Actualitate

Miercuri, 14 Iulie 2021

Declaraţii susținute de președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, la începutul şedinţei de guvern

Galerie foto

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua. Astăzi președintele României, Klaus Iohannis, ne onorează cu prezența domniei-sale, la ședința de guvern, ședință de guvern pe care domnul președinte o va prezida. Aşa cum ştiţi, astăzi vom aproba în şedinţa de guvern memorandumul pentru proiectul ”România educată”. Domnule preşedinte, aveţi cuvântul.

Klaus Iohannis: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Doamnelor şi domnilor miniştri, astăzi este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei din ţara noastră. Împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului ”România educată”. Vă mulţumesc pentru colaborarea de până acum şi sunt convins că veţi depune toate eforturile astfel încât să schimbăm în bine sistemul de învăţământ românesc. Reforma acestuia este obligatorie dacă vrem ca generaţiile viitoare să beneficieze de educaţie de calitate şi de şanse reale pentru a fi competitivi pe o piaţă a muncii în continuă şi rapidă schimbare.

”România educată” este un proiect cu legitimitate democratică, un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare naţională în domeniul educaţiei din perioada post-decembristă. Avem toate premisele pentru a prioritiza investiţiile în educaţie şi pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învăţământul românesc are atâta nevoie. Proiectul ”România educată” are deja un sprijin financiar important prin intermediul PNRR, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 3,6 miliarde de euro, atât este prevăzut. O ţară pe deplin dezvoltată şi cu o democraţie consolidată are o populaţie educată şi corect informată. Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcţional şi ştiinţific. În faţa acestor probleme, ”România educată” propune soluţii concrete, obiective, măsuri şi ţinte ambiţioase, dar realiste.

Dintre ţintele concrete pe care ni le propunem reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea ratei de analfabetism funcţional, asigurarea competenţelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât şi al elevilor, dezvoltarea învăţământului profesional, precum şi creşterea numărului de absolvenţi de studii superioare.

Proiectul ”România educată” este unul foarte aproape de sufletul meu. Cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar şi o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral.

Guvernul României a dovedit că este capabil să gestioneze situaţii şi crize complexe. Sunt convins că implicarea executivului va face posibilă operaţionalizarea proiectului ”România educată” într-o manieră predictibilă şi eficientă. Este important, în acelaşi timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislaţiei necesare.

Stimaţi membri ai guvernului, românii aşteaptă un plan coerent de implementare, cu responsabili şi cu termene realiste, care să pună sistemul de educaţie pe făgaşul necesar, unul al coerenţei, al responsabilităţii, al stabilităţii şi al profesionalismului. Singurul tren către un viitor mai bun este educaţia. Doar astfel putem oferi copiilor şi tinerilor din România şansa de a profita pe deplin de oportunităţile pe care le oferă o economie modernă şi o societate democratică. România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potenţialul tinerilor noştri. Nu ne permitem să-i pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm nici un copil în urmă. Trebuie să acţionăm acum! Eu vă rămân alături în faza de implementare a proiectului ”România educată”. Vă doresc mult succes şi vă mulţumesc pentru implicare! Mulţumesc, domnule prim-ministru!

Florin Cîţu: Vă mulțumesc, domnule președinte. Mă bucur că, în mandatul Guvernului pe care îl conduc, aprobăm acest memorandum pentru implementarea Proiectului amplu ”România Educată”, proiect inițiat de dumneavoastră, domnule președinte. Este nevoie de reformă, mai ales în educație, pentru că reformând și moderninzând învățământul românesc, investim în viitor!

Este un proiect de țară iar noi, cei care avem putere de decizie, avem datoria de a-l implementa! Datoria este a noastră, față de societate, față de elevi, față de studenți. Inclusiv față de angajatorii care au nevoie de oameni cu baze și cunoștințe solide. Iar pentru asta este nevoie de creșterea calității educației.

Trebuie să fim conștienți de faptul că este nevoie să aducem îmbunătățiri pentru fiecare elev, student sau profesor, indiferent de mediul din care provine, adaptat la cerințele fiecăruia. Trebuie să reducem abandonul școlar, să reducem inechitățile, să ne adaptăm inovării tehnologiei, să investim în învățământul dual. În acest sens, vreau să salut obiectivele și țintele asumate de acest proiect, și o să enumăr câteva dintre ele: scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea cu minimum 50% a prezentei ratei de analfabetism funcțional, astfel încât, la orizontul 2030, să ajungă la cel mult 20%. Totodată, ne propunem ca, până în 2030, toți profesorii și cel puțin 85% dintre elevi să aibă competențe digitale de bază. 

Așa cum știm, proiectul «România Educată este inclus și în PNRR, și beneficiază de o sumă importantă, în valoare de 3,6 miliarde de euro. Iar prin alte fonduri europene, vom finanța cu 400 de milioane de euro renovarea unităților de învățământ preuniversitar de stat. Vom construi școli și creșe noi. Avem nevoie de ele! 

Domnule președinte, vă garantez că, așa cum suntem parteneri în reformele pe care ni le-am asumat pentru statul român, aveți în mine un partener de încredere în a transforma acest proiect în realitate.

După aprobarea acestui memorandum, vom trece la următoarele etape, respectiv constituirea, până la 1 august 2021, a unui grup de lucru interministerial coordonat de premier, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului „România Educată”; adoptarea, până la 10 septembrie 2021, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea Planului de acțiune, cu termene și responsabilități, pentru implementare, elaborarea, până la 1 octombrie 2021, a Pachetului legislativ, care să asigure implementarea proiectului „România Educată”, precum și organizarea de consultări cu partenerii sociali, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, ai mediului economic și ai organizațiilor neguvernamentale, pentru definitivarea Pachetului legislativ, cu termen de implementare octombrie – noiembrie 2021.

Ulterior, acest proiect trebuie să fie adoptat cât mai rapid de Parlamentul României, pentru că întreaga clasă politică, indiferent de partid, trebuie să conștientizeze că ”România Educată” trebuie să fie lege!

Avem nevoie de o Românie educată, avem nevoie de reforme pentru o Românie puternică și liberală!

Domnule președinte, vă mulțumim! Eu și întreg Guvernul vă suntem parteneri, astfel încât ”România Educată” să devină realitate.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe