Actualitate

Miercuri, 03 Martie

Participarea premierului Florin Cîțu la imunizarea cu vaccinul împotriva COVID-19, a persoanei cu numărul un milion

Galerie foto

 

 

***

 

Declarația premierului Florin Cîțu la Spitalul Universitar de Urgență București, după imunizarea cu vaccinul împotriva COVID-19 a persoanei cu numărul un milion

[Check against delivery]

 

Florin Cîţu: Mulțumesc. Foarte scurt. Un moment la care, în 27 decembrie, ne uitam şi voiam să vină cât mai repede. A venit, am ajuns la persoana vaccinată cu numărul un milion. Veți vedea că lucrurile vor merge mult mai rapid de acum încolo. Ținta, inițial, era să avem aproape un milion până la sfârșitul lunii martie. Am fost mai aproape. Țineți minte că spuneam că vom avea 2,4 milioane de doze la sfârșitul lui martie. Doar în martie o să primim 2,6 milioane, ceea ce înseamnă că vom putea porni cu faza a treia pe 15 martie. Deci vom porni vaccinarea generală și rămâne în continuare ținta de a avea 10,4 milioane de români vaccinați la sfârșitul lui septembrie. Campania de vaccinare merge bine. Suntem în Europa, în top, întotdeauna suntem în primele trei locuri și să ne asigurăm că va rămâne așa. În același timp, trebuie să readuc aminte că, dacă vrem să avem o campanie de vaccinare de succes și vrem să scăpăm de pandemie, trebuie să păstrăm în continuare şi să respectăm toate regulile impuse... purtatul măștii în spațiul public. Am văzut deja foarte, foarte mulți oameni care s-au relaxat și nu mai poartă mască în spațiul public. Este foarte important să purtăm mască în spațiul public și fac un apel și la Ministerul Afacerilor Interne, o să vorbesc cu domnul Lucian Bode, să mă asigur că vom avea mai mulți lucrători ai MAI care să-şi facă treaba. Văd peste tot - merg pe stradă, am mers şi cu metroul - și văd oameni care nu poartă mască. Nu putem să ne permitem așa ceva în acest moment, nu ne putem relaxa în acest moment. Mulțumesc. Dacă sunt una sau două întrebări. Trebuie să mă întorc la ședința de guvern.
Reporter: Este un studiu făcut de ”The Economist”, sunt si date ale INS, cu referire la faptul că, în ultimul an, peste 1 milion de români s-au întors în țară pentru că și-au pierdut locurile de muncă.
Florin Cîțu: 1,3 milioane.
Reporter: Există un plan, aveți un plan pentru acești oameni? Ce se va întâmpla cu ei? Vor fi integrați în?
Florin Cîțu: Studiul spune că s-au întors voluntar, pentru că au găsit în România loc de muncă, nu s-au întors doar pentru că sunt din România. Studiul este prezentat și în ”Financial Times”. Este clar că au găsit oportunități în România cei care s-au întors, în special în domeniul IT. Vom face în continuare ce am făcut și până acum. Anul trecut, provocare a fost să păstrăm locurile de muncă, iar românii care au fost în șomaj tehnic să se poată întoarce la locurile de muncă. Toți s-au întors, pentru că rata șomajului în România scade. Asta înseamnă că au putut să se întoarcă la locul de muncă acei oameni și în continuare s-au creat locuri de muncă suplimentare. Vom continua în aceeași direcție, anul acesta, mai ales că estimăm o creștere economică anul acesta, în 2021.
Reporter: Ce știți despre ancheta de la Onești și despre negocierile care au durat mai bine de șase ore, dacă sunteți mulțumit de felul în care au intervenit polițiștii și dacă vă mai simțiți în siguranță după această tragedie? Şi o ultimă întrebare: atacatorul a sunat la poliție atât în Bucureşti, cât și în Bacău. Ce ne puteți spune despre aceste apeluri? Mulțumesc.
Florin Cîțu: Am vorbit cu dl. Bode despre acest caz ieri toată ziua. I-am cerut o anchetă rapidă și, în același timp, să ia măsuri mediat, dacă se dovedește că au fost vinovați lucrătorii din poliție. Nu accept ca, dacă cineva a fost vinovat - şi dacă se dovedeşte că, din cauza lucrătorilor din poliție, s-a ajuns la acest rezultat-  cei care sunt vinovaţi trebuie să fie făcuţi răspunzători imediat. Dar ancheta cât mai rapid, asta i-am cerut domnului Bode. După aceea, după ce vedem rezultatele, va veni și cu deciziile.
Reporter: Domnule premier, în ce stadiu se află consultările cu preşedintele Iohannis? Mergeţi astăzi la consultări pe PNRR. Ce mesaj aveţi? În ce stadiu se află PNRR?
Florin Cîţu: Avem un stadiu al PNRR, este un draft. M-am uitat pe el ieri, am văzut alocările de bugete, vom discuta şi cu domnul președinte. Vă pot spune că, pentru educație, sunt alocați 9% din bugetul PNRR, pentru sănătate, aproape 3 miliarde de euro, ne mai uităm și la celelalte. Şi distribuția de gaze este introdusă. Este o discuţie referitoare la alocarea de bugete și după aceea vom discuta şi despre proiecte. Mulțumesc mult de tot! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe