Actualitate

Marți, 21 Septembrie 2021

Participarea premierului Florin Cîţu la semnarea contractului de finanţare a Spitalului Orăşenesc Sinaia

Galerie foto

 

 

***

 

Participarea premierului Florin Cîţu, la semnarea contractului de finanţare a Spitalului Orăşenesc Sinaia

[CHECK AGAINST DELIVERY]

 

Vlad Oprea: Domnule prim-ministru, în primul rând vă mulțumesc foarte mult că ați venit astăzi la Sinaia; pentru noi este un moment cu adevărat istoric. Este pentru prima oară când un guvern, şi un guvern liberal, susține spitalul din Sinaia. Este un spital pe care l-am început în 1992 și care de-a lungul timpului, în afară de promisiuni, a fost susținut doar de către orașul Sinaia, cu toate că spitalul din Sinaia va fi un spital clinic de urgență pentru zona montană și va deservi toată partea de nord a județului Prahova și nu numai, chiar și județele adiacente Brașov și Dâmbovița. Va fi un spital extrem de modern. Noi am câștigat, pe lângă cei 23 de milioane de euro pe care Guvernul României, prin Compania Națională de Investiții, îi va susține în finanțarea spitalului plus dotări, încă două proiecte europene - unul pe post-COVID, de 2,3 milioane de euro, și unul de 1,5 milioane de euro - toate pentru dotări. Deci va fi unul dintre cele mai moderne spitale din România.

Vreau să le mulțumesc și celor care construiesc spitalul. Sunt două firme puternice, cu care am colaborat foarte bine încă de la câştigarea licitației şi sunt convins că vor finaliza lucrarea mult mai devreme decât este prevăzută în contract.

Florin Cîţu: Mulțumesc! Bună ziua! Sunt foarte bucuros să fiu astăzi aici. Bineînțeles că aș fi preferat să vorbim astăzi aici despre o aripă nouă la spitalul care ar fi trebuit construit acum vreo 20 de ani, dar e bine că-l construim acum. Am spus din primul moment că, în această guvernare, vom construi spitale, și începem cu un spital care o să fie finanțat de la buget; are toată finanțarea în acest moment, iar vestea bună pe care am primit-o astăzi de la constructor este că va fi gata la finalul anului viitor, 2022.

Noi aveam datele potrivit cărora urma sa fie finalizat în "cinci ani de zile", deci se termină mai devreme cu vreo trei ani și jumătate decât se estima - un lucru extrem de important și extrem de bun, şi de-asta mă bucur că am asigurat finanțarea și putem să avem acest spital terminat.

Bineînţeles, am spus că, în această guvernare, vom avea spitale. În PNRR, care va fi semnat luni la București, avem mult mai multe spitale care vor fi construite în toată România, iar primii bani, inclusiv pentru spitale, vor veni din acest PNRR la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Deci ne ţinem de cuvânt. Anul trecut şi anul acesta am văzut ce mare nevoie avem de un sistem de sănătate performant, iar un sistem de sănătate performant are nevoie de spitale cu dotări dintre cele mai bune.

Cam atât, în acest moment.

Vlad Oprea: Vom semna contractul.

Florin Cîţu: Eu nu semnez nimic, am semnat când am bugetat.

Vlad Oprea: E cel mai important.

Florin Cîţu: Este început în 92 şi astfel de lucruri nu ar trebui să se mai întâmple.

Vlad Oprea: El a fost început în 1992 de către Ministerul Sănătăţii, care l-a abandonat, a fost transferat la Consiliul Judeţean Prahova, care şi ei l-au abandonat, ni l-au dat nouă în 2006.

Florin Cîţu: Şi acum l-aţi preluat.

Vlad Oprea:  Da.

Florin Cîţu: Şi o să fie gata la finalul anului viitor. Perfect! O să avem un spital modern.

Vlad Oprea: Vreau să mulţumesc şi doamnei Manuela Pătrăşcoiu pentru suport. Am colaborat foarte bine cu toată echipa de la Compania Naţională de Investiţii în toată această perioadă, cu toate că a fost o birocraţie foarte puternică, am trecut rapid peste ea şi, repet, este primul guvern care efectiv sprijină construirea spitalului, pentru că am avut "n" promisiuni de-a lungul anilor, de aceea şi durata atât mare.

Florin Cîţu: Nu numai că îl sprijinim, dar il facem până la final.

Vlad Oprea: Corect.

Florin Cîţu: După ce terminăm cu semnatul, o să luăm şi câteva întrebări de la dvs.(...) Domnul primar!

Vlad Oprea: Mulţumesc mult!

Florin Cîţu: Am spus că vin la inaugurare, deci iarna viitoare, da?

Vlad Oprea: Cu siguranţă.

Florin Cîţu: Perfect.

Vlad Oprea: Mulţumim! Vă rog, dacă sunt întrebări...

Reporter: Pentru că vorbim de spitale, eu v-aş întreba de problema cu paturile de la ATI, paturi de COVID, pentru că am văzut că au început de astăzi nişte controale în spitale, aveţi o videoconferinţă la ora 12:00, şi ştiu că aţi spus că e nevoie de mult mai multe paturi; şi cât de repede se poate rezolva?

Florin Cîţu: Aici, în primul rând, o să se cer o anchetă/analiză pentru că vreau să ştiu cum a fost pregătit valul patru. Ştiam că vine valul patru. Eu am spus tot anul, după ce s-a terminat valul trei, că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secţiile ATI pentru COVID, am spus foarte clar că vreau să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde şi să se răspundă foarte rapid. Aş vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătăţii acest val patru şi să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi dacă nu s-a ţinut cont de ceea ce s-a am spus eu, cine nu a ţinut cont şi va fi responsabil pentru asta.

Ceea ce voi avea astăzi, discuția despre aceste paturi, este cu cei de la DSP, cu managerii de spitale, pentru că este vorba și de detașarea personalului, nu doar de a crește numărul de paturi ATI. Pentru că noi avem un număr de paturi ATI, trebuie să transformăm din non-COVID în COVID, asta facem acum, dar trebuie să detașăm și personalul. Și aș vrea să văd acest plan cât mai repede cu putință pus la punct. Repet, este anormal, și cineva trebuie să răspundă pentru asta, dacă valul IV nu a fost pregătit. Deși am tot vorbit de asta toată vara.

Reporter: Concret, câte locuri sunt acum la ATI, câte în Capitală și câte în țară?

Florin Cîțu: Vom avea toate datele concrete, că ele se schimbă în fiecare zi. Ultima cifră pe care o am era de 1.024 de paturi ATI COVID. Știți foarte bine că atunci când am preluat din nou Ministerul Sănătății, numindu-l pe domnul ministru Cseke, cred că erau vreo 600 de paturi, deși eu am spus tot timpul că trebuie să păstrăm 1.600 de paturi. Domnul ministru a înțeles mesajul meu, a adăugat câteva sute, vreo 400 de paturi imediat, și va adăuga până la 1.600 de paturi cât mai curând posibil. Dar nu doar asta este provocarea, provocarea este să avem și personalul detașat în aceste secții COVID.

Reporter: Este posibil să vorbim despre un nou lockdown la toamnă? Pentru că deja există o tendință de dublare a acestor cazuri.

Florin Cîțu: Nu, nu. Eu ce vreau să văd este să văd o creștere a vaccinării, pentru că e singura soluție prin care putem să depășim pandemia. Lockdown-ul n-a ajutat deloc, la nimic; doar întârzie lucrurile. Ca să scăpăm de pandemie trebuie să ne vaccinăm, este singura soluție. Avem dozele de vaccin, avem tot ce ne trebuie, doar trebuie să ne vaccinăm. Și, în același timp, am spus că trebuie să menținem și economia deschisă. De aceea am luat și aceste măsuri, cea cu certificatul verde, pentru a ne asigura că românii pot să își desfășoare activitățile în siguranță. Vor să meargă la restaurant, vor să meargă la un cinematograf, vor să meargă la birou în siguranță, tot timpul trebuie să fie în siguranță.

Reporter: Vorbiți despre vaccinare; ce facem cu copiii? Îi testăm ori de câte ori mergem cu ei la cinema, la restaurante? Ați fi de acord cu această variantă?

Florin Cîțu: Aici vreau să vorbească specialiștii mai mult, vreau să ne vină ei cu propuneri. Eu, de fiecare dată, am luat o decizie, dar după ce am avut informațiile de la toți specialiștii. O să pun această întrebare și astăzi, în conferință. Vreau să mi se spună exact care sunt cele mai bune măsuri în ceea ce privește copiii.

Reporter: Deci, mai e vreo șansă să se modifice cumva? Că în momentul ăsta /.../?

Florin Cîțu: Exact, totul se poate modifica. Eu aș vrea, repet, ca românii să își vadă de viață, dar în condiții cât mai sigure. Asta este cel mai important. Și, atunci, dacă putem să găsim măsuri care să îmbunătățească măsurile pe care deja le-am luat, eu sunt de acord să modificăm, bineînțeles.

Reporter: Dacă tot vorbim despre copii, v-aș întreba despre acest ping-pong cu şcoală închisă, şcoală deschisă - aţi văzut ce se tot întâmplă. Practic, în primul rând, ce se întâmplă cu şcolile, şi în al doilea rând, cam ce să facă părinţii care vor avea copiii acasă în foarte scurt timp?

Florin Cîţu: Aici, iarăşi, eu am spus că vreau anul acesta să fie prezenţă fizică şi în continuare vom face totul pentru a avea prezenţă fizică în anul şcolar 2021-2022. Bineînţeles că, dacă vom merge în această direcţie şi vor fi şcoli sau clase închise şi părinţii trebuie să stea acasă, avem o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susţine financiar, ştiţi foarte bine, cum era, o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era; vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinţii trebuie să stea acasă cu copiii dacă se închide şcoala pe perioadă COVID - e vorba de părinţi care nu sunt în telemuncă ş.a.m.d. Măsurile există, le-am folosit şi anul trecut, le putem folosi şi anul acesta, resursele bugetare există.

Reporter: Domnule premier, de ce l-aţi demis pe domnul Berceanu?

Florin Cîţu: Domnul Berceanu a fost numit politic, şi nu l-am demis eu; de fapt, i-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieşit de la guvernare. Aşa cum a fost retras, de exemplu, dacă ţineţi minte, prefectul Bucureştiului, domnul Berbeceanu. Era de la PNL, dar când a venit noua coaliţie imediat a fost înlocuit cu o persoană de la USR, pentru că acesta a fost algoritmul politic. În acest moment, toţi cei care au fost numiţi politic, prin această coaliţie, în momentul când li s-a retras sprijinul politic trebuie să fie înlocuiţi. Am văzut discuţiile din spaţiul public şi aici trebuie să facem iarăşi o precizare: nu a fost numit nimeni în locul domnului Berceanu. Doar atribuţiile au fost delegate adjunctului domnului Berceanu, care era acolo din martie, împreună cu domnul Berceanu; lucrau împreună, şi niciodată nu am primit vreun semnal de la domnul Berceanu că adjunctul domniei sale nu ar fi capabil să ducă mai departe sau să facă lucrurile. Tocmai acesta este rolul adjunctului: când domnul Berceanu pleca într-un concediu, de exemplu, adjunctul îi prelua atribuţiile, deci nu se întâmpla...

Reporter: Practic, asta îl recomandă pe domnul Vasile în...?

Florin Cîţu: Era adjunct acolo, lucrează... Eu vă spun altceva: am arătat că de fiecare...

Reporter: /.../, cu siguranţă, apropo de ce îl recomandă... Nu ştiu, utilizarea unui sistem dotat cu videoproiector -  că acum citesc chiar, am deschis aici un CV.

Florin Cîţu: Acum, eu vă spun că au lucrat împreună. Dacă aş fi avut semnale din partea domnului Berceanu că există o problemă acolo, nu aş fi transferat atribuţiile. Era cel mai simplu. La fiecare astfel de situaţii unde am demis pe cineva pentru că i s-a retras sprijinul politic am numit persoana care era adjunct, era cel mai simplu, cel mai rapid, bineînţeles că vom face o numire la un moment dat. Eu am vorbit cu domnul ministru al mediului, domnul Tánczos Barna, să se asigure că situația în continuare merge mai departe. Dar vă dau exemplu fiecare minister unde am preluat atribuțiile sau fiecare agenție: tot ceea ce avem în programul de guvernare merge mai departe. Am spus de fiecare dată că noi nu ne abatem de la programul de guvernare, nu ne abatem de la planul pe care îl aveau aceste instituții, pentru că sunt lucruri care trebuie făcute. Toate măsurile pe care le-am avea, de exemplu la Ministerul Sănătății, de a motiva oamenii să se vaccineze, acea loterie sau acel tichet de masă, cu care eu nu am fost de acord inițial, dar am spus "ok, haideți să încercăm", ele merg mai departe. Aș fi putut să spun acum că nu le fac, pentru că eu nu am fost de acord, dar merg mai departe, le susțin, pentru că sunt lucruri pe care le-am agreat. Deci, tot ceea ce este în programul de guvernare merge mai departe. De aceea, nu văd cum cineva se poate opune unor acțiuni pe care le fac cei care îi înlocuiesc pe cei care au fost /până ieri/ în guvern, pentru că vorbim de același program de guvernare. Nu văd cum cineva din USR ar vota împotriva PNRR, de exemplu. PNRR va fi implementat exact cum a fost negociat cu Comisia Europeană. De aceea, nu văd cum ar putea să voteze, dacă nu vor să se mai întoarcă la guvernare, împotriva unui ministru al investițiilor care va implementa PNRR-ul negociat așa cum a fost negociat și până acum. Deci, ideea este simplă: tot ceea ce am promis că facem, facem și mergem mai departe, nimic nu se schimbă doar că unor oameni li s-a retras sprijinul politic, din păcate.

Reporter: Pentru că ne-aţi spus de înlocuitor, e posibil ca săptămâna viitoare, după congres, să trimiteţi nişte propuneri la Cotroceni legate de noii miniştri şi pregătirea de a merge în parlament la vot?

Florin Cîțu: E puțin prea devreme. Bineînțeles că mă gândesc la înlocuitori, dar, în același timp, eu vreau să avem din nou o discuție în coaliție, dar după ce cei de la USR retrag moțiunea pe care o au cu AUR. Aici iar aș vrea să fac un comentariu: suntem în plină pandemie, există un partid în România, AUR, care are o activitate anti-vaccinistă prezentă peste tot. Mă duc la foștii parteneri de coaliție USR care nu spun nimic despre această campanie. Îi vedem că mă atacă pe mine, îl atacă pe preşedintele Iohannis, dar nu spun nimic de noii lor parteneri. Eu vreau să le spun tuturor celor care tac din gură și implicit susțin acțiunile USR că sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă astăzi în România. Dacă cineva tace și acceptă tacit acțiunea celor de la AUR, trebuie să înțeleagă că sunt responsabili. Eu nu voi tăcea. Cei de la AUR trebuie izolați. Vă aduc aminte că în primăvară, mergeau și făceau mitinguri în fața spitalelor; astfel de acțiuni nu își au sensul în România, iar cei care îi susțin tacit sau implicit, pentru că au nevoie de voturile lor, tranzacționează sănătate românilor pentru voturile din parlament. Și ar trebui să înțeleagă că sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă.

Reporter: Pot să înțeleg eu acum că se întârzie aceste numiri pentru că încă mai așteptați un semn de la USR și cam așa...?

Florin Cîțu: Da, da, de aceea nu am numit pe nimeni, în nicio poziție. Eu în continuare am spus că dacă cei de la USR înțeleg să nu fie aliați cu cei de la AUR și să nu își dea jos propriul guvern, ceea ce a făcut doar Dragnea în istoria politică din ultimii 30 de ani, putem să discutăm. Eu sunt în continuare deschis să mergem și să discutăm, dar trebuie să înțeleagă că în fiecare zi în care mă atacă pe mine și pe preşedintele Iohannis dar susțin acțiunile AUR, fac rău nu mie, dar le fac rău românilor. Repet, cei care tranzacționează viața românilor pentru voturi în Parlament trebuie să înțeleagă că sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă.

Reporter: Luați în calcul să reglementați o formă de parteneriat civil, în contextul mesajelor europene - în care ne obligă, cumva, să luăm o decizie în acest sens?

Florin Cîțu: Eu nu am văzut nicio obligație, dar aș vrea să văd proiectele în Parlamentul României întâi, și după aceea discutăm.

Reporter: Ați zis de domnul Dragnea; cum vedeți revenirea în politică, posibila revenire în politică, a domnului Dragnea?

Florin Cîțu: Păi metoda Dragnea a fost readusă în politică de cei de la USR, care vor să își dea jos propriul guvern. Până la urmă, aici suntem. Mulțumesc!

Reporter: Veți aproba ordonanța RCA privind asigurările /.../?

Florin Cîțu: Nu, mâine este ordonanța care va asigura că niciun client al City nu va avea de suferit. Vom face și acea ordonanță mâine. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le facem, de aceea avem nevoie de un guvern cu puteri depline. Vă mulțumesc mult de tot! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe