Actualitate

Marți, 29 Iunie 2021

Participarea premierului Florin Cîțu la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului privind dezbaterea moțiunii de cenzură inițiate de 156 deputați și senatori

Galerie foto

[Check against delivery]

Florin Cîțu: Doamnă președinte a Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaților, stimați colegi, senatori și deputați, dragi români! 9.12.2019, 13.05.2020 - vă aduceți aminte ce reprezintă aceste date? Mă uit aici, două moțiuni simple depuse împotriva mea de PSD. Să nu mai amintim nenumărate interpelări, chemări la ”Ora prim-ministrului”, a Guvernului ș.a.m.d. Românii au înțeles deja concluzia acestor tertipuri pesediste. Social-democrații văd în mine cel mai mare inamic al lor, o amenințare și o vedem și în această moțiune de astăzi. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic și vehement oricărei colaborări de orice formă cu PSD. Toți românii trebuie să știe că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD. Știți deja ce fel de politician sunt și știți că niciodată, dar niciodată, nu aș susține, nici măcar în glumă, să dau jos propriul guvern, ca apoi să fac guvernare cu PSD. Am intrat în politică fiind liberal convins și voi respecta până la capăt principiile și valorile liberale. Domnilor de la PSD, degeaba vă supărați! Vă mințiți singuri! După 25 septembrie va fi și mai rău pentru dumneavoastră. Am tranșat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică, nu scăpați! Și această moțiune, ca și cele de anul trecut, se referă doar la persoana mea. Ați dezvoltat o obsesie personală, vă e frică. Nu au nicio legătură cu activitatea mea sau a guvernului pe care îl conduc, dar vă înțeleg, știu că nu vă pricepeți; dumneavoastră mai mult cu stratagemele decât cu munca! Dar vă spun și acum, să fie foarte clar: guvernarea merge foarte bine! Coaliția este puternică, este unită și pregătită să guverneze cel puțin opt ani de zile de acum încolo. Vă spun doar așa, ca să aveți timp să vă pregătiți toate moțiunile până în 2028. Nu de alta, mă gândesc că poate până atunci găsiți niște minciuni mai credibile pe care să le credeți măcar dumneavoastră. Românii sigur nu mai cred nimic din ceea ce spuneți, mai ales după ce au citit textul jalnic, patetic, penibil, lipsit de temei al prezentei moțiuni.

Dragi români, economia a trecut cu bine peste cea mai mare criză din ultima sută de ani. Dar ce a făcut PSD în această perioadă, în tot acest timp?  A sabotat din parlament, a atacat în spațiul public toate acțiunile guvernului. Mai țineți minte când trompetele pesediste amenințau că va fi foamete, că economia va fi în colaps? Aţi panicat românii şi atât. Cereți-vă scuze românilor! I-aţi mințit, i-aţi manipulat! Uite că economia merge foarte bine. În trimestrul IV 2020, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. În trimestrul I  2021, printre cele mai mari creșteri din UE. Acestea sunt cifre date de Eurostat. Rata inflației este cea mai mică, decât în orice altă perioadă în care România era guvernată de socialiști. Dobânzile, la fel. Veniturile românilor cresc cu aproape dublu față de rata inflației. Dobânzi mai mici, venituri care cresc mai repede decât rata inflației - lecție de economie: așa crește puterea de cumpărare - și locuri de muncă. Așa se face guvernare de succes, guvernare de centru-dreapta.

Vă mai dau o veste, că a trecut așa, pe lângă dumneavoastră. Pe 21 iunie 2021, Eurostat a arătat că puterea de cumpărare din România e mai mare decât în Grecia, Bulgaria, Ungaria - da, în România! Guvernare liberală, aşa se face.

Domnule Ciolacu, cred că este momentul ca dumneavoastră şi colegii dumneavoastră să vă cereți scuze faţă de românii care au credite. I-aţi mințit, i-aţi manipulat. Anul trecut aţi forțat trecerea de ROBOR la IRCC, și din acel moment românii care au credite au plătit mai mult în fiecare lună. Nu vreți să plătiți dumneavoastră diferența de bani? Că aveţi de unde!

Îi încurajez pe toți românii care au plătit rate mai mari la bancă să meargă la sediul PSD și să ceară diferența. Să știți că au de unde să vă dea banii.

Dragi români, vă mai spun un lucru. În această guvernare am schimbat total paradigma în ceea ce privește cheltuielile bugetare. Două lucruri foarte-foarte clare: am alocat mai multe resurse pentru investiţii, sume-record în ultimii 11 ani - 11 ani! -, și tot așa vom continua.

Am mai făcut o schimbare majoră, care respectă regula de aur în ceea ce privește cheltuielile bugetare. Facem o pauză aici şi explicăm pentru PSD ce înseamnă acest lucru. Guvernul crește împrumuturile doar pentru investiții care au un randament pozitiv în viitor. Deci nu este vorba de împrumuturi pentru investiții așa, în general, este vorba de împrumuturi doar pentru investiții profitabile. Sper că sesizați diferența. Dacă nu, după moțiune mai stau 5-10 minute cu dumneavoastră, cu pixul, cu foaia de hârtie, și vă explic cum se face.

Încă o clarificare, domnilor de la PSD. Cheltuielile care ajung direct în buzunarele baronilor PSD şi ale sinecuriștilor PSD nu sunt investiții, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani de zile. Noi nu folosim aceste împrumuturi pentru a plăti asistență socială. O coincidență bizară: în acele localități conduse de PSD vedem o creștere exponențială a asistenței sociale. Cum crește sărăcia doar la acele primării sau în acele localități conduse de primari PSD? O coincidență bizară a ultimilor 30 de ani de zile. Nu vom folosi împrumutul pentru a plăti sinecuri, așa cum obișnuiați dumneavoastră. Aţi condamnat ani de zile categoriile defavorizate să rămână prizonierii ajutorului social. Nu le-aţi oferit locuri de muncă, nu ați încurajat mediul privat să creeze locuri de muncă, nu aţi stimulat investițiile pentru a-i ajuta pe românii care trăiau din ajutor social să aibă un salariu decent și, mult mai important, să fie independenți financiar și să nu depindă de pixul unui funcționar sau ales local. În anii trecuți, PSD se împrumuta scump, cel mai scump de pe pieţele internaționale, pentru a plăti dezmățul politicilor fiscal-bugetare iresponsabile.

Se compară, dragi români, strategia falimentară implementată de PSD din acea perioadă cu ceea ce facem noi astăzi? Dragi pesedişti, se compară? Împrumuturile prin PNRR sunt doar pentru investiții - accentuez aici: doar pentru investiții. Orice manual de economie vă spune acest lucru: te împrumuți pentru investiții. Dacă l-aţi deschide vreodată, aţi vedea așa ceva. Nu pot să aibă altă destinație acești bani, oricât ar saliva baronii PSD. Doar prin investiții profitabile lăsăm ceva generațiilor viitoare - o infrastructură mai bună, o economie modernă, venituri mai mari, creștere economică sustenabilă. Doar prin investiţii!

Iar guvernul condus de mine nu doar vorbește despre investiții. Am alocat la buget cea mai mare sumă din ultimii 10 ani: 61,4 miliarde de lei sau 5,5% din PIB, cum vreți. Și tot așa continuăm. Sunt sume record, iar diferența clară față de PSD este că noi acești bani nu doar îi alocăm în buget, îi și investim, iar la fiecare rectificare bugetară nu îi tăiem, cum îi tăiați dumneavoastră ca să ajungă banii baronilor PSD, îi continuăm cu investiții. Cifre, domnilor, în 2021, față de 2020, investițiile în economie deja după cinci luni de zile sunt mai mari cu 3,9 miliarde de lei, aproape un miliard de euro, deja, față de 2019, când dumneavoastră erați la guvernare, 7,3 miliarde de lei, deja, investiții. Acesta sunt fapte, nu vorbe, sunt cifre deja.

Dragi români, avem o șansă unică pentru România, peste 76 de miliarde de euro prin PNRR și fonduri UE până în 2027, plus cel puțin 98 de miliarde de euro de la bugetul de stat până în 2028 tot pentru investiții. Așa cum v-am spus, pregătiți-vă, această coaliție puternică rămâne la guvernare cel puțin până în 2028. În total, vorbim de aproape 175 de miliarde de euro care vor intra în economia României doar pentru investiții. Ca să înțelegeți importanța sumei, vă dau ca termen de comparație PIB-ul României, care este de aproximativ 213 miliarde de euro. Deci, în economie intră 175 de miliarde, cel puțin, de euro, într-o economie cu un PIB de 213 de miliarde de euro. Ei, asta numesc eu vești fantastice pentru români în perioada următoare și un impact pozitiv pentru viața lor. Cu o singură condiție, și o condiție suficientă, necesară, obligatorie, cum doriți dumneavoastră să o puneți: această guvernare responsabilă și competentă să administreze aceste resurse până în 2028. Altfel, evident, este evident unde ajung banii, nu? În buzunarele baronilor PSD.

Dragi români, știți ce altceva mai este fantastic? Datele Eurostat confirmă faptul că în România sunt cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană. Este și normal ca în aceste condiții să crească consumul. Alimentele sunt ieftine, puterea de cumpărare crește, crește și consumul. Românii sunt mai fericiți. Institutul Național de Statistică a anunțat o creștere semnificativă a puterii de cumpărare. Câștigul salarial mediu net a crescut cu 11,9% în aprilie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dar, și mai important și foarte mare atenție, datele INS au arătat o creștere semnificativă a puterii de cumpărare cu 8,4%. Astea sunt date oficiale, nu le poate nega nimeni, nu sunt doar vorbe, nu sunt impresii, nu sunt discuții la gura focului. Sunt date oficiale. Pentru PSD, să înțeleagă, veniturile nete au crescut mai rapid decât prețurile, așa crește puterea de cumpărare. Acest lucru înseamnă că veniturile românilor cresc cu adevărat, nu doar pe hârtie. Și, după cum am mai spus, o spun și astăzi aici, am luat cele mai bune măsuri pentru economie, iar rezultatele se văd. Avem cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Revenirea în V - vă aduceți aminte când spuneam de anul trecut - s-a întâmplat, este o certitudine, iar România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la această criză economică. Și anul trecut toți amenințați românii. FMI estimează o creștere economică pentru acest an de 7 procente. Asta spuneți dumneavoastră că este criză, România este în criză când avem o creștere economică de 7 procente? Ar trebui să vă luați poveștile și să le verificați din nou. Că lucrurile stau bine este confirmat și de managerii români. 60%, da?, 60% dintre managerii români sunt optimiști cu privire la revenirea economiei, potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers.Încrederea managerilor în perspectivele de creștere a economiei a atins un nivel record în ultimul deceniu, iar asta spune totul. Ar trebui să repet acest lucru, ca să fie foarte clar. Deci, încrederea managerilor în această guvernare a atins un nivel record în ultimul deceniu. Este un studiu făcut independent, nici de guvern, este făcut în sectorul privat.

Domnilor de la PSD, nu știu dacă mai este nevoie să vă aduc aminte cât de îngroziți erau cei din sectorul privat în timpul guvernării socialiștilor. Mai țineți minte Ordonanța 114 cu care ați spus în genunchi toată economia? Mai țineți minte când voiați să naționalizați Pilonul II de pensii? Artizanul acelei soluții, între ghilimele, al naționalizării Pilonului II de pensii este astăzi europarlamentar, dl Ciolacu era vicepremier în acel guvern și astăzi este președintele PSD.

Dragi români, lupul își schimbă părul, dar năravul ba! În ceea ce privește cadrul fiscal, am promis predictibilitate și asta am livrat. Am spus că nu creștem taxe, nu introducem altele noi și asta am livrat. Doar așa putem dezvolta România! Și uite că avem și venituri mai mari la buget, chiar dacă nu am crescut taxele, nu am introdus altele noi. A crescut conformarea voluntară exact așa cum am estimat eu, atunci când statul își plătește facturile la timp și nu hărțuiește antreprenorii, veniturile la buget cresc. It's that simple! Veniturile în 2020 față de 2019 au crescut cu 1,7 miliarde de lei; în 2020 față de 2018 - 27,4 miliarde de lei. Anul acesta venituri mai mari decât anul trecut. Este simplu! Rețeta e simplă, statul își face treaba, nu hărțuiește investitorii, plătește facturile la timp, iar aceștia plătesc taxele și conformarea voluntară crește. Pesediștii au făcut tot posibilul să blocheze vaccinarea. Pentru că am tot auzit în moțiune vorbind de vaccinare, singura soluție pentru a reveni la normalitate și a depăși pandemia este vaccinarea. Dar de ce vrea PSD-ul să blocheze vaccinarea? Ați văzut dumneavoastră vreun lider al PSD să meargă într-un centru de vaccinare în țara asta să promoveze vaccinarea? Ați văzut undeva așa ceva? Vreau să mi-l arătați. Unde au fost acești lideri în această perioadă, în afară de a spune că această campanie nu funcționează? Niciunul nu a ieșit să susțină campania de vaccinare. PSD a vrut să blocheze chiar și PNRR. Vă aduceți aminte șantajul din Parlamentul României? Investiții de 29,2 miliarde de euro, bani care ajung la toți românii. Acesta este PSD!

Dragi români, cu această moțiune de astăzi este clar pentru toată lumea, această moțiune este actul oficial care consfințește alianța dintre PSD și AUR. Ce-i unește? Ura față de tot ce este modern, față de proprietatea privată, ura față de antreprenori și investitori, față de libertatea individuală, față de statul de drept, exact opusul nostru!

În încheiere, am un mesaj clar pentru toți românii: așa cum am mai spus, indiferent de costurile politice pe care poate o să le am, mi le asum. Românii trebuie să știe că facem reformele pe care ni le-am asumat în programul de guvernare, pentru că sunt vitale pentru România, nu pentru că ne spune X sau Y. Facem aceste reforme pentru că așa merge România înainte. Acesta este guvernul care va face reforme indiferent de piedici, de oriunde vin aceste piedici. Reformăm sistemul pensiilor, sistemul de salarizare, administrația publică și sistemul de justiţie. Facem reforma sistemului de pensii pentru a ne asigura că putem plăti pensii mărite și în 2030. Facem reforma justiției ca să corectăm politica pro-infractori a PSD, să ridicăm MCV-ul. Facem reforma companiilor de stat pentru a-i asigura că nu mai aruncăm banii românilor în găuri negre. Reformele vor asigura predictibilitate, pentru că doar așa putem dezvolta România. Suntem în stadiul în care dacă nu facem ceva, dacă nu facem aceste reforme, vom rămâne la coada Europei, acolo unde ne-a ținut PSD atâția ani. Asta vă deranjează, de fapt, domnilor de la PSD. Îi scoatem pe români din sărăcie și nu-i veți mai putea ține captivi în logica ajutoarelor sociale. V-am spus, moțiunea PSD - AUR va eșua. Noi vrem bine, PSD și AUR vor rău. Noi vrem evoluție, PSD și AUR vor involuție. Dar este o vorbă din popor care vi se potrivește perfect: cine se aseamănă se adună! Vă mulțumesc!

***

Florin Cîţu: Mi-a plăcut că PSD acceptă să fie criticat că nu a făcut autostrăzi, îi filmează pe cei care îi critică că n-au făcut autostrăzi. Îmi place că acceptați toate criticile astea. În același timp, mi-a plăcut și remarca deputatului de la AUR care se îngrijorează de COS. Ce se întâmplă la COS? Domnule deputat, la COS a fost o privatizare făcută de stăpânii dumneavoastră actuali de la PSD pentru stăpânii dumneavoastră din Rusia. Acolo să vă uitaţi, da? Deci, stăpânii dumneavoastră de la PSD au privatizat acel combinat pentru stăpânii dumneavoastră actuali din Rusia, dacă mai întrebaţi. Domnilor de la PSD, ce-mi place mie când vă îngrijorează sărăcia din România cu cămăși scumpe, ceasuri care costă cât un apartament. Staţi și vă îngrijorează sărăcia din România! Domnule Ciolacu, să știți că oamenii deja știu, s-au hotărât și vă spun să plecaţi acasă. Şi încă un lucru personal. Domnule deputat de la AUR, bunicii mei au murit pe front, iar statul și comuniștii pe care dumneavoastră îi apăraţi le-au confiscat proprietățile! Acele păduri sunt ale noastre și mai avem de luat și vom lua! Comunişti ca dumneavoastră, care urăsc proprietatea privată, nu au ce căuta în România! Dumneavoastră şi prietenii dumneavoastră din Rusia nu aveți ce căuta cu noi. Stăpânii dumneavoastră din Rusia nu au ce căuta aici. Bunicii mei au murit pe front pentru a apăra România. Ar trebui mai mult respect pentru ei. Vă mulțumesc!

 

Declarație de presă a premierului Florin Cîțu după dezbaterea moțiunii de cenzură

[Check against delivery]

Florin Cîțu: Votul nu are nicio șansă. Am văzut în acea moțiune doar minciuni, nicio informație din acea moțiune nu era susținută de date care vin din surse oficiale. În ceea ce am răspuns eu acolo au fost Eurostat, INS, au fost instituții private, deci, toate, informații oficiale. Tot ceea ce aveau în moțiune aveau doar idei, păreri personale. Asta am făcut acolo, am demonstrat că nu au nicio bază…

Reporter: Ați văzut decizia Curții Constituționale, Avocatul Poporului /…/

Florin Cîțu: Așteptăm motivarea. Nu pot să-mi exprim nicio opinie până nu vedem motivarea Curții Constituționale.

Reporter: De ce ați simțit nevoia să invocați alegerile din partid? Ați spus la un moment dat în discursul dvs. că alegerile în PNL sunt tranșate /…/

Florin Cîțu: Este vorba despre lupta mea cu PSD. Știți foarte bine că sunt cel mai atacat om de PSD, dar nu vor scăpa de mine cei de la PSD.

Reporter: Pe de altă parte, ați inserat acest mesaj inclusiv pentru Ludovic Orban, conform căruia, după 25 septembrie veți fi președintele PNL.

Florin Cîțu: Am explicat acest lucru mai devreme.

Reporter: Legat de Roșia Montană, domnule premier, care este părerea dvs.? A fost o discuție în interiorul Coaliției. Sunteți pentru revenirea celor de la Gabriel Resources pentru continuarea exploatării? Cum ar trebui să se tranșeze problema?

Florin Cîțu: În acest moment nu se vorbește despre așa ceva și am văzut că unii lideri politici mi-au pus vorbe în gură în ceea ce privește opinia despre Roșia Montană. Când voi avea o opinie publică despre Roșia Montană o voi spune, bineînțeles. În acest moment, în Coaliție se discută despre următorii pași, și știți bine că avem un proces în Statele Unite, avem o informare de acolo /…/

Reporter: Cu o despăgubire foarte mare.

Florin Cîțu: /…/ Exact. Se discută în Coaliție următorii pași, ce se face în perioada următoare. Când vom avea o decizia a Coaliției, bineînțeles că o vom prezenta, dar nu există opinii ca cea exprimată, sunt opinii, bineînțeles, în interior, avem mai multe opinii, dar, repet: când o să am o opinie publică o să o exprim eu, nu trebuie să mi-o exprime altcineva, un alt lider politic.

Reporter: Domnule premier, luna viitoare, cel mai probabil, ar trebui făcută rectificarea bugetară. Dacă aveți câteva dintre cifrele pe care urmează să iasă, cum o să arate această rectificare, dacă vor fi miniștri care nu au performat la fel de mult cât vă doreați în iarnă.

Florin Cîțu: Pe de o parte, veniturile la buget sunt foarte bune, avem o execuție bugetară foarte bună, am arătat și astăzi Parlamentului României că avem investiții mai mari decât anul trecut, veniturile la buget sunt mai mari decât anul trecut, anul trecut erau mai mari decât în 2019, deci avem o execuție bugetară bună. S-ar putea să avem o premieră dacă lucrurile merg așa, să avem o rectificare bugetară pozitivă. Restul discutăm când am mai multe situații.

Reporter: /…/ Curtea Constituțională, atunci când ar putea reveni în funcție, acea ordonanță de urgență referitoare la alocații. Ce veți face? Există bani la buget pentru a majora alocațiile sau care ar fi următorul pas?

Florin Cîțu: Dumneavoastră, deja, ați sărit la concluzii și ați spus că este neconstituțională. Haideți să vedem întâi cum atacă, să vedem care este concluzia Curții Constituționale /…/

Reporter: S-a vehiculat că ar putea face acest lucru /…/

Florin Cîțu: /…/ să vedem detalii și când avem toate informațiile vom lua și cea mai bună decizie pentru interesul românilor și pentru cetățeni.

Reporter: Domnule premier, o explicație. În momentul de față, care este poziția dvs.? Persoana care va câștiga la congresul PNL ar trebui să reprezinte Executivul, să coordoneze activitatea miniștrilor?

Florin Cîțu: Am spus și aseară că în Partidul Național Liberal acum este congres pentru președintele partidului, se votează prim-vicepreședinți, se votează vicepreședinți, nu se votează din ce știu eu nici premier, nici alte funcții care sunt votate în Parlamentul României, deci, este foarte clar din punctul meu de vedere.

Reporter: Aveți vreo teamă că, astăzi, anumiți parlamentari de la PNL apropiați de domnul Orban vor vota moțiunea?

Florin Cîțu: Nu am nicio teamă.

Reporter: Evaluarea miniștrilor în ce stadiu este, pentru că cele 6 luni au trecut deja.

Florin Cîțu: Evaluarea miniștrilor se face zilnic, cu fiecare ședință de guvern. Vedem execuția bugetară, pe de altă parte vedem impactul deciziilor pe care le-au luat sau al celor pe care le-am luat împreună, cum s-au dus în economie /…/

Reporter: Care sunt miniștrii care au fost mai puțin eficienți?

Reporter: Care sunt miniștrii a căror activitate vă nemulțumește în acest moment?

Florin Cîțu: Vă dați seama că nu pot să vă spun acest lucru. Eu anunț atunci când iau o decizie, nu pot să dau informații înainte.

Reporter: /…/ o decizie în ceea ce privește schimbări în Executiv?

Florin Cîțu: Deci, când iau o decizie o anunț.

Reporter: Dar decizia va fi prima dată discutată în Coaliție sau va fi făcută public?

Reporter: /…/ un fond de 7 miliarde pentru drumuri, pentru autoritățile locale, Ludovic Orban vorbește de PNDL 3, de 40 de miliarde, începând de anul viitor. Cum sunt compatibile cele două fonduri, când să înceapă cele despre care vorbiți dvs. și dacă îl susțineți pe cel al lui Ludovic Orban?

Florin Cîțu: În primul rând, eu vorbesc despre ceea ce avem noi astăzi în CNI, pentru că eu așa lucrez, cu date. În CNI avem deja proiecte de 7 miliarde de lei și pornim de aici. Putem să avansăm ce cifră vrem, 80 de miliarde, 90 de miliarde, de ce să ne oprim la 40 de miliarde? Putem să avansăm ce vrem noi. Dar astăzi, și ceea ce putem noi să finanțăm în momentul acesta prin buget avem 7 miliarde de lei în CNI – acestea sunt proiectele, nu sunt mai multe. Dacă se vor depune mai multe proiecte, bineînțeles că vom găsi resurse de finanțare. Am spus: nu trebuie să rămână nicio comună, nici un oraș din România nedezvoltat, mai ales cele care nu pot să acceseze fonduri europene. Deci, acea cifră este fundamentată de ceea ce avem. Repet, am putea și noi să punem orice alte cifre, 60 de miliarde, ca să fie mai mult decât 40, dar nu ajută pe nimeni. Astfel de promisiuni făcea PSD de fiecare dată /…/

Reporter: Dar e fezabil PNDL 3 anul viitor?

Florin Cîțu: Nu mai facem PNDL. Acest program este prin care vom finanța de fapt drumuri, canalizare, gaze, sunt programe care vor fi targetate exact acolo unde investițiile au și profitabilitate. Am spus mai devreme /…/ prin CNI. Mai sunt câteva modificări, dar investițiile pe care le facem sunt investiții profitabile, nu doar investiții de dragul de a face investiții.

Reporter: /…/ afectează în vreun fel modul în care sunt negociate proiectele în Coaliție, pentru că spunea Dan Barna că reformele sunt încetinite tocmai din cauza acestor congrese și luptele interne din cele două partide.

Florin Cîțu: Nu aș fi de acord. Nu acesta a fost motivul încetinirii. Până la urmă, reformele trebuie să le facem cumpătat. Eu știu că există o așteptare foarte mare după 30 de ani în care lucrurile au stagnat. Dar au trecut doar 6 luni și în aceste 6 luni vedem că economia merge în direcția corectă, în direcția bună. Nu putem doar într-o lună sau două după ce am preluat guvernarea să schimbăm perspectiva la pozitiv. Urmează și alte agenții de rating. Vom face toate aceste reforme, le-am pus în PNRR, de aceea tot vorbesc de opt ani de guvernare. Vom face reforme până în 2024 și după aceea.

Reporter: Opoziția spune că guvernarea va fi erodată în urma acestor congrese interne. O moțiune de cenzură în următoarea sesiune parlamentară /…/

Florin Cîțu: Opoziția speră că va fi erodată. Guvernarea nu spune. Ei speră.

Reporter: În ce stadiu mai este PNRR /…/?

Florin Cîțu: Răspundem comentariilor Comisiei în acest moment.

Reporter: În ceea ce privește remanierea, domnule premier, spunea Dan Barna /…/

Florin Cîțu: /…/ relație foarte bună /…/

Reporter: /…/ pe ușa din spate /…/

Florin Cîțu: /…/ n-avem, l-am văzut pe scări /…/

Reporter: /…/ ați ocolit presa /…/

Florin Cîțu: /…/ am venit pe scări /…/

Reporter: Un nou caz Vlad Voiculescu nu o să se mai întâmple. În cazul în care, după evaluare, veți dori să schimbați anumiți miniștri veți lua acordul lui Dan Barna sau al Coaliției sau va fi o decizie strict a dvs.?

Florin Cîțu: Nu există un caz Vlad Voiculescu sau așa ceva, nu există așa ceva. Există doar o guvernare care performează și cine performează performează. Toți sunt de acord aici, și USR și PNL și UDMR suntem toți de acord că dacă unul dintre miniștri nu face față îl schimbăm.

Reporter: În  Coaliție trebuie luată decizia sau o luați dvs.?

Reporter: /…/ din partea tuturor partidelor din Coaliție, cel puțin așa au reproșat cei de la USR PLUS. Dacă dvs. credeți că /…/

Florin Cîțu: Suntem astăzi aici, în Coaliție, puternică, unită, care guvernează /…/

Reporter: În ce condiții se poate renunța la starea de alertă?

Florin Cîțu: Aici trebuie să vorbim cu specialiști. Eu primesc de fiecare dată opiniile lor și apoi luăm o decizie. Aștept să îmi spună specialiștii care sunt condițiile. Deocamdadă am dat un calendar cu relaxarea măsurilor, știți foarte bine de la 1 august urmează și alte măsuri să ne relaxăm. Dacă lucrurile merg bine, bineînțeles că vom renunța.

Reporter: Dar s-a luat în calcul renunțarea pe județe?

Florin Cîțu: Deocamdată nu am avut această discuție.

Reporter: O ultimă întrebare, domnule premier. Spunea astăzi dl președinte Klaus Iohannis că este foarte bine așa, atunci când a fost întrebat dacă premierul ar trebui să fie președintele partidului sau dacă viitorul președinte să fie premier. Spunea președintele: așa este foarte bine așa cum este acum. Aveți convingerea că aveți susținerea lui Klaus Iohannis pentru a fi președinte al PML?

Florin Cîțu: Așa cum am mai spus, am o relație personlă foarte bună cu președintele României, Klaus Iohannis. Dar, în ceea ce privește alegerile din partid, știți foarte bine că postul instituțional, domnul președinte nu se poate implica. Vă mulțumesc mult de tot, mă așteptă ședința de guvern.

Reporter: /.../

Florin Cîțu: Ați spun un lucru foarte important./.../ Din ceea ce știu BNR a scos bani din piață, surprinzător pentru mine, a scos bani din piață în ultimele trei ședințe, parcă, 9 miliarde de lei, ceea ce a făcut să crească un pic dobânzile pe termen scurt. Deci în România dobânzile nu cresc, cresc în alte țări din UE.

Reporter: Există un cod de conduită a membrilor cabinetului care se spune foarte clar că acolo trebuie să se întâmple și un act administrativ de calitate. La reevaluarea miniștrilor vă prevalați și de acest scor sau doar de protocolul din coaliție.

Florin Cîțu: De toate informațiile, scopul este de a avea o guvernare de succes. Vă mulțumesc mult.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe