Actualitate

Marți, 20 Februarie 2018

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European

Galerie foto

Întrevedere cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European

 

Declarații de presă comune susținute de premierul Viorica Dăncilă și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, la Bruxelles

 [Check against delivery]

Antonio Tajani: Bună ziua, tuturor. Am avut o întâlnire lungă cu doamna prim-ministru Dăncilă, o fostă colegă a noastră, aici, în parlament, care s-a întors acasă pentru câteva momente, pentru a discuta despre relaţiile noastre. Am subliniat importanţa primului mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul rând, pentru adoptarea cadrului financiar multianual. Parlamentul insistă asupra aprobării definitive a CFM-ului înainte de alegerile europene, deci în acest mandat, şi contăm pe colaborarea cu preşedinţia română /a Consiliului UE/. Am discutat şi despre nevoia ca bugetul european să crească; nu am dori ca banii să vină din buzunarul cetăţenilor, ci, aşa cum va propune Parlamentul în următoarele zile, taxând economia digitală. Am vorbit despre un alt element important, care va fi Brexit-ul. Votul Parlamentului European va însemna sfârşitul acestui proces şi colaborarea cu preşedinţia română a Consiliului UE va fi extrem de importantă şi din punctul de vedere al acestui punct. Preşedinţia română va avea un rol important şi în procesul de integrare din Balcani, va continua ceea ce vor face preşedinţia bulgară şi cea austriacă, şi având în vedere că România deţine o cunoaştere aprofundată a realităţilor din spaţiul balcanic. Am cerut guvernului român să continue să consolideze statul de drept, să continue lupta împotriva corupţiei, pentru transparenţă şi competitivitate. Doamna prim-ministru mi-a dat asigurări în legătură cu disponibilitatea față de colaborarea cu Parlamentul European și în legătură cu disponibilitatea de a veni în plenară, în Parlament, pentru a vorbi despre proiectele României și pentru o dezbatere în legătură cu viitorul Europei. Deci, mulțumesc încă o dată pentru această vizită. Mulțumesc că ați venit înapoi acasă!

Viorica Dăncilă: Mulțumesc și eu, domnule preşedinte Antonio Tajani, pentru primirea călduroasă și deschiderea de care ați dat dovadă. Venirea mea, astăzi, aici este emoționantă. Astăzi am venit în calitate de prim-ministru și cred că împreună cu dumneavoastră, împreună cu liderii europeni, trebuie să găsim soluții la provocările care urmează. Am vorbit, așa cum a menționat domnul preşedinte, despre președinția României la 1 ianuarie 2019, despre provocările la care trebuie să răspundă România, Brexit-ul, cadrul financiar multianual. Am fost întru totul de acord cu domnul preşedinte Antonio Tajani referitor la creșterea bugetului sau menținerea unui buget de același nivel, dar, în același timp, susținerea politicii de coeziune și a politicii agricole comune. Cred că o bună cooperare este benefică pentru Europa, este benefică pentru România, iar faptul că prima mea vizită în calitate de prim-ministru a fost aici, la Bruxelles, la instituțiile europene, arată dimensiunea europeană pe care vreau să o dau guvernului pe care îl conduc. Sunt convinsă că va fi o colaborare foarte bună, sunt convinsă că preşedintele Parlamentului European va fi implicat în a ne ajuta în ceea ce privește președinția Consiliului Uniunii Europene și voi veni să vorbesc în Parlamentul European despre viitorul Europei, la care România trebuie să fie parte activă, o parte implicată, având în vedere, așa cum am spus anterior, președinția și provocările. Sunt convinsă că o bună colaborare asupra președinției, o colaborare corectă, transparentă între Guvernul de la Bucureşti și Parlamentul European și preşedintele Parlamentului European vor aduce un plus, un plus de valoare atunci când România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. În același timp, sunt convinsă că, împreună, vom depune toate eforturile pentru încheierea unui acord politic în ceea ce privește cadrul financiar multianual în timpul președinției României. Mulțumesc și, încă o dată, îi mulțumesc domnului preşedinte al Parlamentului European, domnului Tajani, pentru deschidere și pentru efectiv primele puncte în ceea ce privește buna cooperare între preşedintele Parlamentului și Guvernul de la Bucureşti.

Antonio Tajani: Mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe