Actualitate

Marți, 21 Septembrie 2021

Intervenția online a premierului Florin Cîțu în cadrul evenimentului ”Forumul Pieței de Capital”, organizat de Financial Intelligence

Galerie foto

 

Intervenția online a premierului Florin Cîțu în cadrul evenimentului "Forumul Pieței de Capital"

[CHECK AGAINST DELIVERY]

 

Moderator: Bună ziua!
Florin Cîțu: Bună ziua!
Moderator: Bine ați venit și vă mulțumim pentru prezența în Forumul Pieței de Capital, cred că este un mesaj puternic pentru comunitatea pieței că, iată, autoritățile se uită și la piața bursieră. Cum vedeți dumneavoastră dezvoltarea pieței de capital și rolul său în economie?
Florin Cîțu: Știți foarte bine că sunt un mare susținător al finanțelor prin piața de capital și aș vrea să aibă un rol mai important în finanțarea companiilor din România. Și văd un rol important aici și pentru finanțarea sau să găsim investitori pentru companiile de stat pe piața de capital. Este adevărat, este, din păcate, o lege care, anul trecut, a fost trecută de PSD, care interzice pentru doi ani de zile, iar actuala coaliție în parlament încă nu a reușit să o abroge, deși eu, în guvern, am abrogat această lege printr-un proiect de lege, am trimis-o în Parlament, dar în Parlament văd că s-au împotmolit lucrurile. Sper, cât mai curând, ca acea lege să fie promulgată, pentru că sunt multe companii românești care au nevoie de infuzie de capital, în mai multe sectoare. Și infuzia de capital care vine prin intermediul piețelor de capital vine cu mai multe lucruri: și cu o monitorizare mai bună, de multe ori și cu o reformă și așa mai departe. Deci, sunt un mare susținător al acestui mod de a finanța companiile, aici vorbesc de companiile de stat, și sper să treacă această lege cât mai rapid. Voi face tot ce ține de mine, de săptămâna viitoare, ca să avem această lege aprobată cât mai repede.
Moderator: Sigur că toată lumea așteaptă listarea Hidroelectrica, este vedeta.
Florin Cîțu: Corect, da.
Moderator: Când credeți că o să o avem, dacă se abrogă această lege?
Florin Cîțu: Ar trebui să fie foarte rapid. Pentru că știți, foarte bine, Hidroelectrica era deja în procedura, anul trecut, foarte avansată de a fi listată. Deci, nu ar trebui să fie foarte mult după ce aprobăm această lege. De aceea, nu am înțeles de ce în Parlamentul României nu a fost interes pentru așa ceva. Am văzut interes pentru alte chestii, dar pentru asta nu a fost interes. Dar vă garantez că vom trece această lege foarte curând, în această sesiune, ca să putem să avem, și nu doar Hidroelectrica, sunt multe companii, și eu am mai vorbit despre ele. Sunt și cele din sistemul financiar bancar și așa mai departe care ar trebui să vină să se finanțeze de pe piață.
moderator: Vă referiți la CEC Bank.
Florin Cîțu: Și la CEC Bank.
Moderator: Am înțeles. Și, atunci, când să ne așteptăm la o astfel de listare a CEC Bank?
Florin Cîțu: Aici am format un grup de lucru la Ministerul Finanțelor și o să îi cer domnului ministru să vină cât mai rapid cu variante, pentru că strategia trebuie văzută în contextul în care vom avea o Bancă Națională de Dezvoltare și în contextul în care avem mai multe instituții financiar-bancare. Unele dintre ele vor fi absorbite în Banca Națională de Dezvoltare, altele vor avea o altă destinație sau un alt viitor, dar toate trei au fost în acest context. Și aici știți foarte bine, statul, până să ajungem la guvernare în 2019, a mai cumpărat și o bancă de retail, Banca Românească. De aceea avem nevoie de o strategie pentru toate acestea şi ca să se dezvolte, toate aceste instituţii au nevoie de capital. Şi au nevoie de o infuzie majoră de capital, pentru că, ştiţi foarte bine, competiţia în sistemul financiar-bancar este acerbă şi de aceea vom veni cu o strategie foarte, foarte curând pentru toate aceste instituții financiar-bancare ale statului român. Eu sunt adeptul, așa cum știți foarte bine, al dreptului acestor companii de a se dezvolta, dar și cu participații din sectorul privat.
Reporter: S-a vorbit astăzi aici și despre managementul profesionist în companiile de stat. Investitorii pun mare preț pe guvernanța corporativă și pe a avea un management profesionist, însă, în ultima vreme, am văzut atât schimbări, cât și critici din partea unor investitori la adresa managementului unor companii. Cum vedeți dumneavoastră situația şi cum vă asigurați că avem într-adevăr un management profesionist?
Florin Cîţu: Să ştiţi că le dau dreptate. Şi eu sunt dezamăgit şi m-am uitat la ministere care au în subordine companii de stat și nu am văzut, eu anul acesta nu știu să fi avut numiri pe 109, indiferent - şi am văzut ministere deținute de oameni care spuneau că ei fac reformă, dar au numit tot pe temporar, tot pe câteva luni de zile și așa mai departe. Nici 109 nu este perfect, dar este un pas în direcția bună şi aș vrea ca toate aceste companii să înceapă să își facă numirile pe 109. A fost, bineînțeles, o problemă la Ministerul Finanțelor, unde ordonanța care făcea 109 să fie mai aplicabilă, din punctul meu de vedere, și mai transparent, a fost întârziată, revenim cu ea acum, dar vă spun că toate acestea, fără să ai în aceste companii de stat și un partener ori din sectorul privat, ori o instituție financiară internațională care să vină cu know-how, cu guvernanţă corporativă pe care să o facem împreună, va fi complicat. Eu nu cred că ajungem. M-am uitat, de când a apărut 109 sunt multe companii - și nu, chiar nu văd pasul acela important spre avea o companie performantă doar dacă numim persoane pe 109, chiar dacă sunt profesioniști. Eu cred că e nevoie şi de a avea un partener din sectorul privat în mai toate aceste companii, altfel vor fi reformate aceste companii în perioada următoare. Deci, da, le dau dreptate, am cerut reformă - și să știți că este foarte complicat sau este foarte greu, am văzut, repet, politicieni noi care adoptă metehne vechi și rămân cu... E mult mai simplu să numești pe cineva patru luni de zile, şase luni de zile și așa mai departe, chiar dacă sunt profesioniști. Dar nu există responsabilitatea acolo.
Reporter: Există această percepție, că provizoratul face ca aceste managementuri să nu își asume investițiile atât de necesare pentru companii.
Florin Cîţu: Exact. Nu își asumă nimic. Nici rezultatele nu şi le asumă, până la urmă, asta e problema. Deci trebuie să avem, bineînţeles, întâi, aceşti oameni să fie numiţi pe o procedură cu mandat clar - și aici, şi la mandat trebuie să existe, da, pentru implementarea mandatului și când sunt lucrurile bune făcute, să existe o parte de bonificații, dar și când lucrurile nu sunt atinse, să putem să intervenim și să întrerupem mandatul și aşa mai departe. Adică, trebuie să existe și reversul medaliei. Dar, repet, pentru mine este important ca aceste companii - sunt multe companii de stat - cam toate să înceapă să își găsească, să aibă un „test” al investitorului privat, să-şi găsească susţinere prin piaţa de capital, dacă se poate, în sectorul privat. Altfel, ai o companie de stat care are, fie și o parte mică, poate; dacă primește încredere din sectorul privat şi are o parte mică de acţionariat, altfel este văzut de toţi ceilalţi şi eu vă spun că altfel vor merge şi reformele, de aceea sunt multe companii de stat care vor trebui să-şi găsească finanțare în sectorul privat. Altfel, de la buget. eu nu sunt dispus să mai susţin găuri negre în perioada următoare şi nu vor mai fi aceste companii în următoarele bugete. Chiar şi anul acesta erau promisiuni. La rectificare, am menţinut ceea ce am spus şi dacă nu vin cu reforme, cu plan de reformă până la finalul anului, am văzut că unii manageri şi-au dat demisia, nu vor mai fi alocate resurse suplimentare.  
Reporter: Cum vedeți dumneavoastră în continuare evoluția economică și dacă aveți ceva așteptări legate de schimbări de rating sau a perspectivei?
Florin Cîţu: Nu, eu am văzut şi mesajul celor de la Standard&Poor's. Această - eu nu i-aş spune o criză politică -, această situaţie în care ne aflăm acum nu afectează deficitul sau traiectoria deficitului bugetar. Din punct de vedere fiscal, eu am spus şi voi spune tuturor că atât timp cât PNL este la guvernare, programul de guvernare aprobat anul trecut merge mai departe. Tot ceea ce am spus acolo - și acolo sunt lucruri foarte clare - investiţii şi reformă, le facem pe amândouă, și reformă şi investiţii. Bineînţeles, având şi o traiectorie de reducere a deficitului bugetar,  şi chiar dacă avem şi aceste şocuri care apar, vedeţi, valul patru, care va însemna cu siguranţă cheltuieli mai mari, vom putea să menţinem traiectoria deficitului, pentru că nu vreau să închidem economia şi nu vom închide economia şi atunci vom avea resurse pentru a plăti şi a păstra traiectoria de reducere a deficitului bugetar până în 2024. Acest lucru este foarte important pentru mine, pentru că este un semnal pe care îl dăm atât pieţei internaţionale, dar cred cu tărie că doar aşa putem să avem o economie competitivă. În acelaşi timp, referitor la celelalte lucruri, agenţia de rating se uită dacă un guvern se ţine de planul de guvernare şi va face reforme. Şi eu că spun că reformele le vom face: şi reforma companiilor de stat, şi reforma sistemului de pensii, şi reforma salarizării, şi reforma administraţiei. Toate aceste lucruri le vom face şi va fi mult mai uşor să le facem începând de luni, când vom avea oficial semnat PNRR, pentru că toate aceste reforme sunt în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acolo sunt 507, cred, borne pe care le avem de îndeplinit. Fiecare bornă...
Reporter: Se va aproba în această săptămână?
Florin Cîţu: Va fi aprobat în această săptămână, luni se va semna programul şi banii vor veni, prima tranşă la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie. Deci, toţi cârcotaşii care au stat pe margine şi au spus că nu se va întâmpla şi că nu vom putea face - se face şi va merge mai departe. Revenind la reforme, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, am pus reformele acolo, pentru că vreau să mă asigur că nu vor mai fi niciun fel de discuţii politice pe anumite reforme. Nu, aceste reforme ni le-am asumat şi le facem şi nu poate nimeni să le mai oprească, indiferent de cum vor încerca să joace politic, cu niciun şantaj, cu nimic, pentru că altfel nu primim banii. Şi vreau să văd acel partid politic care va spune că nu vrea să primească banii din PNRR sau va vota împotriva PNRR. Eu nu cred că există așa ceva, pentru că e vorba de 29,2 de miliarde de euro investiții pentru români, pentru cetăţenii români care, bineînţeles, vin cu reforme. De aceea, în ceea ce privește agenţiile de rating, dacă ne facem treaba și ne ținem de reforme, nu ar trebui să avem surprize din partea agenţiilor de rating. Și se vede. Chiar și în ultimele două săptămâni, deși au rămas la guvernare doar Partidul Naţional Liberal cu UDMR, tot ce am promis, am făcut; ne-am asumat un program de guvernare și mergem cu el mai departe. Nu există nicio deviație de la ceea ce am spus la începutul anului.
Reporter: Sigur că investitorii urmăresc toate aceste reforme, urmăresc planurile de listare, planurile privind managementul profesionist. V-aş întreba și dacă aveți alte măsuri punctuale de susținere a pietei de capital. S-a vorbit astăzi aici despre o idee de simplificare a raportărilor pentru investitori, a acelei declarații unice și a reducerii fiscalității pentru investitorii individuali pentru dețineri pe termen lung.
Florin Cîțu: Orice măsură care susține piaţa de capital este susţinută şi de mine. Simplificarea, bineînţeles, nu este nicio problemă. Măsura pe parte de fiscalitate -trebuie să vedem exact în contextul traiectoriei pe care o avem, de reducere a deficitului bugetar. Aici este doar o discuție, este o condiționalitate. Vreau să văd dacă va exista acest proiect. Dacă nu există un șoc major pentru bugetul României, bineînțeles că vom susține pentru că, repet, piaţa de capital din România trebuie dezvoltată și trebuie să devină o sursă de finanțare normală pentru companiile din România,  nu doar /.../ bancară, este adevărat, dar este nevoie și de o piață de capital pentru companiile din România. Mai mult de atât, eu cred că, pe lângă partea de finanțare, a fi listat sau te finanța prin piaţa de capital aduce și un mai multă de transparență și, de fapt, de asta avem nevoie. De aceea am spus că aceste companii de stat, oricât de mici ar fi, cât de mică ar fi listarea, pe mine mă interesează, pentru că lucrurile se fac mult mai transparent, şi când lucrurile se fac transparent, atunci suntem mult mai atenți cu investițiile, cu cheltuirea banului public și aşa mai departe. Deci, pe lângă finanțare, piaţa de capital aduce şi transparență, și responsabilitate din partea managementului.
Reporter: Vă mulțumesc foarte mult şi, dacă vă permite agenda, o ultimă întrebare scurtă. În prezent...
Florin Cîțu: Sigur, sigur.
Reporter: ... capitalizarea bursieră în PIB a pieței românești este în jur de 15% în timp ce media europeană este în jur de 45%. Ştim că piața poloneză de capital a crescut foarte mult datorită acelor proiecte de cofinanțare a proiectelor de fonduri europene prin bursă sau acceptarea cofinanțării bursiere în proiectele de fonduri europene. De ce depinde ca și România să adopte acest model?
Florin Cîțu: Cred că doar trebuie să creem cadrul legal. Pare un produs sintetic, așa, la prima vedere, dar nu știu produsul exact; pare o sursă de finanțare interesantă. Trebuie doar cadrul legal creat și atunci îi aștept pe cei de la Bursa de Valori să vină cu propuneri. De fiecare dată au avut în mine un susţinător. Repet, sunt de acord cu simplificări şi chiar mi se pare o idee foarte bună să găsești surse de finanțare, trebuie să ai capital ca să-ţi cofinanţezi proiecte, chiar este interesant, dar trebuie să avem proiectul întâi. Nu aș vrea să vorbesc pe ceva ce încă nu am văzut.
Reporter: Mulțumim foarte mult!
Reporter: Vă mulțumim foarte mult, domnule premier!
Florin Cîțu: Mulțumesc şi eu. Și mult succes pieţei de capital din România! Va avea în mine, întotdeauna, un susţinător. Mulţumesc!
Reporter: Vă mulțumim și noi! Mult succes!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe