Actualitate

Joi, 09 Ianuarie

Întrevederea premierului Ludovic Orban cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și declarații comune de presă

Galerie foto

[Check against delivery]

 

Ursula von der Leyen: Bună dimineaţa! Îmi face o deosebită plăcere și onoare să îl avem pe premierul României astăzi aici, pe domnul Ludovic Orban. Ce plăcere să vă revăd și vă avem aici, la Comisia Europeană, pentru prima dată de la începutul mandatului. Mă bucur în mod deosebit că vom avea posiblitatea de a avea o reuniune bilaterală astăzi. Avem foarte multe subiecte de discutat. Desigur, vom vorbi despre planurile dumneavoastră în ceea ce privește economia, planurile de reformare a sistemului de justiție, un lucru foarte important, cu multe provocări, dar, desigur, ştiţi că Comisia Europeană este alături de dumneavoastră şi am început deja să discutăm despre subiecte de interes comun, fie că este vorba de Pactul Verde European (The European Green Deal) sau despre dezvoltarea economiei, după cum am menţionat deja. De asemenea, vom discuta despre cum poate Uniunea Europeană să fie pregătită pentru era digitală şi în acest domeniu, contez pe România, pentru că aveți o reputație excelentă în acest domeniu. Deci aștept cu mare interes discuțiile noastre și mă bucur încă o dată că sunteți prezent aici. Un bun venit călduros!

Ludovic Orban: Mă bucur că am ocazia de a avea această primă întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în noua calitate oficială de prim-ministru al României. Este o ocazie excelentă pentru a-i prezenta președintelui Comisiei Europene evoluţiile pozitive din România. Faptul că România este un partener serios, un partener responsabil, angajat în atingerea obiectivelor Uniunii Europene și în aplicarea reglementărilor adoptate de instituțiile europene. Sigur că vom avea ocazia de a discuta probleme extrem de importante privind viitorul Uniunii Europene, problemele care ne frământă legate de noul buget al Uniunii Europene, în care ne dorim foarte mult să se mențină aceeași atenție pentru politica de coeziune, pentru politica agricolă comună. De asemenea, ne dorim ca în cadrul Green Deal să existe o atenție specială acordată fiecărei țări și să existe, într-adevăr o susținere pentru fiecare țară, pentru atingerea obiectivelor care sunt stabilite în, practic, acest Pact Verde extrem de ambițios pe care și-l propune Comisie Europeană. Cu siguranță că ne vom prezenta în continuare obiectivele pe care le avem legate de aderarea României la Schengen, de obiectivul pe care îl avem de a pune în practică recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare, astfel încât într-un timp cât mai scurt să reușim să obținem, practic, încheierea acestui mecanism. Lucrurile se știu foarte limpede, în România, practic, au avut loc evenimente importante, care au schimbat în mod profund şi în bine realităţile din România, se ştie foarte clar că atât președintele României, cât și Guvernul de la București sunt profund angajate în atingerea obiectivelor pe care le-am amintit.

Ursula von der Leyen: În regulă. Vă mulțumesc foarte mult! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe