Actualitate

Luni, 28 Nov 2022

Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Galerie foto

 

 

***

 

 

***

 

COMUNICAT DE PRESĂ


 
Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în vizită la București cu ocazia Ministerialei Afacerilor Externe din țările NATO.
Reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO are loc în contextul în care este consacrat rolul României de aliat al NATO pe Flancul Estic și capacitatea  de a pune în aplicare politicile Alianței, cu precădere transformările decise la Summit-ul de la Madrid, adoptate după agresiunea militară rusă în Ucraina.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a apreciat măsurile luate din timp de Alianța Nord-Atlantică pentru apărarea colectivă a Flancului Estic, inclusiv întărirea apărării și descurajării aliate în România, pre-poziționarea de capabilități pe teren, exercițiile și întărirea prezenței aliate. În acest sens, premierul României a menționat desfășurarea Diviziei aeropurtate 101 americane - celebră pentru debarcarea în Normandia și care revine în premieră în postură operațională - , sprijinul acordat de Franța ca națiune cadru, precum și de Belgia și Olanda pentru Grupul de Luptă cu capacitatea de a fi crescut la nivelul unei brigăzi, în caz de necesitate.
Secretarul general al NATO a mulțumit României pentru găzduirea Ministerialei NATO și pentru contribuția la politicile și misiunile Alianței, dar și pentru creșterea bugetului Apărării, începând din 2023, la 2,5% din PIB. Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat faptul că NATO a ajuns la 300.000 oameni forță de reacție cu grad înalt de pregătire ce pot fi desfășurați la diferite momente, dublarea numărului de Grupuri de Luptă la nivel de batalion, cu posibilitatea de creștere la stadiul de brigadă, și dublarea numărului de echipamente prepoziționate în regiune.
De asemenea, cei doi înalți oficiali au subliniat importanța sprijinului pentru Ucraina, mai ales pe timp de iarnă, inclusiv prin Comprehensive Assistance Package for Ukraine, proiect NATO la care România își va suplimenta contribuția. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe