Actualitate

Miercuri, 11 Nov 2020

Participarea premierului Ludovic Orban la ceremonia militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori, organizată de Ministerul Apărării Naționale cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor

Galerie foto

 

Alocuțiunea premierului Ludovic Orban la ceremonia militară și religioasă organizată de Ministerul Apărării Naționale cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Bună dimineața! Sunt onorat să particip la ceremonia de astăzi pentru a arăta în acest fel susținerea mea, dar și a guvernului pe care îl conduc pentru militarii români. Voi, militarii. sunteți cei la care națiunea a apelat de fiecare dată când țara a avut nevoie. Ați răspuns întotdeauna prezent, așa cum ați răspuns și astăzi în lupta cu pandemia COVID-19.
Ziua de astăzi are o triplă semnificație: este Ziua Armistițiului, semnarea Tratatului între Imperiul German și puterile Antantei, care a pus capăt Primului Război Mondial, în 11 noiembrie 1918, la ora 11:00. S-a încheiat atunci cel mai sângeros conflict global prin care a trecut omenirea și pentru noi a fost deschis drumul către Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Astăzi este Ziua Veteranilor din teatrele de operații, ziua când transmitem gândul nostru de prețuire tuturor militarilor care au îndeplinit misiuni pe teatrele de luptă externe împreună cu aliații României.
Dragi militari, misiunile pe care le-ați îndeplinit dincolo de graniță nu au fost niciodată ușoare, v-ați confruntat cu diferite tipuri de conflict militar, ați realizat o mulțime de activități, de la conflict deschis până la distribuirea de alimente și rechizite școlare pentru copii. Misiunile îndeplinite de voi în teatrele de operații au fost pentru fiecare dintre voi un examen de capacitate individual, al unității din care ați făcut parte, al armatei și în final al României.
Meritul Armatei Române a fost și este recunoscut de toți partenerii noștri externi, iar semnalele din exterior despre modul profesionist în care vă îndepliniți misiunile în Europa, Asia sau în Africa continuă să sosească. Rezultatele remarcabile au venit, însă, din păcate, cu sacrificiul unora dintre camarazii dumneavoastră. 30 de militari români și-au dat viața în teatrele de operații din Bosnia, Herțegovina, Afganistan, Irak, iar gândul meu se îndreaptă astăzi către ei și către membrii familiilor lor. Vă transmit gândul meu de recunoștință și celor peste 200 de militari care au fost răniți în misiuni.
Cinstim astăzi memoria sublocotenentului post-mortem Iosif Silviu Fogarași, care a fost ucis acum 17 ani în Afganistan. Este primul militar român care și-a dat viața în acest teatru de operații. Pentru a-i cinsti memoria, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru a-i onora pe veterani.
Cinste și onoare memoriei tuturor celor care s-au sacrificat pentru România!
Domnule ministru al apărării, vă rog să primiți, să transmiteți Armatei recunoștința Guvernului României pentru modul exemplar în care își îndeplinește pentru fiecare acțiune pe care o realizează, pentru fiecare misiune încredințată.
Atât timp cât conduc guvernul, militarii români se vor bucura de tot respectul și sprijinul nostru. Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe