Actualitate

Luni, 27 Ianuarie

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Sveti Sava, sărbătoarea minorităţii sârbe din România

“Este o zi specială pentru românii de etnie sârbă. Marcăm, astăzi, pentru prima oară, Ziua Sveti Sava, sărbătoarea minorităţii sârbe din România, după ce, anul trecut, Parlamentul a legiferat instituirea acestei sărbători pe 27 ianuarie, ca o recunoaștere binemeritată a contribuției concetățenilor noștri de etnie sârbă la viața culturală, socială și politică românească.

Prezența etnicilor sârbi pe teritoriul României, datând din perioada medievală timpurie, reprezintă un real câștig pentru patrimoniul cultural național. Cu puțin peste două decenii în urmă, România a găzduit, la Timișoara, prima întâlnire a minorităților sârbe din toată Europa. Acum, același oraș, Timișoara, și orașul înfrățit Novi Sad, din Serbia, au fost desemnate Capitale Europene ale Culturii în 2021, iar în această perspectivă pregătesc intens împreună o ofertă culturală complexă în care se vor completa reciproc. Argumentul principal în promovarea Timișoarei pentru acest titlu a fost multiculturalitatea sa, având în vedere mixul etno-cultural al orașului, iar reprezentanții minorității sârbe au fost parte activă în acest proces. Este un proiect important, care va pune o dată în plus în valoare potențialul diversității culturale, pentru binele comun în plan social și al dezvoltării.

Avem nevoie de cât mai multe repere de felul acesta, iar astăzi, în mod special, doresc să le mulțumesc, în numele Guvernului, membrilor minorității sârbe pentru modelul de bună conviețuire interetnică și coeziune socială în Romania, la care contribuie, alături de celelalte minorități etnice și de populația majoritară. Istoria a făcut ca pământul românesc să ne fie casă împreună și împreună ne construim și viitorul.

Minoritățile naționale se bucură de respect și de drepturi egale cu populația majoritară din România, fapt recunoscut în plan intern și internațional. Promovarea culturii, tradițiilor și specificului minorităților etnice, garantarea reprezentării lor la nivelul procesului decizional al statului român sunt lucruri firești pentru o societate dezvoltată și educată, iar aceasta este direcția pe care Guvernul dorește să o mențină.

 

La mulți ani, minorității sârbe din România!

La mulți ani, tuturor sârbilor, de sărbătoarea dedicată patronului lor spiritual, Sf. Sava!”

 

 

Ludovic Orban,

Prim-ministru al României Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe