Actualitate

Joi, 15 Decembrie 2022

Întâmpinarea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă de către secretarul general al OCDE, Matthias Cormann

Galerie foto

 

***

Galerie foto

Declarații de presă susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul general al OCDE, Mathias Cormann

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Mathias Cormann: /.../Am efectuat o vizită la București la începutul acestui an. Am avut o colaborare intensă cu domnul prim-ministru pe tot parcursul anului în contextul procesului de aderare a României la OCDE.

România este un prieten apropiat şi un partener valoros al OCDE, de mulți ani. Cooperarea noastră a început în anii ’90, am lucrat împreună în diverse domenii de politică economică şi socială, de la reformele pieţei de capital, la politica de concurenţă, educaţie, sănătate şi, bineînţeles, cooperarea noastră în cadrul proiectului OCDE/G20 privind erodarea bazei impozabile şi transferul profiturilor. Performanţa economică a României, în ultimii ani, a fost cu adevărat impresionantă.

România s-a apropiat rapid de venitul mediu pe cap de locuitor din OCDE, diminuând diferenţa de la 70% la aproximativ 35% în mai puţin de 20 de ani.

Procentul populaţiei române aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială a scăzut drastic, iar România a făcut progrese importante în ce priveşte agenda reformelor interne.

România continuă să depună eforturi consistente pentru a adopta valorile OCDE și a promova macro reformele dincolo de granițele sale, inclusiv în Moldova și Ucraina, precum și în Eurasia, Europa de Sud-Est și Africa.

Priorităţile României sunt bine aliniate cu agenda OCDE, promovând o creştere mai incluzivă, optimizarea comerţului şi a investiţiilor, stimularea inovaţiei, protejarea mediului şi lupta împotriva corupţiei precum și optimizarea politicilor referitoare la educație, sănătate și piață a muncii. Prim-ministrul Ciucă și cu mine am avut ocazia să discutăm despre aceste priorități la lansarea Studiului Economic pentru România al OCDE, la începutul acestui an. De la vizita mea în România, membrii OCDE au adoptat foaia de parcurs pentru aderarea României la Organizație, marcând primul pas în procesul formal de aderare.

Astăzi, facem încă un pas înainte. Prim-ministrul mi-a înmânat Memorandumul Inițial pentru aderarea României la OCDE pentru a avansa în ceea ce privește faza tehnică a procesului de aderare. Această fază va include evaluări aprofundate din partea celor 26 de comitete tehnice OCDE cu privire la legislația, politicile și practicile României și va acoperi aproape fiecare domeniu al politicilor guvernamentale. De asemenea, OCDE va oferi recomandări pentru a ajuta România să se alinieze în continuare la standardele și cele mai bune practici OCDE în beneficiul poporului român.

Așa cum am observat anterior la țările candidate la aderare, procesul de aderare este un proces de transformare pozitiv care va fi un catalizator pentru reforme ulterioare de care va beneficia România și, cel mai important, cetățenii săi.

În urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, perspectivele economice globale au continuat să se înrăutățească în ultimele luni. Creșterea economică și-a pierdut din avânt, încrederea s-a diminuat, inflația a devenit extinsă și persistentă, venitul real al gospodăriilor a scăzut și condițiile financiare au fost afectate.

Cred că putem cădea cu toții de acord că o încheiere rapidă a războiului, cu o pace justă pentru Ucraina, în conformitate cu dreptul internațional, ar fi în interesul tuturor. Pe măsură ce traversăm această perioadă plină de provocări și perturbatoare la nivel global, avem nevoie de mai multă - nu mai puțină - cooperare. Avem nevoie de mai mult - nu mai puțin - multilateralism. Și instituții precum OCDE vor fi parteneri importanți în definirea, urmărirea și implementarea soluțiilor multilaterale la provocările noastre comune.

Mulțumesc României și vă mulțumesc, domnule prim-ministru, pentru angajamentul dumneavoastră față de un multilateralism eficient. Pentru a consolida cooperarea globală, trebuie să facem față provocărilor în creștere ale vremurilor actuale. Prin urmare, domnule prim-ministru, vă doresc din nou un foarte călduros bun venit aici la OCDE. Vă invit să luați cuvântul.

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua, stimate secretar general,

Este o onoare specială pentru mine să fiu aici astăzi, atât pentru că v-am întâlnit, cât și pentru că am avut ocazia  să mă adresez Consiliului OCDE. Dat fiind că majoritatea reprezentanților presei prezenți aici, sunt din țara mea, voi continua în limba română.

/..../ și iată, înainte de finele anului reușim să înmânăm memorandumul inițial. Este, așa cum spuneam, finalul primei etape și, începând din acest moment, urmează partea prin care vom confirma tehnic și vom răspunde la toate aspectele care vor fi prezentate comitetelor de specialitate ale OCDE pentru clarificări și pentru a prezenta progresul pe care noi l-am făcut pentru îndeplinirea standardelor OCDE.

Așa cum ați menționat, este un an dificil, este un context internațional dificil, atât în planul securității, cât și din punct de vedere economic, iar noi, românii, o știm foarte bine, aflându-ne în vecinătatea războiului pe care Rusia, neprovocat și ilegal, îl poartă împotriva Ucrainei. Ca atare, în toate demersurile pe care noi le-am întreprins, am avut în vedere că, prin acest proces de aderare, avem ocazia de a lucra îndeaproape cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică și de a învăța și de a reforma întreaga societate românească la standardele OCDE.

Ceea ce doresc să reliefez este faptul că încă de la început am dorit să subliniem că nu marcăm acest moment ca fiind încă un moment de aderare la o organizație internațională. Prin acest demers ne-am angajat, Guvernul României s-a angajat, împreună cu celelalte instituții, împreună cu cetățenii români, ne-am angajat într-un proces de modernizare, într-un proces de transformare, într-un proces de reformă la nivelul întregii societăți, pentru că aici discutăm de un spectru larg de domenii, domenii pe care le-ați amintit și dumneavoastră. Discutăm de domeniul educației, de domeniul investițiilor, de domeniul concurenței, de domeniul guvernanței, de domeniul politicilor de mediu, de domeniul guvernanței publice, guvernanței corporative. Acestea sunt domeniile pe care noi ne-am angajat să le modernizăm și să facem în așa fel încât să le ridicăm la nivelul standardelor OCDE. Practic, prin tot ceea ce vom face de aici înainte sperăm să ne încadrăm în deviza OCDE, "Politici mai bune pentru vieți mai bune".

Doresc încă o dată să vă mulțumesc pentru sprijinul pe care ni l-ați acordat. Doresc să mulțumesc Secretariatului OCDE pentru că ne-au ajutat foarte mult în tot ceea ce a însemnat partea inițială de redactare și întocmire a procedurilor pentru procesul tehnic de aderare și doresc să mulțumesc în mod special Ambasadei noastre la Paris, domnului ambasador Luca Niculescu, astăzi, secretar de stat și responsabil direct de procesul de aderare la OCDE. Vă mulțumesc și sper să ne vedem curând în procesul de evaluare, la București.



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe