Actualitate

Marți, 24 Mai 2016

Întrevederea premierului Dacian Cioloș cu vicepreședintele american Joseph Biden

 

Prim-ministrul Dacian Cioloș a avut o întrevedere, marți, 24 mai a.c., la Washington, cu vicepreședintele SUA, Joseph Biden, în cadrul vizitei care se desfășoară în perioada 22-25 mai a.c. în SUA.

În cadrul discuțiilor, premierul român și vicepreședintele american au abordat câteva dintre principalele aspecte de pe agenda bilaterală, cu accent pe interesul comun de a întări Parteneriatul Strategic, care stă la baza cooperării dintre cele două țări. Cei doi înalți demnitari și-au exprimat satisfacția față de nivelul excelent al dimensiunii de securitate și apărare, subliniind că există premise favorabile pentru consolidarea și aprofundarea acestuia.
”Principalul obiectiv al vizitei este consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, astfel încât cooperarea economică să atingă acelaşi nivel înalt de excelenţă şi dinamică pozitivă precum interacțiunea pe palierul politico-militar” a declarat premierul Cioloș. La rândul său, vicepreședintele Biden a subliniat că România a fost și rămâne un partener și aliat de încredere al SUA. De asemenea, acesta a arătat că există un interes reciproc de utilizare a potențialului semnificativ de dezvoltare a cooperării economice.
Convorbirile au vizat și stadiul pregătirii Summit-ului NATO de la Varșovia, din luna iulie a acestui an. Premierul Dacian Cioloș a prezentat aspectele de securitate și apărare care prezintă un interes particular pentru România, precum și poziția națională în raport cu principalele tematici care vor fi supuse dezbaterii în cadrul reuniunii la nivel înalt a Aliaților. Premierul a evidențiat faptul că România dorește sprijinul activ al SUA pentru o prezență Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.  
La rândul său, vicepreședintele Biden a reconfirmat angajamentul SUA, atât în plan bilateral româno-american, cât și în context aliat, în vederea consolidării securității și apărării în spațiul euroatlantic. Oficialul american a salutat implicarea activă a României în eforturile de prevenire și combatere a riscurilor și provocărilor de securitate cu care se confruntă Alianța Nord-Atlantică.
Prim-ministrul român și vicepreședintele american au avut și un schimb de opinii privind evoluțiile relevante din vecinătatea estică și cea sudică a Alianței Nord-Atlantice, cu accent pe Republica Moldova și Ucraina.

https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/05/24/readout-vice-president-bidens-meeting-prime-minister-dacian-ciolos

 

Întâlnire cu Joseph R. Biden, Jr., Vicepreședinte al Statelor Unite

 

Declarații de presă după întâlnirea cu Joseph R. Biden, Jr., Vicepreședinte al Statelor Unite

[Check against delivery]

Dacian Cioloş: Bună ziua! Am avut o discuţie lungă şi aprofundată cu vicepreşedintele Biden, în care am trecut în revistă mai multe subiecte de interes comun. Am apreciat Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu Statele Unite şi faptul că acest parteneriat a livrat deja rezultate cu scutul de la Deveselu, care tocmai a fost inaugurat şi pe care sperăm, împreună cu Statele Unite, să putem să-l declarăm în cadrul sistemului de apărare al NATO. Tot în acest context, al summit-ului NATO de la Varşovia, am solicitat sprijinul Statelor Unite şi am obținut promisiunea că vom fi susţinuţi atât pentru întărirea cooperării la Marea Neagră, cooperare militară la nivel naval - am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria şi cu Turcia şi am avut promisiunea sprijinului în cadrul summit-ului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susţinută de NATO. Totodată, am solicitat sprijinul pentru o brigadă multinaţională pe teritoriul României, tot în parteneriat cu aliaţi, o brigadă unde România s-a angajat să pună la dispoziţie resurse - toate acestea în cadrul sistemului de descurajare şi de apărare pe tot flancul estic al Europei, nu doar pe partea nord-est, ci şi pe partea de sud-est. 
Am discutat, de asemenea, despre posibilitatea de a dezvolta relaţiile de cooperare în domeniul economic, de a stimula investiţiile americane în România. Avem şi susţinerea Casei Albe pentru acest lucru, un subiect pe care, de altfel, l-am discutat nu numai ieri la Detroit, dar şi astăzi, cu secretarul Pritzker pentru comerţ. Avem o foaie de parcurs unde Statele Unite o să ne sprijine atât pentru a dezvolta instrumente financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi pentru a dezvolta calitatea managementului companiilor de stat. Am trecut în revistă cu vicepreşedintele Biden şi cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic European. Aici am insistat în primul rând pe importanţa sprijinirii Republicii Moldova, pentru a împărtăşi aceleaşi valori democratice pe care le împărtăşim şi noi - şi am avut şi aici garanţia sprijinului Statelor Unite pe acest subiect. Sigur, am amintit şi de interesul şi aşteptarea României pentru a progresa pe dosarul privind Visa Waiver. Înţelegem situaţia politică din Statele Unite din acest an, dar am fost de acord că pe acest subiect vom continua să lucrăm împreună pentru ca în cel mai scurt timp să putem găsi soluţii. Mulţumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe