Actualitate

Joi, 09 Ianuarie

Întrevederile premierului Ludovic Orban cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, precum și cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în a doua zi a vizitei la Bruxelles

Prim-ministrul României Ludovic Orban a avut miercuri, 8 ianuarie 2020, în cea de-a doua zi a vizitei de lucru la Bruxelles, întrevederi cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

În linia întrevederilor anterioare avute la Bruxelles, premierul Ludovic Orban a prezentat prioritățile Guvernului României și a transmis, și în dialogul cu cei trei reprezentanți ai Comisiei Europene, un mesaj clar de angajament din partea României de a acționa, în continuare, ca un partener loial și profund atașat proiectului european, precum și interesul deosebit al Executivului român de a avea un dialog deschis, direct și substanțial cu toate instituțiile europene pe temele de interes de pe agenda europeană și națională.

Întrevederile au oferit oportunitatea prezentării așteptărilor României de la noua Comisie Europeană, cu accent pe domeniile aflate în coordonarea directă a oficialilor Comisiei, precum și evidențierii obiectivelor avute în vedere de Guvernul României pentru perioada următoare pe domeniile de interes pentru interlocutorii europeni.

În cadrul întrevederii cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, au fost abordate aspecte privind digitalizarea și măsurile avute în vedere de Guvernul român în scopul accelerării acestui proces la nivel național, precum și referitoare la politica UE în domeniul concurenței și ajutorului de stat. Doamna comisar a salutat crearea Autorității pentru Digitalizarea României, în subordinea directă a Prim-ministrului.

În context, premierul Ludovic Orban a reafirmat susținerea României pentru o politică europeană solidă în domeniul concurenței și ajutorului de stat și, în același timp, flexibilă, care să susțină obiectivele de dezvoltare ale statelor membre și ale UE, în ansamblul său.

Discuțiile cu vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, au vizat evoluțiile macro-economice de la nivel UE și din România. Totodată, au fost abordate aspectele de interes în negocierile în curs privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost discutate măsurile de natură fiscal-bugetară adoptate sau avute în vedere de Guvernul României pentru perioada următoare.

Au fost abordate, totodată, aspecte legate de mecanismele care urmează să fie dezvoltate în cadrul Pactului Ecologic European, pentru asigurarea unei tranziții echitabile.

În întrevederea prim-ministrului României cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, au fost trecute în revistă mai multe teme de interes prioritar aflate pe agenda noii Comisii Europene, fiind discutate prioritar perspectivele politicii europene în domeniul transporturilor, mai ales în contextul programului ambițios al Comisiei Europene în acest domeniu, precum și în domenii conexe acestuia, cum este cazul domeniului schimbărilor climatice. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe