Actualitate

Luni, 31 Ianuarie 2022

Intervenția online a prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă - Alianţa pentru Turism, Braşov, 31 ianuarie 2022

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua și bine v-am găsit! Mă bucur să ne revedem, chiar și în acest format hibrid. Am ținut să fiu alături de dumneavoastră, astăzi, pentru a vă felicita pentru lucrurile bune pe care le faceți pentru mediul economic românesc, prin intermediul alianței din care faceți parte și prin afacerile pe care le desfășurați cu succes în România.

Știu cât v-a fost de greu în pandemie, turismul fiind unul dintre cele mai afectate sectoare. Guvernul pe care îl conduc este alături de dumneavoastră, pentru a căuta cele mai bune soluții pentru depășirea acestor vremuri grele.

Am înțeles că astăzi, principala dumneavoastră temă de discuție va fi legată de organizațiile de management al destinației.

Operaționalizarea OMD-urilor reprezintă un jalon asumat de România prin PNRR, care trebuie atins până la final de septembrie 2022, moment până la care trebuie definit modelul solid de guvernanță pe care România îl va adopta pentru dezvoltarea turismului.

Suplimentar, până pe 31 decembrie 2023, România are ca țintă înființarea a 8 OMD-uri care, în 2 ani de zile, să genereze în județele în care vor activa, o creștere cu 20% a numărului turiștilor străini față de anul 2019.  Iar această creștere este o altă țintă din PNRR.

Instituirea și operaționalizarea OMD-urilor vor fi bazate pe recomandările OCDE incluse în studiul „Operaționalizarea organizațiilor de management al destinației”. Sunt sigur ca turismul din Romania va avea de câștigat ca urmare a invitării țării noastre să adere la OCDE, săptămâna trecută. L-am primit vineri, la Palatul Victoria, pe secretarul general Cormann, căruia i-am promis deja că vom fi extrem de responsabili în atingerea condițiilor de aderare la organizația care reunește 90 la sută din investițiile străine directe și 70 de la sută din producția și comerțul de pe glob.

Studiul la care mă refer, publicat în 2020, a reprezentat răspunsul dat de OCDE solicitării Ministerului Antreprenoriatului si Turismului de a primi informațiile și ajutorul necesar pentru operaționalizarea acestui instrument.

La nivelul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (M.A.T.), există deja un grup care lucrează la definitivarea modificărilor pentru stabilirea clară a atribuțiilor OMD-urilor, pentru asigurarea unui cadru normativ coerent și în sprijinul turismului din România, iar din acest grup fac parte și reprezentanții dumneavoastră, ai Alianței pentru Turism.

Știu că vă preocupă foarte mult restricțiile sanitare și, implicit, măsurile de susținere pentru HORECA, de aceea, aș vrea să vă spun că, din punctul nostru de vedere, România are potențialul turistic necesar, astfel încât HORECA să se apropie de 10% din PIB, un motiv în plus ca statul și mediul privat să fie parteneri.

Restricțiile sanitare actuale sunt măsuri care încearcă să aducă în balans atât nevoile industriei, cât și contextul medical actual. După mesajele specialiștilor din sănătate, atât din Organizația Mondială a Sănătății, cât și din alte instituții, se pare că ne îndreptăm spre o primăvară și o vară mai liniștite, cu mai puține măsuri sanitare, dacă nu apare o altă tulpină COVID-19 mai agresivă.

Iar după cum am promis la fiecare întâlnire pe care am avut-o până acum cu dumneavoastră, veți continua să fiți partenerul nostru de dialog în elaborarea măsurilor sanitare!

În ceea ce privește HORECA 1, sperăm ca până la finalul primei săptămâni din februarie toți banii să ajungă în conturile beneficiarilor. Din câte rețin, plățile au început pe 20 ianuarie, iar suma totală restantă era de 1,13 miliarde lei și va fi acoperită în integralitate. Iar în funcție de execuția bugetară, de evoluția PIB-ului, de ponderea măsurilor privind compensarea costurilor pentru a depăși provocarea din domeniul energetic, putem vorbi în vară de HORECA 2 la rectificarea bugetară.

În acest sens, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (M.A.T.) a pus în consultare publică un act normativ care să permită implementarea Programului HORECA 2, în cazul în care rectificarea bugetară va cuprinde suplimentarea bugetului M.A.T.

Măsurile de plafonare și compensare a facturilor la energie și pentru IMM-uri reprezintă un alt sprijin la care Guvernul s-a angajat față de mediul economic cu un efort bugetar semnificativ.

Mai mult, azi-dimineață, am decis, în ședința de guvern, pentru HORECA, sector care se confruntă cu lipsă de lichiditate, prelungirea măsurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici pentru o perioadă de 180 de zile, calculată de la data intrării în vigoare a ordonanței. Concomitent, s-a prevăzut și mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade de 180 de zile din totalul de 365 zile ale anului fiscal.

Rețin că la ultima noastră discuție ați ridicat și problema crizei de personal din industrie. Am făcut deja un prim pas pentru rezolvarea pe termen scurt a crizei resursei umane din HORECA. Un contingent de 100.000 de lucrători străini a fost aprobat săptămâna trecută și urmează să primim informații și de la MAE cu privire la dezvoltarea rețelei de consulate, pentru a ne asigura că dosarele vor fi procesate în ritmul cerut de piață.

Pe termen mediu și lung, unitățile educaționale și mediul antreprenorial în turism din România trebuie să reia legăturile și să dezvolte în mod competitiv și atractiv sistemul educațional dual.

Este clar că industria HORECA se confruntă cu o criză prelungită de personal și de aceea venim către dumneavoastră cu rugămintea de a ne susține în identificarea punctuală și detaliată a nevoilor de personal sectorial.

Vă mulțumesc încă o dată pentru invitație și reiterez deschiderea Guvernului pe care îl conduc către un dialog consistent cu mediul de afaceri! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe