Actualitate

Marți, 02 Iunie

Intervenția premierului Ludovic Orban la dezbaterea „Resetarea sistemului de sănătate: de la experiența din criza Covid, la reformă și modernizare”, organizată de CursDeGuvernare.ro

Galerie foto

 

Ludovic Orban: Este clar că şi înainte de această epidemie, dar, mai ales, după această epidemie va trebui să ne gândim cu foarte mare atenţie şi grijă la sistemul de sănătate din România. Această epidemie a scos în evidenţă o serie de lucruri care nu funcţionează, o serie de lucruri care trebuie îndreptate, o serie de tare de sistem şi, mai ales, o tratare, o lungă perioadă de timp, a sistemului de sănătate mai mult ca o Cenușăreasă. Aici aş trece în revistă câteva elemente: infrastructura spitalicească, care este o infrastructură veche, în care foarte puține investiții noi au fost cu adevărat promovate și care, în mare parte, creează extrem de multe probleme.
În al doilea rând, subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate. Realitatea este că sistemul de sănătate se bazează pe contribuțiile plătite de un număr restrâns de cetățeni în România. Există foarte multe categorii de scutelnici, de oameni care, deși beneficiază de serviciile de sănătate, nu participă la finanțarea sistemului de sănătate.
În al treilea rând,  când mă refer la infrastructură, mă refer și la tot ceea ce înseamnă infrastructura de comunicare. Aplicațiile, și alea care au fost puse în funcțiune, nu merg; cardul de sănătate, se știe foarte clar, este aproape în colaps, sistemul digital pentru cardul de sănătate; nivelul de digitalizare în sănătate este unul extrem de înapoiat. Chiar noi acum ne-am confruntat cu nevoia de digitalizare cu toate bazele de date pe care a trebuit să le administrăm într-un timp extrem de scurt, pe necesitatea transmiterii informațiilor într-un sistem extrem de rapid. Şi aici lucrurile, clar, trebuie schimbate rapid.
De asemenea, în ceea ce privește politica medicamentului va trebui să intervenim foarte serios în perioada următoare, pentru că menținerea acestui sistem de clawback, fără o regândire a lui, a dus practic la dispariția de pe piața românească a sute poate chiar mii de medicamente, din cauza faptului că este pusă în spinarea mediului privat suportarea acestei taxei de clawback care, în mare parte, se datorează, pe de o parte, menținerii unui plafon pentru medicamente decontate și gratuite care nu este conform cu consumul, și, pe de altă parte, unui dezechilibru în ceea ce privește raportul între inovative și generice și, de asemenea, altor factori care au determinat situația de astăzi.
Cred, de asemenea, că trebuie să ne gândim la măsuri în ceea ce privește managementul spitalicesc. Procedurile, deși ele, teoretic, există, nu sunt cunoscute, n-a existat niciun for de implementare a lor, managementul spitalicesc, în cea mai mare parte, este un management fără pregătirea necesară, care nu are autoritatea pentru a impune respectarea tuturor regulilor în spitale și care permite, practic, un sistem policentric de autoritate la nivelul spitalelor. Nu în ultimul rând și în ceea ce privește funcţionarea structurilor suport, va trebui, şi aici, domnul ministru al sănătăţii, evident, va gândi, în perioada următoare, alături de specialiști, niște modernizări în sistem, de la INSP, chiar plecând de la Ministerul Sănătății, INSP, Agenția Medicamentului și dispozitive medicale, direcțiile de sănătate publică - au nevoie de o schimbare de mentalitate și de o modernizare cât mai rapidă, pentru a face față nevoilor sistemului medical și mai ales că obiectivul fundamental este o creștere a calității serviciilor care sunt oferite către cetățeni.
Mă opresc aici. Accentuez că în următoarea perioadă investițiile în sănătate reprezintă o prioritate pentru noi, alături de investiții în infrastructura de transport, infrastructura energetică, investițiile în educație și investițiile în comunicații și în cercetare-dezvoltare. Deci, sunt practic printre prioritățile noastre. De altfel, s-a văzut că ne-am mișcat destul de repede. Am văzut o acțiune anterioară care s-a derulat în pas de melc, până am venit noi la putere şi am reuşit în şase luni să semnăm contractele de finanțare pe cele trei spitale regionale: Iași, Cluj-Napoca și Craiova. Contracte de finanțare care arată clar voința noastră de realizare a acestor infrastructuri spitalicești la standardele europene, la un nivel de modernitate și calitate care să ne pună în rândul sistemului de sănătate european. Pe lângă asta, avem o serie de alte proiecte pe care le susținem și care se vor derula fie cu finanțare din partea BERD sau din partea altor finanțatori instituționali, fie împreună cu parteneri locali pentru a crește infrastructura, calitatea infrastructurii de sănătate.
Mă opresc aici și vă mulțumesc pentru invitație! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe