Actualitate

Duminică, 05 Decembrie 2021

Măsuri pentru combaterea răspândirii tulpinii Omicron a virusului COVID-19 și pentru protejarea sănătății oamenilor, stabilite la întâlnirea de lucru a premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu responsabilii gestionării pandemiei

Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ

Măsuri pentru combaterea răspândirii tulpinii Omicron a virusului COVID-19 și pentru protejarea sănătății oamenilor

Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o  întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Primul punct al ordinii de zi a fost starea cetățenilor români depistați cu Omicron, aceștia fiind vaccinați și cu o evoluție bună a sănătății.

Deoarece specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a celor din categoriile vulnerabile.

În acest sens, Guvernul face apel către autoritățile locale, ca prin serviciile de asistență comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu și să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziție de MApN și MAI.

S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron,  românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.

Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora.

 

Întâlnire de lucru a premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei

***

Galerie foto

Declarații susținute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat

[Check against delivery]

 

 

 

Alexandru Rafila: Bună ziua din nou, la o conferință de presă care este organizată ca urmare a întâlnirii convocate de primul ministru al României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, împreună cu miniștrii Sănătății, Afacerilor Interne, Apărării, șeful Departementului pentru Situații de Urgență și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Pe primul punct al ordinii de zi a fost discutată situația cetățenilor români infectați cu noua tulpină Omicron. Din fericire, ea este bună, dar o concluzie evidentă după acest moment a fost că vaccinarea persoanelor rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii și a complicațiilor și a decesului și din cauza aceasta, recomandăm cu tărie, în continuare, vaccinarea. Și acum o să încerc să vă comunic măsurile care s-au discutat și care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare. Aceste măsuri se referă la limitarea răspândirii acestei noi tulpini și de aceea, românii și alți cetățeni din Uniunea Europeană care vin din țări terțe, deci din afara Uniunii, trebuie să prezinte, sau vor prezenta, un test RT-PCR obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte, ca și până în prezent, certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre ale Uniunii Europene aflate în zona roșie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor intra în carantină timp de 14 zile. Acestea sunt măsurile. Şi o să îl invit pe domnul secretar de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, să facă trecerea în revistă a măsurilor care sunt preponderent în responsabilitatea Ministerului Administrației și Internelor.

Raed Arafat: Bună ziua! Sunt două aspecte la care mă voi referi. Primul este cu implementarea formularului de localizare a pasagerului, PLF – passenger locator form - care este deja implementat în foarte multe țări, mai ales la intrare în aeroporturi și unde persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă, să îl prezinte la graniță sau la sosire la graniță, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă și contactată. Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare, pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular. Cei care acum călătoresc în alte țări europene deja știu că acest formular există și au trebuit să îl completeze înainte să călătorească, sau la sosirea în țara respectivă, aşa că România va introduce şi acest tip de formular începând cu 20 decembrie. Un alt aspect care s-a discutat, şi aici vine în completarea a ceea ce a zis domnul ministru, în sensul încurajării și creșterii numărului persoanelor vaccinate, rămânând vaccinul soluția optimă pentru reducerea impactului și pentru prevenirea îmbolnăvirilor grave. În acest sens, guvernul va face apel către autoritățile locale ca prin serviciile de asistență comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu și să reevalueze situația persoanelor nevaccinate, în sensul în care acolo unde este necesar, Ministerul Apărării Naționale sau Ministerul de Interne sau împreună, să asigure centre mobile de vaccinare care să se deplaseze în zonele respective, unde sunt doritori, în zonele rurale vorbim mai ales şi unde să se vaccineze oamenii care doresc să se vaccineze cu prima doză în zonele respective. Deci acestea sunt cele două puncte suplimentare pe care am vrut să le subliniez și dacă sunt întrebări, vă rog...

Reporter: /.../ pentru carantină?

Alexandru Rafila: Pentru că 10 zile de carantină este durata care a fost aplicată în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană și, dacă vă uitați, există o diferență, 14 zile în cazul persoanelor care, la întoarcerea în țară, nu prezintă un test RT-PCR. Dumneavoastră știți că, pentru cetățenii români, nu se pune problema că ei nu pot intra în România şi, dacă cumva vin pe o frontieră terestră și nu au acest test, ei sigur că intră în țară și vor fi carantinați pe o perioadă ceva mai lungă. Prezența testului RT PCR este un element foarte important care certifică statusul pacientului într-un anumit moment și, în mod evident, există această diferențiere între 10 și 14 zile condiționată de realizarea acestui test.

Reporter: A durat patru ore această ședință. Puteți să ne spuneți dumneavoastră, fără să mai apară știri pe surse, dacă v-aţi înțeles la toate aceste măsuri sau au fost contradicții?

Raed Arafat: Mai bine să nu ascultați știrile pe surse, ci numai ce vă spunem noi.

Reporter: De asta vreau să ne spuneţi.

Alexandru Rafila: Aş vrea să vă răspund la întrebarea asta, să lămurim şi câteva chestiuni de principiu. Măsurile care se iau trebuie luate după discuții, nu sunt măsuri pe care le dictează cineva și, în mod evident, există o dezbatere care, până la urmă, duce la adoptarea unui set de măsuri, care sunt acceptate de toți sau de marea majoritate a participanților la o astfel de dezbatere. Vă rog să nu mai luați în considerare informații care sunt false. De exemplu, în timpul acestei reuniuni am primit o întrebare legată de faptul că se discută despre introducerea obligativității certificatului verde la slujbele sau la procesiunile religioase. Nu numai că nu s-a discutat acest lucru în nici un fel, dar am declarat în mod public și eu, a declarat și domnul viceprim-ministru - nu știu dacă și domnul prim-ministru a declarat - că nu se pune această problemă a utilizării certificatului verde la slujbele religioase. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor care țin de distanțare, de folosirea corectă a măștii și de evitare a aglomerației, acolo unde se poate, prin modul în care sunt organizate slujbele. Este cu totul altceva și nu cred că este cazul să facem speculații despre conținutul acestor întâlniri, care, în niciun caz, nu sunt conflictuale, ci sunt, în mod evident, de dezbatere și de colaborare. Mulțumesc!

Reporter: V-aş întreba măsura cu testele PCR de când intră în vigoare?

Alexandru Rafila: Există o procedură stabilită de aprobare prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență și va exista un interval de 48-72 de ore cel puțin - rămâne să stabilim acest lucru- , astfel încât ele să poată să fie aplicabile, oamenii să fie informați, pentru că, fără informare, în mod evident, putem crea neplăceri. Ideea este să protejăm sănătatea publică, iar cetățenii să fie participativi la acest mecanism, să nu creăm tensiuni. Ei trebuie să aibă un interval în care să le cunoască, să se adapteze acestor cerințe.

Reporter: Şi acel formular pentru localizarea pasagerului, pentru ce categorii de persoane? Doar pentru turiștii străini sau străinii care vin în România?

Raed Arafat: Toți care vin în țară trebuie să aibă formularul completat. Menirea formularului este să știm unde găsim persoana respectivă, iar în momentul în care ştim că este contact, că a fost expusă sau dacă persoana respectivă se îmbolnăvește, atunci prin ea putem să aflăm cine a mai fost în jurul ei în zona sau în avionul sau în autobuzul în care a călătorit. Aşa că, formularul de localizare a pasagerului este un formular care ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine, motiv pentru care toți care intră în țară vor trebui să completeze acest formular, așa cum noi când plecăm și cetățenii altor ţări completează formularul când ajung în ţările lor.

Reporter: Chiar dacă vin din ţări UE în România, de exemplu?

Raed Arafat: Da.

Alexandru Rafila: Dumneavoastră nu aţi fost în vacanţă anul ăsta?

Reporter: Am fost.

Alexandru Rafila: Şi aţi fost în Grecia, aţi completat?

Reporter: Vă întrebam ca să fie cât mai clar.

Raed Arafat: Deci, este obligatoriu pentru toți. Asta se întâmplă și în alte țări. Şi noi când călătorim, indiferent că călătorim oficial, neoficial, acest formular trebuie să fie completat.

Alexandru Rafila: Adică acest formular este funcțional în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană, e un pas de aliniere, poate puțin prea tardiv, dacă vreți, dar e bine să îl facem și să încercăm să sprijinim și să comunicăm acest demers împreună cu dumneavoastră.

Reporter: Aţi spus că toţi cei care vor intra în ţară vor trebui să facă testul, dar ce se întâmplă cu copiii? În cazul în care sunt prea mici să fie vaccinați, vor intra în carantină?

Alexandru Rafila: Nu am discutat în detaliu acest lucru, dar în cazul copiilor, probabil că vom utiliza, cel puțin pentru cei care vin din Uniunea Europeană, această prevedere, că testul nu se solicită sub vârsta de 12 ani.

Reporter: Noi am descoperit cazul unei persoane care s-a vaccinat la acel centru de vaccinare de vaccinare din sectorul 2, unde au existat problemele și au fost modificate datele, după cum ştiţi; această persoană s-a vaccinat inclusiv cu a treia doză, însă nu există în baza de date, prin urmare, nu poate descărca certificatul. Ce se întâmplă cu aceste persoane? Ce ar putea face?

Alexandru Rafila: Dacă s-a vaccinat, asta e o problemă de natură tehnică, care se va rezolva – este aici doamna director Adriana Pistol - o să vedem care este situaţia. Ei trebuie să comunice cu Direcţia de Sănătate Publică, să semnaleze acest aspect şi, cu siguranţă, situaţia se va rezolva. E o situație particulară, nu e vorba de o situație generală, să nu înțeleagă lumea altceva.

Reporter: Dacă am înţeles bine, nu se mai poate ieşi din carantină după ziua 8 dacă ai testul, ci trebuie să stai 10 zile în carantină.

Alexandru Rafila: Păi și înainte trebuia să stai. În ziua a opta făceai testul și ieşeai la 10 zile. Acum s-a simplificat, într-un fel, nu se mai cere testul după 10 zile și carantina durează 14 zile, dacă persoana intră în România sau dorește să intre în România fără un test RT-PCR.

Raed Arafat: Fără posibilitatea de a face la opt zile, deci, asta dispare din document.

Reporter: Discutaţi cumva aceste măsuri în coaliție? Mâine ar trebui să avem o decizie finală şi ulterior să fie acel CNSU.

Alexandru Rafila: Aceste măsuri vor fi discutate și în coaliţie. Dar astea sunt măsuri de natură tehnică, care nu cred că ar putea să pună vreo problemă de acceptabilitate la nivel politic.

Reporter: Şi pentru că vorbeaţi de informaţii pe surse, apăruse o informaţie potrivit căreia s-a discutat varianta unei carantinări timp de două săptămâni, indiferent de...

Alexandru Rafila: Este, din nou, o informație eronată, nu are niciun fel de legătură, nu s-a discutat acest detaliu sau acest lucru nici măcar așa, marginal. Nu s-a discutat nici despre limitarea accesului în spațiile religioase, nu s-a discutat nici despre carantină. Sunt informații false.

Reporter: Şi nici despre testarea tuturor celor care intră în ţară, indiferent de zonele din care vin.

Alexandru Rafila: Eu v-am spus exact acum cum se va face testarea. Asta este varianta pe care am discutat-o.

Reporter: Şi apropos de această nouă tulpină, dacă permiteţi o întrebare, pentru că nu am înţeles foarte clar acum, în funcţie de informaţiile care au apărut. Testele rapide, de fapt, depistează sau nu depistează această tulpină?

Alexandru Rafila: Depinde și de testele rapide. Noi avem o listă de teste care sunt recomandate de Centrul European de Control al Bolilor. Dacă utilizăm acele teste, în principiu, depistează, dar testele rapide sunt încă în evaluare în ceea ce privește acuratețea, sensibilitatea și specificitatea depistării. O să aflăm un răspuns extrem de rapid din partea Centrului European de Control al Bolilor și atunci va fi un răspuns oficial din partea agenției specializate a Uniunii Europene.

Reporter: Dar putem vorbi despre o altă simptomatologie a ei?

Alexandru Rafila: Nu avem timpul necesar încât să putem să avem detalii legate de profilul de evoluție din punct de vedere clinic al acestei variante. Informațiile pe care le avem până în momentul de faţă sunt că în general, au produs infecții ușoare la populația tânără din Africa. Problema noastră - și din cauza asta insistăm - este să ne sprijiniţi cât puteți de mult, pentru vaccinarea persoanelor vârstnice sau care au diverse afecțiuni cronice. Vaccinarea cu siguranță reduce impactul negativ al acestei infecții și dovada cea mai bună este reprezentată de cele două persoane care au fost diagnosticate în România și dintre care una este asimptomatică și cealaltă are doar niște simptome minimale.

Reporter: Dacă îmi mai permiteţi o completare, apropo de teste, testele pe bază de salivă, inclusiv folosite în școli, depistează o astfel de tulpină?

Alexandru Rafila: Testele pe bază de salivă folosite în școli sunt teste de screening, cu o sensibilitate ceva mai redusă. Sunt tot teste pe bază de antigen, doar că nu folosesc exudatul nazo-faringian ca şi produs, ci folosesc saliva, din cauza asta şi cantitatea de produs e mai mare. De la un tampon care se descarcă într-un mediu, ai câteva picături de salivă, deci discuţi despre teste mai puțin sensibile. Vă dați seama că, dacă la testele pe bază de antigen, nu s-a făcut încă o evaluare, cu atât mai puțin la cele pe bază de salivă.

Reporter: Dacă pentru persoanele vaccinate, domnule ministru, există vreo

măsură pentru persoanele vaccinate? În lista pe care aţi enumerat-o dumneavoastră, persoanele vaccinate... pare că nu există nicio restricție pentru ele.

Alexandru Rafila: Nu există măsuri suplimentare în ceea ce priveşte persoanele vaccinate, cu o excepție, totuși: pentru cei care vin din țări terțe, din afara Uniunii, trebuie să existe teste RT-PCR, inclusiv pentru persoanele vaccinate.

Reporter: Bun. De exemplu, dacă o persoană vine dintr-o țară din afara continentului, se opreşte într-o ţară, în continent, stă acolo o zi, două trei zile - și mă refer la persoane nevaccinate sau la persoane care trebuie să prezinte un test - de unde știți dumneavoastră că trebuie să își facă testul, că a venit din afara continentului?

Alexandru Rafila: Da, este o întrebare foarte bună, dar, totuşi, noi trebuie să plecăm de la premisa că oamenii sunt de bună credință și nu mint. Astfel de situații în care oamenii înșeală autoritățile și se înșeală pe ei și își înșeală propriile familii, sigur că pot să facă subiectul și unor măsuri de natură punitivă, dacă sunt făcute în cunoștință de cauză.

Reporter: Deci autorităţile române nu vor putea să aibă un control...?

Raed Arafat: Mai e un lucru, dacă îmi permiteţi, domnule ministru, toate țările celelalte au deja reguli la intrarea în ele, așa că oricum persoanele care vin din țările africane direct o să fie controlate la intrarea în ţările respective.

Alexandru Rafila: Şi plecarea de pe aeroporturile respective presupune tot așa existența unor documente care să certifice unul dintre cele trei elemente, respectiv vaccinare, trecere prin boală sau testare.

Reporter: Toate măsurile pe care le-ați prezentat acum vor intra în vigoare când?

Alexandru Rafila: Depinde de cât de rapid.

Reporter: Când va fi CNSU, când va fi şedinţă de /guvern/.

Raed Arafat: Hotărârea CNSU pentru ce a anunțat domnul ministru cu testele o să fie realizată și probabil supusă la vot mâine, deci acest lucru a fost discutat. Noi vom propune hotărârea CNSU pe baza a ce s-a discutat astăzi. După ce cădem de acord pe formularea ei, va ajunge după aceea să fie supusă votului cu acordul premierului mâine, dând și perioada despre care a vorbit domnul ministru perioada de 48 de ore pentru...

Alexandru Rafila: Informare...

Raed Arafat: Exact.

Alexandru Rafila: ... dar e bine să facem de acum informarea, adică mai câştigăm 24 de ore, așa încât oamenii să știe că este nevoie de test la întoarcerea în țară. Practic, acesta este lucrul cel mai important.

Reporter: Şi pentru că se apropie şi sărbătorile de iarnă și, cu așa cum bine spuneaţi, că ar trebui ca oamenii să fie informați din timp, măsurile cu privire la sărbătorile de iarnă, având în vedere și acest nou context pandemic cu prezența noii tulpini pe teritoriul țării noastre, când le veți lua? Adică, de exemplu când vor ști oamenii până când pot fi făcute petreceri în stradă în noaptea de revelion?

Alexandru Rafila: Apropo de acest subiect, el va fi dezbătut și adoptat din punct de vedere legislativ probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii. Indiferent cum ar fi, dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înțeleagă că aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidența este mică în România sau va fi mică în perioada sărbătorilor de iarnă, utilizarea măștii în spații aglomerate, inclusiv în timpul, utilizarea corectă - atenție! - inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie. Avem o presiune suplimentară /din cauza/ acestei tulpini Omicron și eu ered că fiecare trebuie să înțelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, dar și pe cei cu care intrăm în contact.

Reporter: /.../

Alexandru Rafila: Eu n-am spus că nu recomand, recomand. Adică dumneavoastră mă întrebaţi ce măsuri şi acum vreţi să spuneţi că guvernul recomandă petrecerile, adică e puţin exagerat. Noi nu recomandăm să existe evenimente cu foarte mare număr de persoane și aglomerații. Nu putem discuta de petreceri, dar dacă aceste lucruri se întâmplă sau se vor întâmpla și cadrul legal va permite acest lucru, trebuie desfășurate în condiții de siguranță și rolul este educativ, de transmitere a informațiilor corecte către populație, încât să se protejeze în continuare, să nu creadă că o incidență scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenței scăzute și de păstrare a vieții cât mai aproape de normalitate. 

Reporter: Există posibilitatea ca, la ora 12:00 noaptea, în momentul trecerii dintre ani, oamenii să nu poată să fie în stradă, să sărbătorească acest lucru /.../?

Alexandru Rafila: Vom discuta acest lucru, dar vă dați seama că nu vor fi luate măsuri stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea în timp util la domiciliu. Nu cred că este subiectul acestei conferințe de presă, noi am vrut să vă spunem măsurile luate în acest moment. Nu putem să comentăm alte măsuri care vor fi luate în perioada următoare, dar, cu siguranță, fiți convinși că nu vor fi introduse măsuri care să nu poată să fie respectate.

Reporter: Şi o ultimă întrebare, dacă îmi permiteți. Certificatul COVID-19, Stop COVID-19, că așa spuneaţi că intenționaţi să îl denumiți, am putea să vedem proiectul adoptat în Parlamentul României înainte de sărbători sau există posibilitatea să vedem în viitoarea sesiune parlamentară care începe pe 1 februarie?

Alexandru Rafila: Ar fi de dorit să se adopte un cadru legislativ care să permită introducerea utilizării unui astfel de document. În funcție de situația epidemiologică, e bine să ai un cadrul legal și, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să poţi să iei măsura potrivită sau să renunți la ea în momentul care, ştiu eu, incidența scade sub o anumită valoare care nu mai pune probleme pentru sănătatea publică. Vă mulțumim!

 

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe