Actualitate

Marți, 04 Februarie

Participarea premierului Ludovic Orban la întâlnirea Team România, platformă pentru dezbatere, analiză și acțiune a celor mai relevante și actuale teme, ce reunește reprezentanți ai sectorului public, privat și non- guvernamental

Galerie foto

 

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după întâlnirea Team România

[Check against delivery]

Ludovic Orban: (...) privind viitorul cercetării în România și pașii concreți care trebuie făcuți pentru a putea crește rezultatele cercetării în România. De asemenea, o analiză a evoluției sistemului energetic, a energiei în România, sigur, în lumina noii politici europene în ceea ce privește Europa Verde, bine-cunoscutul Green Deal la nivel european. Dezbaterea a fost extrem de utilă, de benefică; s-au extras câteva concluzii, după părerea mea, extrem de importante, care, de altfel, existau și anterior în acțiunea guvernamentală. Alocările către cercetare trebuie să crească gradual, spre un nivel cât mai apropiat de, să spunem, 1% din Produsul Intern Brut. În al doilea rând, trebuie să existe o tendință de a clarifica cercetarea fundamentală și cercetarea aplicată, astfel încât să existe finanțări adecvate pentru programele și proiectele de cercetare.
În al treilea rând, să ținem cont de testul pieței pentru programele de cercetare, prin implicarea în programele de cercetare nu numai a institutelor de cercetare, ci și a mediului universitar, și mai ales a companiilor private, pentru că acolo unde există interes din partea mediului privat, a companiilor, a grupurilor de companii pentru proiecte de cercetare, cu siguranță există un interes pentru aplicarea rezultatelor cercetării.
Totodată, trebuie să fim extrem de bine pregătiți atât din punct de vedere instituțional, cât și din punct de vedere al capacității de a elabora proiecte pentru viitorul exercițiu financiar multianual, care va cuprinde o concentrare tematică, probabil de 35%, pentru obiectivul prioritar numărul unu al politicii europene în cadrul exercițiului financiar multianual, și anume, Europa Inteligentă - soluții inteligente, cercetare, inovare, dezvoltare. România va beneficia de o alocare extrem de importantă, care probabil va depăși cinci miliarde de euro, iar pentru a putea folosi acești bani în interesul dezvoltării României va trebui să punem la punct întregul mecanism instituțional, dar să realizăm o politică activă pentru pregătirea potențialilor beneficiari, indiferent dacă ei sunt instituții publice, mediu privat, universități, pentru a putea genera acele proiecte care să poată să utilizeze aceste resurse financiare pentru a asigura efecte benefice. Evident, tot despre această cercetare, există de altfel și în programul nostru de guvernare o mutare a accentului finanțării cercetării de pe finanțarea funcționării entităților din domeniul cercetării pe un accent mai mare care să fie pus pe programele de cercetare care să fie atribuite în mod competitiv și, evident, cu o realizare efectivă a unui sistem de evaluare ex-post, adică post-finanțare, pentru stabilirea cu claritate a rezultatelor concrete ale fiecărui tip de finanțare pentru programe de cercetare.
În domeniul energetic am discutat despre finalizarea strategiei energetice, despre efectele pe care le va avea noua politică europeană, stabilită prin Green Deal, asupra capacităților de producere a energiei; sigur că am discutat despre avantajele foarte mari pe care le are România atât din punct de vedere al resurselor, cât și din punct de vedere al poziționării geografice, care trebuie fructificate pentru a transforma România într-un hub energetic. Şi, de asemenea, am discutat despre proiecte concrete, menite a asigura creșterea producției de energie și mai ales utilizarea resurselor de energie, de gaz natural, pentru a putea asigura o dezvoltare sau un suport pentru dezvoltarea economică. Vă stau la dispoziție cu răspunsuri la întrebări.
Reporter: /.../ pe ordinea de zi suplimentară de astăzi vom avea o ordonanță de urgență privind alegerile anticipate? Ceva referitor la chestiuni organizatorice?
Ludovic Orban: Există un astfel de proiect. Împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă a existat această discuție și a rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la alegerile anticipate, alegeri parlamentare anticipate. La ora actuală, în legislația din România nu există o reglementare precisă privitoare la anticipate. Se știe clar că există prevederi constituționale, care stabilesc că termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate din momentul dizolvării Parlamentului este de 90 de zile. Ca atare, este necesară o adaptare a legislației pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate.
Reporter: Încă o precizare, în şedinţa de guvern veţi adopta şi o ordonanţă pentru alegerea primarilor în două tururi?
Ludovic Orban: Ea a fost inițiată de Ministerul Dezvoltării, a fost în dezbatere publică. Nu cunosc care este situația în momentul de față privitor la...
Reporter: Alegerea primarilor.
Ludovic Orban: Nu, pentru asta ne-am angajat răspunderea în fața Parlamentului.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Cum să dăm ordonanță de urgență când ne-am angajat răspunderea pe un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi?
Reporter: Şi revenind la ordonanţa de urgenţă...
Ludovic Orban: Nu vă gândiți? Am avut o situație, dar situația prin care am fost obligaţi să emitem o ordonanță de urgență cu domeniul pe care ne-am angajat răspunderea apărut la Legea de corectare a Ordonanței de Urgență 114 și am fost obligaţi să adoptăm ordonanța de urgență pentru că a fost atacată la Curtea Constituțională Legea de corectare a Ordonanței 114 și pentru că execuția bugetară nu era posibilă fără reglementarea din legea pe care ne-am angajat răspunderea și din acest motiv am adoptat sub formă de ordonanță de urgență toate articolele, sigur, mai puţin unul, care era cuprinse în legea pe care ne-am angajat răspunderea și care a fost atacată la Curtea Constituțională. Nu am adoptat interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru că a fost atacată pe fond în lege și atâta timp cât e supusă controlului constituțional nu am inclus-o în ordonanța de urgență. Situația în care ne găsim este o situație diferită, noi suntem în procedura de angajare a răspunderii. Nu poți să emiți o ordonanță de urgență în momentul în care tu ţi-ai angajat răspunderea pe un proiect de lege.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Cu siguranță este o adaptare a termenelor care este necesară datorită termenului limită de 90 de zile care este stipulat în mod expres în prevederile constituționale.
Reporter: Sunt 45 de zile, față de 90 acum, și toate celelalte termene, scurtate.
Ludovic Orban: Nu cunosc conținutul, să spun, final al ordonanței, știu numai faza intermediară pe care am discutat-o. Veți primi toate informațiile legate de acest act normativ în momentul în care el va fi aprobat de Guvern.
Reporter: Va fi adoptat în această şedinţă?
Ludovic Orban: Paza bună, trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți să reglementăm situația care poate apărea, în mod evident. Sigur că eu nu mă aștept ca PSD să adune voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar v-am zis: paza bună, trece primejdia rea. Şi este bine să fim pregătiți pentru că, v-o spun limpede, în cazul în care va exista o majoritate pentru moțiunea de cenzură, în ceea ce privește Partidul Național Liberal, decizia noastră este clară luată: ca să nu  mai votăm învestirea niciunuia dintre cele două guverne pentru a declanșa alegeri anticipate. Asta le spun şi parlamentarilor, ca să ştie.
Reporter: Va intra pe lista suplimentară și o ordonanță de urgență care modifică Legea 95 cu privire la decontările la spitalele private? /.../
Ludovic Orban: Este un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică legislaţia în domeniul sănătăţii, care, ca principală reglementare, practic, permite accesul nediscriminatoriu al cetăţenilor la serviciile de sănătate finanţate din programele de sănătate ale Casei, care, practic, permite ca cetăţenii să poată să acceseze servicii din partea spitalelor private.
Reporter: Deci este pe ordinea suplimentară și adoptarea aceastei ordonanțe?
Ludovic Orban: Nu cunosc situaţia avizelor. În condiţiile în care proiectul de ordonanţă are toate avizele, cu siguranţă el va fi pe ordinea de zi a guvernului.
Reporter: Reprezentanții asociațiilor de pacienți sunt nemulțumiți că va intra pe ordinea suplimentară și că nu a existat dezbatere /.../
Ludovic Orban: Dar sunt dezbateri în media de mult timp. Noi am prezentat proiectul, el este pe transparenţă, observaţiile pe care le-am primit din partea societăţii civile care le-am considerat temeinice şi benefice evident că le-am inclus. Acum, nu ştiu despre ce asociaţii de pacienţi este vorba.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Dar eu cred că interesul pacienţilor este să poată să beneficieze de serviciile medicale, indiferent că sunt tratamente, că sunt proceduri, că sunt analize, în cursul programelor de sănătate, de la cel mai bun furnizor, pe care să şi-l aleagă. Or, creşterea cu 120, câte spitale private sunt, a numărului de unităţi spitaliceşti care furnizează aceste servicii finanţate din programele Casei de Sănătate nu face decât să crească posibilitatea de alegere pentru fiecare pacient.
Reporter: /.../ Legat de coronavirus, ordonanța de urgență. Cum se vor face achizițiile? /…/
Ludovic Orban: Ca în situaţii de urgenţă.
Reporter: Prin licitaţii sau cum?
Ludovic Orban: Nu poţi să le faci prin licitaţii, o să fie probabil proceduri competitive, dar simplificate. Este posibil să facă şi achiziţii directe, pentru că suntem într-o situaţie în care, datorită faptului că nu am găsit nimic la rezervele statului, în stocuri, pentru astfel de situaţii, deşi legea prevedea obligativitatea existenţei acestor stocuri, noi trebuie să ne asigurăm că achiziţionăm toate materialele necesare pentru prevenirea şi, evident, pentru combaterea acestei posibile epidemii.
Reporter: Tot astăzi dați ordonanță în privința alegerii președinților de CJ?
Ludovic Orban: Este un proiect care a fost pus pe transparenţă şi lansat în circuitul de avizare de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei - şi aici, în măsura în care vom avea, să spun, avizele din partea tuturor ministerelor care trebuie să avizeze proiectul de lege va intra pe ordinea de zi.
Reporter: PSD spune că ar avea acele voturi necesare pentru moțiunea de cenzură, chiar ar avea peste /.../. Vă este teamă pentru mâine că ar putea să cadă Guvernul?
Ludovic Orban: V-am spus, conform evaluării noastre actuale, nu există numărul necesar de voturi, chiar dacă PSD - e normal că încearcă să creeze această percepţie publică. Sigur că vom vedea, nu mai avem mult de aşteptat şi vom vedea ce se va întâmpla mâine. Noi suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Căderea moțiunii înseamnă continuarea activităţii guvernului şi ambiţia de a pune în practică toate măsurile benefice incluse în programul de guvernare. În cazul în care se vor aduna numărul de voturi necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură, sigur că ne ducem spre anticipate.
Reporter: Și atunci, dați toate aceste OUG-uri /…/?
Ludovic Orban: V-am spus că este foarte important să existe o reglementare care să permită, pentru că în cazul în care moțiunea este adoptată nu mai avem calitatea de a putea emite ordonanțe de urgență și nu este posibil ca pe cale parlamentară să se poată adopta prin dezbatere reglementarea în cazul alegerilor anticipate.
Reporter: Va exista și o decizie legată de desființarea Secției Speciale, în această ședință?
Ludovic Orban: Din câte știu, este finalizat proiectul de lege de către Ministerul Justiției; sigur că el trebuie să primească avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Nu știu dacă a fost trimis spre avizare proiectul. Reprezintă o prioritate pentru noi, este un angajament pe care ni l-am luat în programul de guvernare. De altfel, există o recomandare expresă în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare al Uniunii Europene, și anume, practic, desființarea Secției speciale.
Reporter: Domnule premier, pentru că vorbeați puțin mai devreme despre activitatea Ministerului Sănătății, voiam să vă întreb: știați că domnul ministru al sănătății operează și miercuri, nu doar în weekenduri, /.../?
Ludovic Orban: Mi s-a pus această întrebare și ieri și am dat răspunsul la această întrebare. Sigur că nu poate fi oprit un medic chirurg dacă are un caz de urgență și pacientul solicită în mod expres sau nu există un alt medic care să poată să facă o operație similară, se poate în cazuri excepționale să opereze un astfel de pacient. Pe mine, faptul că domnul ministru Costache, în special în weekend, în loc să se odihnească, în loc să se ducă în excursii sau în vilegiatură, își petrece timpul ca să salveze vieți, ca să vindece oameni reprezintă un plus, nicidecum un minus.
Reporter: De acord, dar dacă operează miercurea /.../, cum face să se întoarcă în București de la Sibiu?
Ludovic Orban: Cred că vă poate răspunde dânsul la această întrebare.
Reporter:: Domnule premier, dumneavoastră aveți un program extrem de încărcat, lucrați de dimineață până la miezul nopții. V-ați mai putea permite încă o slujbă, așa cum face ministrul sănătății?
Ludovic Orban: Importantă în activitatea unui ministru este măsura în care conduce eficient ministerul, măsura în care este capabil să ia deciziile benefice pentru evoluția sistemului de sănătate, pentru creșterea calității serviciilor publice, pentru rezolvarea situațiilor de disfuncționalități majore care au fost create de predecesorii miniștri ai sănătății și de guvernele anterioare. Or, din aceste puncte de vedere, sunt foarte mulțumit de activitatea domnului ministru Costache și cred că este secundar acest aspect la care vă referiți dumneavoastră. Gândiți-vă că ministrul sănătății a reușit într-un timp foarte scurt să reducă clawback-ul prin majorarea plafonului, care este stabilit pentru medicamente compensate și pentru medicamente gratuite; să reducă semnificativ din întârzierile la plată pentru decontarea concediilor medicale și decontarea concediilor maternale; să ofere condiții mult mai bune de efectuare a stagiaturii către medicii rezidenți, prin deschiderea nu numai a spitalelor universitare, ci deschiderea porților și celorlalte spitale pentru medicii rezidenți, astfel încât să nu stea claie grămadă pe un coordonator și să poată fiecare dintre ei să opteze pentru o unitate spitalicească unde să își desfășoare activitatea - asta numai așa, câteva din realizările domnului ministru Costache. Domnul ministru Costache este un chirurg renumit, un chirurg remarcabilul, este un medic care și-a desfășurat activitatea în Franța, la clinici extrem de valoroase, este un medic care cunoaște sistemul de sănătate din Franța, care este unul dintre cele mai performante sisteme de sănătate; are toate cunoștințele necesare și toată determinarea necesară pentru a face reforme reale în domeniul sănătății, care să fie îndreptate spre pacienți și spre creșterea calității serviciilor care sunt furnizate către pacient.
Reporter: Domnule premier, strategia pentru alegeri este de scoatere pe ambele liste a oamenilor cu popularitate din partid, atât la locale, cât şi la parlamentare /.../? Ar fi aceleaşi persoane?
Ludovic Orban: N-am înţeles întrebarea.
Reporter: Dacă strategia ar fi, pentru alegeri, să scoateţi pe liste în față persoane cu popularitate.
Ludovic Orban: Deci, noi avem măsurători, efectuăm cercetări sociologice la nivelul fiecărui municipiu reședință de județ şi la nivelul fiecărui județ. În aceste măsurători, evident, vrem să vedem agenda populației, care sunt prioritățile cetățenilor, care sunt domeniile spre care trebuie să se îndrepte programul de guvernare local; de asemenea, testăm posibili candidați astfel încât, normal, să mergem în competiția electorală cu candidații care se bucură de cea mai mare încredere, cea mai mare recunoaștere, care corespund cel mai bine profilului așteptat de alegători. Vă doresc o zi frumoasă, dar ne revedem! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe