Actualitate

Luni, 17 Iunie 2019

Participarea premierului Viorica Dăncilă la dineul oferit cu ocazia reuniunii la nivel înalt ”Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului,rasismului,xenofobiei,radicalizării și discursului bazat pe ură”

Galerie foto

Discursul susținut de prim-ministrul Viorica Dăncilă la dineul oferit în onoarea participanților la reuniunea la nivel înalt ”Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului bazat pe ură”

Doamnelor și domnilor,

Onorați oaspeți,

Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun venit în București în această seară!

Tema conferinței și întâlnirile noastre din zilele acestea implică discuții aprofundate despre evenimente dramatice din trecut și despre ceea ce trebuie să facem pentru a evita ca acestea să se mai repete. Sunt multe acțiuni, fapte și figuri care ar putea fi evocate: de la asumarea trecutului și a istoriei până la găsirea unor răspunsuri la provocările din zilele noastre; de la tema drepților între popoare, și aș aminti aici de Viorica Agarici, cea care, în 1941, a avut curajul să stea în faţa „trenului morții“ plin cu evrei, salvând astfel sute de vieți, până la eforturile ţării mele în domeniul prevenirii și luptei împotriva antisemitismului.

Cred că întâlnirea din seara aceasta  trebuie să stea sub semnul celebrării unei moșteniri culturale comune.

Și ce ar putea fi mai reprezentativ pentru cultura și moștenirea lăsată de prezenţa comunității evreiești în România decât primul teatru profesionist din lume în limba idiș, Teatrul evreiesc Pomul Verde, înființat la Iași în 1876.

De ce am amintit de teatrul Pomul Verde? Pentru că eu consider că ceea ce faceți domniile voastre prin eforturile constante de a conștientiza opinia publică asupra manifestărilor de ură și antisemite se aseamănă mult cu misiunea acestuia. Pomul Verde reprezenta nu doar o instituție de cultură, nu doar un centru de întâlnire al comunității evreiești, ci și un loc unde generația următoare era educată. Teatrul s-a mutat, apoi, de la Iași la București, devenind nucleul Teatrului Evreiesc de Stat, una dintre puținele instituții teatrale de acest fel din Europa.

Promovând o cultură a toleranței și a bunei înțelegeri, actorii de aici au făcut turnee în întreaga lume, au primit aplauze și au câștigat inimi. Mulți dintre ei au dus această tradiție în Israel sau pe scene din Europa și America.

De altfel, în zilele următoare vom avea prilejul să discutăm despre contribuția comunității evreiești la cultura națională, în cadrul proiectului Podurile Toleranței, eveniment organizat de Forumul B'nai B'rith România și Federația Comunităților Evreiești din România. Având ca temă „Contribuția minorităților naționale din România la diversitatea și vitalitatea culturii europene”, reuniunea își propune să consolideze dialogul interetnic și să evidențieze contribuția comună la patrimoniul cultural național.

Prezența dumneavoastră la București și fondul discuțiilor capătă o relevanță aparte pentru viitorul societății globale în care trăim.

Provocările din domeniul drepturilor omului din țările de unde veniți, din Europa, America, Asia, Australia, Africa, ne determină să devenim mai uniți ca niciodată în a apăra valorile care definesc o societate democratică: libertățile fundamentale, pluralismul și toleranța.

În combaterea și descurajarea manifestărilor antisemite, rasiste și xenofobe, educația în sensul ei larg – tradițională și non-tradițională - are un rol covârșitor. Dar educația nu poate reprezenta un pilon singular în prevenirea și combaterea antisemitismului.

Consider că avem nevoie de instrumente complementare în plan național și internațional – prin crearea de coaliții internaționale, prin luări de poziție ferme, prin schimbarea unei legi, prin demararea de proiecte și programe menite să prevină exacerbarea atitudinilor rasiste, antisemite, xenofobe.

Onorată audiență,

Aș vrea să îi mulțumesc domnului președinte Ronald Lauder pentru disponibilitatea de a organiza la București, pe durata mandatului României la Președinția rotativă a Consiliului UE, această reuniune pentru combaterea antisemitismului.

În egală măsură, aș vrea să mulțumesc și domnului președinte al Federațiilor Comunităților Evreiești din România, domnului Aurel Vainer, și echipei sale pentru facilitarea acestei întâlniri într-un moment determinant pentru viitorul Europei.

Vă mulțumesc dumneavoastră, reprezentanți speciali pentru combaterea antisemitismului, care ați sosit din toate colțurile lumii pentru a contribui la succesul acestei manifestări.

Sper ca în urma discuțiilor de astăzi și de mâine să avem cu toții o înțelegere mai clară asupra demersurilor viitoare de prevenire și combatere a manifestărilor antisemite. Guvernul României va susține inițiativele care își propun să reafirme valorile democratice universale.

Aș dori să închei întorcându-mă la povestea începuturilor teatrului Pomul Verde, care a reușit să treacă peste timpurile istoriei, cu toate evenimentele ei dramatice, până în zilele noastre. Prin acest parcurs simbolic conștientizăm trecutul istoric și cultural valoros pe care îl deținem împreună.

Vă mulțumesc încă o dată pentru prezența dvs. aici, la București! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe