Actualitate

Miercuri, 26 Octombrie 2022

Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen

Galerie foto

 

 

***

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut astăzi, 26 octombrie 2022, la Bruxelles, o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Discuțiile s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova.
”Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Prim-ministrul a menționat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că  progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.
Șeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor  asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție  digitala, ecologică și consolidarea rezilienței.
Premierul României a menționat că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanța acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piața UE a produselor din această țară și eliminarea tarifelor  de roaming.
Premierul a reiterat angajamentul României pentru susținerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea și integrarea refugiaților, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacție recunoașterea de către președinta Comisiei Europene a eforturilor autorităților si cetățenilor romani pentru sprijinirea si integrarea refugiaților din Ucraina, respectiv susținerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se află astăzi și mâine într-o vizită de lucru la Bruxelles. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe