Actualitate

Marți, 17 Martie

Intervenția premierului Ludovic Orban în cadrul videoconferinței cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu miniștrii cu responsabilități în gestionarea epidemiei COVID-19

[Check against delivery]

***

Ludovic Orban: Domnule președinte, stimați colegi, avem câteva direcții clare de acțiune. Obiectivul cel mai important este limitarea răspândirii infecției cu coronavirus. Pentru a limita răspândirea apelăm la diferite categorii de măsuri. Știm foarte bine că există riscul ca distribuirea în comunitate să aibă o probabilitate mai mare. Până acum aproape toate cazurile au fost cazuri cu persoane care au venit din străinătate, în special din Italia, existând foarte puține cazuri de răspândire în comunitate. 
Este evident că a apărut riscul crescut al răspândirii în comunitate și atunci va trebui să luăm toate măsurile posibile, gradual, pentru a reduce riscul răspândirii în comunitate. Aceste măsuri, pe lângă restricțiile pe care le-am dat - limitarea adunărilor publice până la 50 de persoane, închiderea anumitor categorii de activități publice - vor trebui să fie analizate foarte bine de Ministerul de Interne, de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, pentru a duce la efecte imediate. 
Suntem mobilizați pentru câteva obiective: creșterea capacității de diagnosticare. Pentru acest lucru este necesară inventarierea tuturor aparatelor pe care le avem în țară, achiziționarea de noi aparate, creșterea numărului de specialiști care sunt implicați în punerea diagnosticului și, evident, asigurarea consumabilelor pentru a putea face față unei capacități crescute de diagnosticare. 
Doi, am avut o criză, de fapt o penurie în ceea ce privește echipamentele de protecție. Aici acționăm pe mai multe direcții, folosim toate canalele posibile pentru a putea obține aceste echipamente de protecție. Suntem obligați, pe cele mai multe, să le obținem din afară, pentru că în România nu a existat capacitate de producție. Pe de altă parte, încercăm să identificăm producători români care să aibă capacitatea să producă în România, de la biocide, dezinfectanți, măști, combinezoane și toate celelalte categorii de materiale care sunt necesare. 
Trei, va trebui să asigurăm niște reguli și în ceea ce privește organizarea muncii la locul de muncă de către toți angajatorii, astfel încât să diminuăm riscul de îmbolnăvire la locul de muncă. Aici va trebui, prin ITM și prin Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, să stabilim câteva reguli clare. Sigur că la ora actuală nu putem asigura noi materialul de protecție necesar de protejare a angajaților, dar sunt o serie de măsuri care, până la apariția unor cantități suplimentare de echipamente de protecție pe care să le putem da noi către angajator, se pot lua pentru a reduce riscul infectării. 
Avem, de asemenea, ca obiectiv creșterea capacității de cazare. 
Domnule președinte, la granița dintre Austria și Ungaria, după cum bine știți, sunt mii de români care au fost opriți la granița maghiară, din cauza deciziei guvernului maghiar, pentru care domnul Aurescu, prin intervențiile pe care le-a avut, se pare că a reușit să obțină din partea guvernului maghiar posibilitatea tranzitării Ungariei. Dar asta va însemna că noi o să ne trezim cu mii de oameni care vor veni, probabil în cursul zilei, serii de astăzi sau zilei de mâine, pe care va trebui fie să îi introducem în centre de carantină, fie în izolare la domiciliu. 
De asemenea, situația din Italia devine din ce în ce mai critică și și aici va trebui să găsim o soluție. Ori îi ajutăm pe românii rămași acolo, fără mijloace de subzistență, alocând niște resurse pentru a le asigura subzistența acolo, ori creăm un coridor de transport, cel mai probabil aerian, că pe rutier nu se poate realiza, dar și asta va duce la creșterea necesității de a avea spații suplimentare de cazare în spațiile de carantină. 
Evident, asigurarea condițiilor decente de viață pentru cei în spații de carantină; de asemenea, implicarea autorităților locale, cu obligații clare și cu sancționarea celor care nu se implică, în verificarea respectării izolării la domiciliu, pentru că este, iarăși, un punct pe care va trebui să îl aplicăm cu foarte multă fermitate. 
Nu în ultimul rând, este important setul de măsuri pe care îl vom adopta pentru a da un răspuns coerent și potrivit provocărilor pe care le avem în economie din cauza efectelor coronavirus. Noi considerăm că este important ca economia să funcționeze, ca oamenii să se ducă la lucru, ca firmele care au capacitatea de a-și derula activitatea în condiții normale să funcționeze, astfel încât să afectăm cât mai puțin economia. Pe de altă parte, avem semnale clare, din foarte multe domenii de activitate, că se ajunge la situație chiar de moarte subită, cum e în domeniul turismului, în domeniul hotelier, în domeniul restaurantelor, în domeniul organizării de evenimente/spectacole, și aici va trebui clar să luăm niște măsuri prin care să oferim o protecție atât angajatorilor, cât și angajaților. 
Ne-am propus ca, la ședința de guvern de mâine, să adoptăm un prim set de măsuri pe care le considerăm absolut necesare, cu efecte benefice clare, urmând ca, ulterior, să consultăm mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociații profesionale pentru a identifica alte categorii de măsuri. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe