Actualitate

Duminică, 20 Iunie 2021

Participarea premierului Florin Cîțu la videoconferința cu prefecții, în sistem online

Galerie foto

 

Declaraţii susţinute de premierul Florin Cîţu, de ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, şi de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii

[Check against delivery]

 

Florin Cîţu: Bună ziua. Mulțumesc pentru prezență. V-am spus de ieri că o să ne vedem şi astăzi, să facem o evaluare a ultimelor 24 de ore, în toate judeţele ţării. Pe mine mă interesează să vedem dacă este nevoie de resurse suplimentare pentru a interveni cât mai rapid în localităţile afectate, mai ales acolo unde avem cod roşu de inundaţii. Aici mă refer la judeţele Bacău, Vrancea, Galaţi, Brăila. În aceste ultime 24 de ore, am fost în legătură cu domnul Raed Arafat, secretar de stat, domnul ministru de interne Lucian Bode şi, aşa cum v-am spus şi ieri, vreau să avem în toate judeţele o mobilizare exemplară, pentru a veni în sprijinul oamenilor, mai ales în judeţele care sunt cel mai afectate. Repet, dacă este nevoie de resurse suplimentare, orice fel de resurse, solicitaţi de urgenţă;  şi domnul Raed Arafat, şi eu suntem aici pentru a răspunde imediat acestor solicitări. Dar, în acelaşi timp, să ştiţi că, aşa cum am făcut şi la Vrancea, judeţele vecine pot să vină în ajutor. Operaţiunile de salvare de ieri, a celor 12 muncitori, s-a realizat cu sprijinul Salvamont Covasna şi Bacău, pompieri militari, jandarmi, pompieri civili. Deci, doar trebuie să cereţi resursele. Este nevoie de implicarea tuturor prefecţilor. Trebuie să mergeţi pe teren, acolo unde este nevoie de dumneavoastră. Aşa cum spunea şi domnul ministru Bode ieri, trebuie să mergeţi acolo unde este nevoie, astfel încât să avem imediat o evaluare a situaţiei.
În acest moment, situaţia este următoarea: avem 77 de localităţi, din 26 de judeţe care sunt afectate, şi municipiul Bucureşti. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curţi, 22 de subsoluri, beciuri, de pe 42 de străzi, precum şi pentru degajarea unui acoperiş şi a 33 de copaci căzuţi pe carosabil, pe autoturisme. Au fost afectate 25 de autoturisme. Din păcate, avem două decese confirmate. Transmit, pe această cale, condoleanţe familiilor şi suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape, în cursul zilei de vineri.
Aş vrea să anunţ acum o hotărâre de guvern, pentru a vă ajuta în acest demers şi pentru a vă asigura că ajutoarele de urgenţă ajung la persoane care au nevoie. Vom da şi voi vorbi cu ministrul Muncii pentru a pregăti o hotărâre de guvern care se instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă - Legea 416/2001 sau HG 50/2011. Această hotărâre de guvern stabileşte sume fixe, în funcţie de gradul de afectare al gospodăriilor şi evident, cadrul pentru acordarea ajutoarelor. Procedura este următoarea: Comisiile de Evaluare a Pagubelor constituite în prefecturi fac evaluarea în teren, întocmesc liste, borderouri semnate de primarul unităţii administrativ-teritoriale respective şi de prefect. Le depun la AJPIS, ANPIS le centralizează şi le trimite ministerului, unde, prin note semnate de ministru, se aprobă ajutoarele nominale. În principiu, prefecţii ar trebui, de fapt, să ştie, pentru că este o procedură pe care am făcut-o anul trecut, ea a expirat în decembrie şi doar o prelungim acum şi o lăsăm pentru tot restul anului. Eu sper să nu mai avem situaţii anul acesta, dar, dacă mai avem situaţii, să fim pregătiţi cu această hotărâre de guvern pentru că, în acest moment, hotărârea de guvern sau procedura este mai dificilă, pentru că se face o analiză pe fiecare gospodărie în parte, se face o hotărâre de guvern pentru anumit calup de cazuri ş.a.m.d. Astfel, prin acest HG pe care îl vom da săptămâna viitoare, creăm un cadru legal pentru tot anul şi simplificăm lucrurile. Bugetul anual, anul trecut a fost de 5 milioane de lei, parcă, şi cuantumul, anul trecut, era în jur de 4000 de lei pentru familii şi persoane singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de 75%, de 2000 de lei, între 50%-75%, câte 1500 de lei, între 25%-50% şi, acolo unde au existat decese din cauza inundaţiilor, familiile primeau 5000 de lei suplimentar. Acestea sunt sumele de unde pornim. Ca să venim cu aceste decizii pentru a uşura munca şi pentru a uşura sau timpul în care aceste ajutoare ajung la persoanele care au nevoie.
Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă, unde vom da HG că vor merge aceste ajutoare, să mă asigur că ajung aceste ajutoare la persoanele respective. Nu ne jucăm cu acest lucru. Un ultim lucru din partea mea: aş vrea ca prefecţii să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spaţiul liber, mai ales în zonele unde avem cod portocaliu şi cod roşu, să le spună riscul la care se expun. Trebuie să fim foarte atenţi aici. Organizatorii pot să ia decizia să amâne un eveniment, să îl reprogrameze, să îl anuleze, dar, în acele zone unde avem cod portocaliu şi cod roşu, prefecţii trebuie, şi aici subliniez, trebuie să ia legătura cu organizatorii, să le spună riscurile la care se expun. Este şi domnul Arafat aici, care poate să vină cu informaţii suplimentare, dar sunt evenimente - avem şi proteste, avem şi evenimente sportive, manifestări religioase şi avem şi alte evenimente la nivelul caselor de cultură a studenţilor, Ministerul Educaţiei ş.a.m.d.  Deci, în toate aceste zone în care avem cod portocaliu şi cod roşu, prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii acestor evenimente, astăzi şi mâine, pentru a-i informa despre riscurile la care se expun. Astea sunt informaţiile pe care vreau să vi le spun în acest moment.
În Suceava - o să ne spună mai multe domnul Arafat -, avem o localitate, Bilieşti, unde lucrurile erau mai dificile şi aveam 70 de gospodării afectate. Sunt 40 de persoane auto-evacuate, 17 persoane salvate, mai multe animale salvate. În acest moment, se pare că nivelul apei din localitate scade cam un centimetru pe oră; domnul Arafat o să ne dea mai multe informaţii imediat. Aş vrea acum să îi dau cuvântul domnului ministru al afacerilor interne, domnul Lucian Bode, care este şi el cu noi la această conferinţă astăzi.
Lucian Bode: Bună ziua! Bună ziua, domnule prim-ministru, domnule secretar de stat, doamnelor şi domnilor prefecţi, subprefecţi, stimaţi invitaţi! În primul rând, vreau să adresez mulţumiri echipelor de intervenţie care au reuşit să îi salveze ce cei 12 muncitori din localitatea Nereju. Ştiu că au fost blocaţi într-un vagon-remorcă după ce au fost surprinşi de creşterea apelor. Subliniez şi eu mobilizarea exemplară a echipelor de salvare şi, datorită acestei mobilizări, cei nouă bărbaţi şi trei femei au fost salvaţi şi acum sunt în siguranţă. Spun asta pentru că cei 12 muncitori sunt doar o parte din cetăţenii care au fost salvaţi în aceste zile din calea apelor şi felicit efectivele Ministerului Afacerilor Interne şi autorităţile locale, voluntarii care s-au implicat şi au oferit sprijin de fiecare dată când a fost nevoie. Din nefericire, aşa cum aţi precizat şi dumneavoastră, am avut şi pierderi de vieţi omeneşti, şi eu vreau să transmit încă o dată condoleanţe familiilor îndoliate.
Referitor la tragedia din Bacău, unde un autoturism care participa la concurs de off-road a fost surprins de o viitură pe râul Oituz şi pilotul a decedat, nu pot să nu-mi exprim nedumerirea faţă de faptul că acest concurs nu a fost oprit de către organizatori, deşi existau avertizări că situaţia hidro-meteorologică este una severă. În urma acestei tragedii, aşa cum bine ştiţi, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Este foarte important ca cetăţenii să ţină cont de aceste avertizări hidro-meteorologice, inclusiv de mesajele transmise prin Ro-alert. Astfel pot fi evitate situaţiile de pierderi, de pericol şi chiar pierderi de vieţi omeneşti. În acest context, întăresc şi eu mesajul domnului prim-ministru şi îndemn autorităţile din zonele unde sunt programate evenimente publice, în perioada următoare, să urmărească prognozele meteorologice şi, împreună cu organizatorii, să analizeze cu maximă rigurozitate oportunitatea desfăşurării acestor evenimente, astfel încât siguranţa persoanelor să nu fie pusă în pericol. Decât să riscăm vieţile oamenilor, mai bine amânăm aceste evenimente. Începând de vineri, fenomenele hidro-meteorologice au afectat 77 de localităţi din 26 de judeţe şi municipiul Bucureşti. La acest moment, sunt în desfăşurare intervenţii ca urmare a manifestării fenomenelor hidro-meteorologice în cinci judeţe: Bacău, Brăila, Călăraşi, Galaţi şi Vrancea. Circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe cinci drumuri naţionale şi trei drumuri judeţene, traficul rutier fiind blocat în acest moment pe două drumuri judeţene şi restricţionat pe încă un drum judeţean. Astăzi, pentru gestionarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice, la nivel naţional au fost, în serviciu operativ, pregătiţi să intervină, aproximativ 20.000 de lucrători ai MAI, din care 6.741 lucrători efectiv în teren, doar astăzi. Referitor la situaţia din localitatea Bilieşti, judeţul Vrancea, intervenția pentru evacuarea apei din 50 de curţi şi 10 beciuri se va desfăşura în momentul în care apele se vor retrage. Totodată, continuăm căutările bărbatului din localitatea Mănăstirea Caşin, care a fost luat de ape în data de 18.06, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt. De asemenea, avem o situaţie dificilă în localitatea Piatra Şoimului, în judeţul Neamţ, unde un pod a fost avariat de apă, iar patru familii, vorbim de zece persoane, sunt izolate rutier şi pietonal. Persoanele izolate în acest moment nu necesită îngrijiri medicale. În acest sens, îl rog pe domnul prefect să gestioneze cu maximă atenţie situaţia, astfel încât persoanele să fie sprijinite cu cele necesare şi să se intervină dacă este nevoie. Având în vedere avertizările hidro-meteorologice aflate încă în vigoare, să rog să rămâneţi mobilizaţi şi să cooperaţi cu celelalte autorităţi pentru a putea interveni rapid în cazul producerii unor inundaţii. Vă rog să fiţi în permanent contact cu efectivele din teren, în vederea gestionării cât mai eficiente a fiecărei situaţii în parte. Închei spunându-vă că sunt conştient şi ştiu că pentru echipele de intervenţie au fost zile intense, care au solicitat un efort consistent, în condiţii foarte dificile. Însă, trebuie să menţinem acelaşi nivel de mobilizare şi implicare, până ce situaţia hidro-meteorologică revine la normal şi nu mai este niciun pericol pentru cetăţeni. Vreau să vă asigur că, pentru structurile MAI, intervenţiile în sprijinul celor afectaţi de aceste situaţii au fost şi rămân, domnule prim-ministru, o prioritate. Eu am terminat.
Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule ministru, le mulţumim tuturor pentru efortul făcut în această perioadă. Trebuie să rămână a fel de vigilenţi şi mai avem, se pare, încă 24 de ore în care trebuie să fim foarte atenţi. Domnul ministrul Taczos Barna, ştiu că şi domnia sa este în această conferinţă.
Tanczos Barna: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Într-adevăr, sunt zile destul de grele şi, din păcate, nu se va termina azi şi, probabil, nici mâine. Colegii mei vă vor da detalii cu privire la prognozele meteo şi hidro, dar şi următoarele zile ne vor ţine în priză, practic. Trebuie să fim concentraţi şi să fim atenţi la aceste prognoze. Trebuie să acţionăm responsabil şi aş vrea şi eu să rog prefecţii din toate judeţele să transmită acelaşi mesaj de responsabilizare a cetăţenilor pe care l-aţi transmis şi dumneavoastră, domnule prim-ministru. Este de nepermis ca echipele de intervenţie, echipele care fac prognozele să lucreze zi şi noapte şi, din păcate, cetăţenii iresponsabili să nu ia în serios aceste avertizări. Nu ar trebui să avem asemenea drame, nu ar trebui să avem asemenea situaţii şi sunt sigur că, cu ajutorul dumneavoastră, putem să transmitem acest mesaj de responsabilizare a cetăţenilor şi de atenţionare a lor cu privire la fenomenele meteo care urmează şi fenomenele hidro. Vom actualiza de fiecare dată când considerăm că este nevoie aceste prognoze. Săptămâna viitoare, primele două-trei zile, o să păstreze colegii din anumite zone şi avertizările de cod portocaliu şi, după aceea, vor veni alte fenomene severe meteorologice, canicule şi, local, câteva fenomene destul de severe. Trebuie să fim atenţi şi trebuie să facem echipă cu cei de la meteo, hidro şi echipele de intervenţie. Vă stăm la dispoziţie pentru orice informaţii suplimentare. Vă mulţumesc!
Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule ministru! O să ascultăm opinia colegilor dumneavoastră, foarte importantă în această perioadă. Domnul secretar de stat Raed Arafat.
Raed Arafat: Mulţumesc, domnule prim-ministru, domnilor miniştri!
Florin Cîţu: Şi mulţumesc că mi-aţi atras atenţia. Bilieşti este în Vrancea, nu în Suceava. Am zis că este în Suceava, din greşeală;  este în Vrancea, cel mai afectat judeţ.
Raed Arafat: Mulţumesc! Referitor la localitatea Bilieşti, la acest moment avem 70 de gospodării afectate, 35 de locuinţe, 40 de persoane auto-evacuate, 17 persoane au fost salvate de echipele de intervenţie şi mai multe animale. Până acum, avem o scădere a nivelului de ape în jurul a 12-15 centimetri şi sperăm să continue să scadă, dar zona respectivă rămâne sub incidenţa codului portocaliu şi, bineînţeles, oricând pot să mai apară şi alte avertizări de cod roşu. Motiv pentru care, după o discuţie cu domnul general Iamandi, cu inspectorul general al IGSU şi cu domnul ministru Bode, am stabilit trimiterea unor forţe de sprijin după cum urmează: către Vrancea, vor pleca, de la ISU Braşov, două motopompe cu capacitatea de 3.300 de litri pe minut şi trei motopompe transportabile, pentru evacuarea apelor din case, şi două motopompe cu capacitatea de 10.000 de litri pe minut. De la ISU Brașov vor pleca două motopompe cu 10 mii de litri pe minut, patru motopompe transportabile, iar de la ISU Dâmboviţa, două motopompe de 3.300 de litri pe minut şi 3 motopompe transportabile. Iar pentru judeţul Tulcea, din Prahova vor pleca două motopompe cu 3.300 de litri pe minut. Astea sunt forţe pe care le trimitem, mai ales când începe apa să se retragă, ca să se poată interveni să scoată apele din beciuri, din case, din curţi, acolo unde este nevoie să acordăm sprijin populaţiei. Bineînţeles, dacă mai apar alte nevoi, se comunică la nivelul IGSU-ului şi putem să trimitem sprijin suplimentar, sprijinul fiind trimis din zonele care nu sunt sub influenţa codului portocaliu la acest moment, mai mult din zonele care sunt sub influenţa codului verde. Referitor la evenimente, vreau să subliniez şi să îl rog pe domnul prefect de Sibiu să convoace organizatorii unui eveniment, care am înţeles că va avea loc mâine, la Bâlea, deci în zona montană, care implică inclusiv sărituri din elicopter cu parpante -n-am înţeles exact care este natura evenimentului -, dar având în vedere situaţia meteo generală, organizatorii să convoace ISU şi Salvamontul şi să analizeze riscul dacă acest eveniment într-adevăr poate să se desfăşoare în siguranţă şi, dacă se insistă, trebuie asumat din partea organizatorului faptul că vor să meargă mai departe cu el. Deci, acesta este evenimentul pe care noi l-am identificat cel puţin la nivelul nostru că ar fi cu un risc mai mare. În rest, domnule prim-ministru, toate echipele sunt pregătite, cum a zis şi domnul ministru Bode, suntem pregătiţi pentru intervenţii. S-au dat astăzi un număr de 5 avertizări fenomene imediate de cod roşu în 5 judeţe: Bacău, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, şi au fost emise 9 mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul Ro-alert în 5 judeţe, şi anume Bacău, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. Cam aceasta este situaţia acum şi vă ţinem la curent despre evoluţia ei. Mulţumesc.
Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule secretar de stat. Eu aş vrea să reîntăresc mesajul meu. În toate zonele unde avem cod roşu şi portocaliu, prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii acestor evenimente, evenimente care sunt în spaţiul liber. Trebuie să luăm legătura cu organizatorii să le spunem care sunt riscurile şi pe urmă să ia o decizie. Este bună ideea să meargă ISU acolo, să fie împreună cu ISU, dar trebuie să comunicăm unde avem cod roşu şi portocaliu ar trebui să nu ne jucăm din punctul meu de vedere.
Raed Arafat: Vă propun, domnule prim-ministru, ca, inclusiv în zonele cu cod galben, pentru că foarte repede se schimbă în nowcasting de cod portocaliu sau roşu.
Florin Cîţu: Foarte bine.
Raed Arafat: Deci toate zonele care sunt sub incidenţa codului să abordeze situaţia, cum aţi zis şi dumneavoastră.
Florin Cîţu: De la cod galben la cod roşu, toţi prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii evenimentelor. Vă mulţumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe