea ce privește stabilirea salariului minim.

La întâlnirea desfășurată la Palatul Victoria au mai participat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și ministrul Educației, Mircea Dumitru. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe