Actualitate

Marți, 26 Iulie 2022

Intervenția premierului Nicolae-Ionel Ciucă în deschiderea Conferinței ”A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine”

Galerie foto - Declarații de presă susținute de Mădălina Turza, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului și de Pablo Zapata, Reprezentantul UNHCR România

 

Galerie foto

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua. Excelenţele voastre, doamnelor și domnilor, dragi parteneri, distinși invitaţi, vă mulțumesc pentru această oportunitate, pentru a sublinia și a recunoaște eforturile care s-au făcut, de către toți cetățenii țării noastre, de către societatea civilă, de către instituțiile guvernamentale și neguvernamentale, pentru a sprijini și a arăta solidaritatea noastră cu poporul ucrainean atât de încercat de acest război ilegal, neprovocat, al Rusiei în Ucraina.  Am trecut împreună, în ultimele șase luni, prin momente nu numai dificile, dar aş spune și unice în context european, în procesul complex de realizare, de construcție a răspunsului strategic al României la criza umanitară a refugiaților din Ucraina. 
Faptul că astăzi putem vorbi despre intrarea în etapa a doua de intervenție destinată măsurilor de integrare pe termen mediu și lung, după părerea mea este rezultatul unui efort comun, de tip „whole society response,” care a presupus implicarea specialiștilor din cinci ministere, a agențiilor ONU prezente în România, a tuturor instituțiilor Uniunii Europene care au fost și sunt prezente în România și aş sublinia, în mod aparte, a întregii societăți civile într-o formulă de coordonare și dialog pe care, așa cum am anunțat încă de la început, am asumat-o la nivelul guvernului prin Cancelaria primului-ministru. 
Pot afirma fără teama că greșesc, că România devine astfel prima țară din Uniunea Europeană care are o viziune și un plan pe termen mediu și lung în ceea ce privește modalitatea în care îi vom sprijini pe refugiații din Ucraina să se integreze cât mai facil la noi în țară și să poată să dobândească acea independență personală, fără a resimți toate aceste efecte ale războiului din țara vecină. Ştiu că nu este ușor, iar în această direcție consider că Planul național destinat măsurilor de protecție și incluziune a persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecție temporară în România, plan pe care l-am aprobat recent prin ordonanță de urgență, vine cu măsuri concrete de sprijin în domeniul educației, în domeniul sănătății, ocupării, locuirii, copiilor și grupurilor vulnerabile, pentru care am alocat un buget atât din fonduri europene, cât și din fonduri publice. În baza parteneriatului pe care îl avem cu agențiile Organizației Națiunilor Unite, în coordonarea UNHCR România, aceștia au dezvoltat și aprobat propriul plan de răspuns la criza umanitară a refugiaților care vine să completeze şi să extindă măsurile de intervenție din cadrul planului guvernamental. Apreciez că, împreună, cele două planuri reprezintă răspunsul României la criza umanitară a refugiaților pe termen mediu și lung și deschid orizontul unei bune practici şi abordări strategice la nivel european. 
Doresc să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat nemijlocit în acest demers, să le mulțumesc pentru efortul pe care l-au realizat şi, totodată, să-mi exprim încrederea că vor monitoriza și vor coordona cu succes implementarea acestuia. Doresc, de asemenea, în nume personal, să mulțumesc domnului Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România, și, de asemenea, doamnei Mădălina Turza, consilier de stat în Guvernul României, pentru întreaga disponibilitate și pentru modul în care s-a implicat personal în coordonarea și organizarea tuturor activităților ca aceste două planuri să devină funcționale și, desigur, s-a implicat în organizarea acestui eveniment. 
Vă asigur de întreg sprijinul meu și îmi exprim, în continuare, disponibilitatea, şi când spun îmi exprim disponibilitatea mă bazez pe acest spirit pe care l-am remarcat încă de la început, al cetățenilor români, al organizațiilor neguvernamentale, al tuturor celor care au vrut să dea o mână de ajutor şi sunt convins că prin acest gest de solidaritate și empatie vom continua să arătăm tuturor că românilor le pasă și că există disponibilitate pentru a putea să ajutăm ori de câte ori este nevoie. Vă mulțumesc și vă doresc succes în continuare!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe